Persbericht - Parket-generaal Brussel - Man veroordeeld tot 15 jaar cel met onmiddellijke aanhouding nadat hij een politieke opponent de ogen had uitgekrabd.

Parketten- en auditoraten-generaal Brussel
Persberichten

Op 15 december 2023 veroordeelde het Brusselse hof van beroep een 40-jarige man uit Brussel tot 15 jaar gevangenisstraf wegens foltering met volledig verlies van een orgaan, waarbij het slachtoffer, eveneens een 40-jarige man uit Brussel, de beide ogen verloor. De beklaagde werd ook vijftien jaar ontzet uit zijn burgerrechten en zijn stemrecht. Hij werd op de zitting onmiddellijk aangehouden en direct na de uitspraak in de gevangenis opgesloten.

De feiten dateren van 6 november 2016 en vonden plaats in Elsene. De beide mannen waren toen 33 jaar.

In die vroege ochtend, iets voor 3 uur, werd de politie naar het Marsveldplein opgeroepen door een taxichauffeur die een hevig bloedende man op de grond aantrof. Hij bleek het slachtoffer te zijn van een bijzonder ernstige fysieke aanval waarbij zijn beide ogen werden uitgetrokken. De man werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht; hij verkeerde dagen in levensgevaar.

Uit de reconstructie van de feiten blijkt dat de verdachte, na een verhitte politieke discussie die de dag voordien had plaatsgevonden, het slachtoffer op de openbare weg heeft aangevallen, waarbij hij hem ernstige slagen heeft toegebracht en uiteindelijk zijn beide ogen met zijn handen heeft uitgetrokken.

De feiten zijn uitzonderlijk ernstig en getuigen van extreme wreedheid. De impact op het slachtoffer is enorm: de man is blijvend blind.

Op 29 maart 2023 werd de verdachte door de Franstalige correctionele rechtbank van Brussel veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 jaar en werd hij voor 10 jaar ontzet uit zijn burgerrechten.

Zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie zijn tegen deze veroordeling in beroep gegaan.

Tijdens de zitting van het hof van beroep van Brussel op 23 november 2023 heeft het parket-generaal een aanzienlijk zwaardere straf geëist, namelijk een gevangenisstraf van 15 jaar en een ontzetting uit de rechten voor 15 jaar, gelet op de wreedheid en ultieme barbaarsheid van de gepleegde daden, waaruit de absolute minachting van de verdachte voor anderen blijkt.

Het Brusselse hof van beroep volgde het Openbaar Ministerie volledig in zijn vorderingen en veroordeelde de beklaagde op 15 december 2023 tot 15 jaar gevangenisstraf en 15 jaar ontzetting uit zijn rechten.

Het Openbaar Ministerie vorderde daarop de onmiddellijke aanhouding van de veroordeelde, hetgeen door het hof werd bevolen.

De veroordeelde werd onmiddellijk overgebracht van de rechtszaal naar de gevangenis waar hij zijn straf zal uitzitten.

Parketten- en auditoraten-generaal Brussel
Persberichten

Ander Persberichten