Persbericht - Politie-inspecteur Brugge niet vervolgd na dodelijk schietincident

Parketten van de procureur des Konings West-Vlaanderen
Persberichten

Het parket West-Vlaanderen heeft besloten om de politie-inspecteur die betrokken was bij het dodelijke schietincident op 20 september 2023, niet te vervolgen. De inspecteur handelde uit wettige zelfverdediging nadat een 41-jarige man (A.B.) hem met een mes bedreigde.

Op 20 september 2023 werd de politie Brugge opgeroepen nadat een melding was binnengekomen van een gewapende man die rondliep in het stadscentrum. Bij aankomst bleek de man geen onbekende te zijn voor de politie. De politie-inspecteur maande A.B. herhaaldelijk aan om zijn mes neer te leggen, wat hij weigerde. Toen de man plotseling heel snel op de politie-inspecteur afliep, was de politie-inspecteur genoodzaakt zich te verdedigen en zijn dienstwapen te gebruiken. A.B. werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht waar hij even later overleed.

Parket West-Vlaanderen, afdeling Brugge: “De politie-inspecteur handelde uit wettige zelfverdediging en kan strafrechtelijk niets verweten worden.
Na een grondige analyse van de bodycambeelden blijkt duidelijk dat de politie-inspecteur herhaaldelijk heeft geprobeerd om de man aan te spreken en hem meermaals heeft verzocht om het mes neer te leggen
. Desondanks bleef hij de politie-inspecteur benaderen tot op enkele meters waardoor de politie-inspecteur genoodzaakt was om de procedure van wettige zelfverdediging  te volgen. Het optreden van de politie-inspecteur bleek, na grondig onderzoek, noodzakelijk te zijn om zichzelf te beschermen.”

De moeder van A.B. is reeds door slachtofferonthaal op de hoogte gebracht van deze beslissing en wordt voor verdere begeleiding bijgestaan.

Parketten van de procureur des Konings West-Vlaanderen
Persberichten

Ander Persberichten