Parket Oost-Vlaanderen - Persberichten

21/09/18

De raadkamer in Dendermonde handhaafde vandaag 21/9/2018 de voorlopige hechtenis van de 21-jarige bestuurder die op 21 augustus 2018 door de onderzoeksrechter werd aangehouden in het kader van het dodelijk verkeersongeval dat plaats vond op maandag 20/08/2018 op de Antwerpsesteenweg in Sint-Niklaas, waarbij een 5-jarig meisje het leven liet en waarbij haar zusje (8j) en mama (42j) zwaar gewond raakten.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21/09/18

De intrekking van het rijbewijs van de 27-jarige bestuurder, die het verkeersongeval veroorzaakte op 31 augustus ll. in de Koolputten in Waasmunster, waarbij 3 fietsers werden aangereden en zwaar gewond raakten (een 42-jarige vrouw uit Temse en haar 2 kinderen van 9 en 6 jaar oud) werd voor drie maanden verlengd.

De politierechtbank in Dendermonde nam deze beslissing op 14 september ll. op vordering van het openbaar ministerie.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

13/09/18

Gisterennamiddag omstreeks 16u30 werd in een filiaal van Dreamland in Lede een winkeldief op heterdaad betrapt.

Een 34-jarige man van Georgische afkomst verstopte 4 videospelletjes in een professionele dieventas. Een winkeldetective betrapte de dief en verwittigde hierop de politiediensten.

De politie merkte ook nog twee kompanen van de winkeldief op. Zij zaten de eerste verdachte op te wachten in een auto. Het gaat om twee mannen van respectievelijk 43 en 46 jaar, eveneens van Georgische afkomst.

De drie verdachten werden gearresteerd en door het parket onmiddellijk gedagvaard in snelrecht voor de zitting van 26 september 2018 van de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

12/09/18

Afgelopen nacht omstreeks 01u00 werd op de snelwegparking van de E40 in Wetteren richting kust een man met verschillende messteken aangetroffen. 

Het slachtoffer, een 24-jarige man van vermoedelijk Eritrese afkomst, overleed kort na de aankomst van de MUG-diensten.

Het parket Oost-Vlaanderen kwam ter plaatse, samen met de onderzoeksrechter uit Dendermonde, het labo en de wetgeneesheer. 

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

10/09/18

Afgelopen zaterdagochtend 8 september 2018 werd de man aangetroffen die kan worden gelinkt aan de diefstallenplaag die sinds juli verschillende bedrijven en handelszaken teisterde in Dendermonde en Lokeren.

Dankzij het doorgedreven speurwerk van de lokale recherche werd een nauwkeurig daderprofiel opgesteld op basis waarvan er gerichte acties werden georganiseerd. 

Tijdens een van deze gerichte politieacties heeft de lokale politie van Dendermonde met de steun van de helikopter van de federale politie afgelopen zaterdag de verdachte kunnen vatten.

Dankzij het gebruik van de warmtecamera van de helikopter kon de verdachte snel worden opgemerkt en kon de bemanning van de helikopter de politiemensen op de grond aansturen.

De verdachte, een 58-jarige man uit Hamme, werd opgepakt en door het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

06/09/18

Het parket OVL heeft kennis genomen van de inhoud van de reportage van Pano (VRT) gisterenavond en heeft dit ondertussen verregaand geanalyseerd.

Er is een onderzoek gestart om te bepalen of en door wie strafbare feiten zijn gepleegd.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

05/09/18

Gisterenochtend omstreeks 7u49 probeerde een 35-jarige man uit Dendermonde een fiets te stelen op de oprit van een woning in de Elsbosstraat in Dendermonde.

De eigenaar van de fiets kon de man op heterdaad betrappen. De verdachte probeerde de vlucht te nemen, doch het slachtoffer slaagde er in hem staande te houden.

De verdachte kon zich evenwel losrukken, waardoor het slachtoffer licht gewond raakte. De politie kon de verdachte iets verderop weerhouden.

Hij werd gearresteerd en wordt deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraag zijn aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

02/09/18

De 27-jarige bestuurder die gisteren naar aanleiding van het verkeersongeval in Waasmunster werd gearresteerd, werd deze middag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Deze besliste na verhoor van betrokkene, en op basis van de elementen uit het onderzoek tot op heden, om de man vrij te laten onder strikte voorwaarden.

De minderjarige slachtoffers zijn buiten levensgevaar.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

01/09/18

Gisterenavond omstreeks 20h vond in de Koolputten in Waasmunster een verkeersongeval plaats waarbij een bestuurder drie fietsers heeft aangereden. De slachtoffers zijn een moeder van 42 jaar en haar twee kinderen van 9 en 6 jaar oud uit Temse. De moeder en de 2  kinderen werden met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De moeder verkeert momenteel buiten levensgevaar, maar de toestand van de kinderen is nog steeds kritiek.

 

Het parket Oost-Vlaanderen heeft een verkeersdeskundige aangesteld die de precieze omstandigheden van het ongeval verder zal onderzoeken. De bestuurder, een 27-jarige man uit Sint-Niklaas, was onder invloed van alcohol. Hij werd gearresteerd en zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

 

De bestuurder zal voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter in Dendermonde op verdenking van onopzettelijke slagen en verwondingen en sturen onder invloed . Het parket vraagt zijn aanhouding.

 

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

31/08/18

Gisterennamiddag 30/8/2018 omstreeks 15u30 vond een verkeersongeval plaats op de Wilfordkaai in Temse.

De bestuurder van een personenwagen BMW werd vermoedelijk onwel achter het stuur en reed in op het terras van het café ‘De Kaailopers’.

Bij de aanrijding raakten twee klanten van het café, een 55-jarige vrouw en een 61-jarige man uit Temse, zwaar gewond. De man verkeert momenteel nog steeds in levensgevaar. Ook de cafébazin werd met lichte verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

In de personenwagen zaten eveneens de twee kleinkinderen van de bestuurder. Deze bleven ongedeerd.

De bestuurder betreft een 67-jarige man uit Waasmunster. Zijn rijbewijs werd voor 15 dagen ingetrokken.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

30/08/18

Gisterenavond omstreeks 20u45 drongen twee gemaskerde mannen via de achterdeur een woning binnen in de Nijverheidsstraat in Temse.

De bewoner en een vriend die ook aanwezig was, dienden onder bedreiging van een handvuurwapen en een mes die de daders bij zich hadden op de grond te gaan liggen. Ze werden geslagen en hun handen en voeten werden met tape vastgebonden.

De verdachten verlieten met een buit de woning.

Een getuige kon de Nederlandse nummerplaat noteren van de vluchtwagen, een grijze Golf Polo.

Het voertuig werd opgemerkt op de E17 richting Antwerpen en anoniem achtervolgd.

Dankzij een samenwerking tussen PZ Kruibeke/Temse, PZ Wano en het Snelle Respons Team (SRT) van de lokale politie van Antwerpen ism met de diensten van de federale politie, kon het voertuig veilig worden geïntercepteerd op de E19/A1 richting Nederland.

De twee verdachten, een 30-jarige man uit Temse en een 31-jarige man uit Nederland, werden gearresteerd.

Zij worden morgen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Beide slachtoffers liepen verwondingen op en zijn arbeidsongeschikt.

De buit werd in het vluchtvoertuig teruggevonden.

Katrien Borms, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

29/08/18

Afgelopen nacht omstreeks 4u30 werd aangebeld aan een woning in de Tweede-Gidsenlaan in Zelzate. Toen de bewoner de deur opende, stond hij oog in oog met 3 personen, gewapend en allen drager van een bivakmuts. De bewoner sloot daarop onmiddellijk de voordeur, waarop één van de verdachten het glas van de deur stuk sloeg. Daarop namen ze de vlucht.

De politie werd verwittigd, die de 3 verdachten in de buurt kon oppakken. Het gaat om minderjarigen tussen 14 en 17 jaar oud.

Ze werden gearresteerd en worden op vordering van het parket voorgeleid voor de jeugdrechter in Gent.

Katrien Borms, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

28/08/18

Zondagnamiddag 26 augustus 2018 werd een 33-jarige vrouw uit Kruishoutem opgepakt voor diefstallen in de winkels JBC en ZEB in Deinze.

De vrouw paste kledij, haalde de labels eraf en verliet de winkels zonder te betalen. Een winkelbediende stelde de diefstal vast en verwittigde de politiediensten.

De verdachte, heel goed gekend voor gelijkaardige feiten bij politie en gerecht, bekende de feiten.

Het parket dagvaardde de vrouw in snelrecht. Zij dient zich op 11 oktober 2018 te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

24/08/18

Deze ochtend vond er in de Kloosterstraat in Huise, op de helling voorbij het dal, een dodelijk verkeersongeval plaats.

Het slachtoffer, een 42-jarige man uit Zingem, kwam met zijn voertuig tegen een boom terecht en overleed ter plaatse.

Een automobiliste merkte het geaccidenteerde voertuig op en verwittigde de hulpdiensten.

Het parket stelde een verkeersdeskundige en een wetsgeneesheer aan om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken.

Uit de eerste vaststellingen van de deskundige blijkt dat er geen derden betrokken zijn.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/08/18

De raadkamer in Dendermonde heeft beslist de hechtenis van de verdachte in het kader van het dodelijk verkeersongeval op maandag 20/08/2018 in Sint-Niklaas te handhaven.

De aangereden moeder verkeert nog steeds in levensgevaar. Bij haar 8-jarig dochtertje, dat eveneens in het ziekenhuis verblijft, is het levensgevaar geweken.

Info: Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/08/18

Afgelopen nacht was er een grootscheepse politieactie om de mensensmokkel op en rond de parking langs de E40 in Wetteren aan te pakken. Het was het sluitstuk van een intensief onderzoek naar een bende mensensmokkelaars.

Na tussenkomst van de Speciale Eenheden van de Federale Politie, een grondige controle door lokale en federale politie op de parking van Wetteren, en een reeks huiszoekingen in het Antwerpse en Mechelen, konden er in totaal 10 bendeleden opgepakt worden. Tevens werden er 27 transmigranten aangetroffen die door de bende gesmokkeld werden.  

Mensensmokkel langs de E40
België is een doorgangsland voor transmigranten die naar het Verenigd Koninkrijk willen reizen. Vrachtwagens worden hierbij vaak gebruikt als transportmiddel, al dan niet met medeweten van de bestuurder. Ook binnen Oost-Vlaanderen worden autosnelwegparkings gebruikt door mensensmokkelaars die hun klanten op vrachtwagens zetten. De politiediensten, zowel lokaal als federaal, organiseren regelmatig acties ter bestrijding van deze problematiek en er is ook de frequente inzet van de bewakingsploegen op de parkings.

Onderzoek naar bende
Naar aanleiding van een aanhoudende en hardnekkige mensensmokkelproblematiek vanaf de E40-autosnelwegparking van Wetteren en de daarbij veroorzaakte overlast, startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen in opdracht van het Parket Oost-Vlaanderen een onderzoek. Uit een eerste onderzoek bleek dat een bende voornamelijk transmigranten uit Eritrea smokkelde. Gezien de ernst van deze problematiek vorderde het parket Oost-Vlaanderen de Onderzoeksrechter te Dendermonde.
Het gerechtelijk onderzoek had tot doel het blootleggen van de organisatie die grof geld verdient aan deze georganiseerde mensensmokkel. Ondanks de voorzorgen die de bende nam om niet ontdekt te worden kon, na intensief onderzoek, de organisatie in beeld worden gebracht.
De bendeleden, hoofdzakelijk van Zwart-Afrikaanse afkomst en verblijvende in het Antwerpse en Mechelen, gebruikten exclusief de E40-autosnelwegparking van Wetteren om de transmigranten, voornamelijk uit de Brusselse regio, te smokkelen.
De slachtoffers zijn zowel mannen als vrouwen en kinderen tot baby’s toe. De meesten van hen zijn afkomstig van Eritrea, Soedan en Ethiopië.
Uit het onderzoek blijkt dat de bende ook gebruik maakte van een clandestien pand in Kwatrecht waar de transmigranten werden ondergebracht in afwachting van de tocht naar de parking. Tevens zorgden deze transmigranten voor overlast  op de weg naar en in de omgeving van de parking.

Oppakken van de bende
In de nacht van 21 op 22 augustus 2018 werd er een grootscheepse actie op het getouw gezet om de verdachten te kunnen oppakken tijdens de uitvoering van hun smokkelactiviteiten.
Bij deze actie was het de bedoeling zowel de bendeleden alsook de transmigranten op te pakken, wat een bundeling der krachten noodzaakte van de politiediensten. Eerst werden de smokkelaars door de Speciale Eenheden van de Federale Politie gearresteerd; ter plaatse werden er 5 opgepakt. Vervolgens voerden de lokale en federale politie samen een grondige controle uit op de parking en omgeving te Wetteren (‘Transpark’-actie) waarbij 23 transmigranten werden aangetroffen in vrachtwagens en 3 in het clandestiene pand.
Tevens hadden er 4 huiszoekingen plaats in het Antwerpse en Mechelen, waarbij nog eens 5 verdachten van mensensmokkel werden opgepakt. Bij een huiszoeking in Antwerpen werd ook een transmigrant aangetroffen.

Dankzij de gebundelde krachten van de politiediensten (zie lager) konden in totaal opgepakt worden :
a)    10 verdachten van mensensmokkel
-    Deze zijn van Zwart-Afrikaanse afkomst (Eritrea, Soedan, Ethiopie)
-    De verdachten worden op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Dendermonde die zal beslissen over hun aanhouding. Deze voorleidingen zijn momenteel lopende.

b)    27 transmigranten  
-    23 meerderjarigen en 4 minderjarigen
-    Afkomstig van Eritrea, Soedan en Ethiopië
-    8 mochten van DVZ beschikken omdat ze over recente documenten beschikken; 1 vrouw wordt overgebracht naar het gesloten centrum te Brugge; de anderen kregen het bevel het grondgebied te verlaten.

Samenwerking politiedienstenInfo
Deze grootscheepse actie onder regie van de Federale Politie (FGP en CSD) Oost-Vlaanderen werd ondersteund door:
- de Lokale politie Wetteren-Laarne-Wichelen;
- de Lokale politie Hamme/Waasmunster;
-  de Wegpolitie Oost-Vlaanderen;
- de Speciale Eenheden van de Federale Politie;
- de Lucht- en Hondensteun;
- de FGP van Antwerpen;
- het interventiekorps Oost-Vlaanderen;
- de Lokale politie Antwerpen;
- de Lokale politie MEWI (Mechelen);
- de MATTA-teams (Mobiel Afhandelingsteam van de federale politie).

Info: Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/08/18

Gisterenavond omstreeks 22u merkte een bewoonster uit de Vierhekkens in Landegem dat haar elektrische grasmaaier werd ontvreemd vanonder de carport naast de woning. Zij had een kleine bestelwagen met twee inzittenden de wijk zien uitrijden. Ze kon een deel van nummerplaat noteren en de politie werd verwittigd.

Kort na middernacht kon de politie de twee verdachten vatten in hun woning in Gent. De gestolen grasmaaier werd aangetroffen in de woning.

De verdachten, een 54-jarige man en een 30-jarige vrouw, beiden uit Gent, werden gearresteerd. Beiden zijn gekend bij politie en gerecht.

Uit verder onderzoek blijkt dat beiden ook in aanmerking komen voor de inbraak in een reptielenwinkel in Waarschoot op 20 april 2018.

Ze worden vandaag in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt hun aanhouding

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/08/18

Gisteren werd kort voor de middag in het Waasland Shopping Center (WaSC) in Sint-Niklaas een winkeldief gevat die in het bezit was van een dieventas.

Een winkelbediende van de winkelketen INNO, gelegen in het WaSC, had een persoon opgemerkt die verdachte handelingen stelde. Toen de man een paskamer verliet zonder zichtbaar kledingstukken bij zich, werd de security ingeschakeld. De verdachte man werd buiten het gebouw staande gehouden. Hij heeft zich hierbij een paar keer verzet en trachtte weg te lopen.

De politie stelde vast dat de man een tas bij zich had die hij had aangepast om kledingstukken te stelen. In de tas zat kledij ter waarde van 650 euro afkomstig uit een filiaal van de winkelketen INNO.

De man, een Pool van 32 jaar zonder gekende woonplaats, werd gedagvaard in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Dendermonde op 26 september 2018.

Info: Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/08/18

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft een drugtransport onderschept in de Gentse haven. In drie containers werd in totaal bijna 2 ton cocaïne aangetroffen, verborgen in een lading tegels. Het gaat om een  straatwaarde van ongeveer 100 miljoen euro.

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen voert onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent een onderzoek naar een drugtransport van Brazilië naar België.

Op 21/08/18 zijn in de Gentse haven drie containers aangetroffen waarin een lading tegels zat. Bij verder onderzoek in samenwerking met de Douane, Civiele bescherming en Scheepvaartpolitie zijn er verschillende pakketten aangetroffen die verborgen zaten tussen de tegels. Deze pakketten zijn stevig verpakt.

In totaal zijn meer dan 1900 pakketten aangetroffen met een vermoedelijk totaal gewicht van bijna 2 ton.

Uit een eerste analyse blijkt het om cocaïne te gaan, die via schip overgebracht werd vanuit Brazilië.

De marktwaarde als groothandel  wordt geschat op 56 miljoen euro; de straatwaarde op 100 miljoen euro.

Het onderzoek naar de organisatie achter dit transport is lopende. In het belang van het onderzoek kan hierover geen verdere informatie gegeven worden.

Info: Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

22/08/18

Afgelopen nacht omstreeks 02u00 vond een dodelijk verkeersongeval plaats op de Kennedylaan in Gent.

Een voertuig, komende uit de richting van Zelzate begon om een nog onbekende reden te slippen en reed frontaal in op een stapel betonblokken. Door de impact is het motorcompartiment opengebroken en heeft het voertuig onmiddellijk vuur gevat. De wagen brandde daarop volledig uit. Voor de bestuurder kon geen enkele hulp meer baten.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Uit de eerste bevindingen blijkt dat geen andere partijen betrokken waren bij het ongeval.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/08/18

De bestuurder, een 21-jarige man uit Sint-Niklaas werd deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde op verdenking van onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen, sturen zonder geldig rijbewijs en vluchtmisdrijf. De onderzoeksrechter besliste om de man onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. In het belang van het onderzoek zal er geen verdere informatie worden verschaft.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/08/18

Gisterennamiddag omstreeks 16u16 vond op de Antwerpse Steenweg in Sint-Niklaas een verkeersongeval plaats waarbij een bestuurder de controle verloor over zijn voertuig en hierbij drie voetgangers heeft aangereden. De slachtoffers zijn een moeder van 42 jaar en haar twee dochters van 8 en 5 jaar oud uit Sint-Niklaas. Het 5-jarig meisje overleed ter plaatse aan haar verwondingen. De andere twee slachtoffers werden met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hun toestand is nog steeds kritiek.

De bestuurder van het voertuig nam na de aanrijding te voet de vlucht maar keerde kort erna terug waar hij gearresteerd werd.

In het voertuig zaten naast de bestuurder nog twee passagiers. De 24-jarige  vrouwelijke passagier uit Waasmunster raakte zwaar gewond en werd door de andere passagier, een 21-jarige man uit Waasmunster overgebracht naar het ziekenhuis.

Het parket,  een verkeersdeskundige alsook het labo kwamen ter plaatse om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Volgens de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige ligt een onaangepaste snelheid aan de basis van het ongeval.

De bestuurder, een 21-jarige man uit Sint-Niklaas zal deze namiddag voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter in Dendermonde op verdenking van onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen, sturen zonder geldig rijbewijs en vluchtmisdrijf . Het parket vraagt zijn aanhouding.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

17/08/18

Op 14 augustus ll. omstreeks 17u werd de politie van Aalst opgeroepen om zich te begeven naar het café Den Den te Aalst aangezien een man was neergestoken. Een ruzie tussen 2 mannen van Syrische nationaliteit is ontaard in een steekpartij. Er vielen eerst wederzijdse slagen waarna de verdachte (27 jaar oud) de andere persoon (25 jaar oud) is gevolgd naar het café en hem vervolgens in de rug heeft gestoken. De man werd in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis, maar zijn toestand is intussen stabiel.

De verdachte die de messteken toebracht werd door het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde en werd aangehouden voor poging moord. De andere man werd gisteren eveneens aangehouden door de onderzoeksrechter omwille van zijn aandeel in de vechtpartij die aan de feiten voorafging. Hij werd overgebracht naar de ziekenboeg van de gevangenis van Brugge.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

14/08/18

Gisterennamiddag omstreeks 13u30 werd een persoon gearresteerd die in de speeltuin in de Frans Van Cauwelaertlaan in Sint-Niklaas twee kinderen had beschoten met een luchtdrukgeweer. De verdachte, een 19-jarige man uit Sint-Niklaas, werd door de grootvader van de kinderen betrapt. De grootvader verwittigde hierop de politiediensten. De verdachte werd gearresteerd en zijn luchtdrukwapen werd in beslag genomen. Één van de kinderen raakte door het incident licht gewond. De verdachte werd deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde en vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

13/08/18

Gisterennamiddag omstreeks 14u30 vond een verkeersongeval met dodelijke afloop plaats in de Gentstraat in Sint-Niklaas. Bij het ongeval waren twee personenwagens betrokken. Een personenwagen Peugeot bestuurd door een 28-jarige man uit Waasmunster kwam om een nog onbekende reden op het vak voor het tegenliggend verkeer terecht en veroorzaakte een aanrijding  met een personenwagen Toyota bestuurd door een 74-jarige vrouw uit Hamme. De passagier van het voertuig Peugeot, een 25-jarige vrouw uit Beveren, werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis waar zij in de loop van de nacht aan haar verwondingen overleed. De bestuurster van het voertuig Toyota raakte zwaar gewond, maar verkeert niet in levensgevaar.Het parket Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

13/08/18

Deze morgen werd een persoon gearresteerd die ervan verdacht werd opzettelijke slagen en verwondingen te hebben toegebracht aan een minderjarige. De feiten deden zich voor omstreeks 2u30 op de Grote Kaai  tijdens de Lokerse Feesten. Het slachtoffer werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert ondertussen niet meer in levensgevaar. De verdachte, een 21-jarige man uit Temse, wordt morgenvoormiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

08/08/18

De twee personen die verdacht worden van het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen aan twee mannen in de Scandinaviëstraat in Gent, maandagnamiddag 6 augustus 2018, werden deze voormiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

De onderzoeksrechter besliste om de 23-jarige man uit Gent aan te houden.

De 21-jarige vrouw werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

07/08/18

Gisterennamiddag omstreeks 16u gebeurde in de Scandinaviëstraat in Gent een incident waarbij 4 personen betrokken geraakten.

Twee mannen, een 59-jarige man met de Belgische nationaliteit en een 46-jarige man met de Italiaanse nationaliteit, allebei ingeschreven in Gent, werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

De precieze aanleiding van de feiten, alsook de precieze omstandigheden van de feiten, zijn op dit moment nog onduidelijk.

Op basis van de eerste verklaringen van de slachtoffers, konden de verdachten geïdentificeerd worden. De verdachten werden actief opgespoord en konden deze voormiddag gearresteerd worden.

Het betreft een 23-jarige man met de Bulgaarse nationaliteit ingeschreven in Gent en een 21-jarige vrouw met de Kroatische nationaliteit die verblijft in Gent. Ze worden deze namiddag verhoord.

Gelet op het geheim van het gerechtelijk onderzoek, kan er in huidig stadium geen verdere info verstrekt worden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

03/08/18

Gisterenmorgen 2 augustus 2018 omstreeks 8u vond een geval van zware verkeersagressie plaats in de Brugstraat in Berlare.

Een autobestuurder negeerde het rode verkeerslicht ter hoogte van de wegwerkzaamheden. Toen arbeiders de bestuurder attent wilden maken op zijn rijgedrag werden de bestuurder en diens passagier verbaal agressief tegenover de arbeiders. Hierop reed de autobestuurder één van de arbeiders aan. Na de aanrijding namen de bestuurder en diens inzittende de vlucht.

De arbeider, een  46-jarige man uit Beveren, raakte door de aanrijding gewond met een arbeidsongeschiktheid van 8 dagen tot gevolg.

De autobestuurder, een 22-jarige man met de Servische nationaliteit uit Aalst, en diens inzittende, een 47-jarige man met de ex-Joegoslavische nationaliteit uit Aalst, werden door de politie actief opgespoord en konden gisterennamiddag gearresteerd worden. Beide verdachten zijn geen onbekenden voor politie en parket.

Ze worden in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding wegens poging doodslag.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/08/18

Op dinsdag 31 juli 2018 werden na een periode van intensief onderzoek door de lokale recherche van PZ Denderleeuw/Haaltert bij twee huiszoekingen in Haaltert twee personen gearresteerd die verdacht worden van drugshandel.

Bij de huiszoekingen werden meer dan 1 kg speed, XTC, marihuana en anabole middelen aangetroffen.

De verdachten, twee mannen van resp. 38 en 41 jaar uit Haaltert, werden op woensdag 1 augustus 2018 voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde en aangehouden. Beiden kwamen reeds veelvuldig in contact met politie en gerecht.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

01/08/18

De 27-jarige vrachtwagenbestuurder die gisteren nav het dodelijk verkeersongeval in Maldegem werd gearresteerd, werd deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

Deze besliste na verhoor van betrokkene, en op basis van de elementen uit het onderzoek tot op heden, om de man vrij te laten onder strikte voorwaarden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

01/08/18

De 27-jarige vrachtwagenbestuurder die gisteren nav het dodelijk verkeersongeval in Maldegem werd gearresteerd, wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Hij wordt verdacht van bij een verkeersongeval onopzettelijk de dood te hebben veroorzaakt van de vier inzittenden van het aangereden voertuig, en van bij datzelfde verkeersongeval onopzettelijke slagen en verwondingen te hebben toegebracht aan een aantal andere personen betrokken in de kettingbotsing.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/07/18

Deze voormiddag vond omstreeks 11u een zware aanrijding plaats thv het kruispunt van de E34/N49 met de Celieplas in Adegem.

Een vrachtwagen die op de N49 reed in de richting van Knokke, reed om nog ongekende redenen in op een rij voertuigen die stilstond aan de verkeerslichten.

De vrachtwagen kwam gedeeltelijk terecht boven op het voertuig dat als laatste in de file stond. Alle inzittenden van dit voertuig (4) overleefden de klap niet.

Het gaat om 2 vrouwen en 2 kinderen, nl een 37-jarige vrouw uit Kaprijke (bestuurster), met naast haar haar 60-jarige moeder uit Assenede. Op de achterbank zaten haar 3-jarig zoontje en een 3-jarige nichtje uit Eeklo.

Door de impact van de aanrijding werden nog 5 andere voertuigen betrokken in de botsing. In één van deze voertuigen geraakten nog 2 personen licht gewond.  Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis. Andere slachtoffers waren in shock en werden ter plaatse verzorgd.

Het parket stapte ter plaatse af met een verkeersdeskundige.

De vrachtwagenbestuurder, een 27-jarige man uit Lokeren, legde een negatieve ademtest af en testte ook negatief op drugs.

Het parket trok zijn rijbewijs in voor 15 dagen. Hij werd eveneens van zijn vrijheid beroofd.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/07/18

In de nacht van 21 op 22 juli 2018 om 2u30 vond een diefstal met geweld plaats te Maarkedal in de Fonteinweg.

De bewoner, een 57-jarige man werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De buit bedroeg een gsm en een kleine som geld.

In de nacht van 29 op 30 juli 2018 werd terug een diefstal met geweld gepleegd te Maarkedal maar nu in de Ommegangstraat.

De bewoners, een 77-jarige man en een 74-jarige vrouw, werden gewond.

De daders konden ontkomen met 2 gsm’s en juwelen.

De daders zijn tot op heden nog steeds spoorloos maar het onderzoek is volop aan de gang.

De politie doet een oproep aan de buurtbewoners om bij het waarnemen van verdachte gedragingen onmiddellijk de 101 te bellen.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/07/18

Maandagvoormiddag 30/7/2018 deed zich in Beveren-Waas op de Sint Antoniusweg ter hoogte van afrit 2 een zwaar verkeersongeval voor.

Een vrachtwagen kwam in aanrijding met een personenwagen met 3 inzittenden.

Twee inzittenden van de personenwagen geraakten zwaargewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis, de derde inzittende overleed.

Het parket stelde een wetsgeneesheer en een deskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/07/18

Voorbije nacht om 00.30 uur merkte een buurtbewoner een brand op in het chirolokaal aan de Ottergemsesteenweg te Gent. De brandweer kwam onmiddellijk ter plaatse maar kon niet verhinderen dat de houten chalet volledig werd verwoest.

Op het ogenblik van de brand was er niemand in het lokaal aanwezig.

