Persbericht - Merksem - Nieuwe actie tegen clandestiene bakkerijen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

In een gerechtelijk onderzoek naar illegaliteit, zwartwerk en mensenhandel door economische uitbuiting heeft de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen vrijdag in samenwerking met PZ Antwerpen en leden van RSZ-inspectie 7 huiszoekingen gedaan. Tijdens de zoekingen werden 10 mensen die illegaal op het grondgebied verblijven aangetroffen. Een 26-jarige man werd opgepakt en later aangehouden.

Dit dossier volgt op een eerder onderzoek, waarbij PZ Antwerpen op 12 november vorig jaar verschillende invallen deed in een onderzoek naar een aantal clandestiene bakkerijen op drie verschillende plaatsen in Merksem. Er waren aanwijzingen van mensenhandel door economische uitbuiting en sociale fraude. De aangetroffen werknemers bleken illegaal in het land te verblijven en werden ter beschikking van de Dienst Vreemdelingenzaken gesteld. De werkplaatsen werden door de Antwerpse burgemeester administratief gesloten en de uitbater werd aangehouden.

Het verder onderzoek naar de economische uitbuiting en de sociale fraude werd toevertrouwd aan het team mensenhandel/sociale fraude van Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen in samenwerking met de RSZ-inspectie. Dit onderzoek deed vermoeden dat de 40-jarige uitbater, die sinds begin maart vrij is onder voorwaarden, de bakkerij-activiteiten had heropgestart op een andere locatie in Merksem.

De onderzoeksrechter gaf vrijdag opdracht tot 7 huiszoekingen in Merksem, Mortsel en Wilrijk, waarbij FGP Antwerpen, PZ Antwerpen en de rijksdienst voor sociale zekerheid nauw hebben samengewerkt. In een werkplaats aan de Bredabaan te Merksem werden opnieuw illegale activiteiten vastgesteld en de aangetroffen werknemers bleken illegaal in het land te verblijven. Sommige van hen waren ondanks het bevel in november om het grondgebied te verlaten terug aan het werk.

Boven de werkplaats en in twee appartementen waarvan de huur klaarblijkelijk door de vermoedelijke uitbater van de bakkerij werd betaald, werd ook een aantal mensen aangetroffen die illegaal in ons land bleken te zijn.  Tien personen werden overgedragen aan DVZ.

De vermoedelijke uitbater van de bakkerij kon nog niet worden aangetroffen. Een 26-jarige medeverdachte werd opgepakt en vrijdag aangehouden door de onderzoeksrechter.

Op de verschillende locaties werden een bestelwagen waarmee broden werden rondgebracht, 10.000 euro cash geld, gsm's en documenten in beslag genomen.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten