Persbericht - Nederlandse verdachten geïdentificeerd in onderzoek naar 'zoekmachinefraude'

Parketten van de procureur des Konings Oost-Vlaanderen
Persberichten

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, team eigendommen voert onder leiding van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde een opsporingsonderzoek naar een Nederlandse organisatie die slachtoffers gemaakt heeft bij verschillende klanten van banken door het opzetten van een valse bankpagina, om alzo de gegevens van nietsvermoedende klanten te bekomen.

Middels de frauduleus verkregen gegevens worden verschillende dure aankopen gedaan bij webwinkels en worden crimineel verkregen opbrengsten verder witgewassen.

De aankopen worden afgeleverd op verschillende leveradressen in België en Nederland.

Deze fraude is gekend als zogenaamde “zoekmachinefraude”, waarvoor middels een persbericht op 26/01/2023 reeds werd gewaarschuwd door Febelfin (persbericht).

In samenwerking met de FGP Antwerpen, team FINTECH werden via een reeks van geclusterde feiten, verzameld via applicatie PHISHNET (een tool die ontwikkeld is door de RCCU Antwerpen), een aantal verdachten in beeld gebracht die instaan voor de financiering van deze feiten middels cryptomunten en buitenlandse hostingbedrijven.

Dit heeft geleid tot een gezamenlijke actie van FGP Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen waarbij op 14/11/2023 drie simultane huiszoekingen plaatsvonden in Nederland.

Bij deze huiszoekingen werden verschillende laptops, gsm’s, gebruikte SIM kaarten en luxe goederen aangetroffen.

Een aantal verdachten werden verhoord. Het opsporingsonderzoek op niveau van het parket loopt volop.

Parketten van de procureur des Konings Oost-Vlaanderen
Persberichten

Ander Persberichten