Het parket stelde een deskundige aan om de precieze  omstandigheden van deze brand te onderzoeken.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

19/07/18

Op 17/07/2018 kort voor middernacht werd door de Lokale Recherche van de politiezone Geraardsbergen-Lierde een voertuig onderschept. Bij controle werd 1,1 kilogram marihuana en een som cash geld aangetroffen. De verdachten, een 24-jarige man, afkomstig uit Geraardsbergen en 20-jarige man uit Haaltert, beiden geen onbekenden voor het gerecht voor druggerelateerde feiten, werden nog in het bezit gevonden van kleine hoeveelheden marihuana. De verdachten werden op 19/07/2018 voorgeleid bij de onderzoeksrechter en onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het onderschepte voertuig werd in beslag genomen.

Geert Merchiers, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

19/07/18

Deze namiddag om 14u deed zich te Wortegem-Petegem op het kruispunt van de Anzegemseweg en de Bouvelostraat een zwaar verkeersongeval voor.  Een personenauto kwam er in aanrijding met een quad.  De bestuurder van de quad, een jongeman uit Anzegem,  werd met  levensgevaarlijke  verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en verkeert in levensgevaar. De bestuurder van de personenwagen betreft een man uit Oudenaarde.  De oorzaak van het ongeval is nog niet gekend.  Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld die de precieze oorzaak van het ongeval verder zal onderzoeken.

Geert Merchiers, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

17/07/18

Afgelopen nacht werd een jongeman die stond te urineren aan het Grootkanonplein in Gent onderworpen aan een identiteitscontrole.  Bij fouille bleek hij in het bezit te zijn van 32 XTC-pillen.  De verdachte, een 21-jarige man uit Gent, werd voor de verkoop en het bezit van drugs door het Parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, gedagvaard in snelrecht. Hij zal zich op 9 augustus 2018 voor deze feiten moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent. 

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

 

16/07/18

Gisterennamiddag werd in een sportclub gelegen aan de Zavelput in Sint-Amandsberg (Gent) een man op heterdaad betrapt toen die geld uit een kassa trachtte te ontvreemden.  De verdachte, een 34-jarige man uit Gent bekende de feiten. Hij had bovendien een tas mee waarin inbrekersmateriaal werd aangetroffen.  De verdachte is gekend voor verschillende feiten en werd op vordering van het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent.  Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

16/07/18

Afgelopen zaterdag werd een 31-jarige vrouw uit Ronse op heterdaad betrapt bij een fouille toen zij als bezoeker cannabis trachtte binnen te smokkelen in de gevangenis te Oudenaarde.

Bij huiszoeking in haar woonst werd eveneens een partij drugs aangetroffen. De verdachte werd gearresteerd en op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid op verdenking van drugshandel bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde die haar heeft aangehouden.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

 

 

16/07/18

Op 13 juli omstreeks 4 uur ‘s ochtends trof de bewoner van een woning gelegen in de Winkelstraat te Kruishoutem een persoon aan in zijn garage waarop deze de vlucht nam. De politiediensten van de PZ Vlaamse Ardennen kwamen onmiddellijk ter plaatse en konden één verdachte arresteren. Het betreft een 30-jarige man van Bulgaarse nationaliteit. Hij is geen onbekende voor politie en gerecht.

Hij werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Oudenaarde en aangehouden.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

16/07/18

Afgelopen zaterdag werd op de Grote Markt in Aalst een 59-jarige Roemeense vrouw op heterdaad betrapt toen zij uit een handtas geld probeerde te stelen.  De vrouw komt in aanmerking voor gelijkaardige feiten gepleegd op 9 juli 2018 in Dendermonde. 

De verdachte werd op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voor beide feiten voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde die besliste haar aan te houden.

 

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

13/07/18

Gisterennamiddag vond op de N8 in Lierde ter hoogte van kilometerpaal 37.9 een dodelijk verkeersongeval plaats.

Een inhalende bestuurder van een personenwagen BMW kwam er frontaal in aanrijding met een motorrijder. De motorrijder, een 41-jarige man uit Okegem (Ninove), overleed ter plaatse.

Het parket Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Het rijbewijs van de bestuurder van de personenwagen, een 20-jarige man uit Schaarbeek, werd voor 15 dagen ingetrokken.

 

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen.

12/07/18

Gisteren omstreeks 17u15 vond er een verkeersongeval plaats op het kruispunt van de Keizersvest en de Brusselsesteenweg in Gent. Een 17- jarige fietster kwam daarbij onder de trekker van een vrachtwagen terecht. De 60- jarige vrachtwagenbestuurder komende van de Brusselsesteenweg wou rechts afslaan naar de Keizersvest en reed daarbij het slachtoffer aan. Het slachtoffer werd in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis maar het levensgevaar is ondertussen geweken. Er werd een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/07/18

Toen de eigenares van een woning gelegen in de Perstraat in Haasdonk gisterenavond thuis kwam, zag ze twee mannen uit haar woning lopen en een derde verdachte persoon verderop in de straat. Ze merkte tegelijk op dat een raam van de woning was ingeslagen. Een van de verdachten begon met een steen op het voertuig van het slachtoffer te kloppen. De politie werd verwittigd en de mannen namen de vlucht, één richting centrum Haasdonk en de andere twee in een maïsveld.

In de woning werden alle kamers doorzocht en stonden laden en kasten open, maar er werd niets ontvreemd. Er is schade aan een raam, aan het slot van de achterdeur en aan de wagen van het slachtoffer.

De man die richting centrum liep kon door de PZ WANO worden gevat. Het betreft een Fransman van 27 jaar.

Er werd een zoektocht met speurhond opgezet voor de twee andere verdachten, zonder resultaat.

De verdachte zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/07/18

Een dame die vannacht op vermaaksuitstap was in café Oxygene in Aalst had even haar handtas uit het oog verloren. Ze stelde nadien vast dat haar identiteitskaart, haar rijbewijs en haar geld waren verdwenen. Toen ze drie personen aansprak in de nabijheid van de handtas werden deze agressief. Enkele klanten en de uitbater van de zaak kwamen tussenbeide.

Met name de uitbater kreeg hierbij slagen van twee van de verdachten. Een voetpatrouille van de politie van Aalst zag de vechtpartij gebeuren en kon twee van de drie mannen arresteren.

Het betreft een Equadoriaan van 31 uit Liedekerke en een 18-jarige Dominicaan woonachtig in Aalst.

Deze laatste bleek de documenten van het slachtoffer op zich te dragen.

Beide verdachten worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Katrien Borms, persmagistraat parket PK Oost-Vlaanderen

09/07/18

Ivm de woningbrand van maandagavond 2 juli ll in de Poelstraat in Deinze, waarbij de bewoner kwam te overlijden, kunnen we meedelen dat er in de huidige stand van het onderzoek geen aanwijzingen zijn van betrokkenheid van derden, noch dat het zou gaan om een wanhoopsdaad. Er zijn wel aanwijzingen in de richting van een accidentele brand door kortsluiting.

Gelet op het lopende gerechtelijk onderzoek kan er momenteel geen verdere info worden gegeven.          

Katrien Borms, persmagistraat parket OVL

09/07/18

Omstreeks de middag werd een juwelier in Oostakker overvallen door 2 mannen. Bij de vlucht werd er geschoten waardoor 1 van de overvallers om het leven is gekomen. De andere overvaller is nog steeds op de vlucht. De politie zet alle mogelijke middelen in om deze persoon zo vlug mogelijk te kunnen vatten.

Het afstappingsteam, labo, de wetsgeneesheer en de wapendeskundige werden gevorderd. Deze namiddag zal ook de onderzoeksrechter samen met het parket op afstapping gaan.

In het belang van het onderzoek kan momenteel geen verdere informatie worden gegeven. Na de afstapping zal een update worden gegeven.

Eva Brantegem, persmagistraat parket OVL

03/07/18

Gisteren brak er brand uit in een woning gelegen in de Guido Gezellelaan in Sint-Niklaas. De brand ontstond op de benedenverdieping van het pand bestaande uit 2 verdiepingen. Bij tussenkomst van de brandweer konden de op dat moment aanwezige bewoners worden geëvacueerd. Zij werden niet gewond, maar moesten de nacht elders doorbrengen omwille van de te hoge CO-waarden in het gebouw. De brandweerofficier stelde 2 brandhaarden vast. De 2 geëvacueerde bewoners, 2 mannen van respectievelijk 61 en 38 jaar, duidden hun medebewoner, een 20-jarige man die vlak voor de brand wegvluchtte, aan als dader van de brandstichting. Het parket stelde een branddeskundige aan om de juiste oorzaak van de brand te achterhalen. De verdachte wordt vandaag nog voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/07/18

Zondagmorgen 1 juli 2018 omstreeks 05u45 werden de bewoners van een woning gelegen in de Groenstraat in Laarne gewekt tijdens een inbraak in hun woning.

Wanneer de verdachten opgemerkt worden, nemen zij de vlucht met hun voertuig maar botsen even verder in Destelbergen tegen een woning.

Zij pogen te voet hun vlucht verder te zetten, maar worden snel door een ploeg van PZ Wetteren-Laarne-Wichelen gevat.

De verdachten, een 21-jarige man en een 24-jarige man, beiden van Franse nationaliteit, zonder gekende verblijfplaats in België, werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. De onderzoeksrechter besliste om beide mannen aan te houden.

Of zij in aanmerking komen voor andere feiten wordt verder onderzocht.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/07/18

Afgelopen weekend (29 juni 2018 - 1 juli 2018) vond in Zottegem aan De Bevegemse Vijvers het muziekfestival Rock Zottegem plaats.

Door de politiediensten werden een aantal controles uitgevoerd met volgend resultaat:

bij 16 personen zijn kleine gebruikershoeveelheden drugs aangetroffen (cannabis, joints, cocaïne en speed).

In totaal werd 26 gram cannabis, 18 joints, 0,50 gram cocaïne en 2 gram speed in beslag genomen en werd 2.100,00 EUR. geïnd aan onmiddellijke minnelijke schikkingen.

De betrokken personen dienden ook onmiddellijk de festivalweide te verlaten.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

01/07/18

Afgelopen nacht omstreeks 3 uur vond een dodelijk verkeersongeval plaats op de E17 rijrichting Kortrijk, ter hoogte van Kruishoutem. Een personenwagen kwam in aanrijding met een vrachtwagen. De bestuurder van de personenwagen, een 40-jarige man, overleefde de klap niet. De 21-jarige Poolse chauffeur van de vrachtwagen legde een negatieve ademtest af. Het rijbewijs van de vrachtwagenbestuurder werd ingetrokken. Het parket stelde een wetsarts, alsook een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval en het overlijden te onderzoeken. In huidig stadium wordt er geen verdere informatie verstrekt.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/06/18

In de nacht van 8 op 9 juni 2018 werden een 20-tal voertuigen beschadigd in het centrum van Zottegem. Banden werden plat gestoken, spiegels afgebroken en het koetswerk beschadigd. Tussen 6 juni en 9 juni werden eveneens een aantal brom- en motorfietsen gestolen.

In nauwe samenwerking met de interventiedienst en de wijkwerking van PZ Zottegem kon de recherche na verder onderzoek 6 verdachten identificeren.

Het betreft 2 meerderjarigen van resp. 19 en 20 jaar en 4 minderjarigen uit Zottegem en omliggende gemeenten. De meerderjarigen zijn vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Na verhoor zijn beide verdachten door de onderzoeksrechter aangehouden.

Twee minderjarigen dienden gisteren reeds voor de jeugdrechter te verschijnen en kregen maatregelen opgelegd.

Het aandeel in de feiten van de andere 2 minderjarigen wordt nog verder onderzocht.

Er wordt nagegaan of nog andere strafbare feiten kunnen worden toegeschreven aan deze verdachten.       

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/06/18

Omstreeks 9u20 deze ochtend vond op de N9 in Eeklo een aanrijding plaats tussen een fietser en een vrachtwagen, waarbij de fietser het leven liet.

De vrachtwagen reed op de N9 thv het Koningin Astridplein en sloeg rechts af naar de Oostveldstraat. De fietser reed op de N9 in dezelfde richting van de vrachtwagen.

De fietser, een 81-jarige man uit Waarschoot, kwam terecht onder de vrachtwagen en overleed ter plaatse.

De vrachtwagenbestuurder, een 40-jarige man uit Maldegem, legde een negatieve ademtest af.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/06/18

Op basis van ernstige aanwijzingen van drughandel in en rond een café in de Majoor Claserstraat in Aalst, voerden rechercheurs van de PZ Aalst een doorgedreven onderzoek.

In het kader van dit onderzoek vonden op 26 juni 2018 verschillende huiszoekingen en arrestaties plaats. Diverse hoeveelheden drugs, geld en twee auto’s werden in beslag genomen.

Vijf personen werden opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om drie personen aan te houden.

Het gaat om een 23-jarige man met de Nederlandse nationaliteit verblijvende in Denderleeuw, een 30-jarige man met de Nederlandse nationaliteit zonder gekende verblijfplaats, en een 42-jarige vrouw verblijvende in Aalst. De twee andere verdachten werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Gelet op het geheim van het onderzoek, kan er geen verdere info over de zaak verstrekt worden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/06/18

Gisterenmiddag vond een verkeersongeval plaats in Oudenaarde op het kruispunt Doornikse Heerweg – Wortegemstraat tussen een personenauto en een fietster.

De fietster, een 77-jarige vrouw uit Oudenaarde, kwam hierbij ten val en werd met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Het parket Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

22/06/18

Afgelopen nacht werd rookontwikkeling vastgesteld in de MIK fabriek in Kruishoutem.

De brandweer kwam vlug ter plaatse zodat de schade kon beperkt worden.

Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/06/18

Gisterenavond omstreeks 20u30 heeft zich een ontploffing voorgedaan aan een poolhouse van een woning in Oostakker. Daarbij is een 10-jarige jongen om het leven gekomen.

Het parket onderzoekt samen met de lokale politie van Gent de precieze omstandigheden van deze feiten. Er werden een branddeskundige en wetgeneesheer aangesteld. Ook het labo van de federale politie kwam ter plekke.

Uit de eerste vaststellingen blijkt dat een gaslek aan de oorsprong zou liggen van de explosie. Volgens de branddeskundige was er een lek aan de terrasverwarmer die stond opgesteld in het poolhouse. Door de explosie is het gebouw in elkaar gestort en is daarbij een zware betonblok terecht gekomen op het slachtoffer die in de tuin aan het spelen was. Voor de jongen kon geen enkele hulp meer baten.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

20/06/18

Afgelopen nacht omstreeks 01u00 werden de hulpdiensten opgeroepen voor een drenkeling in het water van de Watersportbaan in Gent.

De hulpdiensten kwamen ter plaatse en konden de drenkeling, een 30-jarige man uit Gent, uit het water halen. Na reanimatiepogingen werd de man overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij later overleed.

Het parket onderzoekt de feiten en stelde een wetsgeneesheer aan.

Volgens de eerste vaststellingen zou het om een spijtig ongeval gaan.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

19/06/18

In het kader van een gerechtelijk onderzoek met betrekking tot de verdwijning van Jean Vercarre uit Wetteren, worden morgen, woensdag 20/06/2018, door de recherche van de lokale politie van Wetteren/Laarne/Wichelen, in samenwerking met de Cel Vermiste Personen van de Federale Politie, zoekacties in Wallonië georganiseerd. Elementen in het dossier leiden de onderzoekers naar de Ardennen met het oog op huiszoekingen en het doorkammen van bossen en vijvers.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

19/06/18

Sinds de inwerkingtreding op 16 november 2017 van de wet van 18/10/2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed (kraakwet), zijn er bij het parket Oost-Vlaanderen tot op heden 20 klachten binnengekomen (9 in 2017 + 11 in 2018). Alle panden werden ontruimd.

Het gaat om 15 panden die in Gent zijn gekraakt en om 5 panden respectievelijk in Evergem, Sint-Niklaas, Gavere, Lokeren, Zelzate.

In 2 gevallen gaat het om een bewoond pand:

- deze beide panden (in Gent) werden onmiddellijk ontruimd; de onrechtmatige bewoners werden gearresteerd

- in het eerste dossier werd gedagvaard in snelrecht en werden de twee krakers correctioneel veroordeeld

- voor het tweede dossier werd een onderzoeksrechter gevorderd; het gerechtelijk onderzoek zit in de finale fase waarbij het parket de eindvordering heeft gemaakt en de verwijzing vordert van de krakers naar de correctionele rechtbank.

In 18 gevallen gaat het om een onbewoond pand:

- bij 5 van deze panden hebben de krakers bij tussenkomst van de politie het pand onmiddellijk verlaten

- bij 2 gekraakte panden werden de krakers gearresteerd en kon het pand onmiddellijk ontruimd worden

- voor 11 gekraakte panden heeft het parket OVL een bevel tot ontruiming (BTO) opgemaakt en laten betekenen door de politie

- in 3 dossiers werd tegen dit BTO hoger beroep aangetekend

- deze 3 hogere beroepen werden door de vrederechter telkens ongegrond verklaard

- al deze panden zijn ontruimd.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

 

 

14/06/18

Deze voormiddag omstreeks 10u40 vond in Wachtebeke, op het kruispunt van de Walderdonk met de Melkerijstraat, een ongeval plaats waarbij een vrachtwagen en een fietsster betrokken waren.

De fietsster, een 70-jarige vrouw uit Wachtebeke, overleed ter plaatse.

De vrachtwagen reed in de Walderdonk, in de richting van Zelzate. De fietsster kwam uit de Melkerijstraat.

De vrachtwagenbestuurder, een 36-jarige man uit Lokeren, legde een negatieve ademtest af.

Het parket Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/06/18

In de nacht van vrijdag 8 op zaterdag 9 juni 2018, omstreeks half vijf, merkten de bewoners van een woning gelegen in de Ganzendries in Gent twee mannen op aan hun woning.

In hun woning bleek te zijn ingebroken en er was onder meer multimediamateriaal en geld gestolen. 

De politie kon een kwartier later de twee verdachten oppakken. Ze waren in het bezit van de buit uit de betreffende woning. Op hen werden eveneens goederen aangetroffen die afkomstig zijn van andere vermogensdelicten. Hun mogelijke betrokkenheid hierbij maakt het voorwerp uit van verder onderzoek.

De verdachten betreffen een 19-jarige man van Franse nationaliteit, zonder gekende verblijfplaats in België, alsook een minderjarige man. 

De meerderjarige verdachte werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden.

De minderjarige werd ter beschikking gesteld van de jeugdrechter. Hij werd in opdracht van de jeugdrechter geplaatst in een gesloten jeugdinstelling.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

08/06/18

In de nacht van woensdag 6 op donderdag 7 juni 2018 werden in Brakel twee diefstallen uit voertuigen gepleegd, respectievelijk in de Ruiterij en de Groenstraat.

Bij deze diefstallen werden oa. een laptop met toebehoren en een portefeuille met inhoud ontvreemd.

De politiediensten van de politiezone Brakel konden gisteren in de loop van de dag twee verdachten vatten.

Het betreft een 36-jarige man en een 36-jarige vrouw, beiden wonende in Brakel en geen onbekenden voor het gerecht.

Zij werden door het parket gedagvaard in snelrecht en dienen zich voor deze feiten op 26 juli 2018 te verantwoorden voor de correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

08/06/18

Beste allen,

U bent van harte welkom op de bloedinzameling van het Rode Kruis die voor de 10de keer doorgaat in het gerechtsgebouw in Gent aan de Opgeëistenlaan 401.

BLOEDINZAMELING NIEUW GERECHTSGEBOUW GENT – Donderdag 14 juni 2018

Voor het 10de jaar op rij organiseert Rotaryclub Gent Noord in samenwerking met Rode Kruis Vlaanderen een bloedinzameling in het nieuw gerechtsgebouw in Gent.

Donderdag 14 juni 2018  tussen 10u00 en 13u30 kan iedereen terecht in de polyvalente vergaderzalen op de -1 verdieping van het gerechtsgebouw, Opgeëistenlaan 401 in Gent, waar de gespecialiseerde verpleegkundigen van het Rode Kruis de bloedafnames doen onder leiding van meerdere artsen.

Zoals de 9 vorige keren wordt heel graag opnieuw beroep gedaan op jullie steun en medewerking voor het welslagen van dit JUBILEUM event.

Vorig jaar waren er 95 donoren! Dit jaar wordt gestreefd naar 125 bloedgevers!

Jullie medewerking kan levens redden!

 

Alvast hartelijk dank om deze actie te willen steunen en om dit event kenbaar te maken!

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

06/06/18

Deze ochtend omstreeks 7u30 vond in de Vrombautstraat ter hoogte van de Windgatstraat in Lembeke een aanrijding plaats tussen een personenwagen en een fietsster.

De fietsster, een 16-jarig meisje uit Lembeke, die uit de Windgatstraat kwam gereden, werd gegrepen door een personenwagen die op de Vrombautstraat reed.

Het meisje werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis en verkeert in levensgevaar.

De bestuurder van de personenwagen, een 59-jarige man uit Knokke-Heist, legde een negatieve ademtest af.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Volgens de eerste bevindingen van de deskundige reed de bestuurder niet te snel.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

05/06/18

Gisterenavond omstreeks 18u50 ontving de politie een paar oproepen ivm een agressieve man ter hoogte van de Citadellaan/Heuvelpoort in Gent. Hij zou er meerdere mensen bedreigen met een mes, in een wagen gestapt zijn en de bestuurster van de wagen eveneens bedreigen met een mes.

De lokale politie van Gent kon het voertuig lokaliseren en zette de achtervolging in.

De wagen hield halt aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Zwijnaardsesteenweg met de Edelsteenstraat. Aan het stuur zat een vrouw, met daarnaast de verdachte. Twee politiemensen stapten uit hun voertuig en kwamen tussen.

Daarop is een schietincident ontstaan.

De verdachte raakte gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis waar hij werd geopereerd. Het aanvankelijk levensgevaar is inmiddels geweken.

Het gaat om een 33-jarige man met de Nigeriaanse nationaliteit, die woont in Gent.

De verdachte en de vrouw aan het stuur zouden elkaar kennen.

Parket, labo, wapendeskundige, politie (lokale, federale en Comité P) gingen ter plekke. Er werd eveneens een wetsdokter aangesteld.

Zoals de standaardprocedure voorziet, werden 2 onderzoeken opgestart. Eén naar de feiten die de aanleiding hebben gegeven tot de tussenkomst van de politie en één naar het schietincident. De beide onderzoeken zijn volop aan de gang.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

05/06/18

Op donderdag 31/05/2018 ontving een Amerikaans bedrijf een verontrustend chatbericht in verband met een mogelijke schoolshooting in België.

Dit bericht bereikte via de FBI razendsnel onze politiediensten en veiligheidsdiensten, die alles in het werk stelden om de verzender van het bericht te kunnen opsporen.

Dankzij deze snelle interventie en vlotte samenwerking tussen veiligheidsdiensten, federale en lokale politiediensten en parket OVL kon een minderjarige verdachte geïdentificeerd worden. Deze werd opgepakt en verhoord.

In zijn verhoor geeft hij te kennen dat hij geen kwaadwillige intenties had en de consequenties van zijn handelingen niet had ingeschat.

Hij werd gisteren op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de Jeugdrechter in Dendermonde. Deze heeft ten aanzien van de minderjarige een aantal maatregelen opgelegd.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

03/06/18

Gisterenavond gebeurde een verkeersongeval in de Klakvijverstraat in Geraardsbergen. Twee personenwagens, een BMW en een Citroën, kwamen in aanrijding. Beide chauffeurs, twee mannen van respectievelijk 33 jaar en 23 jaar, werden in levensgevaar afgevoerd naar het ziekenhuis. Inmiddels in het levensgevaar geweken. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval na te gaan.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/05/18

Op donderdag 24 mei 2018 werd een overval gepleegd op een apotheek in de Denderhoutembaan in Ninove.

Dankzij doorgedreven speurwerk werd een eerste verdachte geïdentificeerd door rechercheurs bij PZ Denderleeuw/Haaltert, en naderhand gearresteerd door de recherche van PZ Ninove.

Deze verdachte, een 27-jarige man uit Denderleeuw, werd verhoord en daarna op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De onderzoeksrechter plaatste deze man onder aanhoudingsmandaat.

Naderhand kon een tweede verdachte gearresteerd worden. Ook deze verdachte, een 31-jarige man uit Denderleeuw, werd na verhoor voor de onderzoeksrechter voorgeleid. Hij werd door de onderzoeksrechter onder strenge voorwaarden in vrijheid gesteld.

Gelet op het geheim van het onderzoek, kan er geen verdere info over de zaak verstrekt worden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/05/18

Gisterenvoormiddag werden in een filiaal van AD Delhaize gelegen aan de Dompelstraat in Aalst twee winkeldieven op heterdaad betrapt bij een poging diefstal. 

Een koppel kwam de winkel binnen en verborg verschillende flessen alcohol onder hun kledij. De verdachten begaven zich naar de kassa zonder iets anders uit de rekken te nemen. Vlak voor de kassa beslisten ze alsnog de verborgen flessen opnieuw in een rek te zetten en verlieten ze de zaak. 

De eerste verdachte, een 22-jarige vrouw afkomstig uit Temse kon worden weerhouden. De tweede verdachte, een 38-jarige man uit Aalst, nam de vlucht maar kon later worden gearresteerd.

Camerabeelden van de winkel legden vast hoe het duo ook op 28 mei 2018 flessen alcohol en rookwaren uit de winkel ontvreemdde.

Beiden zijn gekend bij justitie en politie en werden gisteren voorgeleid bij de onderzoekrechter in Dendermonde. De eerste verdachte werd onder voorwaarden vrijgelaten, de tweede verdachte werd aangehouden.

Kort na haar vrijlating pleegde de vrouw opnieuw een diefstal, ditmaal in een filiaal van de Carrefour in Dendermonde. Zij wordt deze namiddag opnieuw voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

31/05/18

Gisterennamiddag omstreeks 13u45 vond er een dodelijke aanrijding plaats op het kruispunt van de Avil Geerincklaan en de Elststraat in Zele, waarbij een vrachtwagen en een fietser betrokken waren.

De fietser, een 84-jarige man uit Zele, werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij later overleed.

Het parket Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige en een wetsgeneesheer aan om de precieze omstandigheden van het ongeval en het overlijden te achterhalen.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/05/18

Deze ochtend omstreeks 05u40 vond op het kruispunt van de Grotesteenweg Zuid (N60) en de Klossestraat in Zwijnaarde een zwaar verkeersongeval plaats.

Een 78-jarige fietser uit Zwijnaarde werd, toen hij de N60 overstak ter hoogte van de verkeerslichten, aangereden door een personenwagen die op de N60 reed en uit de richting van Gent kwam. De fietser raakte ernstig gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij diende met spoed geopereerd te worden.

De bestuurder van de personenwagen reed na de aanrijding door. Hij kon omstreeks 6u15 in Gent worden geïntercepteerd. Het betreft een 31-jarige man uit Oudenaarde.

De man legde een positieve ademtest af. In opdracht van het parket werd zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor de periode van 15 dagen.

Hij werd gearresteerd en wordt in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van ongeval te onderzoeken.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/05/18

Zondagmiddag 27/5/2018 werd de politie van PZ Regio Rhode & Schelde opgeroepen nav verdachte handelingen in Park ter Linden in Melle. Er zou daar een inbreker betrapt geweest zijn en hij zou gevlucht zijn. Dezelfde man zou ook nog op een paar andere plaatsen in Melle gezien zijn.

De politie kon de verdachte aantreffen in een tuinhuisje in de Koningin Fabiolalaan in Melle. Hij werd gearresteerd. Het betreft een 22-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek.

De man wordt verdacht van een woninginbraak in de Jules Vitslaan in Melle en twee pogingen tot inbraak in de Klein-Begijnhofstraat en Park ter Linden in Melle.

Op de verdachte werd een deel van de buit van de woninginbraak in de Jules Vitslaan aangetroffen.

De man werd vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent die besliste hem aan te houden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/05/18

Gisterennamiddag omstreeks 16u kreeg de politie van Dendermonde de melding om zich te begeven naar de Hoofdstraat in Appels. Daar was een schoolfeest aan de gang en een dronken persoon verstoorde de festiviteiten.

De tumultmaker, een 32-jarige man uit Dendermonde, wou niet vrijwillig met de politiediensten meegaan. Gelet op zijn agressiviteit besliste de politie om de man te arresteren. Hierop werd de man fysiek en verbaal agressief tegenover de politiediensten.

Tijdens de interventie geraakten vier agenten gewond met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

De verdachte wordt vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/05/18

Op 11 februari 2017 ontving de politie verschillende meldingen inzake een huwelijksstoet gevormd door 20-tal voertuigen met daarbij verkeersonveilig en -gevaarlijk gedrag. De stoet situeerde zich op de E17 ter hoogte van Lokeren (richting Kortrijk), en zette zich voort op de R4 richting Terneuzen.

