Arbeidsauditoraat Leuven - Opdrachten

Opdrachten

Op strafrechtelijk vlak

De arbeidsauditeur heeft dezelfde rol en bevoegdheden als de procureur des Konings maar met een ander actieterrein, namelijk de opsporing en vervolging van misdrijven van sociaal strafrecht.

De arbeidsauditeur stuurt de sociale inspectiediensten en de politiediensten aan bij het onderzoek inzake sociaalstrafrechtelijke misdrijven.

Bijvoorbeeld: inbreuken inzake zwartwerk, arbeidsveiligheid, loonbescherming, fraude met uitkeringen, inbreuken inzake tachograaf,…

Deze misdrijven worden vervolgd voor de politierechtbank of voor de correctionele rechtbank.

De arbeidsauditeur zal niet in alle strafzaken tot vervolging voor de strafrechtbank overgaan. Hij kan ook een minnelijke schikking voorstellen aan de overtreder of het dossier doorsturen voor administratieve afhandeling via een administratieve sanctie of een administratieve geldboete of een ander gevolg geven aan het dossier.

 

Op burgerlijk vlak

De arbeidsauditeur zal tussenkomen in dossiers voor de arbeidsrechtbank die betrekking hebben op sociale zekerheid en sociale bijstand (bijvoorbeeld werkloosheid, ziekte/invaliditeit, pensioen, gezinsbijslag, leefloon, uitkeringen aan personen met een handicap, …) maar bijvoorbeeld ook in dossiers betreffende discriminatie, psychosociale risico’s en waar nodig geacht.

Voorafgaand aan de zitting van de arbeidsrechtbank verzamelt het arbeidsauditoraat alle informatie die nuttig is voor de behandeling van het dossier en wordt het administratief dossier opgevraagd bij de instellingen van sociale zekerheid.

Op de zitting van de arbeidsrechtbank zal de arbeidsauditeur:

  • de debatten volgen
  • nuttige vragen stellen aan de partijen (of aan hun advocaat)
  • na de pleidooien, een (niet-bindend) mondeling of schriftelijk advies geven aan de arbeidsrechtbank, waarna de partijen nog de kans hebben om hierop een antwoord te formuleren.