Op maandag 12 mei om 11u55 zullen alle aanwezige medewerkers van het parket Halle-Vilvoorde een ‘staand’ protest voeren tegen de verdere uitholling van justitie voor hun gebouw in de Nerviërsstraat in Asse.
Halle-Vilvoorde is solidair met andere parketten
Magistraten en medewerkers van het parket Halle-Vilvoorde steunen de acties die de verschillende parketten en hoven en rechtbanken organiseren om de werkomstandigheden en het aanhoudende tekort aan middelen en personeel binnen de magistratuur, en ruimer justitie, in de kijker te zetten. Ook bij het parket Halle-Vilvoorde, sinds haar oprichting in 2014 gelegen in Asse, staat de dagelijkse werking al vele jaren zwaar onder druk door de gebrekkige infrastructuur, de beperkte middelen en een tekort aan personeel.
Niet klagen, voortdoen
En toch is 'niet klagen, voortdoen!', al jaar en dag de leuze bij het parket Halle-Vilvoorde. De magistraten en medewerkers blijven zich er dagelijks met hart en ziel inzetten voor een veilig Halle-Vilvoorde. Maar, het ruim gevoerde pensioendebat is ook hier de spreekwoordelijke druppel om aan de alarmbel te trekken. ‘Ja, er is begrip voor de moeilijke budgettaire situatie waarin ons land zich bevindt en ja ook de justitiële poot en haar medewerkers dienen financiële inspanningen te leveren maar niet ten koste van een verdere verminking van de werking van justitie.’
Staand protest aan een gebouw, met de looks van een kraakpand
Omdat het parket Halle-Vilvoorde niet over een eigen gerechtsgebouw en rechtbank beschikt en onderbrekingen van zittingen en ‘call outs’ in een mooie inkomhal niet kunnen, zullen alle aanwezige en beschikbare medewerkers en magistraten op maandag 12 mei om 5 voor twaalf een ‘staand’ protest voeren aan het gebouw in de Nerviërsstraat in Asse. Voor dit gebouw, met de looks van een kraakpand, zullen de moeilijke werkomstandigheden, de achterhaalde infrastructuur en het gebrek aan middelen en personeel belicht worden. De magistraten halen er speciaal hun toga voor boven. Over de huidige infrastructuur: de magistraten en het gerechtspersoneel van het parket Halle-Vilvoorde werken sinds 2014 in Asse verspreid over twee gebouwen. Een deel is ondergebracht in een oude rijkswachtkazerne, een ander deel werkt ruim een kilometer verder in wat vroeger een rusthuis was.
Blijven strijden voor een goede en rechtvaardige justitie
Onze belofte aan alle inwoners van het arrondissement Halle-Vilvoorde: de dienstverlening blijft verzekerd. Zittingen worden voorbereid en gehouden, aan de stapel dossiers wordt vlijtig gewerkt, dag- en nachtdiensten worden gedraaid. Gedreven en met verantwoordelijkheidszin blijven we bij het parket Halle-Vilvoorde, net zoals bij alle andere parketten in ons land, timmeren aan een goede en rechtvaardige justitie.
Respect en middelen zijn essentieel
Wat we bij het parket Halle-Vilvoorde vragen is in de eerste plaats respect. Daarnaast, de middelen om bij te dragen aan een goed draaiende rechtsstaat:
- voldoende magistraten en gerechtspersoneel. Het parket Halle-Vilvoorde kampt momenteel met een personeelstekort van ruim 17%. De vacatures voor deze plaatsen mogen niet opengesteld worden, door de budgettaire beperkingen die worden opgelegd aan justitie;
- een degelijke infrastructuur;
- genoeg capaciteit voor onze federale en lokale politiediensten, en voor de douane op onze luchthaven;
- een Zorgcentrum voor Seksueel Geweld;
- de nodige budgetten om onze partners voldoende (en op tijd!) te betalen voor hun uitstekende dienstverlening dag én nacht (wetsartsen, psychiaters, verkeers- en branddeskundigen, tolken, advocaten die worden opgeroepen om een verdachte bij te staan tijdens een verhoor, takeldiensten, enz.).
Ivoren toren is een mythe
En verder, willen we graag de bubbel doorprikken dat magistraten en gerechtspersoneel werken in een ivoren toren zonder voeling met wat er leeft in de samenleving. We werken ook niet in luxe. Integendeel. En pen en papier zijn nog steeds de maatstaf in plaats van de zo noodzakelijke digitalisering.
Onze dienstverlening naar en voor de maatschappij is onze eerste en belangrijkste focus maar we dienen die wel in de juiste omstandigheden te kunnen uitvoeren. En dat wordt steeds moeilijker. We vragen gehoor, erkenning, een gesprek over wat er beter kan voor de magistratuur en het gerechtspersoneel, voor justitie. We vragen een verfrissende upgrade en willen liever niet dat het gezicht van justitie een ‘kraakpand’ is.