De politie kon de stoet intercepteren.

Het verkeersonveilig gedrag bestond uit onder meer: draaien/keren op de snelweg, rijden op de pechstrook, met de vier richtingsaanwijzers in werking rijden, uit het voertuig hangen, verkeer tot stilstand brengen, filmen, uitstappen… enz.

Door interventie van de politie werd de stoet uit het verkeer gehaald en de verdachten werden geïdentificeerd. Het gaat in totaal om 18 verdachten.

Op de inleidingszitting van 4 mei 2018 van de politierechtbank van Dendermonde werd de zaak uitgesteld naar 25 mei 2018 (morgen) voor behandeling van de zaak ten gronde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/05/18

Gisterennamiddag omstreeks 16u15 vond in Gent een zwaar verkeersongeval plaats op de Europaweg (Watersportbaan) waarbij 3 personenwagens betrokken waren.

Een personenwagen Citroën C5 komend uit de richting van de R4 kwam frontaal in aanrijding met een personenwagen Opel Adam die uit de tegenovergestelde richting kwam. Een 61-jarige vrouw raakte hierbij zwaar gewond en verkeert nog steeds in levensgevaar. Een 3de personenwagen, een Toyota Corolla, raakte beschadigd. De bestuurder, een 40-jarige man uit Gent, bleef ongedeerd.

De bestuurder van de personenwagen Citroën week om een nog ongekende reden af van zijn rijvak en raakte eerst de Toyota Corolla ter hoogte van de achteruitkijkspiegel. De wagen Opel Adam die achter laatstgenoemd voertuig reed, bestuurd door een 61-jarige vrouw uit Gent, werd wel volop geraakt.

De personenwagen Citroën ging overkop. De bestuurder, een 76-jarige man uit Gent, raakte licht gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De 61-jarge vrouw in de aangereden Opel Adam raakte zwaar gewond en verkeert tot op heden nog in levensgevaar.

De 76-jarige bestuurder legde een negatieve ademtest af. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Er werd eveneens een wetsdokter aangesteld in hoofde van de bestuurder van het aanrijdend voertuig.

Door het ongeval was er tijdens de avondspits grote verkeershinder in de ruime omgeving van de watersportbaan.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/05/18

Op 16/12/2017 drongen drie personen een woning binnen in Herzele. Op dat ogenblik kwam de bewoonster thuis samen met haar twee minderjarige kinderen. Twee van de drie verdachten verlieten hierop de woning maar één persoon richtte een vuurwapen op de vrouw en hield haar en haar twee kinderen gegijzeld. Hij verplichtte haar geld af te geven in de woning en reed met de slachtoffers vervolgens naar een bank waar zij geld diende af te halen. Daarop werd de vrouw gedwongen de verdachte naar Brussel te brengen.

Deze feiten werd op 1 mei 2018 toegelicht in het opsporingsprogramma Faroek aangezien de verdachten nog niet konden geïdentificeerd worden.

Dankzij verschillende tips na de uitzending, konden de drie verdachten geïdentificeerd en opgepakt worden.

Het gaat om drie minderjarigen uit Brussel. Ze werden allemaal voorgeleid voor de jeugdrechter. De gijzelnemer werd geplaatst in een gesloten instelling.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

17/05/18

Vandaag is het de internationale dag tegen homofobie en transfobie.

De datum van 17 mei is ingegeven door het feit dat op die dag in 1990 de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel schrapte van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten. Tot dan toe stond homoseksualiteit op die lijst als psychische aandoening te boek (bron: Wikipedia).

Op deze dag wordt bijzondere aandacht gevraagd voor homo- en transgenderhaat en de sociale onwenselijkheid daarvan.

Het parket OVL is één van de ondertekenaars van de regenboogverklaring, waarmee een basis wordt gelegd voor een geïntegreerde aanpak van discriminatie van holebi’s en transgenders in de stad Gent.

Uit solidariteit met al wie geconfronteerd wordt met holebi- of transfobie, hangt het parket OVL de regenboogvlag uit in Dendermonde, Gent en Oudenaarde.

 

 

16/05/18

Na doorgedreven speurwerk konden door de PZ Ninove, met bijstand van de PZ Brakel, op dinsdag 15 mei 2018 zeven personen gearresteerd worden die ervan verdacht worden de afgelopen maanden drugs te hebben gedeald. Een achtste verdachte kon door de PZ Aalst gevat worden.

De feiten van handel in drugs situeren zich voornamelijk in de regio’s Ninove, Aalst, Ronse en Brakel.

Zes verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om hen aan te houden.
Het gaat om drie mannen van respectievelijk 28, 32 en 37 jaar en twee vrouwen van respectievelijk 35 en 36 jaar, allen uit Ninove, en een 32-jarige vrouw uit Brakel.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/05/18

Op vrijdag 11 mei 2018 werd bij de politiezone Buggenhout/Lebbeke melding gemaakt van een inbraak in de lokalen van een jeugdbeweging gelegen in Lebbeke. Bij deze inbraak werd onder meer een bromfiets gestolen.

Twee verdachten, een 19-jarige man uit Lebbeke en een minderjarige, konden in de nacht van vrijdag 11 mei op zaterdag 12 mei door de politie betrapt worden met de gestolen bromfiets. Ze werden verhoord door de lokale recherche en legden bekentenissen af.

De meerderjarige verdachte werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om de man onder strenge voorwaarden vrij te laten.

De minderjarige verdachte werd voorgeleid voor de jeugdrechter in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/05/18

Gisterenvoormiddag omstreeks 10u30 werden twee inbrekers op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning in de Brugstraat in Lebbeke.

De eerste verdachte, een 24-jarige man uit Lebbeke, kon door de politie onmiddellijk gevat worden. De tweede verdachte, een 21-jarige man uit Dendermonde, nam initieel de vlucht maar kon naderhand gearresteerd worden.

Beiden worden vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/05/18

Afgelopen nacht omstreeks 03u00 brak brand uit in een drankgelegenheid aan de Oudenaardsesteenweg in Kruishoutem.

Het pand werd volledig vernield. Op het moment van de feiten was niemand in de zaak aanwezig.

Op vordering van het parket kwam een branddeskundige ter plaatse. Volgens zijn eerste bevindingen zijn er aanwijzingen van opzettelijke brandstichting.

Parket en politie voeren verder onderzoek.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/05/18

Zaterdagnamiddag 12/05/2018 werd een verdachte opgepakt nav een grijpdiefstal in de Stationsstraat in Wetteren.

Omstreeks 16u00 werd een jonge vrouw overvallen door de verdachte. Hij probeerde haar handtas en winkeltas van haar schouder te trekken. De vrouw heeft zich verweerd, is hierbij op de grond gevallen en werd ter hulp gesneld door een getuige. Deze kon samen met een andere passant de verdachte onder bedwang houden tot de politie ter plaatse is gekomen.

De verdachte, een man van 27 jaar uit Wetteren, werd op maandag 14/05/2018 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Hij werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/05/18

Gisterennamiddag 14/05/2018 omstreeks 15u werden 2 winkeldieven op heterdaad betrapt in kledingzaak Primark in de Langemunt in Gent.

De verdachten - 2 vrouwen - verlieten de winkel met een 5-tal zakken zonder de koopwaar (kledingstukken en accessoires twv 930 euro) aan de kassa aan te bieden.

De dames hadden de goederen in zakken met opschrift van Primark gestopt met de bedoeling zo ongemerkt de winkel te kunnen verlaten. Ze werden echter opgemerkt en staande gehouden door de winkeldetective. Beide verdachten bekenden onmiddellijk de feiten.

De vrouwen waren in het gezelschap van een 5-jarig kind.

Het gaat om twee vrouwen van 27 en 35 jaar, met de Franse nationaliteit, wonende in Noord-Frankrijk.

Ze werden door het parket gedagvaard in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 28 juni 2018.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/05/18

Zaterdagnamiddag 12/05/2018 werden twee verdachten opgepakt nav een inbraak in een woning gelegen in de Bredadreef in Sint-Niklaas.

Omstreeks 17u00 werden 2 verdachten op heterdaad betrapt toen ze de woning aan het doorzoeken waren. Ze hadden inbrekersmateriaal bij zich en de gestolen goederen zaten reeds in hun tas.

De verdachten, een man en vrouw van respectievelijk 26 en 41 jaar, beiden met de Chileense nationaliteit en zonder gekende woon- of verblijfplaats in België, werden op maandag 14/05/2018 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Ze werden aangehouden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/05/18

Op donderdag 10 mei 2018 omstreeks 13u30 werden 5 personen gevat die verdacht worden van een woninginbraak in de Bakkerstraat in Lokeren.

Een getuige had kort na de middag opgemerkt dat in de straat een wagen met Franse nummerplaat stond geparkeerd met 2 personen aan boord, en met draaiende motor. Op een bepaald moment kwamen 3 personen van de oprit van een woning in de Bakkerstraat gelopen met goederen in hun handen. Ze stapten in de wagen die daarop onmiddellijk vertrok.

De getuige verwittigde de politie die de wagen kon intercepteren op de E17 richting Gent thv de oprit Beervelde. In het voertuig zaten 5 personen.

Ondertussen had de bewoner van de woning in de Bakkerstraat bij zijn thuiskomst vastgesteld dat er ingebroken was en dat een aantal goederen (waaronder elektronica) waren ontvreemd.

In het voertuig van de verdachten werd een groot deel van de buit aangetroffen, maar ook andere goederen die mogelijk van andere diefstallen afkomstig zijn (gsm’s, gps-toestellen, laptops, enz).

De 5 personen werden gearresteerd. Het betreft 4 meerderjarige mannen en één minderjarige.

De meerderjarigen, 4 mannen van respectievelijk 18, 21, 23 en 35 jaar, allen met de Roemeense nationaliteit en zonder gekende woon- of verblijfplaats in België, werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde die besliste om hen alle 4 aan te gehouden.

De minderjarige werd voorgeleid bij de jeugdrechter in Dendermonde en werd op bevel van de jeugdrechter overgebracht naar een gesloten jeugdinstelling.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/05/18

Donderdagnamiddag 10 mei 2018 werd een man gevat die verdacht wordt van de diefstal van bankkaarten in een hostellerie in Moorsel, en van poging tot geldafhaling met deze gestolen bankkaarten (informaticafraude).

De man werd donderdag omstreeks 16u30 door de uitbater betrapt toen hij zich in de burelen van de hostellerie bevond. Hij was de dag voordien ook al opgemerkt in de hostellerie. De diefstal door de verdachte van deze bankkaarten op woensdag 9/5/2018 werd vastgelegd op een bewakingscamera.

De politie kon de man, die werd weerhouden door de uitbater, arresteren. Bij fouille bleek hij ook een mes bij zich te hebben.

De verdachte, een 41-jarige man uit Moorsel, wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

11/05/18

Gisterenvoormiddag, donderdag 10 mei 2018, omstreeks 11u00 werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij de diefstal van een polsuurwerk in een winkel in de Stationsstraat in Sint-Niklaas.

De verdachte, een 19-jarige Roemeen, zonder gekende woon- of verblijfplaats in België, werd betrapt door de winkelbediende die gezien had dat de man een horloge onder zijn kledij had verstopt en hiermee de winkel had verlaten zonder te betalen. De man werd door de winkelbediende staande gehouden tot de komst van de politie. Hij bekende de diefstal van het horloge.

De man werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Dendermonde op 20 juni 2018.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/05/18

Op dinsdag 8 mei 2018 heeft de politie van Ninove drie personen opgepakt die ervan verdacht worden de afgelopen maanden verschillende feiten van bedreiging, diefstal met geweld, afpersing en slagen en verwondingen gepleegd te hebben in Ninove.  

Het gaat om twee meerderjarigen van 18 en 19 jaar afkomstig uit Ninove en één minderjarige. Zij worden ervan verdacht lid te zijn van een groep jongeren die criminele feiten pleegden aan de Kuip, het treinstation en het stadspark van Ninove. 

De slachtoffers waren voornamelijk minderjarigen uit Ninove en omgeving. 

De meerderjarige verdachten werden op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om hen aan te houden.    

De minderjarige verdachte werd voorgeleid voor de jeugdrechter en werd onder strenge voorwaarden in vrijheid gesteld.  

De actie kaderde in het aanpakken van jongeren die ervan verdacht worden deel uit te maken van een lokale jongerenbende.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/05/18

Dinsdagochtend 8/5/2018 omstreeks 7u00 werden twee verdachten opgepakt nav een inbraak in een woning aan de Antwerpsesteenweg in Lochristi.

Een eerste verdachte kon kort na de inbraak worden gevat. Hij werd aangetroffen in het bezit van juwelen en oud geld, afkomstig uit de woning.

Een tweede verdachte werd opgemerkt aan een voertuig en geïntercepteerd. Op beelden van de ANPR werd gezien dat beide verdachten samen in hetzelfde voertuig met Franse nummerplaat zaten toen ze de politiezone binnenreden en gecapteerd werden door de ANPR-camera.

De verdachten, twee mannen van 25 en 39 jaar, beiden met de Algerijnse nationaliteit en zonder gekende woon- of verblijfplaats in België, werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze werden beiden aangehouden.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

03/05/18

Afgelopen dinsdag 1 mei werd een 73-jarige vrouw slachtoffer van een grijpdiefstal. Omstreeks 17u werd zij op een begraafplaats in Ninove beroofd van haar handtas. Het slachtoffer raakte licht gewond. Kort na de feiten konden drie minderjarige verdachten, waarvan twee afkomstig uit Ninove en één afkomstig uit Geraardsbergen, gevat worden. Twee minderjarige verdachten werden inmiddels voorgeleid voor de Jeugdrechter in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

03/05/18

Gisterennamiddag omstreeks 17u23 was er een dodelijk verkeersongeval op de E17 in Temse (richting Antwerpen) ter hoogte van kilometerpaal 84.7. Bij het ongeval waren twee voertuigen betrokken. Een bestelwagen merkte de file te laat op en kwam in aanrijding met een voorliggende vrachtwagen bestuurd door een Portugese chauffeur van 47 jaar. De bestuurder van de bestelwagen, een 38-jarige man uit Mortsel, kwam hierbij om het leven.

Het parket van Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval na te gaan.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/05/18

Afgelopen nacht werd door een alerte getuige een man op heterdaad betrapt terwijl hij een diefstal pleegde in een woning aan de Provinciebaan in Herzele.

De verdachte, een 37- jarige man uit Haaltert, kon door de politie gearresteerd worden.

Zijn voertuig werd in beslag genomen.

De verdachte, die gekend is bij het gerecht, zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

Het parket vraagt zijn aanhouding.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/05/18

Gisteren werd door een aandachtige buurtbewoner een man opgemerkt op een werf in de Heurnestraat in Oudenaarde bij het plegen van een diefstal.

De verdachte bracht werfmateriaal naar zijn bromfiets dat afkomstig was uit een gestalde container.

De politie werd verwittigd en kon de verdachte, een 33-jarige man uit Zingem op heterdaad betrappen.

Zijn bromfiets werd in beslag genomen.

De verdachte is gekend bij het gerecht voor gelijkaardige feiten.

De man zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

Het parket vraagt zijn aanhouding.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/05/18

Op maandag 5 maart 2018 omstreeks 20.14 uur hebben twee mannen ingebroken langs de achterzijde van een optiekzaak gelegen op het Gemeenteplein in Melle.

De daders hebben een grote hoeveelheid dure brillen gestolen. Een opmerkzame getuige is gestopt waarna de verdachten zijn gevlucht.

Naar aanleiding van een opsporingsbericht in het programma Faroek gisterenavond, konden de twee verdachten geïdentificeerd worden.

Politie en parket voeren verder onderzoek in deze zaak.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

30/04/18

Gisterenavond omstreeks 22u30 ontstond er een brand aan een rij geparkeerde opleggers op een bedrijventerrein gelegen in de Nieuwstraat in Stekene. Bij de brand raakte niemand gewond , maar zes opleggers werden zwaar beschadigd. Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze omstandigheden van de brand te onderzoeken.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/04/18

Woensdagnamiddag 25 april 2018 omstreeks 14u30 werden 4 personen gevat na een diefstal in een kledingzaak in de Lostraat in Aalter.

De uitbaatster van de winkel had opgemerkt dat 4 personen (3 vrouwen en 1 man) een tijdje in de winkel hadden rondgelopen en waren vertrokken zonder iets te kopen. Ze stelde nadien vast dat er meerdere kledingstukken verdwenen waren.

De politie werd verwittigd en kon de 4 verdachten vatten. In hun voertuig werd een groot aantal gestolen kledingstukken (hoofdzakelijk dameskledij) aangetroffen, afkomstig van de winkel in de Lostraat en van kledingzaken JBC en Bel & Bo. Er werden ook verzorgingsproducten aangetroffen, gestolen in het Kruidvat in Aalter.

De verdachten werden gearresteerd en meegenomen naar het politiecommissariaat. Er zijn aanwijzingen dat het gaat om een georganiseerde bende.

De verdachten, 3 vrouwen van resp. 46, 55 en 59 jaar en een 44-jarige man, allen met de Congolese nationaliteit en ingeschreven in het Brusselse, werden donderdag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent, die ze alle 4 heeft aangehouden.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

25/04/18

Deze ochtend omstreeks 06u00 vond op de Rooigemlaan in Gent, thv het kruispunt met de Gaaipersstraat, een aanrijding plaats tussen een voetganger en een personenwagen.

De voetganger, een 29-jarige man uit Gent, werd, toen hij de Rooigemlaan wou oversteken, aangereden door een voertuig dat in de richting van Ekkergem reed. Hij raakte zwaar gewond en werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis.

De bestuurder van de wagen, een 43-jarige man uit Gent, legde een negatieve ademtest af.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/04/18

Op zondag 22 april 2018 omstreeks 17u40 werd door de lokale politie van Wetteren-Laarne-Wichelen een voertuig onderschept langs de Zuidlaan in Wetteren. In het voertuig werd een aanzienlijke hoeveelheid cannabis aangetroffen.

De bestuurder, een 42-jarige man uit Erpe-Mere, en de passagier, een 23-jarige man uit Ninove, worden er van verdacht om in drugs te handelen. Beide personen werden gearresteerd en op vordering van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.

De eerste verdachte (de bestuurder) werd vrijgelaten onder voorwaarden en de tweede verdachte (de passagier) werd aangehouden.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/04/18

Gisterenochtend omstreeks 5u45 werden in Sint-Niklaas 2 jongemannen opgepakt nadat ze zich uiterst weerspannig gedroegen tegen de politie.

De politiediensten intercepteerden hun voertuig na onverantwoord rijgedrag op de Heidebaan in Sint-Niklaas. De inzittenden van het voertuig, twee 22-jarige mannen afkomstig uit Stekene en Sint-Niklaas, dienden hun documenten voor te leggen.

Ze werden, gelet op de vastgestelde alcohol- en cannabisgeur, tevens onderworpen aan een ademtest. Beiden weigerden medewerking en waren verbaal agressief. Die verbale agressie escaleerde in fysieke agressie, waarbij beide verdachten vuistslagen uitdeelden aan de tussenkomende politiemensen met arbeidsongeschiktheid tot gevolg.

De verdachten werden gearresteerd en vervolgens door het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde gedagvaard in snelrecht. Ze zullen zich op 30 mei 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/04/18

Afgelopen donderdag 19 april 2018 werden in de elektrozaak KRËFEL gelegen aan de Mechelsesteenweg in Dendermonde twee winkeldieven op heterdaad betrapt.

Een 38-jarige man en een 31-jarige vrouw, beiden met de Franse nationaliteit en wonende in Frankrijk, ontvreemdden een aanzienlijke hoeveelheid geld uit de kassa. Beiden hadden eerst een rondgang gedaan in de winkel, waarna de vrouw terug buiten ging om in het vluchtvoertuig plaats te nemen. De man wachtte tot de kassa van de winkel onbemand was en sloop vervolgens gehurkt richting kassa om er zo het geld uit te nemen.

Beide daders namen de vlucht en konden even later worden geïntercepteerd. Na onderzoek bleken beiden ook nog in aanmerking te komen voor twee winkeldiefstallen eerder die dag gepleegd in het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas.

De verdachten werden gearresteerd en vervolgens door het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde gedagvaard in snelrecht. Ze zullen zich voor deze drie feiten op 30 mei 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

22/04/18

Gisterenmiddag werd een man op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in een Brantano winkelfiliaal in Gent.

De verdachte liep voorbij de kassa met gestolen goederen en zette het op een lopen. Hij vluchtte met de wagen, doch de politie kon hem in Evergem onderscheppen.

De verdachte betreft een 28-jarige man die in Evergem verblijft.

Het parket dagvaardde de man onmiddellijk voor de diefstal van schoenen, een rugzak en ondergoed. Hij dient zich voor deze feiten te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent op 14/06/2018.

An Schoonjans, persmagistraat PK OVL

 

22/04/18

Gisterenmiddag omstreeks 14u beroofden twee mannen in de Gentsestraat in Aalst een 74-jarige dame van haar gouden halsketting. Ze vluchtten daarop te voet weg. Een getuige holde hen nog achterna maar verloor hen uit het oog. Aan de hand van de beschrijving gegeven door het slachtoffer en twee getuigen, konden de verdachten snel worden opgemerkt en gearresteerd door de politie. Bij fouille werd de halsketting aangetroffen.

De verdachten betreffen twee mannen van respectievelijk 26 en 18 jaar, allebei van Roemeense nationaliteit. Eén van hen verblijft in Schaarbeek, de andere verdachte heeft geen gekende woonst in België.

Het parket dagvaardde betrokkenen onmiddellijk om te verschijnen voor de correctionele rechtbank in Dendermonde op 20/06/2018.

An Schoonjans, persmagistraat PK OVL

19/04/18

Deze middag omstreeks 13 uur vond een kettingbotsing plaats op de N60 in Nazareth richting Gent.

Volgens de eerste vaststellingen reed een 49-jarige bestuurster van een tankwagen in op een file die voor het rode licht stond te wachten. Bij het ongeval raakten 15 voertuigen betrokken.

Acht personen werden overgebracht naar nabij gelegen ziekenhuizen maar niemand verkeert in levensgevaar.

Het parket ging ter plaatse, samen met een verkeersdeskundige die werd aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval na te gaan.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

19/04/18

Gisterenavond omstreeks 21u was er een schietincident op het stationsplein in Aalst. Daarbij raakte één persoon gewond.

Naar aanleiding van een melding over een gewapend persoon, kwam de politie van Aalst onmiddellijk ter plaatse en heeft de man met het mes onmiddellijk aangetroffen. De melding was afkomstig van de gewapende persoon zelf.

De verdachte werd door de tussenkomende politiemensen gewaarschuwd. Bijkomend werd door de man een voorwerp bovengehaald dat niet te onderscheiden valt van een echt vuurwapen. Daaropvolgend werd door de politie gevuurd en raakte de man gewond. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Zijn toestand is stabiel; hij zal in de loop van de dag geopereerd worden.

Het parket voert een onderzoek samen met de lokale politie van Aalst, de federale gerechtelijke politie van OVL en het Comité P.

Er werden een wapendeskundige en wetsgeneesheer aangesteld.

De verdachte betreft een 34-jarige man uit Denderleeuw die bij politie en justitie zeer goed gekend is.

Het onderzoek loopt volop.

Van zodra zijn medische toestand het toelaat, zal de verdachte worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Uit het onderzoek van afgelopen nacht blijken momenteel geen aanwijzingen zijn van terreur, doch wel dat de man kampt met psychische problemen.

Er lopen 2 onderzoeken zoals de standaardprocedure voorziet. Eén onderzoek naar de feiten die door de man gepleegd werden, en een onderzoek naar het schietincident.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/04/18

Gisterenochtend dinsdag 17 april 2018 omstreeks 8u50 vond er een dodelijk verkeersongeval plaats op de E34 in Stekene (richting Antwerpen) ter hoogte van kilometerpaal 22.8.

Bij het ongeval waren twee vrachtwagens betrokken. Een vrachtwagen, bestuurd door een 50-jarige man van Griekse nationaliteit en wonende in Nederland, kwam in aanrijding met een voorliggende vrachtwagen bestuurd door een Duitse chauffeur van 64 jaar.

Voor de Griekse chauffeur kon geen hulp meer baten. Hij overleed ter plaatse. De Duitse vrachtwagenchauffeur raakte door de aanrijding licht gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval na te gaan.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/04/18

De 41-jarige man die op 13 maart 2018 werd aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent op verdenking van feiten van voyeurisme in de HoGent, werd vandaag door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

17/04/18

 

In de vroege ochtend brak brand uit in een woning in de Nederhasseltstraat in Ninove. Een 67-jarige bewoner kwam daarbij om het leven.

Een wetsgeneesheer, een branddeskundige en het labo van de federale gerechtelijke politie werden door het parket aangesteld om de precieze omstandigheden van de brand en van het overlijden te onderzoeken.

Gelet op het geheim van het onderzoek, kan er in huidig stadium geen verdere informatie verstrekt worden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/04/18

Deze ochtend omstreeks 3.30 uur werd een man in de Fietelstraat in Oudenaarde door de broer van een slachtoffer op heterdaad betrapt bij een poging tot diefstal van een voertuig door middel van valse sleutels.

Deze getuige heeft de verdachte gevraagd het voertuig te verlaten en hem te volgen naar zijn woning waarna hij de politie verwittigde.

De verdachte, een 67-jarige man van Poolse nationaliteit maar zonder gekende woon- of verblijfplaats in België noch in het buitenland, werd gearresteerd.

Hij wordt deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

Het parket vraagt zijn aanhouding.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/04/18

Maandag 9 april 2018, kort na de middag, werden in een filiaal van elektroketen Krëfel, gelegen aan de Koning Leopoldlaan in Maldegem, twee mannen betrapt bij de diefstal van elektronica. De verdachten waren met de goederen de kassa voorbijgegaan en weggereden met hun wagen met Poolse nummerplaat.

De politie kwam snel ter plaatse en kon het voertuig intercepteren even verderop in de Koning Leopoldlaan. In de wagen werd de gestolen elektronica - een hoofdtelefoon en een speaker - aangetroffen. Er lagen in de wagen nog een aantal goederen, hoofdzakelijk kledij, vermoedelijk afkomstig van diefstal.

Er werd ook een drone aangetroffen die dezelfde dag werd gestolen in een winkel van Vanden Borre, gelegen in het Waaslandshoppingcenter in Sint-Niklaas.

De verdachten, twee mannen van resp. 28 en 33 jaar, beiden met de Poolse nationaliteit en ingeschreven in Polen, werden gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze werden beiden aangehouden.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/04/18

Deze middag vond in de Heirweg in Lochristi een dodelijk verkeersongeval plaats.

Een personenwagen die in de richting van Laarne reed, over de brug van de E17, week voor een nog onbekende reden af van zijn rijrichting en kwam links van de weg terecht tegen een geparkeerde oplegger.

De bestuurster van de wagen, een 49-jarige vrouw uit Laarne, kwam hierbij om het leven.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/04/18

Vandaag, dinsdag 10 april 2018, werd een 42-jarige man van Litouwse nationaliteit, zonder gekende woonplaats in België, in snelrecht gedagvaard op verdenking van afzetterij.

De man gaat overal in het land eten en drinken op restaurant zonder te betalen. De man verkeert hierbij vaak in dronken toestand.

Hij werd vorige week door het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde reeds gedagvaard in snelrecht wegens feiten in Oudenaarde, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Koksijde,…  Gisteren werd de man opnieuw op heterdaad betrapt in een restaurant in Zottegem met een nieuwe dagvaarding tot gevolg.

Hij zal zich voor al deze feiten op 28 mei 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank van eerste aanleg Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/04/18

Afgelopen zaterdagavond en -nacht organiseerde de Gentse lokale politie een actie tegen drugs. De actie richtte zich op het vatten van occasionele druggebruikers, gewoontegebruikers en dealers die zouden afzakken naar of aanwezig waren op het evenement ArtCube (Hurstweg) en de Kompass Klub (Ottergemsesteenweg Zuid).

Tijdens de actie werd gebruik gemaakt van het systeem van de onmiddellijke minnelijke schikking (OMS). Meerderjarige personen die werden gevat met gebruikershoeveelheden drugs kregen de mogelijkheid om ter plaatse een minnelijke schikking te betalen. Overtreders die niet wensten of konden betalen, werden gearresteerd en ontvingen de volgende ochtend een dagvaarding van het parket.

De actie startte zaterdagavond omstreeks 19u30 met een dispositief rond station Gent Sint-Pieters waar een grote groep festivalgangers aanwezig was. 

In de omgeving van het station kon de politie 22 personen vatten die in het bezit waren van drugs. Aan de Kompass Klub liepen nog eens 52 personen tegen de lamp. Eén van hen, een Fransman, had 14 xtc-pillen op zak en werd gearresteerd voor drugshandel. Hij werd gedagvaard door het parket en zal zich op 24 mei 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Aan de ArtCube werden 45 personen betrapt met drugs. Zij kregen een OMS voorgesteld. 39 personen betaalden meteen. Het gaat om een totaalbedrag van 4.950 euro. Zes personen die niet in de mogelijkheid waren om te betalen of niet wensten te betalen werden gearresteerd. Zij werden door het parket gedagvaard voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 24 mei 2018.

De actie leverde in totaal 119 inbreuken op de drugwetgeving op. De drugs die werden aangetroffen waren: weed, xtc, speed, cocaïne, joints, MDMA en ketamine.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

05/04/18

In de nacht van 3 april op 4 april jl. brak er brand uit in een appartementsblok gelegen in de Antwerpse Steenweg in Sint-Niklaas. Er raakte niemand gewond. Het parket heeft een branddeskundige aangesteld teneinde de precieze omstandigheden van de brand na te gaan. Uit de eerste bevindingen van de deskundige blijkt het te gaan om opzettelijke brandstichting. Inmiddels werd een verdachte gearresteerd. De verdachte, een 20-jarige man, werd – op verdenking van opzettelijke brandstichting - voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om te man aan te houden. Gelet op het geheim van het onderzoek, wordt er geen verdere informatie over de zaak verstrekt.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

04/04/18

Een 42-jarige man van Litouwse nationaliteit zonder gekende verblijfplaats, werd gearresteerd op verdenking van verschillende winkeldiefstallen gepleegd in warenhuizen gelegen in Oudenaarde en Antwerpen, alsook op verdenking van verschillende feiten waarbij de verdachte telkens in eetgelegenheden, gelegen in Leuven, Kortrijk, Hasselt, Gent , Sint-Niklaas, Koksijde, Aalst en Lokeren, zich maaltijden en drank liet verschaffen en naderhand het etablissement verliet zonder de rekening te betalen.

Betrokkene is geen onbekende voor het gerecht. De verdachte werd door het parket gedagvaard en zal zich op 28 mei 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Oudenaarde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

04/04/18

 

Afgelopen nacht werd de 57- jarige uitbater van Café Terminus gelegen aan de Zwijnaardsesteenweg in Gent het slachtoffer van een diefstal met geweld.

Eerder op de avond hadden 4 jongeren problemen gemaakt aan zijn café. Een tijdje nadien kwamen 2 van deze 4 jongeren het café terug binnen. De uitbater werd opzij geduwd en vluchtte weg om de politie te verwittigen. Er werd geld uit zijn kassa ontvreemd. De jongeren worden er van verdacht deze diefstal te hebben gepleegd. Ze vluchtten nadien alle vier te voet weg richting De Pintelaan.

Later in de nacht kreeg de politie nog een melding van een diefstal met geweld aan de Zwijnaardsesteenweg. Het 25-jarige slachtoffer werd op straat aangesproken door een aantal jongeren en kreeg verschillende vuistslagen. De verdachten beroofden hem van zijn portefeuille en namen de vlucht. Het slachtoffer verwittigde de politie die kort nadien de verdachten kon vatten. Het betreft drie minderjarige verdachten en één meerderjarige verdachte.

De 18-jarige verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent en de minderjarige verdachten worden ter beschikking gesteld van de jeugdrechter.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

03/04/18

Op zondag 1 april 2018 omstreeks 17u30 merkte de interventieploeg van politie Schelde-Leie 3 verdachte mannen op in de Brandstraat in Sint-Martens-Latem. De agenten gingen over tot een controle van hun identiteitspapieren.

Op dat moment kwam er een melding binnen via de 101-centrale van een inbraak in de Hooglatemweg in Sint-Martens-Latem. De bewoner zou gehoord hebben dat zijn achterdeur geforceerd werd. Hij maakte lawaai en hoorde de indringers weglopen. Achteraf bleek dat er cash geld werd meegenomen.

De politie legde onmiddellijk de link met de verdachte personen en nam de mannen mee voor verhoor. Het voertuig van de verdachten, een wagen met Franse nummerplaat, werd in de buurt aangetroffen. De politie vond in de nabije omgeving ook inbrekersmateriaal terug.

De verdachten, 2 mannen van resp. 24 en 27 jaar met de Kroatische nationaliteit en een 19-jarige man met de Franse nationaliteit, werden gearresteerd.

Op maandag 2 april 2018 werden ze voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent die besliste om de 3 verdachten aan te houden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

30/03/18

Het onderzoek naar de 28-jarige Afghaanse man die op 23 januari 2018 politiemensen aanviel in het station van Gent-Sint-Pieters, en daarvoor op 25 januari 2018 werd aangehouden door de onderzoeksrechter in Gent, kon worden afgerond.

Hij verscheen vandaag voor de raadkamer in Gent die besliste om de man te interneren, conform de vordering van het parket.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/03/18

Gisterenmiddag werd de politie opgeroepen naar de Kapiteinstraat in Gent. Op een bus van De Lijn zou een man passagiers bedreigen met een mes. Hij zou ook een vuurwapen bij zich hebben.

Ter hoogte van de Kwikstaartlaan was de man van de bus gestapt en te voet richting Evergemsesteenweg gewandeld. Hij was gewapend de hal van het appartementsgebouw waar zijn vriendin verblijft, binnengestapt.

De politie kwam ter plaatse en kon de man aantreffen in de traphal. De politie maande hem aan zich over te geven. Hij trachtte nog te vluchten en sprong van de eerste verdieping naar de tussenverdieping. De politie kon hem echter staande houden. De man verweerde zich heftig bij zijn arrestatie waardoor een politieman gewond raakte.

Het vuurwapen, een jachtwapen met afgezaagde tweeloop, werd aangetroffen in de hal op de tweede verdieping. De man had ook een breekmes bij zich.

De verdachte betreft een 42-jarige man uit Eeklo. Hij wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding én de aanstelling van een gerechtspsychiater.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/03/18

Afgelopen nacht omstreeks 02u30 werd een man op heterdaad betrapt bij een fietsdiefstal in de Tulpstraat in Gent.

Een getuige zag hoe de man door de straat wandelde en aan de deurklinken van de geparkeerde auto’s voelde. Op een bepaald ogenblik hield hij halt aan een fiets en begon deze te manipuleren. De getuige verwittigde de politie, die snel ter plaatse kwam en de man op heterdaad kon vatten en arresteren. Hij was er inmiddels in geslaagd om de twee sloten van de fiets door te knippen met een tang. Betrokkene was in het bezit van een koffer met werkmateriaal.

Het gaat om een 29-jarige man met de Slovaakse nationaliteit en verblijvende in Gent. Hij komt ook in aanmerking voor de diefstal van vuilniszakken in een filiaal van warenhuisketen Colruyt op 3 mei 2017 in Gent. Hij zou de vuilniszakken gestolen hebben om nadien te verkopen aan een lagere prijs dan de officiële prijs.

Het parket OVL dagvaardde de verdachte voor de beide feiten in snelrecht. Hij dient te verschijnen op de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 26 april 2018.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/03/18

Afgelopen zaterdagochtend 24 maart 2018 was een 84-jarige vrouw uit Lokeren slachtoffer van een diefstal met geweld. De feiten vonden plaats in het Vredeshof in Lokeren. Het slachtoffer was, zich behelpend met een rollator, aan het wandelen wanneer zij plots langs achteren werd geduwd. Zij kwam daardoor ten val en raakte gewond. De verdachte nam de handtas van het slachtoffer uit de rollator en gooide die verderop terug weg.

Op basis van de verklaring van het slachtoffer en navolgend speurwerk door de PZ Lokeren kon een verdachte worden geïdentificeerd. Het gaat om een man van 23 jaar uit Lokeren. Hij werd deze ochtend gearresteerd en op vordering van het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde die hem inmiddels heeft aangehouden.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/03/18

Oplichters hebben een nieuwe manier gevonden om via internet geld af te troggelen. Ze laten je geloven dat je PC gehackt is, en dat ze via de PC  beelden van jou genomen hebben en deze aan je vrienden gaan verspreiden tenzij je 500 euro betaalt. Deze werkwijze duikt zowel in Vlaanderen als in Nederland op. Ga hier zeker niet op in.

Oplichting via het internet

Het is al lang geweten dat organisaties het internet misbruiken om onschuldige gebruikers te laten betalen.

Zo zijn er de echte ‘hackers’ die je PC blokkeren met een virus en je dan vragen te betalen om  je PC terug gewoon te laten werken.

Vaak worden er alleen gewone mails gestuurd om de bestemmeling geld af te troggelen. Enkele veel voorkomende voorbeelden hiervan zijn:

Oproep of aanmaning tot betaling van een verkeersboete; hierbij ontbreken er vaak gegevens in de mail (vb juiste datum en locatie). Ga hier niet op in;  trouwens de politie stuurt geen aanmaning via e-mail.

Een grote erfenis in het buitenland wordt niet opgevraagd en jouw achternaam is dezelfde waardoor de notaris de erfenis op jouw naam kan zetten; natuurlijk te mooi om waar te zijn.

Nieuwe werkwijze

Recent krijgt de politie meldingen van een nieuwe vorm. De bestemmeling krijgt een mail op naam waarin gesteld wordt dat zijn computer gehackt is en dat de hacker beelden kunnen maken heeft van de bestemmeling op het moment dat hij naar porno aan het kijken was. De crimineel dreigt ermee de beelden aan alle bestemmelingen van het adresboek te versturen tenzij er 500 euro wordt gestort onder vorm van bitcoins. De mail staat op naam, in die zin dat de aanhef is vb ‘Hallo jan.jansens, ‘ wat erop wijst dat ze gebruik maken van een databestand bvb van mailadressen.

Een voorbeeld van dergelijke mail vindt u onderaan dit bericht.

Uit een eerste analyse blijkt dat er helemaal geen sprake is van hacking zoals de mail laat uitschijnen, maar dat het een gewone mail betreft.

De politie raadt aan:

NIET in te gaan op de betaling en de mail gewoon te verwijderen

als u al betaald hebt , klacht neer te leggen bij uw lokale politie

Ondertussen is een onderzoek opgestart naar deze daders.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

VOORBEELD VAN DERGELIJKE MAIL:

Hallo  ‘voornaam.achternaam’ ,

Ik wil niemand veroordelen en ik denk niet dat het verkeerd is om jezelf van tijd tot tijd te bevredigen maar als je naasten hier getuige van zijn is dit natuurlijk een grote schande.

Ik hou je al een tijdje in de gaten omdat ik je gehackt heb door middel van een trojan virus in een advertentie op een porno website. Indien je hier niet bekend mee bent zal ik dit even toelichten. Een trojan virus geeft je de volledige toegang en controle over een computer, of elk ander apparaat.

Dit houdt in dat ik alles op je scherm kan zien en je camera en microfoon kan inschakelen zonder dat jij hiervan op de hoogte bent. Zo heb ik ook toegang gekregen tot al je contactpersonen.

Ik heb een video gemaakt waarop te zien is hoe jij jezelf bevredigt op de linker helft van het scherm en op de rechter helft zie je de video waar jij naar keek.  Met een druk op de knop kan ik deze video doorsturen naar alle contactpersonen van je email en social media.

Als je dit wil voorkomen maak je een bedrag van 500 euro over naar mijn bit coin adres.

Stap 1: Ga naar www.coin.... en maak een account aan.

Stap 2: Bevestig je account d.m.v. je paspoort of ID.

Stap 3: Stort het geld op je coinbase bitcoin account via je creditcard of rekening.

Stap 4: Verzend de bitcoins naar onderstaand adres en stuur vervolgens een mail met de bevestiging naar: ben......

Bitcoin adres:

1P17….……….…….

Zodra de betaling binnen is wis ik de video en hoor je nooit meer van mij.

Ik geef je 5 dagen de tijd om de betaling over te maken. Daarna weet je wat er gebeurt. Ik kan het zien als je de email hebt gelezen .

Aangifte doen heeft geen zin, deze email is namelijk op geen enkele manier te traceren en mijn bitcoin adres ook niet. Ik maak geen fouten. Als ik erachter kom dat je toch aangifte hebt gedaan of dit bericht met iemand anders hebt gedeeld zal de video direct verspreid worden.

Het delen van dit bericht zal er natuurlijk ook voor zorgen dat anderen dit gaan kopieren en dan kom je vanzelf weer aan de beurt.

Stuur me een mail als je het over hebt gemaakt via dit email adres:

ben….

De groeten!

 

28/03/18

Een 32-jarige man die op 16 oktober 2017 door de correctionele rechtbank in Gent wegens doodslag werd veroordeeld tot 17 jaar cel, met onmiddellijke aanhouding, maar sindsdien spoorloos was, werd gisterenmiddag opgepakt op de luchthaven van Zaventem.

De man stond internationaal geseind (Europees aanhoudingsmandaat) en werd bij de grenscontrole door de luchthavenpolitie gearresteerd.

Hij werd overgebracht naar de gevangenis.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/03/18

Gisterennamiddag werd in een filiaal van Mediamarkt, gelegen aan de Oudenaardsesteenweg in Gent, een man door de bewakingsagent staande gehouden nadat hij de kassa was voorbijgegaan zonder de goederen aan te bieden die hij bij zich had (elektronica twv 329 euro). De man reageerde agressief tegen de bewakingsagent toen hij werd tegengehouden. De verdachte, een 35-jarige man uit Gent, werd meegenomen door de politie. Hij bekende de feiten en betaalde het verschuldigde bedrag terug aan de winkel.

Het parket startte de procedure Bemiddeling in Strafzaken (BIS) op. Bij deze procedure wordt de man door het parket een aantal voorwaarden opgelegd en wordt hij opgevolgd door een justitie-assistent verbonden aan het parket.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/03/18

De lokale politie van Gent kon gisterenmiddag een winkeldief op heterdaad vatten. Een getuige zag hoe de verdachte een lederen jas van een paspop - die voor een kledingzaak in de Voldersstraat was opgesteld - haalde en er mee aan de haal ging. De getuige verwittigde de politie en gaf een persoonsbeschrijving door.

De politie kon ter hoogte van de Sint-Niklaasstraat (richting Korenmarkt) de verdachte vatten. Het gaat om een 28-jarige man met de Algerijnse nationaliteit, zonder gekende woonplaats in België.

De man komt ook in aanmerking voor de diefstal van een jas op 12 maart 2018 in dezelfde winkel. Hij werd toen op camerabeelden vastgelegd.

Het parket dagvaardde de verdachte voor beide feiten in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 26 april 2018.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/03/18

Een opmerkzame burger had gisterennamiddag rond 15u00 op de parking van een filiaal van warenhuisketen Colruyt een man opgemerkt die goederen verstopte in het struikgewas en zich vervolgens opnieuw naar de winkel begaf.

Hierop lichtte de getuige een winkelbediende in. Toen laatstgenoemde de man in de winkel wilde aanspreken, nam de verdachte de vlucht.

In het struikgewas werd een plastieken zak teruggevonden met daarin 4 sloffen (van elk tien pakjes) tabak.

De lokale politie van Dendermonde kwam ter plaatse en bekeek de camerabeelden waarop de man duidelijk te zien was.

Ter hoogte van het station van Dendermonde kon de politie om 15u45 een persoon arresteren die voldeed aan de persoonsbeschrijving van de verdachte.

Hij droeg op zich een aantal pakjes sigaretten die mogelijk afkomstig zijn uit hetzelfde warenhuis.

De verdachte, een 37-jarige Roemeen zonder gekende woonplaats in ons land, wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

26/03/18

Op woensdag 21 maart 2018 gingen twee mannen met een aantal flessen sterkedrank uit de AD Delhaize in de Kerkstraat in Buggenhout aan de haal.

Een eerste verdachte wilde de winkel buitenstappen met een tas vol flessen whisky, zonder te betalen; hij werd opgemerkt door het winkelpersoneel, doch hij kon de vlucht nemen.

Een tweede verdachte probeerde hetzelfde maar kon worden tegengehouden tot de komst van de politie. Betrokkene gedroeg zich agressief ten aanzien van de winkelbedienden.

Een derde verdachte stond buiten de wacht te houden bij een voertuig. Ook deze nam de vlucht.

Dankzij intensief speurwerk van de lokale politie van Buggenhout/Lebbeke konden de tweede en derde verdachte daags na de feiten alsnog worden ingerekend.

De drie verdachten zijn jongemannen van Russische afkomst die zijn ingeschreven in het opvangcentrum Westakkers in Sint-Niklaas.

Ze werden alle drie voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hen onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

22/03/18

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen is er in geslaagd een bende op te pakken die verdacht wordt van de ramkraak op de Mediamarkt in Gent (Zwijnaarde) op 22 december 2017. Met een gestolen voertuig Mini werd de vitrine aan diggelen gereden en verdwenen de daders met een grote buit. Op 20 maart 2018 konden bij een grootschalige actie drie verdachten opgepakt worden. De onderzoeksrechter plaatste ze allen onder aanhoudingsmandaat.

Het parket Oost-Vlaanderen startte samen met de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen een onderzoek naar de ramkraak op de Mediamarkt in Zwijnaarde. Op 22 december 2017 rond 04u00 reden de daders met een gestolen voertuig Mini de vitrine aan diggelen en gingen er van door met een aanzienlijke buit waaronder smartphones en computers. De Mini werd in brand gestoken en achtergelaten aan de Mediamarkt.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter in Gent.

Dankzij grondig speurwerk konden de rechercheurs van de FGP Oost-Vlaanderen de bende op het spoor komen.

Op 20 maart 2018 in de vroege ochtend is met bijstand van de Speciale Eenheden van de Federale Politie binnengevallen op 5 adressen (Sint-Jans-Molenbeek, Meise, Anderlecht, Brussel, Willebroek).  

Bij deze actie konden drie verdachten opgepakt worden en werden een wagen en meerdere GSM’s in beslag genomen voor verder onderzoek.

De opgepakte personen betreffen een 26-jarige man uit Meise, een 24-jarige man uit Sint-Jans-Molenbeek en een 23-jarige man uit Anderlecht.

Woensdag 21 maart 2018 werden de drie verdachten voor de onderzoeksrechter in Gent geleid die besliste om ze alle drie onder aanhoudingsmandaat te plaatsen.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/03/18

De onderzoeksrechter in Gent besliste deze namiddag om de vrachtwagenbestuurder die voorgeleid werd inzake het dodelijk verkeersongeval gisteren op de N42 in Oosterzele aan te houden.

Bij het ongeval viel één dode en raakten meerdere personen ernstig gewond. Vijf voertuigen zijn totaal verlies, waarvan er drie zijn uitgebrand.

Uit de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige die door het parket werd aangesteld, blijkt dat het ongeval vermijdbaar was en dat de vrachtwagenbestuurder de file (tijdig) had kunnen en moeten opmerken.

De vrachtwagenbestuurder legde daarenboven een positieve drugtest af.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/03/18

De vrachtwagenbestuurder die gisterennamiddag werd gearresteerd ivm het ongeval op de N42 in Oosterzele, wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

Het parket vraagt zijn aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/03/18

Deze namiddag omstreeks 15u00 kwam bij een verkeersongeval in Oosterzele een motorrijder om het leven.

Het ongeval vond plaats op de N42 in de richting van Zottegem, ter hoogte van het kruispunt met de Reigerstraat. Een vrachtwagen reed er in op een file.

Een motorrijder die als laatste in de file stond, een 26-jarige man uit Wetteren, kwam hierbij om het leven.

Bij het ongeval waren nog een 8-tal andere voertuigen betrokken. De vrachtwagen, de motorfiets en een personenwagen hebben vuur gevat. Enkele personen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

De vrachtwagenbestuurder, een 38-jarige man uit Mol, werd gearresteerd. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Het parket gaat, samen met de verkeersdeskundige en de onderzoeksrechter, ter plaatse.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/03/18

Afgelopen nacht omstreeks middernacht hoorde de uitbater van een winkel van DJ-materiaal, gelegen aan de Kuiperskaai in Gent, lawaai in zijn winkel.

Toen hij ging kijken werd hij in de winkel geconfronteerd met een man die hem met een Nederlands accent aansprak. De man zou 2 verdachten hebben gezien en de winkel hebben betreden omdat de deur open stond. De man liep hierop weg en stapte in een wagen met Nederlandse nummerplaat.

De uitbater stelde vast dat er 2 muziekspelers en een laptop waren verdwenen uit de winkel. De uitbater kon de nummerplaat van het voertuig noteren en verwittigde de politie.

Het voertuig werd even later door de politie geïntercepteerd in de Hertstraat in Gent. De 3 inzittenden werden gearresteerd.

Het verdwenen DJ-materiaal werd aangetroffen in de buurt van de Kuiperskaai.

De verdachten, drie mannen van 27, 29 en 32 jaar oud, allen met de Nederlandse nationaliteit en met adres in Nederland, worden in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt hun aanhouding.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/03/18

Gisteren werden 2 personen op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in een kledingzaak in de Veldstraat in Gent. Ze hadden elke een uurwerk uit de verpakking gehaald. Toen ze betrapt werden door de winkelbediende reageerden ze agressief en gaven de winkelbediende een duw.

De verdachten, twee jonge mannen van 18 en 19 jaar oud uit Oostende, werden door het parket onmiddellijk gedagvaard voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 12 april 2018.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/03/18

Gisterenmiddag 19/3/2018 herkende de winkeluitbater van de Proxy Delhaize gelegen aan de Kouter in Gent een man die op 14 maart 2018 de winkel had verlaten met een aantal dure flessen gin twv 220 euro, zonder deze ter betaling aan te bieden aan de kassa.

De man werd staande gehouden en de politie werd verwittigd. Hij bekende de feiten van 14 maart 2018.

Het parket dagvaardde de man in snelrecht. Hij dient zich op 12 april 2018 te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

19/03/18

Er loopt een gerechtelijk onderzoek naar de echtheid van stukken die recent het voorwerp uitmaakten van een tentoonstelling in het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent.

In het kader van dit onderzoek werden vandaag op verschillende plaatsen huiszoekingen verricht door de Federale Gerechtelijke Politie van Oost-Vlaanderen onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent.

Gelet op het wettelijk geheim van het onderzoek, kan voorlopig geen verdere informatie worden verstrekt.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

17/03/18

Afgelopen nacht was er een dodelijk verkeersongeval in de Holstraat in Sint-Gillis-Waas. 

De bestuurder van een bromfiets kwam in aanrijding met een personenwagen en kwam daarbij om het leven. Het gaat om een man van 22 jaar oud uit Stekene. De bestuurder van de auto, een man van 19 jaar uit Sint-Gillis-Waas, raakte licht gewond. Op de bromfiets zat nog een passagier die eveneens lichte verwondingen opliep.

Het parket stelde een verkeersdeskundige en een wetsgeneesheer aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Volgens de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige zou de bestuurder van de bromfiets geen voorrang hebben verleend aan de wagen die voorrang had.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

16/03/18

Deze voormiddag werden in een filiaal van warenhuisketen Colruyt in Sint-Gillis-Waas twee winkeldieven op heterdaad betrapt. 

Twee mannen van respectievelijk 20 en 33 jaar, met de Russische nationaliteit en wonende in Sint-Niklaas, ontvreemdden er 4 flessen whisky.

De mannen worden eveneens verdacht van andere winkeldiefstallen in de Colruyt-filialen van Beveren en Sint-Niklaas, waarbij eveneens whiskyflessen maar ook champagneflessen werden gestolen.

De twee verdachten worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding. 

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/03/18

In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 maart 2018, omstreeks 4u15, vond in de Overpoortstraat in Gent een vechtpartij plaats tussen twee groepjes jongeren.

In een café in de Overpoortstraat was kort voordien een discussie ontstaan tussen enerzijds een 4-tal Gentse studenten en anderzijds een 3-tal jongeren uit Limburg. De groep uit Limburg werd door de security uit het café gezet. 

Toen de Gentse studenten het café verlieten, ontstond op straat een vechtpartij waarbij de studenten werden geslagen en geschopt door de jongeren uit Limburg. Eén slachtoffer liep een snijwonde op aan de rechterhand, vermoedelijk door een gebroken glas.

De 3 personen uit Limburg werden door de politie opgepakt. Het betreft mannen van 20, 21 en 22 jaar uit Hasselt en Houthalen-Helchteren.

Ze werden door het parket onmiddellijk gedagvaard en moeten zich op 12 april 2018 verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent voor het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/03/18

Gisterenavond omstreeks 22u45 contacteerde een man vanuit zijn voertuig de politie waarbij hij doodsbedreigingen uitte naar de ex-partner van zijn broer. De man uit Herzele kon kort na deze oproep thuis worden aangetroffen.

Bij aankomst van de politiediensten sloot de man de voordeur. Hij bedreigde hen tweemaal vanachter een raam met een voorwerp tussen de handen.

Aan de politiezones Erpe-Mere en Geraardsbergen werd versterking gevraagd.

De verdachte werd aangemaand de woning de verlaten, wat hij uiteindelijk ook deed.

Hij kon hierop door de politie overmeesterd worden. Het wapen waarmee hij de politiediensten had bedreigd, bleek uiteindelijk geen vuurwapen te zijn.

De verdachte, een 54-jarige man uit Herzele, werd onmiddellijk gedagvaard voor het plegen van een nodeloze oproep, bedreigen van politiemensen en weerspannigheid.

Hij moet zich voor deze feiten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde op 18 juni 2018.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

13/03/18

De 41-jarige verdachte uit regio Gent die gisteren werd opgepakt en verhoord door de politie in verband met feiten van voyeurisme in de Hogeschool Gent, werd deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij legde bekentenissen af. De onderzoeksrechter plaatste de man onder aanhoudingsmandaat.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

12/03/18

De man van 22 jaar uit regio Gent, die deze avond werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent, kon na verhoor door de onderzoeksrechter beschikken en werd niet in verdenking gesteld. De initiële aanwijzingen van betrokkenheid van de man bij de feiten werden niet bevestigd door het verdere onderzoek.

De man van 41 jaar die deze namiddag werd opgepakt, werd inmiddels verhoord door de politie en zal morgennamiddag worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/03/18

In het onderzoek naar feiten van voyeurisme in de Hogeschool Gent werden, op basis van een aantal nuttige tips en na intensief speurwerk van de lokale recherche van Gent en de FGP Oost-Vlaanderen, twee mannen gearresteerd. 

De eerste verdachte, een man van 22 jaar uit regio Gent, werd gisteren opgepakt en verhoord.  Hij zal deze avond worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.  

De tweede verdachte, een 41-jarige man, eveneens uit regio Gent, werd deze namiddag van zijn vrijheid beroofd. 

Zowel gisteren als vandaag werden een aantal huiszoekingen uitgevoerd.  

De politie ontving tot op heden 4 klachten van mogelijke slachtoffers.  Er wordt onderzocht of deze vrouwen effectief gefilmd werden.  De politie zet ook alles in het werk om eventuele andere slachtoffers te identificeren.

In het belang van het onderzoek, dat volop loopt, kan voorlopig geen verdere informatie worden gegeven.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

12/03/18

Omstreeks 23u00 gisterenavond werd de lokale politie van Lokeren opgeroepen voor een dronken man die andere klanten lastig viel in een vestiging van McDonalds aan de Zelebaan in Lokeren. Wanneer aan de verdachte werd gevraagd de zaak te verlaten, werd hij weerspannig en deelde slagen uit aan de politiemensen die waren tussengekomen; zij raakten ten gevolge van deze slagen arbeidsongeschikt. De verdachte, een 34-jarige man uit Lochristi, werd gearresteerd. Hij werd door het parket onmiddellijk gedagvaard en dient zich voor deze feiten te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde op 28 maart 2018.

Eva Brantegem, persmagistraat parket OVL

 

09/03/18

Bij een verkeersongeval gisterenavond omstreeks 17u30 ter hoogte van het kruispunt van de Kennedylaan (R4) met de Rijkswachtlaan/Akker in Zelzate, raakte een man ernstig gewond.

Een personenwagen Opel Corsa reed op de R4 in de richting van Nederland en diende links af te slaan om de Rijkswachtlaan in te rijden. Tijdens dat maneuver werd de personenwagen aangereden door een personenwagen Mercedes die eveneens op de R4 reed maar uit de tegenovergestelde richting kwam. De 2 voertuigen kwamen op het kruispunt frontaal in aanrijding met elkaar.

De bestuurder van de Opel Corsa, een 50-jarige man uit Sint-Kruis-Winkel, raakte hierbij ernstig gewond en werd met levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Het levensgevaar is inmiddels geweken.

De bestuurder van de Mercedes, een 44-jarige man uit Sint-Kruis-Winkel, raakte licht gewond.

Een verkeersdeskundige, aangesteld door het parket, kwam ter plaatse om de omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/03/18

Gisterenmiddag werden in een filiaal van warenhuisketen Okay in Oostakker 2 personen op heterdaad betrapt bij de diefstal van scheermesjes en andere verzorgingsproducten. Bij een zoeking in hun voertuig werden een aantal goederen aangetroffen afkomstig van een diefstal in een andere Okay-winkel.

De verdachten kunnen gelinkt worden aan een aantal recente winkeldiefstallen in andere filialen van Okay, onder meer in Evergem, Assenede, Nevele, Zingem en Houthulst.

Het betreft 2 mannen van Georgische nationaliteit van respectievelijk 44 en 28 jaar, zonder gekende woonplaats.

Ze worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt hun aanhouding.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

07/03/18

In het kader van een gerechtelijk onderzoek inzake drughandel voerde de lokale recherche van de PZ Maldegem op dinsdag 6 maart 2018 een aantal huiszoekingen uit in woningen in Maldegem, Brugge en Damme. Er werden ook een aantal voertuigen doorzocht op zoek naar drugs.

Tijdens de zoekingen werden twee kilogram cannabis en een som geld aangetroffen. Een 22-jarige man uit Maldegem werd gearresteerd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden en overgebracht naar de gevangenis.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

04/03/18

Gisterenavond werd de lokale politie van Gent opgeroepen naar aanleiding van een steekincident aan de Australiëlaan (hoek met Afrikalaan) in Gent. Rond 19u45 was er een vechtpartij tussen twee vrachtwagenchauffeurs, allebei van Macedonische nationaliteit. Het 34-jarige slachtoffer werd hierbij dodelijk getroffen. De verdachte, een 40-jarige man, kon worden gearresteerd.

Het labo van de federale gerechtelijke politie, het afstappingsteam, de wetsgeneesheer, het parket en de onderzoeksrechter gingen ter plaatse.

De verdachte wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent op verdenking van doodslag.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

03/03/18

De gedetineerde die donderdagavond in de gevangenis van Gent twee cipiers verwondde, is op vordering van het parket voor de onderzoeksrechter in Gent verschenen, die besliste om de man aan te houden voor poging doodslag en verboden wapenbezit. De verdachte werd overgebracht naar een andere gevangenis.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/03/18

Afgelopen nacht vond er in Oudenaarde op de N60 richting Gent een dodelijk verkeersongeval plaats.

Het slachtoffer, een 24-jarige man uit Flobecq, kwam met zijn voertuig tegen een boom terecht en overleed ter plaatse.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze oorzaak van het ongeval te onderzoeken.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

02/03/18

In de gevangenis van Gent vond gisterenavond rond 17u een incident plaats. Een 44-jarige gedetineerde heeft er een vrouwelijke cipier aangevallen door middel van slagen en schoppen in het aangezicht.

Twee andere cipiers kwamen tussen waarna de man, die met een zelfgemaakt wapen deze cipiers op afstand wou houden, kon worden overmeesterd.

De vrouwelijke cipier werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis en is een week arbeidsongeschikt. Zij heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. Eén van haar collega’s die tussenkwam, raakte eveneens gewond en is één dag arbeidsongeschikt.

De verdachte werd in opdracht van het parket gearresteerd en verhoord. Hij wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding wegens poging doodslag en bezit van een verboden wapen.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

02/03/18

Na maanden intensief speurwerk slaagde de lokale politie van Geraardsbergen-Lierde er in om een bende in kaart te brengen die zich reeds geruime tijd bezig hield met handel in verdovende middelen in Geraardsbergen en omgeving.

Bij een huiszoeking in een woning in Lessines werden 422 gram speed en 130 gr cannabis in beslag genomen.

Bij verdere huiszoekingen in Geraardsbergen, Brakel, Lierde en Lessines werden ook nog eens drie auto’s en één motorfiets in beslag genomen.

In totaal werden 6 personen opgepakt en voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

Vier verdachten werden aangehouden; twee verdachten werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Het gaat om vijf mannen en één vrouw tussen de 27 en 43 jaar en allen afkomstig uit Geraardsbergen en omgeving. Zij zijn geen onbekenden voor het gerecht.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

01/03/18

Afgelopen nacht omstreeks 2 uur werden op een parking in de Oeverstraat in Temse twee mannen door de politie gecontroleerd omdat ze zich verdacht gedroegen. Bij controle bleken zij in het bezit van werkmateriaal en een laptop, ontvreemd uit een vlakbij geparkeerd voertuig.

De twee verdachten, een 24-jarige man uit Antwerpen en een 20-jarige Nederlander zonder gekende woonplaats, werden gearresteerd en worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/02/18

Sinds de inwerkingtreding op 16 november 2017 van de wet van 18/10/2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed (kraakwet), zijn er bij het parket Oost-Vlaanderen tot op heden 15 klachten binnengekomen (9 in 2017 + 6 in 2018).

 

1 klacht (2017) had betrekking op een bewoond pand in Gent:

De woning werd onmiddellijk ontruimd en de onrechtmatige bewoners (een moeder en haar zoon) werden gearresteerd en gedagvaard in snelrecht wegens inbreuken op de nieuwe wetgeving. Op 11 januari 2018 deed de correctionele rechtbank in Gent uitspraak. De vrouw kreeg een gevangenisstraf van 7 maanden (met uitstel 3jaar) en een geldboete van 800 euro (100 euro x8). De zoon kreeg opschorting van straf.

 

De 14 andere klachten hadden betrekking op onbewoonde panden in: Evergem (1), Sint-Niklaas (1), Gavere (1), Lokeren (1), Gent (10)

* In 3 gevallen (Evergem en 2x Gent) verlieten de bewoners na tussenkomst van de politie onmiddellijk het pand.

 

* In 9 gevallen werd een bevel tot ontruiming aangeplakt.

In 2 van deze 9 dossiers tekenden de onrechtmatige bewoners beroep aan tegen de beslissing van het parket waardoor de zaak aanhangig werd gemaakt voor de vrederechter.

In het eerste dossier oordeelde de vrederechter dat de termijn tot ontruiming met één maand kon verlengd worden. Inmiddels hebben deze personen het pand verlaten.

In het andere dossier oordeelde de vrederechter dat het verzoekschrift tot beroep tegen het bevel tot ontruiming vanwege de kraker ongegrond was. De krakers zijn het pand aan het verlaten.

In 6 gevallen hebben de bewoners voor of bij het verstrijken van het bevel tot ontruiming, het pand verlaten, waarvan in 1 geval (Gent-Ledeberg) de bewoners onmiddellijk werden gedagvaard. Zij kregen van de rechtbank in Gent op 8/2/2018 opschorting van straf.

In 1 dossier verstrijkt de beroepstermijn op 27/02/2018 om middernacht.

 

* In 2 gevallen werden de bewoner(s) gearresteerd: in de eerste zaak (pand in Sint-Niklaas) betrof de bewoner een illegale vreemdeling die werd overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. In de andere zaak (pand in Lokeren) werd de onderzoeksrechter gevorderd. Het onderzoek zit in een eindfase.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

23/02/18

Op woensdag 21 februari 2018 omstreeks 20u30 werd door de lokale politie van Wetteren-Laarne-Wichelen langs de Oosterzelesteenweg in Wetteren een voertuig onderschept. In het voertuig werd een aanzienlijke hoeveelheid drugs (speed) aangetroffen.

De bestuurder, een 30-jarige man uit Galmaarden, wordt er van verdacht om in drugs te handelen.

Hij werd gearresteerd en voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. De man werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

22/02/18

Afgelopen nacht werden twee inbrekers op heterdaad betrapt tijdens een inbraak in een woning in de Hugo Verrieststraat in Denderleeuw. Het parket bevestigde de arrestatie van de verdachten. Het gaat om 2  Colombiaanse mannen die in Denderleeuw wonen en die respectievelijk 39 en 35  jaar zijn. Beide mannen worden vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

21/02/18

Deze ochtend omstreeks 10u was er een verkeersongeval op de Dendermondsesteenweg in Lebbeke. Een 39-jarige vrachtwagenbestuurder uit Juprelle die rechtsaf wilde slaan, kwam in aanrijding met een 63-jarige fietsster uit Lebbeke. De vrouw werd met verschillende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis . Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/02/18

Gisterenavond werden 3 mannen op heterdaad betrapt bij een diefstal in een apotheek in Brakel. De verdachten, allen van Georgische nationaliteit, zijn respectievelijk  41, 34 en 33 jaar en hebben geen gekende woonplaats in België. Een toevallige voorbijganger kon één van de verdachten bij het wegvluchten in bedwang houden. Ook de twee andere verdachten konden door de lokale politie van Brakel worden ingerekend. Het parket bevestigde de arrestatie van de drie betrokkenen. Zij worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde op verdenking van diefstal en bendevorming. Het parket vraagt hun aanhouding.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen (0470/21 25 74)

19/02/18

Iets over 10u deze voormiddag vond een dodelijk verkeersongeval plaats in Gent. Een 51-jarige vrachtwagenbestuurder die rechtsaf sloeg, reed een 16-jarige fietser op het fietspad aan. Het meisje overleed ter plekke.

De precieze omstandigheden van het ongeval worden volop onderzocht.

Uit de eerste vaststellingen van de door het parket aangestelde verkeersdeskundige, blijkt inmiddels dat de bestuurder van de vrachtwagen het meisje in principe had moeten kunnen zien of opmerken.

Het rijbewijs van de vrachtwagenbestuurder werd onmiddellijk ingetrokken.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/02/18

Afgelopen nacht is de lokale politie van Puyenbroeck er in geslaagd twee inbrekers te vatten.

Een 33-jarige Albanees kon na een woninginbraak in Moerbeke-Waas nagenoeg op heterdaad worden betrapt. Zijn kompaan, een 33-jarige Cyprioot, kon even later worden gevat in Zaffelare, nadat hij was gevlucht met een gestolen fiets. In het voertuig van betrokkenen werd inbrekersmateriaal aangetroffen.

Beide verdachten werden op vordering van het parket vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze werden allebei aangehouden wegens diefstal met braak en vereniging van misdadigers.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

17/02/18

De 19-jarige man uit Waregem die gisterenochtend in Gent een 49-jarige fietsster aanreed (die daardoor ernstig gekwetst raakte) en daarop de vlucht nam, is vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

Die besliste om de man aan te houden.

De verdachte was op het ogenblik van de feiten geïntoxiceerd.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/02/18

Deze ochtend omstreeks 7u werd in de Sint-Pietersnieuwstraat in Gent een fietsster aangereden door een personenwagen, die daarop de vlucht nam.

Het slachtoffer, een 49-jarige vrouw uit Gent, raakte ernstig gewond en verkeerde even in levensgevaar.

Het bewuste voertuig werd kort na de feiten aangetroffen in de Krijgslaan in Gent. De 2 inzittenden, een 19-jarige man uit Waregem en een 22-jarige man uit Wevelgem, werden gearresteerd.

De 19-jarige verdachte die het voertuig bestuurde, wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding. Zijn rijbewijs werd alvast ingetrokken.

De man komt ook in aanmerking voor een geval van verkeersagressie dat zich kort voor de aanrijding voordeed in de Kunstlaan in Gent. De bestuurder zou hier tot tweemaal toe uitgestapt zijn en slagen hebben toegebracht aan twee voetgangers.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/02/18

Gisterenavond werd in Denderleeuw een 26-jarige man uit Brussel gearresteerd nadat hij slagen had toegebracht aan een treinbegeleider op de trein tussen Erembodegem en Denderleeuw. Het slachtoffer is hierdoor 4 dagen arbeidsongeschikt.

Betrokkene werd agressief toen hij geconfronteerd werd met het feit dat hij niet over een geldig vervoersbewijs beschikte.

De verdachte wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraag zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/02/18

Het wit poeder dat gisteren werd aangetroffen bij het openen van een envelop in het Vlaams Administratief Centrum (VAC) aan het Maria Hendrikaplein in Gent blijkt, na labo-onderzoek, geen antrax te zijn.

Welke substantie het juist betreft, wordt verder onderzocht in een gespecialiseerd labo.

De persoon die de briefomslag had geopend en haar vertrouwenspersoon mochten na een medisch onderzoek gisterennamiddag het ziekenhuis verlaten.

De herkomst van de envelop wordt verder onderzocht.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

14/02/18

Deze voormiddag kwam een werknemer bij het VAC aan het Maria Hendrikaplein in Gent bij het openen van een envelop in aanraking met wit poeder.

Deze persoon werd samen met een vertrouwenspersoon uit veiligheidsoverwegingen preventief overgebracht naar het ziekenhuis.

Op heden wordt de stof onderzocht en is er nog geen duidelijkheid over welke substantie het precies gaat.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

12/02/18

Deze ochtend kwam rond 5u30 een melding binnen bij de politie ivm een persoon die in de Dender was opgemerkt ter hoogte van de Sint-Annabrug in Aalst. Onmiddellijk werd door de politie een gecoördineerde zoekactie gestart. De cel vermiste personen werd eveneens ingeschakeld.

Rond de middag werd in het kader van deze zoekactie een lichaam in het water aangetroffen. Het zou gaan om het levenloze lichaam van een 43-jarige man afkomstig uit Halle. Het parket stelde het labo, alsook een wetsgeneesheer aan.

In huidig stadium van het onderzoek wordt er geen verdere informatie verstrekt.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/02/18

Afgelopen zaterdag 10 februari 2018 werd een koppel, een 29-jarige man en een 30-jarige vrouw, beiden woonachtig in Gent, gearresteerd nadat zij door het bewakingspersoneel van het Waasland Shopping Center in Sint-Niklaas waren opgemerkt. 

Men had vastgesteld dat zij enkele goederen, kledij en een handtas, hadden gestolen in het shopping center en vervolgens naar hun voertuig hadden gebracht. 

Beide verdachten konden tevens gelinkt worden aan verschillende winkeldiefstallen gepleegd in hetzelfde shopping center op respectievelijk 12 januari 2018, 3 februari 2018, 5 februari 2018 en 8 februari 2018. Eén van de verdachten, namelijk de 30-jarige vrouw, werd in november 2017 reeds veroordeeld voor gelijkaardige feiten. 

Beide verdachten worden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding. 

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/02/18

Gisterenochtend 11 februari 2018 werd een man op heterdaad betrapt bij een inbraak in een café in de Kouterstraat in Zele. 

De verdachte, een 25-jarige man afkomstig uit Zele, werd gedagvaard in snelrecht en zal zich op 28 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/02/18

Zaterdagavond 10 februari 2018 werd een dronken man bijzonder agressief in café Fazantenhof in Gavere.

De man sloeg een colaflesje kapot en ging met dit geïmproviseerde wapen andere café-bezoekers te lijf. Niemand geraakte ernstig gewond. Eén persoon is tijdelijk arbeidsongeschikt.

De verdachte, een 40-jarige man van Mongoolse nationaliteit, zonder gekende verblijfplaats in België, kon worden gearresteerd en zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/02/18

Zaterdagavond 10 februari 2018 werd een dronken man bijzonder agressief in café Fazantenhof in Gavere.

De man sloeg een colaflesje kapot en ging met dit geïmproviseerde wapen andere café-bezoekers te lijf. Niemand geraakte ernstig gewond. Eén persoon is tijdelijk arbeidsongeschikt.

De verdachte, een 40-jarige man van Mongoolse nationaliteit, zonder gekende verblijfplaats in België, kon worden gearresteerd en zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/02/18

Afgelopen nacht werd in Erpe-Mere door de politie een verdacht voertuig met Roemeense nummerplaat aan controle onderworpen. In de kofferruimte van het voertuig werd inbrekersmateriaal aangetroffen.

De drie inzittenden, respectievelijk 32, 33 en 35 jaar, allen van Roemeense nationaliteit en zonder gekende woonplaats in België, konden worden gelinkt aan een inbraak in een krantenwinkel gepleegd in Erpe-Mere in de nacht van 1 op 2 februari jl.

Ze werden gearresteerd en worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

08/02/18

Gisterenvoormiddag 7 januari 2018 werd een 21-jarige vrouw uit Brugge, samen met haar 10 jaar oudere zus uit Lokeren, op heterdaad betrapt bij de diefstal van een aantal cosmeticaproducten en een horloge ten nadele van Kruidvat in Lokeren. Toen de politie ter plaatse kwam, werd één van de verdachten zowel verbaal als fysiek agressief. De twee vrouwen werden gearresteerd.

Beide verdachten werden gedagvaard in snelrecht en zullen zich op 28 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

08/02/18

Afgelopen nacht omstreeks 04u00 werd een student die vergezeld was van een vriend, thv de Groendreef in Gent het slachtoffer van een diefstal met geweld.

4 jonge mannen kwamen naar hen toegereden met de fiets. Het slachtoffer werd op de grond geduwd en zijn schoudertas waarin zijn portefeuille zat, werd afgerukt. Zijn vriend lieten ze ongemoeid. De 4 mannen namen hierop per fiets de vlucht.

Het slachtoffer verwittigde de politie die onmiddellijk ter plaatse kwam. Hij kon een goede beschrijving van de daders geven en korte tijd later konden 4 verdachten worden gevat thv de Leiekaai in Gent. Op één van de verdachten werd de identiteitskaart van het slachtoffer aangetroffen.

De verdachten, 3 jonge mannen van 18 en 19 jaar uit Gent, en een minderjarige werden gearresteerd.

De 3 meerderjarigen worden in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt hun aanhouding.

De minderjarige wordt voorgeleid voor de jeugdrechter in Gent.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

06/02/18

De politie werd vandaag opgeroepen zich te begeven naar warenhuis Aldi in Geraardsbergen voor een winkeldiefstal.

De verdachte, een 32-jarige man uit Oudenaarde, nam een fles sterke drank uit de rekken en trachtte de winkel te verlaten zonder te betalen. De verdachte bekent de feiten. Betrokkene werd reeds verschillende keren veroordeeld voor gelijkaardige feiten. Hij werd gedagvaard in snelrecht en zal zich op 26 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/01/18

Op maandag 29 januari 2018 vond er een diefstal plaats op de parking van het gemeentehuis langs de Bouchtstraat in Denderleeuw.

Toen het slachtoffer ‘s avonds omstreeks 18 uur met haar voertuig wou vertrekken, stapte een onbekende op haar af en nam plaats in het voertuig. Onder bedreiging van een wapen diende zij haar bezittingen af te geven. Zij diende de persoon ook naar een bestemming te voeren.

Na doorgedreven speurwerk van de rechercheurs van de politie Denderleeuw/Haaltert kon de verdachte worden geïdentificeerd en gevat. Hij werd gisterennamiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om de man aan te houden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/01/18

Gisterenavond omstreeks 21u30, ter hoogte van de Oude Vest in Dendermonde, stelde een pizzakoerier de diefstal van zijn voertuig vast (een personenwagen), nadat hij terugkwam van zijn levering.

De verdachte, een 31-jarige vrouw afkomstig van Lebbeke, kon snel worden geïntercepteerd. Zij kon ook onder meer gelinkt worden aan gelijkaardige feiten die plaatsvonden op 12 december 2017 in Lebbeke.

De verdachte werd voor deze feiten gedagvaard in snelrecht en zal zich op 28 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/01/18

Gisterennamiddag hadden een gerechtsdeurwaarder en zijn getuige zich bij een 46-jarige man uit Lokeren aangemeld voor een uitvoerend beslag. Al snel werd deze laatste verbaal en fysiek agressief ten aanzien van de gerechtsdeurwaarder en de getuige.

De politie kwam ter plaatse, doch de verdachte kalmeerde niet. Tevens mengden de echtgenote en de aanwezige meerderjarige zoon van de man zich in de discussie en uitten zij bedreigingen en fysiek geweld ten aanzien van de aanwezige agenten. Eén agent geraakte ingevolge slagen gewond.

De 46-jarige man, geen onbekende voor politie en justitie, de 53-jarige vrouw en de 19-jarige zoon, werden allen gedagvaard en zullen zich op 21 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/01/18

Afgelopen nacht werd een 38-jarige man op heterdaad betrapt bij een woninginbraak in een appartement in de Malemstraat in Gent. De bewoner op de tweede verdieping werd verontrust door iemand die bonkte op de deuren in het appartementsgebouw waarop hij de politie verwittigde. De politie kwam onmiddellijk ter plaatse en trof de verdachte aan op straat met twee paar gestolen schoenen in zijn bezit. De verdachte werd gearresteerd en wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/01/18

Deze ochtend werd een 35-jarige vrouw aangereden terwijl ze het zebrapad overstak op het kruispunt van de Rooigemlaan en de Balsamierenstraat in Gent.

De 67-jarige verdachte pleegde vluchtmisdrijf maar aan de hand van verklaringen van getuigen kon de politie de verdachte opsporen. De aanrijder werd gearresteerd en zijn rijbewijs is ingetrokken. Betrokkene was onder invloed van alcohol.

Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis maar verkeert niet meer in levensgevaar. De precieze omstandigheden van het ongeval worden verder onderzocht.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

30/01/18

De federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen is erin geslaagd een drugsbende, geleid door drie broers uit Sint-Niklaas, op te pakken. De bende dealde cocaïne zowel op internationale schaal als op lokaal vlak en schakelde hiervoor familie in. De onderzoeksrechter plaatste in totaal  vijf verdachten onder aanhoudingsmandaat.

De federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen is erin geslaagd een drugsbende, geleid door drie broers uit Sint-Niklaas, op te pakken. De bende dealde cocaïne zowel op internationale schaal als op lokaal vlak en schakelde hiervoor familie in. De onderzoeksrechter plaatste in totaal  vijf verdachten onder aanhoudingsmandaat.

U vindt het persbericht terug op de website van de Federale politie: https://www.politie.be/5998/nl/pers/9-verdachten-opgepakt-familie-uit-sint-niklaas-dealt-zowel-internationaal-als-lokaal

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

30/01/18

Gisterenavond omstreeks 22u50 vond in de Hasseltsestraat in Ophasselt een explosie plaats in een woning. De politie kwam ter plaatse en trof in de woning het levenloze lichaam aan van een 53-jarige vrouw. Er zijn aanwijzingen dat de vrouw om het leven is gebracht.

De ex-partner van het slachtoffer werd vlakbij de woning aangetroffen met ernstige brandwonden. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging.

Het parket vorderde een onderzoeksrechter.

Een wetsgeneesheer, het labo, het afstappingsteam, een branddeskundige, de onderzoeksrechter en het parket kwamen ter plaatse.

Het onderzoek naar de precieze omstandigheden van de feiten loopt volop.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

30/01/18

Afgelopen nacht omstreeks 00u30 werd een man op heterdaad betrapt bij een inbraak in een geparkeerd voertuig in de Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg.

De eigenaar van het VW-busje, die lawaai op straat gehoord had en zag dat een deur van zijn busje openstond, verwittigde de politie. De verdachte kon kort nadien in de buurt opgepakt worden.

De man wordt er van verdacht 3 ruiten van het VW-busje te hebben verbrijzeld en enkele cd’s uit het voertuig te hebben ontvreemd.

De verdachte, een 24-jarige man met de Bulgaarse nationaliteit en zonder gekende woonplaats in België, wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaannderen

29/01/18

Deze morgen omstreeks 7u50 ontving de politie van Oudenaarde een oproep aangaande een verkeersongeval dat zich had voorgedaan in Oudenaarde aan de Scheldekant ter hoogte van de Zwaaikom.

Een voertuig miste er de bocht, ging over de vangrail en belandde in het water.

De chauffeur, een 55-jarige man uit Oudenaarde, kon door de brandweer uit het voertuig bevrijd worden maar overleed ter plaatse.

Volgens  de eerste bevindingen van de aangestelde verkeersdeskundige zou het ongeval te wijten zijn aan een onvoorzichtigheid van de chauffeur.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/01/18

Zaterdagnamiddag 27 januari 2018 omstreeks 14u werd een man op heterdaad betrapt bij de diefstal van een laptop in een filiaal van MediaMarkt in de Makro in de Savaanstraat in Nazareth.

De politie werd verwittigd door de winkeldetective en kwam ter plaatse. In de wagen van de verdachte, die op de parking van de Makro geparkeerd stond, werden nog 2 hoofdtelefoons aangetroffen waarvan er sterke aanwijzingen waren dat deze ook ontvreemd waren uit dezelfde MediaMarkt.

De verdachte, een 47-jarige Georgiër met verblijfsplaats in Frankrijk, werd onmiddellijk gedagvaard en zal zich op 22 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/01/18

Vrijdagavond 26 januari 2018 omstreeks 23u45 kreeg de politie melding van een inbraakalarm in de Citroêngarage in de Begoniastraat in Nazareth.

De politie ging onmiddellijk ter plaatse en aan de garage werd een verdacht voertuig met Britse nummerplaten aangetroffen. Bij het voertuig stond één persoon. Een tweede persoon was over het hekken gekropen en bevond zich op het terrein van de garage.

De twee verdachten werden gearresteerd. Het betreft twee mannen van 24 en 29 jaar met de Roemeense nationaliteit.

Ze werden zaterdag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze zijn beiden aangehouden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/01/18

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 januari 2018 omstreeks 01u45 zagen getuigen hoe een man een gsm stal uit een handtas van een bezoekster van een danscafé in de Hoogpoort in Gent en deze doorgaf aan een tweede man. De verantwoordelijken van het café konden de 2 mannen weerhouden.

De politie werd verwittigd en kwam ter plaatse. De twee verdachten werden gecontroleerd en de gestolen gsm werd op hen aangetroffen. Getuigen hadden tevens gezien hoe één van de verdachten nog een tweede gsm op de grond had gegooid bij aankomst van de politie. Deze gsm bleek eveneens dezelfde avond te zijn gestolen.

De verdachten betreffen 2 mannen van 20 en 34 jaar met de Slovaakse nationaliteit en met verblijfplaats in Gent. Ze werden gedagvaard in snelrecht en moeten zich op 22 februari 2018 verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

26/01/18

In de nacht van 24 op 25 januari 2018 rolde de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen tijdens een grootscheepse actie een bende mensensmokkelaars op. 5 verdachten werd aangehouden door de onderzoeksrechter.

Zie persbericht van de Federale Politie: https://www.politie.be/5998/nl/pers/5-mensensmokkelaars-opgepakt-die-safehouse-gentbrugge-gebruiken-als-dagelijkse-uitvalsbasis

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

26/01/18

De 28-jarige verdachte van het incident in het station van Gent Sint-Pieters dinsdagavond werd vandaag verhoord en onder aanhoudingsmandaat geplaatst en zal maandag voor de Raadkamer verschijnen.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/01/18

De 28-jarige man die gisterenavond bij het schietincident in het station van Gent-Sint-Pieters gewond raakte, kon nog niet verhoord worden.

Het parket heeft in het onderzoek lastens deze man een onderzoeksrechter gevorderd wegens poging doodslag en vraagt de aanhouding van de verdachte.

Het parket vraagt ook de aanstelling van een gerechtspsychiater.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/01/18

Gisterenavond omstreeks 20u30 was er een schietincident in het station van Gent-Sint-Pieters. Daarbij raakte één persoon gewond.

Uit de eerste beschikbare camerabeelden blijkt dat een man met een mes het station binnenstormde en daarbij onmiddellijk 2 personen van de spoorwegpolitie aanviel. Daarop werd door de spoorwegpolitie tweemaal gevuurd en raakte de man met het mes gewond. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis. Aanvankelijk verkeerde de man in levensgevaar. Hij werd geopereerd. In de loop van de avond is het levensgevaar geweken.

Het parket ging ter plekke en voert een onderzoek samen met de lokale politie van Gent, de federale gerechtelijke politie van OVL en het Comité P.

Er werden een wapendeskundige en wetsgeneesheer aangesteld.

De man met het mes betreft een 28-jarige Afghaan die verblijft in Gent. Hij beschikt over een verblijfsvergunning.

Uit het onderzoek van afgelopen nacht blijkt momenteel dat er voorlopig geen aanwijzingen zijn van radicalisme of terreur, wél dat de man te kampen heeft met psychische problemen.

Het onderzoek loopt volop. De verdachte zal van zodra zijn medische toestand dit toelaat, verhoord worden.

Er lopen 2 onderzoeken zoals de standaardprocedure voorziet. Eén onderzoek naar de feiten die door de man met het mes gepleegd werden, en een onderzoek naar het schietincident.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/01/18

De 54-jarige bestuurder die gisterenavond met zijn wagen ingereden is op het winkelgedeelte van de Texaco-shop gelegen aan de E40 in Drongen, en waarbij een man om het leven kwam en twee andere personen gewond raakten, kon vandaag in de loop van de dag verhoord worden.

De man werd deze namiddag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. De onderzoeksrechter heeft de man aangehouden wegens het veroorzaken van een verkeersongeval met dodelijke afloop en met gekwetsten, en wegens geïntoxiceerd en dronken sturen.

De man verschijnt vrijdag 26 januari 2018 voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/01/18

Gisterenavond omstreeks 21u30 is een 54-jarige bestuurder uit Oostende met zijn wagen ingereden op het winkelgedeelte van de Texacoshop gelegen aan de E40 in Drongen.

Bij de aanrijding kwam één man om het leven en raakten twee andere personen zwaargewond. Zij verkeren buiten levensgevaar.

De aanrijder werd gearresteerd en zijn rijbewijs is ingetrokken. Betrokkene was onder invloed van alcohol en was nog niet verhoorbaar. Alles wordt in het werk gesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/01/18

Gisterenavond werd in Sint-Niklaas een man op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal in het Aldi warenhuis.

De 30-jarige verdachte uit Sint-Niklaas had er alcohol, labellinten, shapewear en sokken ontvreemd.

Betrokkene, die gekend is als veelpleger, werd door het parket onmiddellijk gedagvaard en dient zich voor deze feiten te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde op 28 februari 2018.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/01/18

Gisteren werd een man op heterdaad betrapt toen hij in een personeelslokaal van het Universitair Ziekenhuis Gent materiaal stal. Bij de fouille bleek hij in het bezit te zijn van een gestolen iPhone die hij er daags voordien (samen met een rugzak) had ontvreemd en die eigendom was van een stagiair verpleegkundige.

Uit verder onderzoek bleek de man eergisteren ook medicatie te hebben gestolen in het UZ Gent en bleek hij er de afgelopen maanden tal van andere goederen ontvreemd te hebben, voornamelijk medisch materiaal (waaronder thermometers, stethoscoop, latex handschoenen, rollen vuilniszakken, steriel medisch materiaal, dozen alcoholdoekjes, enz)  maar ook een televisietoestel.

De verdachte, die geen onbekende is voor het gerecht, bekende de feiten. Het betreft een 51 jarige man uit Gent. Hij werd gearresteerd en verhoord, waarna hij onmiddellijk gedagvaard is in snelrecht. Hij dient zich voor deze reeks feiten te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent op 22 februari 2018.

An Schoonjans, persmagistraat

18/01/18

Gisterenavond omstreeks 19u30 vond een dodelijk verkeersongeval plaats in Dendermonde op de N41 ter hoogte van kilometerpaal 12.3. Een personenwagen kwam frontaal in aanrijding met een bus van De Lijn. De chauffeur van de personenwagen, een 57-jarige man uit Lebbeke, overleefde de klap niet. De chauffeur van de bus, een 59–jarige man uit Lebbeke, werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Ook een derde voertuig raakte betrokken in het ongeval. De bestuurder van dit voertuig raakte niet gewond.

Het parket Oost-Vlaanderen afdeling Dendermonde stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/01/18

Gisterennamiddag betrapte een beveiligingsagent in FNAC Gent een 27-jarige man op heterdaad terwijl hij een videogame probeerde te stelen.

De verdachte had met een schaar de beveiliging weggeknipt. Hij wou met zijn buit de winkel verlaten maar werd tegengehouden.

De man bleek nog een aantal andere zaken op zich te dragen, die vermoedelijk afkomstig zijn van andere winkeldiefstallen.

De verdachte is reeds zeer goed gekend bij justitie en wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/01/18

Op vrijdagnamiddag 29 december 2017 haalde een dame aan de bankautomaat van een Belfiuskantoor in Herzele 500 euro af.

Op het moment dat ze het geld in haar portefeuille wou steken, graaide een man de briefjes uit haar handen. De vrouw probeerde de man nog tegen te houden, maar hij kon zich losrukken en met de buit vluchten. De politie stelde een onderzoek in en kon de verdachte identificeren en oppakken.

Het betreft een 28-jarige man uit Herzele die geen onbekende is voor het gerecht.

Hij werd gedagvaard in snelrecht en dient zich op 5 maart 2018 voor deze feiten te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/01/18

In de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 januari 2018 omstreeks 5u45 werd een meisje het slachtoffer van een poging handtasdiefstal aan de Coupure Rechts in Gent.

Een man bedreigde haar en trachtte haar handtas af te rukken, doch het meisje verweerde zich. Een voorbijrijdende fietser kon tussenbeide komen en de verdachte zette het op een lopen, zonder buit. Het slachtoffer verwittigde de politie en kon een goede beschrijving van de verdachte geven.

De politie kwam ter plaatse en kon de verdachte in de buurt oppakken.

De verdachte was in het bezit van een rugzak die vrijdagnacht ontvreemd was in een café aan de Vlasmarkt. Er werden op hem nog zaken aangetroffen die afkomstig waren van een autokraak aan de Coupure, diezelfde nacht.

De verdachte, een 37-jarige man met de Marokkaanse nationaliteit en zonder gekende verblijfplaats, werd zondag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent en aangehouden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

12/01/18

Woensdagavond 10/1/2018, omstreeks 18u30, vond een inbraak plaats in een woning in de Broekstraat in Welle. Toen de bewoner thuis kwam, werden de verdachten in hun handelingen opgeschrikt en namen zij de vlucht. De politie zette de achtervolging in en kon 1 verdachte vatten. Een 2de verdachte kon ontkomen, maar wordt intensief opgespoord.

De gevatte verdachte, een 24-jarige man uit Denderleeuw, werd gisteren op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. De onderzoekrechter besliste om de verdachte aan te houden.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/01/18

Afgelopen nacht, iets na middernacht ontstond brand in een woning in de Zevekotenstraat in Evergem.

De 76-jarige bewoonster kwam daar bij om het leven. Haar partner kon zichzelf in veiligheid brengen.

Het parket stelde naast het labo van de federale gerechtelijke politie, een branddeskundige en wetsgeneesheer aan om de precieze omstandigheden van de brand en van de doodsoorzaak te achterhalen.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/01/18

Gisterenavond rond 18u vond een zwaar verkeersongeval plaats in de Panterschipstraat in Wondelgem waarbij er sprake was van een frontale botsing tussen twee voertuigen. De brandweer kwam ter plaatse om de twee geknelde bestuurders uit hun respectievelijke voertuig te bevrijden. Zij werden met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, doch verkeren niet meer in levensgevaar.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Volgens de eerste vaststellingen van de deskundige, raakte de 56-jarige vrouw uit Evergem eerst een hoge boordsteen van een bushalte waarna ze tegen een bushaltepaal reed. De bestuurster verloor daardoor de controle over haar stuur en kwam daarop op het tegenovergestelde rijvak terecht waar ze frontaal inreed op haar tegenligger, een 44-jarige man uit Gent.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/01/18

Op 21 oktober 2016 deed een 37-jarige vrouw uit Geraardsbergen bij de lokale politie van Geraardsbergen/Lierde aangifte van afpersing en diefstal. De door haar aangewezen verdachten werden opgepakt en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Na grondig onderzoek werden de 2 mannen buiten vervolging gesteld door de raadkamer wegens onvoldoende bewijzen. De vrouw gaf uiteindelijk ook toe dat ze de feiten verzonnen had. Ze werd gedagvaard in snelrecht voor lasterlijke aangifte en zal zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde op maandag 5 februari 2018.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/01/18

Gisterennamiddag 8 januari 2018 werd door een wandelaar een granaat aangetroffen in het Banierpark in Gent. De politie werd verwittigd en er werd een perimeter ingesteld. DOVO kwam ter plaatse en nam de granaat mee. Uit verder onderzoek blijkt dat het om een replica granaat (airsoft) zou gaan waarbij het ontstekingsmechanisme reeds was verwijderd.

Deze namiddag omstreeks 14u00 werd opnieuw een granaat aangetroffen, deze keer in het Koningin Astridpark in Gent. De politie kwam ter plaatse en stelde een perimeter in. DOVO werd verwittigd en nam de granaat mee. De granaat zou reeds onklaar gemaakt geweest zijn (springstof was reeds verwijderd en ontstekingsmechanisme was onklaar gemaakt).

Politie en parket onderzoeken de feiten.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

08/01/18

Afgelopen zaterdag 06/01/2018 werd een 76-jarige dame uit Sint-Niklaas van haar handtas beroofd, vlakbij het rusthuis in de Ankerstraat in Sint-Niklaas waar ze verblijft. Het slachtoffer raakte hierbij niet gewond. De dader werd tijdens zijn vlucht met een fiets gefilmd.

Daags nadien, kort na de middag, kwam een oproep binnen bij de politie voor een nieuwe grijpdiefstal in de Regentiestraat in Sint-Niklaas. Een dader op de fiets trok de handtas uit de handen van een 78-jarige dame uit Sint-Niklaas. Ook dit slachtoffer raakte niet gewond. De dader kon in de onmiddellijke omgeving worden gevat. Het gaat om een 25-jarige man uit Sint-Niklaas zonder vaste woonplaats en goed gekend bij de politie. De man bekende beide diefstallen.

Hij wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

05/01/18

De 52-jarige man die afgelopen nacht werd gearresteerd ivm de feiten in de Dwarsstraat in Nieuwerkerken werd deze namiddag door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

05/01/18

Afgelopen nacht werden verschillende huizen geëvacueerd wegens een gasgeur komende uit een woning gelegen in de Dwarsstraat in Nieuwerkerken.

Een bewoner, een 52-jarige man, werd gearresteerd en wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

29/12/17

Afgelopen nacht zag een getuige hoe een jongeman verschillende ruiten en deuren van woningen gelegen aan de Brabantdam te Gent beschadigde. De deuren en ramen werden zodanig beschadigd dat ze niet meer konden dienen als afsluiting. De verdachte, een 25-jarige Fransman woonachtig in Frankrijk, kon naar aanleiding van zijn persoonsbeschrijving worden gearresteerd.

Hij werd gedagvaard in snelrecht en zal zich op 25 januari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Julie Van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/12/17

Gisterenavond werd een 84-jarige vrouw slachtoffer van een grijpdiefstal met geweld ter hoogte van het postgebouw aan het Woodrow Wilsonplein in Gent.

Het slachtoffer werd eerst geduwd waardoor ze ten val kwam. Hierna namen twee mannen haar handtas en vluchten weg via het Zuidpark. Het slachtoffer kon na enige tijd op eigen houtje weer recht staan en begaf zich naar huis waar ze de politie verwittigde. Het slachtoffer werd even later met een gebroken schouder afgevoerd naar het UZ Gent. Later op de avond werd de handtas teruggevonden in de buurt van het Keizerspark. Alles wordt in het werk gesteld om de verdachten op te sporen.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

27/12/17

Gisterennamiddag werd een 40 - jarige vrouw, zonder vaste verblijfplaats in België, op heterdaad betrapt op diefstal van parfum ten nadele van een filiaal van de Inno in Sint-Niklaas. De verdachte is geen onbekende voor politie en justitie. Zij wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt haar aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/12/17

Gisterenmiddag rond 12u30 raakte aan het Lieven Plumionplein in Gent een man gewond nadat hij slagen had gekregen van een buurtbewoner.

Volgens een getuige zou de verdachte voor veel overlast zorgen in de buurt, zou hij gevaarlijk rijgedrag vertonen en hierdoor ook kinderen in gevaar brengen.

Het slachtoffer passeerde de verdachte die uit zijn wagen stapte en sprak hem aan over zijn rijgedrag en de zeer luide muziek die uit zijn wagen kwam.

Daarop kreeg het slachtoffer onmiddellijk slagen te incasseren, ook toen hij ten val.

Het slachtoffer, een 58-jarige man uit Gent, werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Hij hield aan de feiten oa een gebroken pols en diverse verwondingen in het aangezicht over.

De verdachte, een 30 jarige man uit Gent, werd gearresteerd. Hij werd door het parket gedagvaard in snelrecht en dient zich voor deze feiten te verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent op 25/01/2018.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/12/17

Gisterennamiddag werden twee winkeldieven gevat in de Mediamarkt in Oostakker. Een winkeldetective kon de verdachten op heterdaad betrappen. Zij hadden een smartphone en fotoreflexcamera ontvreemd. De politie van Gent kon de beide mannen, allebei 38 jaar en wonende in Georgië arresteren. Zij waren in het bezit van professioneel dievenmateriaal.

Uit de eerste vaststellingen blijkt bovendien dat er aanwijzingen zijn dat betrokkenen voor enkele dagen naar België zijn gekomen om er gericht diefstallen te plegen. 

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd en vraagt hun aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

22/12/17

Afgelopen nacht, omstreeks 4u vond een diefstal met braak plaats in een filiaal van de Mediamarkt aan de Oudenaardsesteenweg in Gent(Zwijnaarde).

Daarbij werd gebruik gemaakt van een in Frankrijk gestolen voertuig, met een gestolen Belgische nummerplaat.

De verdachten zijn in de vitrine van de zaak gereden en hebben een aantal goederen kunnen ontvreemden.

Nadien hebben ze het voertuig waarmee ze de ramkraak hebben gepleegd, in brand gestoken.

Het parket OVL voert samen met de federale politie een onderzoek terzake. Ook het labo is ter plekke gekomen voor sporenonderzoek. Alles wordt in het werk gesteld om de verdachten op te sporen.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/12/17

Vorige zaterdag 16 december 2017 heeft de Gentse recherche 3 cocaïnedealers opgepakt die al enkele maanden actief waren in de Brugse Poort. Bij de daarop volgende huiszoekingen werden cocaïne, geld en een verboden wapen in beslag genomen. In een garagebox werden ook nog verschillende gestolen elektrische bakfietsen terug gevonden. De totale waarde van deze fietsen wordt geschat op 20.000 euro.

De drie verdachten, mannen van respectievelijk 34, 37 en 45 jaar en allen uit Gent, werden gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent en aangehouden. Woensdag beslist de raadkamer over hun verdere aanhouding. 

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/12/17

Gisterennamiddag omstreeks 18u probeerden twee mannen en twee vrouwen in de Mediamarkt te Oostakker een kassierster te verwarren met een wisseltruc.  De kassierster was zeer oplettend waardoor het viertal de zaak verliet zonder buit.  Onmiddellijk nadien probeerden de verdachten hetzelfde in de nabij gelegen Auto 5.  De medewerker van deze zaak werd eveneens afgeleid met een wisseltruc.  Uiteindelijk konden de verdachten daar weglopen met de inhoud van de kassa ter waarde van 885 euro.  De politie kon de verdachten, die inmiddels waren weggereden met de auto, iets verderop onderscheppen.  Het betreft een 26- en een 27- jarige vrouw en twee 33-jarige mannen van naar eigen zeggen Iraanse nationaliteit, zonder gekende verblijfplaats in België. Ze worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/12/17

Gisterennamiddag omstreeks 17u vond in de Brusselsesteenweg in Sint-Amandsberg, ter hoogte van de toegang naar de garageboxen gelegen naast het postgebouw, een incident plaats tussen twee autobestuurders.

Een autobestuurder, een man van 72 jaar uit Blankenberge, wees een andere bestuurder erop dat hij de inrit van de garageboxen blokkeerde. De andere bestuurder, een 43-jarige man uit Gent, reed hierop door maar keerde kort nadien terug om toch nog te proberen om daar te parkeren. Beide bestuurders stapten uit en de situatie escaleerde.

De 43-jarige man wordt er van verdacht met de vuist in het aangezicht van het 72-jarige slachtoffer te hebben geslagen en, toen het slachtoffer op de grond lag, hem op het lichaam en hoofd te hebben geschopt. Het slachtoffer werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

De 43-jarige man werd gearresteerd. Het parket dagvaardde hem in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 25 januari 2018.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/12/17

De raadkamer in Gent bevestigde deze voormiddag de aanhouding van Jeroen Piqueur en Ruben Piqueur.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

14/12/17

Woensdag 13 en donderdag 14 december 2017 voerde de lokale politie van Gent een gecoördineerde actie uit in het kader van georganiseerde fietsdiefstallen.

Er werd sinds enige tijd vastgesteld dat in het Gentse uitzonderlijk veel dure fietsen werden gestolen. Uitgebreid onderzoek door politie en parket bracht aan het licht dat minderjarigen werden ingezet om fietsen te stelen in opdracht van een aantal meerderjarigen. Er zijn aanwijzingen dat de gestolen fietsen in containers werden verscheept naar Afrika (Ghana). Het zou gaan om minstens 1500 fietsen over een periode van 4 jaar. De minderjarigen zouden in ruil voor de fietsdiefstallen geld, softdrugs of harddrugs ontvangen hebben.

Tijdens de actie werden in totaal 10 personen opgepakt: 3 meerderjarigen en 7 minderjarigen.

De meerderjarigen, 3 mannen van resp. 36, 42 en 45 jaar, allen van Afrikaanse origine en verblijvende in Gent, werden op woensdag 13/12 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Zij werden allen aangehouden op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en diefstal en/of heling.

De 7 minderjarigen, jongeren tussen 13 en 17 jaar oud, werden voorgeleid voor de jeugdrechter in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

13/12/17

Na grondig herverhoor door de onderzoekers in aanwezigheid van de onderzoeksrechter, werd Rebecca Piqueur vandaag door de onderzoeksrechter in Gent vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

Jeroen Piqueur en Ruben Piqueur blijven aangehouden. Vrijdag 15 december 2017 beslist de raadkamer in Gent over hun verdere aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

13/12/17

Vannacht werden twee mannen op heterdaad betrapt in de ondergrondse parking van een appartementsgebouw gelegen in de Kokkelbeekstraat in Sint-Niklaas.

Ze hadden een batterij van een elektrische fiets, een sporttas, een DVD-speler en nog tal van andere voorwerpen ontvreemd.

Het betreft twee mannen van 37 en 30 jaar, beiden ingeschreven in Sint-Niklaas en allebei zeer goed gekend bij politie en justitie.

Ze werden gearresteerd en worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/12/17

Gisterennamiddag kreeg de politie van Geraardsbergen een oproep omtrent moeilijkheden die zich voordeden in een café in Idegem. Een 37-jarige man, afkomstig uit Geraardsbergen, zorgde voor problemen en gedroeg zich agressief. Tijdens de controle en fouille door de politie werd de man weerspannig, bracht slagen en verwondingen toe aan de tussenkomende politiemensen en beschadigde hij de dakbekleding van het dienstvoertuig van de politiezone Geraardsbergen/Lierde. Hij werd gearresteerd en door het parket onmiddellijk gedagvaard. Hij zal zich op 5 februari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK OOst-Vlaanderen

11/12/17

Zaterdagavond 9 december 2017 hield de Gentse politie, voor en tijdens de voetbalwedstrijd KAA Gent tegen KV Kortrijk, een drugsactie in het Ghelamco-stadion. De politie werkte voor deze actie samen met de voetbalcel en de veiligheidsverantwoordelijke van de club.

In 2007 startte de club reeds met de preventieve actie ‘Keep the stadium clean’. Sinds enkele jaren voert ze ook de actie ‘Respect’ die de supporters moet aanzetten tot meer respect voor hun medesupporters, de stadionmedewerkers en het stadion.  Ook het verbod op druggebruik in het stadion staat hierbij centraal.

Bij de actie van zaterdagavond werden in totaal 154 personen met een drughond gecontroleerd binnen het stadion. 5 personen bleken drugs bij te hebben, waaronder 2 minderjarigen. Ook buiten het stadion werden drugs aangetroffen op 2 personen.

Er werd voor een gecombineerde aanpak geopteerd: de betrapte personen dienden onmiddellijk het stadion te verlaten, zodat ze de wedstrijd niet konden volgen. Vanwege de veiligheidsverantwoordelijke van de club kregen ze een officiële waarschuwing waardoor ze bij de Voetbalbond en de andere clubs bekend zijn en bij een volgende misstap binnen de 3 jaar tegen een effectieve uitsluiting/stadionverbod aankijken.

Het parket Oost-Vlaanderen was bij deze actie eveneens aanwezig. Dit maakte het mogelijk om snel te reageren op de feiten. Drie betrapten kregen en betaalden een onmiddellijke minnelijke schikking tussen 100 € en 450 €. Voor de beide minderjarigen werd een P.V. naar het Jeugdparket overgemaakt. 

 

KAA Gent, de politie én het parket kondigen aan dat ze de strijd tegen drugs verder zullen zetten en dat er nog frequent -preventieve en repressieve- acties zullen volgen. De acties kaderen immers in de globale aanpak van de minder fraaie kanten van het voetbalgebeuren.

De supporters die zich inlaten met drugs in het stadion worden bovendien voortdurend in kaart gebracht, zodat er nog gerichter kan worden opgetreden.

Een drugsvrije Ghelamco Arena is ons gemeenschappelijk doel én onze missie!

Caroline Jonckers, persmagistraat PK -=9|]

11/12/17

In de vroege ochtend vond er een brand plaats in een woning in de Wilgendries in Erpe-Mere. Een bewoonster, een 86-jarige vrouw, kwam daarbij om het leven. Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak van de brand na te gaan.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

07/12/17

Naar aanleiding van een oplichting dmv een wisseltruc op dinsdag 5 december 2017 in een warenhuis in Aalter, werd een voertuig met Poolse nummerplaat geïntercepteerd. De twee inzittenden werden gearresteerd. Ze worden verdacht van meerdere feiten van oplichting.

De twee mannen waren dinsdagmiddag het warenhuis binnengegaan en hadden bij de betaling van enkele potjes pudding een wisseltruc toegepast. Door de winkelbediende in verwarring te brengen bij de betaling, slaagden ze erin om meer geld terug te krijgen dan ze aanvankelijk aan de winkelbediende overhandigd hadden.

De politie kon de mannen kort daarna inrekenen op de parking van een winkelcomplex. Ze waren in het bezit van een groot aantal bankbiljetten.

Het gaat om twee mannen van 37 en 57 jaar met de Bulgaarse nationaliteit, beiden zonder gekende woonplaats in het Rijk.

Eén van de verdachten komt in aanmerking voor een aantal oplichtingen dmv wisseltruc bij verschillende winkels en warenhuizen in het Vlaamse landsgedeelte (oa in Evergem, Aalter, Maldegem, Knesselare, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Mechelen en Maasmechelen).

Beide verdachten werden gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent en werden aangehouden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

07/12/17

Op 24 november 2017 werd een diefstal met gebruik van valse sleutels gepleegd in de Kunstacademie in Geraardsbergen. Daarbij werden diverse voorwerpen zoals een laptop met tas, een beamer en een rugzak met inhoud ontvreemd.

Op 1 december 2017 werd een achtergelaten map, waarin zich documenten van de verdachte bevonden, aangetroffen op de plaats van de feiten.

Bij een huiszoeking bij de verdachte werden voorwerpen aangetroffen afkomstig van deze diefstal.

De verdachte, een 39-jarige man uit Silly, werd gisterenochtend door de politie van Geraardsbergen opgepakt. Hij is geen onbekende voor het gerecht.

Op vraag van het parket werd hij gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde. De man werd aangehouden.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

06/12/17

De 54-jarige man die in de nacht van maandag 4 op dinsdag 5 december 2017 werd gearresteerd in de Bollewerkstraat in Drongen, werd vandaag door de onderzoeksrechter in Gent aangehouden.

Zijn 84-jarige vader werd voor het toebrengen van slagen aan een politieman door het parket gedagvaard voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent van 11 januari 2018.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

05/12/17

Gisterennamiddag omstreeks 16u werd een man op heterdaad betrapt in warenhuis Fnac in de Veldstraat in Gent bij de diefstal van een Apple laptop.

De winkeldetective had op camerabeelden gezien dat de man de laptop in een zak stak. Toen de man de winkel verliet zonder de laptop aan te bieden aan de kassa, ging het alarm af. De winkeldetective kon de man staande houden en verwittigde de politie. De man werd gearresteerd en meegenomen naar het politiebureel.

De verdachte, een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit, werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in snelrecht en zal zich op 11 januari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, perdmagistraat

05/12/17

Gisterennamiddag omstreeks 16u werd een man op heterdaad betrapt in warenhuis Fnac in de Veldstraat in Gent bij de diefstal van een Apple laptop.

De winkeldetective had op camerabeelden gezien dat de man de laptop in een zak stak. Toen de man de winkel verliet zonder de laptop aan te bieden aan de kassa, ging het alarm af. De winkeldetective kon de man staande houden en verwittigde de politie. De man werd gearresteerd en meegenomen naar het politiebureel.

De verdachte, een 35-jarige man met de Poolse nationaliteit, werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in snelrecht en zal zich op 11 januari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, perdmagistraat

05/12/17

Gisterenavond omstreeks 22u kreeg de politie melding over een man die amok maakte in de Bollewerkstraat in Drongen. Toen de politiediensten ter plaatse kwamen, merkten zij op dat de man met een wapen zijn woning binnenging. De man reageerde niet op de vraag van de politie om de woning te verlaten. Speciale eenheden kwamen bijstand leveren aan de politie en konden omstreeks 2u de man overmeesteren en arresteren.

De verdachte, een 54-jarige man uit Gent, wordt in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

Het motief van de verdachte wordt onderzocht. Er zijn tot op heden geen aanwijzingen dat het om een gijzeling ging.

Bij de tussenkomst van de politie werden door de vader van verdachte, een 84-jarige man die ook in de woning aanwezig was, slagen toegebracht aan een politieman. De man werd eveneens gearresteerd. Het parket zal hem dagvaarden in snelrecht voor deze feiten.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

04/12/17

Gisterenavond omstreeks 23u werd een man op heterdaad betrapt bij een inbraak in een bloemenzaak gelegen aan de Gentse Baan in Sint-Niklaas. De verdachte wilde geld uit de kassa stelen.

De verdachte, een 19-jarige Marokkaanse man zonder gekende verblijfplaats, werd gearresteerd en wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

01/12/17

Deze middag werd in de AD Delhaize gelegen aan de Philippe Saveryslaan in Temse een winkeldief op heterdaad betrapt.

Een 25-jarige vrouw met de Roemeense nationaliteit uit Zwijndrecht verstopte 4 flessen gin in een tas. Ze bood enkele kleine goederen aan ter betaling en trachtte hierna de winkel te verlaten zonder de flessen gin te betalen. Toen de winkeldetective zich kenbaar maakte, trachtte de vrouw weg te vluchten.

De verdachte, die goed gekend is bij justitie en politie, werd gearresteerd en door het parket onmiddellijk gedagvaard om te verschijnen op de zitting van 24 januari 2018 van de correctionele rechtbank in Dendermonde. 

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

29/11/17

Op donderdag 16 november 2017 is de Wet van 18 oktober 2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed (B.S. 06/11/2017), kortweg ‘kraakwet’, in werking getreden.

Zoals eerder gemeld in ons persbericht aan de vooravond van deze inwerkingtreding, voorziet het parket OVL in een strikte toepassing van deze wet en wensen wij met een kordaat beleid een duidelijk signaal te geven dat gratuite inbreuken op eigendomsrechten niet kunnen aanvaard worden.

De politiediensten ontvingen op 14/11/2017 een omzendbrief van het parket OVL met heldere uitgestippelde richtlijnen.

Deze omzendbrief alsook een interne dienstnota met draaiboek en modellen werden inmiddels nationaal ter beschikking gesteld van de verschillende parketten en parketten-generaal en dit op hun verzoek.

Sinds de invoering van deze wet, nu bijna 14 dagen geleden, werden bij het parket van Oost-Vlaanderen 5 dossiers aangemeld.

Het gaat om één aangifte van een onrechtmatige bezetting van een bewoond pand in Gent; verdachten en huurder kennen elkaar, doch eerstgenoemden hadden van de afwezigheid van de huurder gebruik gemaakt om zonder zijn toestemming in het pand te gaan wonen en weigerden op vraag van de huurder en eigenaar het pand te verlaten. In opdracht van het parket werden de twee verdachten (een 48-jarige vrouw en haar 19-jarige zoon) gearresteerd, uit het pand gezet en onmiddellijk gedagvaard om te verschijnen op de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 14 december 2017.

Daarnaast zijn er vier klachten met betrekking tot het kraken van onbewoonde panden. Het gaat om vier panden in respectievelijk Evergem, Ledeberg, Sint-Niklaas en Lokeren.

Bij de onrechtmatige bezetting van een onbewoond pand in Evergem, is de politie conform de richtlijnen van het parket onmiddellijk tussengekomen en hebben de twee krakers van respectievelijk 18 en 19 jaar vrijwillig en onmiddellijk het pand verlaten.

Met betrekking tot het pand in Ledeberg, heeft de politie na ontvangst van de klacht onmiddellijk alle krakers geïdentificeerd en zoals de wet voorziet, uitgenodigd voor verhoor. Onmiddellijk na het verhoor werd door het parket een Bevel tot Ontruiming opgemaakt en aangeplakt aan het betrokken pand. Het OCMW kreeg hiervan een afschrift, zoals de wet voorziet. De krakers hadden tot afgelopen middernacht (nl 8 dagen) de tijd om het pand te verlaten. Zij hebben tegen dit bevel geen hoger beroep aangetekend, waardoor het parket vandaag opdracht heeft gegeven aan de politie om tot ontruiming over te gaan. Bij aankomst van de politie deze ochtend waren de laatste krakers het pand aan het verlaten. De ontruiming kon zonder incidenten worden afgehandeld.

Tevens werd een onbewoond pand in Sint-Niklaas gekraakt waarvoor klacht werd neergelegd. Het ging hierbij om een pand in ruwbouw. De kraker, een 42-jarige man uit Kameroen werd onmiddellijk overgedragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken en overgebracht naar een gesloten instelling. Het pand kon onmiddellijk worden ontruimd.

Tot slot kwam de lokale politie van Lokeren afgelopen nacht tussen in een onbewoond pand in Lokeren waarbij werd vastgesteld dat diefstal met braak werd gepleegd en diverse ijzerwaren uit de woning werden ontvreemd. Het pand werd tevens gekraakt. De twee verdachten, een  27-jarige man zonder gekende woon-of verblijfplaats en zijn 19-jarige vriendin uit Beveren worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde voor diefstal met braak (waarvoor hun aanhouding gevraagd wordt) en inbreuken op de kraakwet.

Tevens kan nog worden meegegeven dat met betrekking tot het pand aan het Stapelplein in Gent dat voor de inwerkingtreding van de nieuwe wet werd gekraakt, er sinds de invoering van de nieuwe wet geen strafklacht werd ingediend door de eigenaar, zodat niet kan overgegaan worden tot vervolging voor inbreuken op de kraakwet. Immers, het kraken van een onbewoond pand is sinds 16/11/2017 strafbaar doch is een klachtmisdrijf waardoor eerst klacht dient te worden neergelegd alvorens kan worden opgetreden tegen deze inbreuken.

De betrokken krakers (die ondertussen het pand hebben verlaten) zijn inmiddels wél gedagvaard voor andere inbreuken, namelijk kwaadwillige belemmering van het verkeer (klemrijden van een cameraploeg), bedreigingen (tav dezelfde cameraploeg) en diefstal van gas, water en elektriciteit. Zij moeten zich verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent op 14/12/2017.

Het gerechtelijk onderzoek naar de raid op de krakers van betreffend pand op vrijdagnacht 03/11/2017, waarbij een verdachte in de cel belandde, doch inmiddels is vrijgelaten, is nog lopende.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/11/17

Op 11 november 2017 was er brandstichting in winkelcentrum Warande in Beveren. De lokale politie Waasland-Noord kon drie jongeren die voor deze feiten in aanmerking kwamen identificeren. Ze werden voorgeleid voor de jeugdrechter.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/11/17

Gisteren werd een 19-jarige vrouw uit Sint-Niklaas gearresteerd op verdenking van diefstal in een school in de Collegestraat in Sint-Niklaas. Door nauwgezet recherchewerk van de politie kon zij aan verschillende diefstallen gepleegd in de school gelinkt worden. De verdachte werd door het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die haar heeft vrijgelaten onder strenge voorwaarden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/11/17

Gisterenmiddag omstreeks 13u werd een man op heterdaad betrapt bij diefstal van cosmetica in een filiaal van het Kruidvat in Ninove.

De verdachte, een 52-jarige man uit Sint-Lambrechts-Woluwe met de Angolese nationaliteit, werd door het parket gedagvaard in snelrecht. Hij zal zich op 13 december 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/11/17

Op 26 november 2017 om 00.37u werd tijdens een patrouille door de lokale politie van Ronse in de Hospitaalstraat in Ronse een groep personen opgemerkt waarvan één persoon stond te urineren tegen de voorgevel van een bar.

Toen de politie wou overgaan tot identiteitscontrole van deze persoon werd dit verhinderd door de volledige groep die de aanwezige patrouille begon te duwen en te trekken. Gezien het hevig verzet van de gehele groep tegen de bestuurlijke arrestatie van de persoon die stond te urineren, werd bijstand gevraagd van andere korpsen.

Ondanks de gevraagde bijstand van de korpsen van Brakel en Vlaamse Ardennen kon niet voorkomen worden dat 2 agenten gewond werden en dienden overgebracht te worden naar het ziekenhuis. Zij zijn beiden enkele dagen werkonbekwaam.

Er werden 3 verdachten opgepakt. De minderjarige verdachte werd voorgeleid voor de jeugdrechter. De 2 meerderjarige verdachten, een 33-jarige man en een 38-jarige man, beiden afkomstig uit Ronse en geen onbekenden voor het gerecht, werden op vraag van het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Zij werden aangehouden op verdenking van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid aan de politie en weerspannigheid in groep.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/11/17

In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 november 2017 omstreeks 1u werd een groep personen aangereden in de Molenstraat in Kemzeke. Bij de aanrijding raakte een 27-jarige man uit Sint-Gillis-Waas zwaar gewond. Voorafgaand aan de feiten zou er een discussie hebben plaatsgevonden in een café. De aanrijder nam aanvankelijk de vlucht, maar bood zich later bij de politiediensten aan.

De verdachte, een 28-jarige man uit Sint-Niklaas, werd gearresteerd en gisteren voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om de man aan te houden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/11/17

In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 november 2017 omstreeks 3u kon de lokale politie van Aalst een man op heterdaad betrappen die in het kantoor van Bpost in de Vaartstraat in Aalst had ingebroken.

De verdachte, een 27-jarige man uit Affligem, werd gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. De man werd onder zeer strenge voorwaarden vrijgelaten.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

25/11/17

Vanmiddag werd in aanwezigheid van het kabinet van Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen en in aanwezigheid van het kabinet van Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, in het provinciehuis in Gent, de kick off voorgesteld van de toetsingsfase van het pilootproject inzake multidisciplinaire aanpak van Intrafamiliaal Geweld (IFG) in OVL.

Het fenomeen partnergeweld vereist een multidisciplinaire aanpak met een geïntegreerd slachtoffer- en daderbeleid.

Bij de aanpak van dit fenomeen is het van cruciaal belang dat informatie tussen de verschillende tussenkomende actoren kan worden gedeeld.

In het kader van het nieuwe artikel 458 ter SW kan in sommige gevallen het beroepsgeheim worden doorbroken. In casu kan dit worden gerealiseerd door middel van een protocol dat wordt ondertekend door de procureur des Konings, wat vandaag ook gebeurd is.

Het parket OVL, met ondersteuning van het parket-generaal Gent, werkt actief mee aan dit pilootproject.

 

25/11/17

Vanmiddag werd in aanwezigheid van het kabinet van Minister voor Welzijn Jo Vandeurzen en in aanwezigheid van het kabinet van Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, in het provinciehuis in Gent, de kick off voorgesteld van de toetsingsfase van het pilootproject inzake multidisciplinaire aanpak van Intrafamiliaal Geweld (IFG) in OVL.

Het fenomeen partnergeweld vereist een multidisciplinaire aanpak met een geïntegreerd slachtoffer- en daderbeleid.

Bij de aanpak van dit fenomeen is het van cruciaal belang dat informatie tussen de verschillende tussenkomende actoren kan worden gedeeld.

In het kader van het nieuwe artikel 458 ter SW kan in sommige gevallen het beroepsgeheim worden doorbroken. In casu kan dit worden gerealiseerd door middel van een protocol dat wordt ondertekend door de procureur des Konings, wat vandaag ook gebeurd is.

Het parket OVL, met ondersteuning van het parket-generaal Gent, werkt actief mee aan dit pilootproject.

 

24/11/17

Gisterenavond vond er een verkeersongeval plaats in de Potterstraat in Sint-Pauwels. Een personenwagen kwam er in aanrijding met een overstekende voetganger, een man van 86 jaar uit Sint-Pauwels. Het slachtoffer liet hierbij het leven. Het parket Oost-Vlaanderen afdeling Dendermonde stelde een verkeersdeskundige en een wetsgeneesheer aan om de precieze omstandigheden van het ongeval en van het overlijden te onderzoeken. Het rijbewijs van de aanrijdster, een 45-jarige vrouw uit Nederland, werd onmiddellijk ingetrokken.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/11/17

Gisteren werd twee verdachten opgepakt die omstreeks 14u20 een grijpdiefstal pleegden op het Stationsplein in Sint-Niklaas. Hierbij werd de rugzak met inhoud van het slachtoffer ontvreemd. De verdachten, twee broers van respectievelijk 25 en 33 jaar uit Hamme en goed gekend bij politie en justitie, worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt hun aanhouding. 

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/11/17

Gisterenavond rond 19u30 vond in Melsele een verkeersongeval plaats op de E34 ter hoogte van kilometerpaal 9.7. Een vrachtwagen reed in op de staart van een file. Hierbij raakte een personenwagen Peugeot gekneld. De twee inzittenden van de personenwagen, een man van 51 jaar uit Gent en een meisje van 18 jaar uit Sint-Niklaas, kwamen daarbij om het leven.

In totaal waren 4 vrachtwagens en 2 personenwagens betrokken bij het ongeval. Naast de 2 dodelijke slachtoffers, was er ook nog één persoon die licht gewond raakte.

Het parket Oost-Vlaanderen en de door het parket aangestelde verkeersdeskundige stapten af.

Het rijbewijs van de Nederlandse vrachtwagenchauffeur die op de file is ingereden, werd voor 15 dagen ingetrokken.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/11/17

Gisterenavond omstreeks 22u30 werden drie mannen op heterdaad betrapt toen ze koperkabel wilden stelen op de hoogspanningssite Elia Mercator in Kruibeke.

Drie mannen (één van 21 en twee van 30 jaar), allen Roemenen zonder gekende woonplaats in België, werden gearresteerd.

Verder onderzoek zal uitwijzen of ze deel uitmaken van een rondtrekkende dadergroep.

Ze worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde voor diefstal met braak.

Het parket vraagt hun aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/11/17

Omstreeks 1u30 vannacht werd in het centrum van Ninove een man geïntercepteerd door de politie, nadat hij zich verdacht gedroeg in de buurt van een lichte vrachtwagen.

De verdachte, een 26-jarige Marokkaan uit Ninove, had onder meer een verwrongen schroevendraaier, een leeggespoten brandblusser en een kei op zak.

Er zijn sterke aanwijzingen dat hij heeft ingebroken in een voertuig dat in de buurt stond geparkeerd.

De man is gekend voor analoge feiten en zal vandaag worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

21/11/17

Gisterenavond werden in Geraardsbergen twee mannen opgepakt voor het plegen van verschillende feiten. Het betreft diefstallen met gelijkgesteld geweld, alsook diefstallen waarmee beschadigingen en vernielingen gepaard gingen. 

De verdachten, twee mannen van respectievelijk 36 en 34 jaar uit Geraardsbergen werden opgepakt en gearresteerd. Het zijn geen onbekenden voor het gerecht. Ze worden deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Het parket vraagt hun aanhouding.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/11/17

Op zaterdag 18 november 2017 omstreeks 22u30 uur verwittigde een alerte getuige de politie dat twee verdachte personen werden opgemerkt in een tuin van een woning in de Kwadenplasstraat in Destelbergen. De lokale politie van de Regio Rhode & Schelde kwam onmiddellijk ter plaatse en kon de verdachten in de nabije omgeving aantreffen. In de betreffende woning bleek effectief te zijn ingebroken.

De verdachten, twee mannen van respectievelijk 21 en 32 jaar met Servische nationaliteit, werden gearresteerd en in opdracht van het parket van Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Die besliste hen aan te houden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/11/17

Omstreeks 4u30 afgelopen nacht vond op de E40 richting Brussel ter hoogte van kilometerpaal 17.1, een zwaar verkeerongeval plaats met één dodelijk slachtoffer en verschillende gewonde personen.

Bij het ongeval raakten 4 voertuigen betrokken. Volgens de eerste vaststellingen reed een spookrijder frontaal in op een tegenliggend voertuig. Vervolgens geraakten ook twee andere tegemoetkomende voertuigen betrokken bij het ongeval. De spookrijder, een vrouw van 19 jaar uit Herzele, overleed ter plaatse. De twee inzittenden van het tegenliggende voertuig werden in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurders van de twee andere voertuigen die betrokken waren, raakten lichtgewond. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Parket en deskundige stapten af ter plaatse.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/11/17

Gisterenavond omstreeks 19u kreeg de politie van Gent melding dat er verdachte personen en een verdacht voertuig opgemerkt waren in de buurt van de Jules De Cocklaan in Gentbrugge. De politie kwam snel ter plaatse en deed nazicht in de buurt. Zij slaagden er in 3 verdachten op te pakken. Zij waren in het bezit van walkie-talkies en inbrekersmateriaal; ze droegen tevens handschoenen. Er werden op hen ook zaken aangetroffen die mogelijk afkomstig zijn van diefstal. In een woning in de Cameliastraat in Gentbrugge werd effectief een diefstal met braak vastgesteld.

Het voertuig van de verdachten werd aangetroffen. Dit voertuig werd in het verleden reeds opgemerkt in verdachte omstandigheden op andere locaties in België.

De 3 verdachten, mannen van resp. 23, 26 en 32 jaar, allen van Albanese nationaliteit en zonder gekende woonplaats in het Rijk, worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt hun aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/11/17

Gisterenavond omstreeks 17u45 vond in de Wondelgemstraat in Gent een aanrijding plaats tussen een personenwagen en heen fietser. De personenwagen reed na de aanrijding door. De fietser verloor even het bewustzijn en werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. Er was geen levensgevaar.

Kort na de aanrijding kon de gevluchte verdachte door omstaanders worden aangeduid als de bestuurder van het aanrijdende voertuig.

De man werd door de lokale politie van Gent gearresteerd en meegenomen voor verhoor.

Het gaat om een 35-jarige Bulgaar uit Gent. Hij bekende zijn betrokkenheid bij het ongeval. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor de periode van 15 dagen. De verdachte zal worden gedagvaard voor de politierechtbank in Gent.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/11/17

Gisterenavond omstreeks 21u50 merkte een getuige twee verdachte personen op in de tuin van een woning in de Gontrode Heirweg in Melle. Zij verwittigde de politie, die snel ter plaatse was en de twee personen kon aantreffen in en rond de woning. Zij werden gearresteerd. 

Het gaat om twee mannen van 41 en 46 jaar uit resp. Gent en Merelbeke. Het zijn geen onbekenden voor politie en gerecht.

In hun voertuig dat in de buurt stond geparkeerd, werden diverse goederen aangetroffen die mogelijk afkomstig zijn van diefstal. De herkomst van de goederen wordt verder onderzocht.

De twee verdachten worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraag hun aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/11/17

Morgen treedt de Wet van 18 oktober 2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed (B.S. 06/11/2017) in werking.

Deze nieuwe wet, kortweg ook ‘kraakwet’ genoemd, voorziet voortaan in de strafbaarstelling van het ‘kraken’ van zowel bewoonde als onbewoonde panden. Daarmee komt een einde aan de niet-strafbaarstelling van het ‘kraken’ of ‘bezetten’ van bewoonde en onbewoonde panden.

In beide gevallen gaat het om een voortdurend misdrijf en kan de politie op basis van heterdaad tussenkomen, in alle gevallen waar er aanwijzingen zijn van het bezetten van een pand.

Het bezetten of het ‘kraken’ van een pand (bewoond of onbewoond) en zonder toestemming van de eigenaar of huurder, kan onder geen beding gedoogd worden.

Het parket OVL zal terzake de nieuwe wet strikt toepassen en wenst een duidelijk signaal te geven dat gratuite inbreuken op eigendomsrechten niet kunnen aanvaard worden. De politiediensten ontvingen terzake duidelijk uitgestippelde richtlijnen.

BEWOONDE PANDEN

Het gewijzigde artikel 439 Sw. (woonstschennis) voorziet voortaan niet enkel het binnendringen in het bewoonde pand, doch ook het bezetten ervan en het erin verblijven zonder toestemming.

De strafmaat blijft behouden: gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar en/of geldboete van 26 tot 300 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen, op dit ogenblik x 8).

Het pand kan bij vaststelling van dergelijk misdrijf onmiddellijk worden ontruimd.

ONBEWOONDE PANDEN

De nieuwe wet voorziet voortaan ook de strafbaarstelling van het ‘kraken’ van onbewoonde panden. Dit nieuwe artikel 442/1 van het Strafwetboek betreft een klachtmisdrijf, wat inhoudt dat de eigenaar of huurder eerst klacht dient neer te leggen alvorens parket en politie kunnen overgaan tot onderzoek. De klager kan tevens verzoeken dat bevel zou worden gegeven het pand te ontruimen.

De verdachten zullen onmiddellijk worden geïdentificeerd en uitgenodigd voor verhoor, zoals de wet voorziet. Zij plegen op dat ogenblik een misdrijf en riskeren hierbij een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 maand en/of een geldboete van 26 tot 100 euro.

Na het verhoor, dat binnen enkele dagen plaatsvindt, wordt overgegaan tot de aanplakking aan het betrokken pand van een door het parket uitgevaardigd bevel tot ontruiming. Het OCMW krijgt hiervan eveneens kennis zodat zij desgevallend tussenkomst kunnen verlenen voor opvang in een legale woonst.

De ‘krakers’ beschikken, na de aanplakking van het bevel tot ontruiming, over een termijn van 8 dagen om het pand te verlaten. Doen zij dit niet, dan maken zij zich schuldig aan een nieuw misdrijf waarop de wet een zwaardere bestraffing voorziet, namelijk een gevangenisstraf van 8 dagen tot 1 jaar en/of een geldboete van 26 tot 200 euro.

Binnen diezelfde termijn van 8 dagen kunnen de ‘bezetters’ tegen het bevel tot ontruiming eventueel hoger beroep aantekenen bij de bevoegde vrederechter.

De wet voorziet dat binnen de 10 dagen na neerlegging van het verzoekschrift hoger beroep, de zaak op zitting komt, waarna de vrederechter opnieuw over 10 dagen tijd beschikt om vonnis te vellen. Er dient door de vrederechter geoordeeld te worden of het hoger beroep (on)ontvankelijk en (on)gegrond is. De vrederechter kan in uitzonderlijke en ernstige omstandigheden een langere termijn bepalen dan de 8 dagen die voorzien zijn in het bevel tot ontruiming. Deze termijn mag evenwel niet langer dan respectievelijk 1 maand of 6 maanden bedragen, afhankelijk of eigenaar/huurder een natuurlijke persoon/privaatrechtelijke rechtspersoon is dan wel een publiekrechtelijke rechtspersoon.

Na de uitspraak van de vrederechter en afhankelijk van de inhoud van het vonnis, kan het parket dan overgaan tot ontruiming van het pand.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/11/17

Een klant van warenhuisketen Lidl in Temse merkte deze week bij de aankoop van een doosje kerstomaten op dat er een zakje met een vreemde substantie aanwezig was in het doosje kerstomaten. Dit gaat vermoedelijk om een bestrijdingsmiddel. De klant verwittigde meteen de winkelverantwoordelijke die op haar beurt klacht indiende bij het parket Oost-Vlaanderen. Er is een opsporingsonderzoek gestart.

De klant die het potje kerstomaten met vreemde substantie heeft opgemerkt werd nog niet geïdentificeerd en het parket vraagt dat deze persoon zich zou melden bij de politie. Het parket vraagt ook dat eventuele getuigen of klanten die iets verdacht zouden opgemerkt hebben zich zouden melden of contact zouden opnemen met het gratis nummer 0800/30 30 0.  

Eva Brantegem, persmagistraat PK-Oost-Vlaanderen

10/11/17

Deze morgen omstreeks 8u30 vond een dodelijk verkeersongeval plaats op het kruispunt van de N49 en de E34 in Maldegem. Het betreft een kruispunt met verkeerslichten.

Een personenwagen die de E34 wou kruisen werd gegrepen door een vrachtwagen die komende van Knokke in de richting van Antwerpen reed. De bestuurster van de personenwagen, een 23-jarige vrouw uit Damme, overleed ter plaatse.

Het rijbewijs van de vrachtwagenbestuurder werd ingetrokken.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/11/17

Gisterennamiddag kwam een man om te leven na een winkeldiefstal waarbij hij is achtervolgd.

Omstreeks 16u30 hadden 2 mannen het warenhuis verlaten met een winkelkar gevuld met koopwaar, zonder de goederen ter betaling aan te bieden aan de kassa. Een winkelbediende liep de 2 mannen achterna, waarop deze te voet de vlucht namen. De winkelbediende kreeg hulp van de bestuurder van een bestelwagen waarop de achtervolging werd ingezet met de bestelwagen. De 2 verdachten liepen een veld in maar werden ingehaald door de achtervolgers.

1 verdachte kon door de achtervolgers gevat worden. Zijn kompaan kon ontkomen.

De winkelbediende en de bestuurder overmeesterden de verdachte en brachten hem terug tot aan de straat. Ondertussen was de politie ter plaatse gekomen en kon de man in de boeien slaan. Toen bleek dat de man onwel werd, werden de boeien terug losgemaakt. De politieagenten probeerden de man nog te reanimeren. De hulpdiensten kwamen ter plaatse maar konden enkel de dood vaststellen.

Het slachtoffer betreft een 46-jarige man uit het Brusselse.

Het labo en een wetsgeneesheer kwamen ter plaatse. Vandaag vindt een autopsie plaats om de precieze doodsoorzaak te achterhalen.

De bestuurder van de bestelwagen kon nog niet geïdentificeerd worden. Hij wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/11/17

Vanmorgen omstreeks 7u50 werd in de Hoogstraat in Gent, ter hoogte van het kruispunt met de Peperstraat, een fietser aangereden door een lichte vrachtwagen. De fietser kwam uit de richting van het centrum, de lichte vrachtwagen reed in de tegenovergestelde richting.

De bestuurder van de bestelwagen reed na de aanrijding door.

Het slachtoffer, een 55-jarige man uit Gent, werd met zeer ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert in levensgevaar.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval vast te stellen.

De bestuurder van het vluchtend voertuig kon inmiddels worden geïdentificeerd en gearresteerd op de parking van de E17 in Kalken. Het gaat om een 26-jarige man uit Lanaken. Betrokkene wordt voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK-Oost-Vlaanderen

10/11/17

Vannacht omstreeks 1u30 poogden twee mannen een nachtwinkel gelegen in de Willem Van Doornyckstraat in Haasdonk te overvallen.

Zij kwamen in zwarte kledij en met bivakmuts de winkel binnen en eisten de inhoud van de kassa. Er werd hierbij een handvuurwapen getoond.

De uitbater slaagde er in het wapen af te nemen; de twee overvallers namen de vlucht in een klaarstaand voertuig met een derde betrokkene aan het stuur.

Er was geen nadeel. De uitbater, een 44-jarige man van Nepalese afkomst, raakte licht gewond aan de hand toen hij de daders achterna ging.

Het wapen dat werd gebruikt bleek een luchtdrukwapen te zijn.

De drie verdachten worden thans opgespoord.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/11/17

Gisterenavond werd aan het station Gent-Dampoort een man opgemerkt die zich verdacht gedroeg aan de fietsenstallingen. Een patrouille van de lokale politie van Gent betrapte de man op heterdaad terwijl hij bezig was met het manipuleren van een fiets. De man werd gearresteerd. Uiteindelijk bleek de verdachte enkel een fietszadel te hebben gestolen. De fiets (een mountainbike) waarmee hijzelf reed, bleek dezelfde dag gestolen te zijn uit de fietsenstalling van de hogeschool Odisee in de Gebroeders de Smetstraat in Gent. Via een sticker op de fiets van de fietshandel waar de fiets werd aangekocht, kon achterhaald worden wie de eigenaar van de fiets was.

De verdachte komt ook in aanmerking voor de diefstal van een nummerplaat van een motorfiets in september 2017 in Gent. Betrokkene, een 31-jarige man uit Gent, werd door het parket gedagvaard in snelrecht en zal zich op 23 november 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent. De man is geen onbekende voor politie en gerecht.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/11/17

Vandaag werd in het UZ Gent het ‘Zorgcentrum na Seksueel Geweld’ voorgesteld.

Via volgende link vindt u het persbericht: http://www.uzgent.be/nl/overuz/Pers/Persberichten/Paginas/Eén-plaats-voor-alle-hulp-na-seksueel-geweld.aspx

09/11/17

Op woensdag 30 augustus 2017 werd in de Brabantdam in Gent opzettelijk brand gesticht aan de gevel van een pand.

Naar aanleiding van de verspreiding van de beschikbare camerabeelden via het opsporingsprogramma Faroek, zijn een aantal tips binnengekomen, die hebben geleid tot de identificatie van de verdachte.

Het gaat om een 35-jarige man uit Gent. De politie van Gent kon de man opsporen, arresteren en verhoren. Hij bekent de feiten.

De man is zopas door het parket OVL gedagvaard in snelrecht en zal zich op 14 december 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

09/11/17

Gisteren, 8 november 2017, kregen drie winkels in het D-Shopping complex in Deinze, winkeldieven over de vloer.

Twee mannen slaagden erin om in drie kledingzaken (JBC, ZEB en Brantano) telkens een jas te stelen.

Een winkelverantwoordelijke die één van de diefstallen vaststelde en de twee verdachten de winkel had zien verlaten, verwittigde de politie.

De verdachten konden kort na de feiten gevat worden in een taverne gelegen in het shopping complex.

De gestolen jassen werden teruggevonden in hun wagen die gestald stond op de parking van het complex. Beide verdachten bekenden de feiten.

Het betreft 2 mannen uit Noord-Frankrijk van respectievelijk 27 en 33 jaar, met de Algerijnse nationaliteit.

Ze werden door het parket onmiddellijk gedagvaard en zullen zich op 14 december 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

08/11/17

De lokale recherche van Politiezone Denderleeuw/Haaltert kon een man arresteren die verdacht wordt van verschillende misdrijven.

Op 17 juni 2017 ’s nachts rukte de verdachte met geweld de handtas van de schouder van een meisje dat met de fiets kwam aangereden in de Steenveldlaan in Denderleeuw. Met de autosleutels die in de handtas staken, werd een week later het door haar gebruikte voertuig gestolen.

Op 7 oktober 2017 werd in de Kattestraat in Denderleeuw een gelijkaardige grijpdiefstal gepleegd ten nadele van een vrouwelijke fietser en daarna werd de bankkaart misbruikt.

De verdachte, een 23-jarige man met de Nederlandse nationaliteit uit Denderleeuw, werd op 7 november 2017 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Hij werd aangehouden.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

07/11/17

Gisterennamiddag werden 2 gauwdieven gevat na de diefstal van een portefeuille in een kledingzaak in de Donkersteeg in Gent.

Een dame die haar handtas had toevertrouwd aan de winkelbediende terwijl ze een kledingstuk ging passen in een pashokje, stelde vast, toen ze terug uit het pashokje kwam, dat haar portefeuille uit haar handtas was verdwenen. De winkelbediende zou kort afgeleid geweest zijn door 2 mannen en een zwangere vrouw die de winkel waren binnengekomen en vrijwel onmiddellijk nadien terug de winkel hadden verlaten.

Het slachtoffer liep de verdachten roepend achterna. Op het Emile Braunplein kon de zwangere vrouw en één van de mannen tegengehouden worden door omstaanders. De portefeuille werd op de grond gegooid. De tweede man kon ontkomen.

De mannelijke verdachte komt ook in aanmerking voor een diefstal van een portefeuille in de McDonalds aan de Korenmarkt in Gent op zaterdag 4 november ll. Hier zou hij een klant afgeleid hebben door hem een landkaart voor te leggen. Een kompaan had ondertussen de portefeuille uit de achterzak van slachtoffer kunnen halen. Deze kompaan werd nog niet geïdentificeerd.

De gevatte verdachten, een 28-jarige vrouw en een 20-jarige man, beiden met de Roemeense nationaliteit en verblijvende in het Brusselse, werden door het parket onmiddellijk gedagvaard en zullen zich op 23 november 2017 voor deze feiten moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Beide verdachten zijn gekend bij politie en gerecht voor gelijkaardige feiten.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

07/11/17

Afgelopen nacht omstreeks 2u werd de lokale politie van Gent verwittigd door een getuige die in de Laurent Delvauxstraat in Gent gezien had dat twee personen over een aantal geparkeerde voertuigen liepen en de ruiten van enkele voertuigen vernielden.

Bij één voertuig werd de achterruit ingegooid met een baksteen. Bij een ander voertuig sprong één van de verdachten tegen de voorruit waardoor de ruit barstte.

Ter hoogte van het kruispunt van de Kortrijksesteenweg met de Citadellaan kon een politiepatrouille de verdachten vatten.

De verdachten, twee mannen van 26 jaar uit Gent, werden door het parket gedagvaard in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 14 december 2017.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

07/11/17

Afgelopen nacht omstreeks 2u werd de lokale politie van Gent verwittigd door een getuige die in de Laurent Delvauxstraat in Gent gezien had dat twee personen over een aantal geparkeerde voertuigen liepen en de ruiten van enkele voertuigen vernielden.

