De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een 19-jarige Nederlandse man aangehouden in een dossier rond helpdeskfraude. De verdachte kon worden gearresteerd nadat hij vorige week woensdag een bejaarde dame in Stabroek zou hebben opgelicht voor meer dan 5.500 euro. Het 83-jarige slachtoffer deed melding bij de politie van het feit dat ze werd opgelicht door twee onbekende mannen die zich uitgaven als bankmedewerkers. Ze waarschuwden haar aan de telefoon voor inbraken in de buurt en kwamen nadien bij haar thuis ter plaatse om haar kostbare goederen en haar bankkaart zogezegd in veiligheid te stellen. Toen de oplichters de woning van het slachtoffer verlieten, had de vrouw door dat er iets niet klopte. Ze nam contact op met haar kleinkinderen. Toen ze haar rekeningen wou laten blokkeren werd duidelijk dat er al een grote som geld werd afgehaald. De oplichters hadden ook al aankopen gedaan bij een elektrozaak in de buurt. Het voertuig van de verdachten werd geseind en kon maandag worden onderschept door de Federale Wegpolitie. De twee meerderjarige inzittenden werden gearresteerd en verhoord over de feiten. Een 19-jarige Nederlandse man werd dinsdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besliste hem aan te houden op verdenking van oplichting, informaticabedrog en bendevorming. Hij verschijnt vandaag voor de raadkamer, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. De andere verdachte (26) werd vrijgelaten. Hij zou niet aanwezig geweest zijn bij de feiten.
Blijf alert voor helpdeskfraude!
Helpdeskfraude
Helpdeskfraude is een vorm van bankkaartfraude waarbij oplichters contact opnemen met slachtoffers en zich voordoen als bankmedewerkers. Bij helpdeskfraude met fysiek contact nemen de oplichters eerst telefonisch contact op met het slachtoffer om te melden dat er verdachte verrichtingen gebeurd zijn met hun bankkaart. Kort nadien komt/komen de zogezegde bankmedewerker(s) aan huis om de kaart door te knippen en deze zogezegd te vernietigen. De chip van de bankkaart blijft echter bruikbaar, waardoor de criminelen nog afhalingen kunnen doen en aankopen kunnen verrichten met de bankkaart van het slachtoffer. Opmerkelijk is dat oplichters zich tegenwoordig ook voordoen als politiemedewerkers in burger. Zo waarschuwde politiezone Balen-Dessel-Mol vorige week nog voor helpdeskfraude waarbij slachtoffers worden opgebeld met de boodschap dat er geld van hun rekening gehaald werd en voorstellen om langs te komen om dit ongedaan te maken. De verdachten geven zich uit voor politie in burger om de code van de slachtoffers te achterhalen en hun bankkaart mee te nemen, om later geld van deze rekeningen te halen. Bij helpdeskfraude met overname van de computers nemen de oplichters de computer van het slachtoffer van op een afstand over.
Cijfers
In 2023 stelde de politie in de provincie Antwerpen in totaal 121 processen-verbaal op voor feiten van helpdeskfraude waarbij het slachtoffer effectief benadeeld werd*. Het gaat bij helpdeskfraude vaak om grote bedragen. In totaal ging het in de 121 gevallen van vorig jaar om zo'n 2.120.248 euro.
*De gevallen waarin slachtoffers onmiddellijk door hadden dat het ging om fraude en/of de gevallen waarin alle gelden gerecupereerd zijn kunnen worden, werden niet opgenomen in deze cijfers. We kunnen er van uitgaan dat dit nog een onderschatting is en dat de echte cijfers van helpdeskfraude nog hoger liggen.
Het Openbaar Ministerie wil blijven waarschuwen voor deze veelvoorkomende vorm van fraude, waarbij mensen vaak opgelicht worden voor grote bedragen. Wees alert! Geef nooit codes of belangrijke bankgegevens telefonisch door en onthoud dat bankmedewerkers deze ook nooit zullen vragen of aan huis zullen komen. Denkt u toch het slachtoffer geworden te zijn van (helpdesk)fraude? Laat uw bankkaart(en) dan onmiddellijk blokkeren via Card Stop (078 170 170) en verwittig de politie.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen