Strafrechtelijk beleid

Hoe dragen we bij tot een samenhangend strafrechtelijk beleid?

  • Een coherent strafrechtelijk beleid

    De procureur-generaal Antwerpen is lid van het College van procureurs-generaal, dat bestaat uit de procureurs-generaal bij de vijf hoven van beroep en arbeidshoven van het land. Dit College geeft de minister van Justitie advies over de ontwerprichtlijnen inzake het strafrechtelijk beleid die door de minister worden voorgelegd. Het College van procureurs-generaal staat ook in voor de ontwikkeling en de coördinatie van het stafrechtelijk beleid inzake de opsporing en de vervolging van misdrijven.

    Elke procureur-generaal heeft een zogenaamde portefeuille, bepaalde materies inzake strafrechtelijk beleid, waar hij of zij verantwoordelijk voor is. Deze bevoegheidsverdeling is vastgelegd bij Koninklijk Besluit (9/12/2015). Voor de procureur-generaal Antwerpen zijn dit:

    • het strafrechtelijk beleid in het algemeen
    • de strafprocedure
    • de opvolging van de strafuitvoering
    • de cybercriminaliteit (in coördinatie met de federale procureur)

    In elk van die materies is de procureur-generaal Antwerpen verantwoordelijk voor de coördinatie van een expertisenetwerk (REN). De expertisenetwerken zijn de beleidsvoorbereidende organen van het Openbaar Ministerie en verzekeren de informatiedoorstroming en -uitwisseling met de parketten van de procureurs des Konings, de arbeidsauditoraten en eventuele externe partners (bv. FOD Justitie, de politiediensten, het OCAD, administraties voor jeugdhulpverlening,...). Voor de procureur-generaal Antwerpen zijn dit:

    • REN Strafrechtelijk beleid
    • REN Strafrechtspleging
    • REN Strafuitvoering
    • REN Cybercrime
    • REN Statistiek

    Het parket- en auditoraat-generaal Antwerpen zorgen ten slotte voor de redactie van de nodige richtlijnen en omzendbrieven, het verlenen van advies over wetsontwerpen en wetsvoorstellen aan de minister en het parlement en het beantwoorden van parlementaire vragen binnen deze bevoegheidsmateries waarvoor de procureur-generaal Antwerpen verantwoordelijk is.

  • Samenhang binnen het rechtsgebied

    Het parket- en auditoraat-generaal waken over samenhang bij de uitoefening van de strafvordering binnen het rechtsgebied Antwerpen (met name de provincies Antwerpen en Limburg) onder andere door de opvolging van de gevolgverleningsgraad en de controle op langdurig lopende onderzoeken.

    Het parket- en auditoraat-generaal organiseren regelmatig vergaderingen met de korpschefs en hoofdsecretartissen van de parketten en het arbeidsauditoraat waar de nodige informatie en kennis wordt gedeeld en afspraken worden gemaakt om een samenhangend strafrechtelijk beleid te garanderen. 

    Daarnaast verstrekken de magistraten en de parketjuristen juridische en operationele ondersteuning aan de parketten en het arbeidsauditoraat binnen het ressort, zowel in concrete dossiers als op beleidsmatig vlak. 

    Er zijn in het rechtsgebied ook referentiemagistraten aangeduid per materie (vb. drugs, zedenfeiten, bijzondere opsporingsmethoden, terrorisme...). De referentiemagistraten vormen een aanspreekpunt voor interne en externe partijen en delen hun kennis en expertise met betrekking tot hun vakgebied. Ze volgen belangrijke wetswijzigingen op, verspreiden nuttige informatie en documentatie, dragen bij aan het opmaken en verduidelijken van omzendbrieven, waken over eenvormige werkprocessen, enzv. De functie van de referentiemagistraat kan echter niet los gezien worden van de bovenlokale structuur (het College van procureurs-generaal en de verschillende expertisenetwerken).