Bij één voertuig werd de achterruit ingegooid met een baksteen. Bij een ander voertuig sprong één van de verdachten tegen de voorruit waardoor de ruit barstte.

Ter hoogte van het kruispunt van de Kortrijksesteenweg met de Citadellaan kon een politiepatrouille de verdachten vatten.

De verdachten, twee mannen van 26 jaar uit Gent, werden door het parket gedagvaard in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 14 december 2017.

Caroline Jonckers, persmagistraat Oost-Vlaanderen

07/11/17

Afgelopen nacht omstreeks 2u werd de lokale politie van Gent verwittigd door een getuige die in de Laurent Delvauxstraat in Gent gezien had dat twee personen over een aantal geparkeerde voertuigen liepen en de ruiten van enkele voertuigen vernielden.

Bij één voertuig werd de achterruit ingegooid met een baksteen. Bij een ander voertuig sprong één van de verdachten tegen de voorruit waardoor de ruit barstte.

Ter hoogte van het kruispunt van de Kortrijksesteenweg met de Citadellaan kon een politiepatrouille de verdachten vatten.

De verdachten, twee mannen van 26 jaar uit Gent, werden door het parket gedagvaard in snelrecht voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent op 14 december 2017.

Caroline Jonckers, persmagistraat Oost-Vlaanderen

04/11/17

Vannacht vond iets voor middernacht een gewelddadige raid plaats op de gekraakte woning aan het Stapelplein te Gent, die de laatste dagen uitgebreid in de media aan bod kwam. 

Politiediensten, die in de buurt van de woning aanwezig waren, zagen een groep van naar schatting 20 à 25 personen, gemaskerd met sjaals en bivakmutsen naar de woning toestappen.  De bende bleek gewapend met stokken en geïmproviseerde slagwapens alsook met Bengaals vuur.

De groep verschafte zich op gewelddadige wijze toegang tot de woning en bracht er vernielingen aan.

Door het kordate en vlugge optreden van de aanwezige politiediensten, kon de woning echter ontzet worden vooraleer er gewonden vielen bij de in de woning aanwezige Roma.

Eén politieman geraakte licht gewond aan de hand ten gevolge van stokslagen.

De aanvallers namen de vlucht en de politie zette de achtervolging in.  Zes personen werden van hun vrijheid beroofd wegens mogelijke betrokkenheid bij de feiten.  Deze verdachten worden momenteel verhoord.

Het Parket Oost-Vlaanderen onderzoekt de zaak en stelt alles in het werk om de daders van deze ernstige feiten te identificeren.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

04/11/17

Gisteren, zondag 3 december 2017, ging in Gent de eerste koopzondag van dit eindejaar door. Omstreeks 16u kon een patrouille ‘gauwdiefstallen’ van de lokale politie van Gent twee winkeldieven op heterdaad vatten.

De politiepatrouille had enkele personen in het vizier die zich verdacht gedroegen in kledingwinkel Pull and Bear in de Veldstraat. Eén van hen had een rugzak uit de rekken genomen en was ermee in een pashokje gegaan. Twee andere verdachten namen kledingstukken uit de rekken en gaven deze door aan de verdachte in het pashokje. Kort daarop verliet de verdachte met de rugzak het pashokje. De verdachte en zijn twee kompanen, waarvan nog iemand met een rugzak, begaven zich naar de uitgang zonder iets ter betaling aan te bieden aan de kassa.

Twee verdachten konden op de Korenmarkt door de politie worden geïntercepteerd. De derde verdachte kon ontkomen in de aanwezige mensenmassa.

In de (gestolen) rugzak van de eerste verdachte werden een aantal gestolen kledingstukken aangetroffen afkomstig uit Pull and Bear. In de rugzak van de tweede verdachte zaten kledingstukken afkomstig uit Pull and Bear en H&M. De twee verdachten werden gearresteerd.

Het gaat om een 23-jarige man met de Marokkaanse nationaliteit en een 28-jarige man met de Libische nationaliteit, beiden zonder gekende woonplaats.

Beide mannen werden door het parket onmiddellijk gedagvaard en zullen zich op 11 januari 2018 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

03/11/17

Gisterenavond omstreeks 18u30 vond in Haasdonk op de openbare weg een steekpartij plaats.

Een 20-jarige autobestuurder reed in de Zandstraat en merkte een fietser op, een kennis die hem nog geld zou verschuldigd zijn. Hij reed de fietser achterna.

De fietser zou gestopt zijn waarop de bestuurder licht in aanrijding zou gekomen zijn met de fietser.

Er ontstond een discussie waarbij de fietser de autobestuurder meermaals heeft gestoken met een mes.

Het slachtoffer (de autobestuurder) werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

De verdachte (de fietser), een 25-jarige man uit Beveren, werd gearresteerd en wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

31/10/17

Gisterenavond vond een verkeersongeval plaats in de Stationsstraat in Herzele. Een voetganger werd aangereden door een voertuig. De bestuurder van het voertuig nam hierop de vlucht. Het slachtoffer werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis. 

De bestuurder, een 19-jarige man uit Herzele, belde heel kort na het ongeval naar de politiediensten om zichzelf aan te geven.

Het rijbewijs van de man werd onmiddellijk ingetrokken.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Volgens de eerste bevindingen van de deskundige was het ongeval voor de bestuurder onvermijdelijk. De man reed niet te snel en was niet geïntoxiceerd of onder invloed van verdovende middelen. 

Het slachtoffer, een 61-jarige man van Franse nationaliteit uit Herzele, verkeert niet langer in levensgevaar.

Julie van Hoorebeke, Persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

30/10/17

Gisterennamiddag trok een trouwstoet door Gent waarbij enkele deelnemers een agressieve rijstijl hanteerden.

Ter hoogte van de Drongensesteenweg in Gent werd de stoet geïntercepteerd door de Gentse politie. Eén bestuurder, een 23-jarige man uit Gent, negeerde aanvankelijk de bevelen van de politie en reageerde zeer agressief toen hij werd opgepakt. Bij zijn arrestatie raakten 2 politieagenten gewond. Ze zijn enkele dagen arbeidsongeschikt.

Het rijbewijs van de bestuurder werd onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen wegens verkeersonveilig gedrag.

Voor het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid aan de 2 politieagenten werd de man door het parket gedagvaard in snelrecht. Hij zal zich op 23 november 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

30/10/17

Gisterenavond omstreeks 20u vond in de Heilig Hartlaan in Aalst een aanrijding plaats tussen een personenwagen en een fietser. De fietser, een 24-jarige man uit Hofstade, werd hierbij zwaar gewond. Hij werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Er is op heden nog steeds levensgevaar.

Het rijbewijs van de bestuurder van de personenwagen, een 83-jarige man uit Erpe-Mere, werd onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan op de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat Oost-Vlaanderen

27/10/17

Gisterenavond vond een vechtpartij plaats in de VIP-school aan de Martelaarslaan in Gent, tijdens de oudercontactavond.

Een minderjarige die geschorst was van school, kwam samen met zijn broer en een derde persoon naar de school.

Tijdens het gesprek van de 2 broers met de klastitularis zou de 3de persoon de gsm van de leraar weggenomen hebben. Hierop ontstond een discussie, die uitmondde in een vechtpartij tussen de 2 broers, hun kompaan en enkele leraars. 

De vechtpartij werd buiten op de Martelaarslaan verdergezet.

4 leraars liepen verwondingen op en werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis. 3 van hen zijn enkele dagen arbeidsongeschikt.

De 2 broers werden opgepakt. De 3de man kon nog niet geïdentificeerd worden.

De meerderjarige broer, een 20-jarige man uit Laarne, werd vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden.

De minderjarige wordt voorgeleid voor de jeugdrechter in Dendermonde.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

26/10/17

Op woensdag 25 oktober 2017 vond een diefstal plaats in een winkel in de Van Aelbrouckstraat in Zottegem. De diefstal werd pas vastgesteld nadat de twee verdachten, die naar eigen zeggen de trein moesten halen, de winkel plots hadden verlaten.

De verdachten konden in Brussel-Zuid door de spoorwegpolitie van de trein worden geplukt. Bij de fouillering bleken zij effectief in het bezit te zijn van de uit de electrowinkel ontvreemde voorwerpen.

De verdachten, een 26- jarige man en een 21-jarige vrouw, beiden uit Geraardsbergen, zijn zowel bij politie als justitie gekend voor meerdere gelijkaardige feiten.

Zij werden gedagvaard in snelrecht en zullen zich op 27 november 2017 voor de correctionele rechtbank in Oudenaarde moeten verantwoorden voor deze feiten.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/10/17

Afgelopen nacht werd er ingebroken in het stadhuis van Sint-Niklaas. De lokale politie van Sint-Niklaas kon de inbreker op heterdaad betrappen.

De verdachte, een 24- jarige man zonder gekende woon-of verblijfplaats in het Rijk, werd deze ochtend voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die besliste om de man aan te houden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

23/10/17

In het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek kon vorige week een bende mensensmokkelaars worden opgerold. De bende was actief op verschillende parkings langs de autosnelwegen om mensen naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Een deel van de bende werd vrijdagmorgen op heterdaad betrapt op de parking langs de E17 in Waasmunster. Er werden ook zes huiszoekingen uitgevoerd en in totaal werden acht verdachten gevat, die allen  onder aanhoudingsmandaat geplaatst zijn door de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Medio 2017 is de Federale gerechtelijke politie Oost-Vlaanderen onder leiding van het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar mensensmokkel op de parking langs de E40 in Wetteren. Het parket besliste om de onderzoeksrechter in Dendermonde te vorderen voor de verderzetting van het onderzoek.

Door nauwgezet speurwerk konden de rechercheurs, gespecialiseerd in de materie van mensensmokkel, zicht krijgen op de verdachten en hun werkwijze.

De verdachten verbleven in het Brusselse en gebruikten voornamelijk de parkings langs de autosnelwegen (E40, E17, E19, E34 en E429) om mensen in onwettig verblijf naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Op de parkings openden ze de laadruimtes van vrachtwagens, ook deze van koelwagens, om de slachtoffers erin te verbergen. De smokkelaars keerden vervolgens terug huiswaarts.

Vrijdagochtend 20 oktober 2017 konden de smokkelaars op heterdaad gevat worden op de parking van Waasmunster. Ze hadden zes slachtoffers op vrachtwagens geplaatst en werden bij hun vertrek ingerekend door de Speciale Eenheden van de Federale politie.

In samenwerking met de Wegpolitie Oost-Vlaanderen, het Interventiekorps Oost-Vlaanderen en de Dienst Hondensteun konden in de vrachtwagens in totaal zes Syrische slachtoffers aangetroffen worden.

Ter plaatse werden drie verdachten opgepakt: een 19-jarige, een 21-jarige en een 24-jarige.

Aansluitend werden acht  huiszoekingen uitgevoerd in de Brusselse regio (o.a. in Watermaal-Bosvoorde, Oudergem, Schaarbeek, Brussel,…).

Dit resulteerde in een totaal aantal van acht verdachten van voornamelijk Syrische, Egyptische en Tunesische afkomst. De onderzoeksrechter in Dendermonde besloot om alle verdachten te laten voorleiden en plaatste deze allemaal onder aanhoudingsmandaat.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

22/10/17

Afgelopen nacht vond een zwaar verkeersongeval plaats op de E17 ter hoogte van de verkeerswisselaar in Zwijnaarde richting Antwerpen. Een voertuig BMW reed tegen een verlichtingspaal en brak hierdoor in 2. Bij dit ongeval kwamen 2 personen om het leven, zijnde de bestuurder van het voertuig (°1986) en een passagier (°1973). Beide personen hebben de Franse nationaliteit. Een derde passagier werd zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeert niet in levensgevaar.

Volgens de aangestelde verkeersdeskundige reed de bestuurder aan een te hoge snelheid. Volgens een getuige zou de bestuurder een stuurmanoeuvre gedaan hebben waardoor hij de controle over het stuur is verloren en tegen de verlichtingspaal is terechtgekomen. Er was geen tweede voertuig bij betrokken.  

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/10/17

Maandagnamiddag 16/10/2017 omstreeks 17u werd een man op heterdaad betrapt bij diefstal van een gsm en externe batterij op de trein van Brussel naar Gent.

Een treinreiziger die via zijn oortjes naar muziek op zijn gsm aan het luisteren was, kreeg plots geen muziek meer te horen. Hij stelde vast dat zijn gsm en externe batterij plots verdwenen waren. Andere treinreizigers hadden de diefstal evenmin opgemerkt maar konden wel een persoon aanduiden die even halt gehouden had ter hoogte van het slachtoffer. De verdachte werd kort nadien op de trein door personeel van Securail staande gehouden.

Bij aankomst in station Gent Sint-Pieters werd de verdachte overgedragen aan de spoorwegpolitie. Bij een fouille werden bij de verdachte drie gestolen gsm’s aangetroffen, waaronder de gsm van slachtoffer, alsook twee gestolen identiteitskaarten, een gestolen treinabonnement en een gestolen busabonnement.

De verdachte, een 31-jarige man met de Palestijnse nationaliteit en met woonplaats in Schaarbeek, komt ook in aanmerking voor de diefstallen van een handtas en een rugzak eind vorige week in Oostende.

De man werd gedagvaard in snelrecht en zal zich op 23 november 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

17/10/17

Op dinsdag 10 oktober 2017 om 23u30 vond een diefstal met geweld plaats in een nachtwinkel aan de Lessensestraat in Geraardsbergen. De gemaskerde verdachte kwam de nachtwinkel binnen, gewapend met een hamer. Hij pleegde geweld op de uitbater, nam geld uit de kassa en kon daarop wegvluchten.

Op basis van de verklaring van het slachtoffer en navolgend speurwerk door de PZ Geraardsbergen/Lierde kon een verdachte worden geïdentificeerd en zondag 15/10/2017 worden gearresteerd.

De verdachte, een 24-jarige man van Afghaanse nationaliteit en zonder gekende woon- of verblijfplaats, is gekend bij het gerecht voor soortgelijke feiten.

Hij werd gisteren, 16/10/2017, op vordering van het parket voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde die hem heeft aangehouden.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

17/10/17

Vanochtend omstreeks 06u30 ontstond brand aan een voertuig dat geparkeerd stond aan het Groenplein in Wondelgem. Het voertuig werd volledig vernield. Door de brand raakten 2 woningen beschadigd.

Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen.

Volgens de eerste bevindingen van de branddeskundige zijn er aanwijzingen dat de brand aangestoken is. Politie en parket voeren een onderzoek.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

16/10/17

Gisterenavond omstreeks 23u30 is er een voertuig ingereden in de vitrine van een handelspand gelegen op de Markt in Lokeren. Door de aanrijding  ontstond er brand die vrijwel onmiddellijk oversloeg op het hele gebouw. Voor de bewoonster van het appartement op de bovenverdieping, een 65-jarige vrouw uit Lokeren, kwam alle hulp te laat. Zij overleed als gevolg van de brand.

De aanrijder, een 20-jarige man uit Lokeren verliet de plaats van de aanrijding maar bood zich later aan bij de politiediensten. Hij werd gearresteerd en zal in de loop van de dag voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Het parket stelde een verkeersdeskundige en een branddeskundige aan om onderzoek te voeren naar de precieze omstandigheden van de feiten.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/10/17

Op dinsdag 10 oktober 2017 heeft de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen in opdracht van de onderzoeksrechter in Oudenaarde vijf simultane huiszoekingen uitgevoerd in Brakel, Ronse, Gavere en Waregem.

Daarbij werden onder meer 10 kilo speed en 100 XTC-pillen aangetroffen.

Ook gisteren werden nog drie huiszoekingen uitgevoerd in Brakel en Lessines.

Er werden door de politie zeven personen opgepakt. Deze werden allen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde.

Zes personen, een 29-jarige vrouw uit Geraardsbergen en vijf mannen tussen de 26  en 30 jaar afkomstig uit Brakel, Gavere en Waregem, werden aangehouden. Een 31-jarige vrouw uit Brakel werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

De verdachten zijn geen onbekenden voor het gerecht.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oostvlaanderen

12/10/17

Gisterenavond omstreeks 19u30 werd in de Sint-Elisabethstraat in Beveren een 21-jarige man uit Antwerpen op heterdaad betrapt bij een poging tot diefstal uit een voertuig. De verdachte werd opgemerkt toen hij de deur van het voertuig trachtte te manipuleren.

De verdachte is geen onbekende voor politie en justitie en kan worden gelinkt aan andere diefstallen.

Hij werd gedagvaard in snelrecht en zal zich op 29 november 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK OOst-Vlaanderen

12/10/17

In de periode juli 2017-oktober 2017 werden een aantal inbraken gepleegd in de omgeving van Lebbeke waarbij voornamelijk lokalen van jeugdbewegingen, broodjeszaken en ook een tennisclub werden geviseerd. Naast de diverse beschadigingen die in deze zaken werden aangericht, werden hoofdzakelijk hoeveelheden drank en etenswaren ontvreemd.
Na intensief speurwerk door de Politiezone Buggenhout/Lebbeke, werden twee verdachten geïdentificeerd. De verdachten betreffen een 33-jarige en een 35-jarige man, beiden afkomstig uit Lebbeke.
De verdachten werden gisteren gearresteerd. Zij legden bekentenissen af. Het parket van Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde, heeft beide mannen gedagvaard in snelrecht. Zij moeten zich op 25 oktober 2017 verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/10/17

Gisterenavond konden de politiediensten van de PZ Vlaamse Ardennen een jongeman vatten die geseind stond in het kader van een diefstallenreeks in de eerste helft van september 2017 in diverse gebouwen van de Secundaire Bernardusscholen in Oudenaarde, met name in de Terkerkenlaan, Vlaanderenstraat, Lindestraat en Gelukstede.

Hij werd tevens door politie en parket gezocht in het kader van een diefstal met geweld met wapenvertoon in een nachtwinkel in de Louise Mariekaai in Oudenaarde op 13 september 2017.

De verdachte, een 18-jarige jongeman uit Ronse die bij het gerecht gekend is voor gelijkaardige feiten, werd vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Hij werd aangehouden.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

11/10/17

De politie van Zottegem kon gisteren een voertuig onderscheppen waarbij de bestuurder onder invloed reed van drugs. In zijn wagen werd een rugzak aangetroffen met grote hoeveelheden psychotrope stoffen en een weegschaaltje. Bij de daaropvolgende huiszoeking trof de politie nog andere druggerelateerde producten aan die wijzen op het vervaardigen van GHB (vloeibare XTC) in grote hoeveelheden en op drughandel.

De verdachte, een 28-jarige man uit Herzele, die geen onbekende is voor politie en justitie, werd vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde en aangehouden.

Julie van Hoorebeke, persmagistraat Oost-Vlaanderen

11/10/17

Gisterenavond omstreeks 19u30 brak brand uit in een bedrijf gelegen aan de Oude Baan in Oudegem. Niemand raakte gewond. De technische ruimte waar de brand zich situeerde, liep zware schade op. Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen.

Volgens de eerste bevindingen van de deskundige zou het gaan om een accidentele brand.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/10/17

Maandagochtend 9/10/2017 omstreeks 05u15 brak brand uit in een rijwoning gelegen in de Zandstraat in Eeklo. De 67-jarige bewoonster werd met rookintoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis in Eeklo. De woning is door de brand onbewoonbaar. Twee aanpalende woningen werden zwaar beschadigd. Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak van de brand te achterhalen. Uit de eerste bevindingen van de branddeskundige blijkt dat er geen aanwijzingen zijn van kwaad opzet en dat het om een accidentele brand zou gaan.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

10/10/17

Vanochtend vond in de Kraaigemstraat in Bassevelde een dodelijk verkeersongeval plaats. Een wagen kwam terecht tegen een boom, vermoedelijk na een inhaalmaneuver.

De bestuurder, een 19-jarige man uit Bassevelde, overleed ter plaatse. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

08/10/17

Vannacht werd de politie opgeroepen naar de Edward Pynaertkaai te Gent.  In een appartementsgebouw, dat de afgelopen tijd geteisterd wordt door een inbrakenplaag in de ondergrondse kelderboxen, zag een getuige hoe een man zich verdacht gedroeg.  De politie kwam ter plaatse en kon de man aantreffen.  Het betreft een 27-jarige man zonder gekende verblijfplaats.  De man had zaken bij zich die vermoedelijk afkomstig zijn van diefstallen.  Hij had ook inbrekersmateriaal bij zich.  Momenteel wordt onderzocht of de man nog gelinkt kan worden aan eerdere feiten.  Voor de feiten van vannacht zal de man vandaag worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Gent.  Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

06/10/17

Naar aanleiding van het opsporingsbericht dat afgelopen woensdag werd verspreid inzake de feiten in Zelzate van dinsdagnamiddag 3 oktober 2017, kunnen we melden dat er inmiddels een paar tientallen tips zijn binnengekomen. Deze worden allemaal zeer grondig onderzocht.

Tips en nuttige info zijn nog steeds welkom en kunnen gemeld worden op het gratis nummer 0800 30 300 of via  opsporingen@police.belgium.eu

Het opsporingsbericht kan steeds nagelezen worden op de website van de politie : www.politie.be

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

05/10/17

Maandagavond 2 oktober jl. werd een 75-jarige man uit Dendermonde het slachtoffer van een gewelddadige overval bij hem thuis. Het slachtoffer werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis.

Zes verdachten zijn inmiddels gevat. Vier meerderjarige verdachten, mannen van respectievelijk 18, 19 en 24 jaar afkomstig uit Dendermonde en Lebbeke, werden aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde. Twee minderjarige verdachten werden door de Jeugdrechter in Gent geplaatst in een gesloten instelling.

Gelet op het geheim van het onderzoek, kan er in huidig stadium geen verdere informatie gegeven worden.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

04/10/17

Gisterennamiddag werd een vrouw van 57 jaar levenloos aangetroffen in haar winkel in Zelzate. Uit onderzoek blijkt dat het slachtoffer op gewelddadige wijze om het leven is gekomen. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd en is deze nacht samen met de onderzoeksrechter en een wetsgeneesheer ter plaatse afgestapt.

Het onderzoek loopt volop.

In het belang van dit onderzoek kan er momenteel geen verdere info gegeven worden.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/09/17

Afgelopen nacht brak brand uit in een woning gelegen in de Vrije Heide in Zele. De brand ontstond in de keuken van de woonst met een enorme rookontwikkeling tot gevolg. De op dat moment aanwezige bewoners werden met rookintoxicatie overgebracht naar het ziekenhuis. 

Het parket stelde een branddeskundige aan. Volgens de eerste bevindingen van de deskundige zou het om een accidentele brand gaan.

Annelies Verstraete, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

28/09/17

De lokale politie van de Vlaamse Ardennen werd gisterenavond opgeroepen naar aanleiding van een schietincident in de Serpentstraat in Eine. Een man zou naar aanleiding van een discussie een vuurwapen uit zijn voertuig hebben genomen. Daarop zou hij het slachtoffer bedreigd hebben en loste een schot in de lucht. Hij verliet daarop de plaats van de feiten maar kon kort nadien gearresteerd worden aan de nabijgelegen visvijver.

De verdachte, een 39-jarige man uit Oudenaarde, die gekend is voor soortgelijke feiten, werd deze namiddag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde en aangehouden.

Hij stond eveneens geseind voor feiten van verkeersagressie waarvoor hij ook werd voorgeleid en aangehouden.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/09/17

DENDERMONDE – Winkeldieven op heterdaad betrapt

Gisterenmiddag omstreeks 12u30 werden drie personen op heterdaad betrapet bij diefstal van flessen alcohol in het filiaal van de Colruyt in Dendermonde. 

Een winkelbediende merkte het verdachte trio op. De verdachten, twee vrouwen van 32 en 38 jaar en een man van 35 jaar, alle drie wonende in Haaltert, zouden gelinkt kunnen worden aan nog andere winkeldiefstallen. Op vordering van het parket werden de verdachten vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde die hun aanhouding bevestigde.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

27/09/17

LEBBEKE (Wieze) – Dodelijke aanrijding met vlucht

Gisterenavond omstreeks 22u was er in Wieze in de Kruisabeel een dodelijk verkeersongeval waarbij de aanrijder de vlucht nam. Het slachtoffer is een man van 38 jaar uit Aalst. Het parket stelde een verkeersdeskundige en een wetsgeneesheer aan. 

De precieze omstandigheden van het ongeval worden volop onderzocht. De aanrijder wordt opgespoord. 

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

27/09/17

BEVEREN - Fietser zwaargewond bij verkeersongeval

Gisterenmiddag omstreeks 15u deed zich een verkeersongeval voor tussen een vrachtwagen en een fietser in de Elzestraat in Beveren. De fietser, een 78-jarige man uit Beveren, werd door het ongeval levensgevaarlijk gewond en verkeert nog steeds in kritieke toestand. 

Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

25/09/17

SINT-NIKLAAS (E17) – Ongeval met zwaar gekwetste

Deze middag omstreeks 13u deed zich een kop- staartaanrijding voor tussen twee vrachtwagens op de E17 richting Antwerpen, ter hoogte van de verkeerswisselaar Sint-Niklaas.

De chauffeur van de vrachtwagen die is ingereden op zijn voorligger werd met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis.

Het gaat om een Roemeen van 64 jaar.

Het parket heeft een verkeersdeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/09/17

SINT-NIKLAAS – Steekpartij

Zaterdag 23/09/2017 omstreeks 11u werd de politie Sint-Niklaas opgeroepen voor een steekpartij die zich zou hebben voorgedaan in een appartementsgebouw. Er werd een 40-jarige man aangetroffen met 2 messteken in de zij. Hij werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. De man verkeert niet in levensgevaar. De verdachte, een 44-jarige man uit Temse, werd opgepakt en vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter op verdenking van poging doodslag. De man werd aangehouden.

In het belang van het onderzoek wordt geen verdere informatie gegeven.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

24/09/17

WACHTEBEKE – Verkeersongeval met zwaargewonde

Gisterennamiddag werd een 56-jarige man uit Wachtebeke zwaar gewond bij een verkeersongeval op de N449 te Wachtebeke. De man reed met zijn motor op de N449 toen hij verrast werd door een voertuig dat uit de tegenovergestelde richting kwam en links afsloeg zonder voorrang te verlenen. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan. Er is geen sprake van overdreven snelheid bij beide bestuurders.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

 

21/09/17

OUDENAARDE – Oplichter opgepakt en aangehouden

Gisteren werd een 45-jarige man, thans zonder gekende woonst, opgepakt op verdenking van oplichting.

Hij wordt ervan verdacht bij meerdere firma’s, oa in Kruishoutem, Wortegem-Petegem, Oudenaarde, Zottegem, Gavere en Nazareth, goederen aangekocht te hebben (bouwmaterialen, zitmaaiers, werktuigen ea), zonder de facturen te betalen. De verworven goederen bood hij vervolgens te koop aan.

De man, geen onbekende voor politie en parket, werd vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Hij werd aangehouden.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/09/17

GENT – Diefstal met geweld

Afgelopen nacht omstreeks 04u00 werd een jongeman het slachtoffer van een diefstal met geweld in Gent. Hij wandelde van de Overpoortstraat terug naar huis. In de Sint-Amandstraat werd hij in de rug aangevallen en op de grond gegooid. Vier jongeren schopten en sloegen hem. Het slachtoffer diende zijn portefeuille en gsm af te geven. De jongeren liepen hierna weg.

Het slachtoffer diende voor verzorging te worden overgebracht naar het ziekenhuis en is enkele dagen arbeidsongeschikt.

De politie kon kort nadien vier verdachten oppakken die aan de persoonsbeschrijvingen voldeden.

Het gaat om drie 18-jarige mannen uit Gent en 1 minderjarige. Op 1 van de verdachten werd de gestolen gsm aangetroffen.

De drie meerderjarigen worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt hun aanhouding.

De minderjarige wordt voorgeleid voor de jeugdrechter.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

20/09/17

AALST – Winkeldief gevat

Gisterennamiddag omstreeks 16 u werd een man op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal ten nadele van winkelketen Delhaize in Aalst. Een winkelbediende merkte op hoe de verdachte zijn tas vulde met koeken en tabak. Wanneer men hem vroeg zijn tas te openen, zette hij het op een lopen. Een winkelbediende poogde de vlucht te verhinderen en kwam daarbij ten val. De politie die ter plaatse kwam, kon de verdachte arresteren.

Uit het onderzoek blijkt dat de verdachte tevens kan gelinkt worden aan de diefstal van een paar schoenen op 14.09.2017.

De verdachte, een 20-jarige man, zonder gekende verblijfplaats in het Rijk, wordt vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

18/09/17

LOKEREN – Uitgifte van vals geld

Op 17 september 2017 kon de lokale politie van Lokeren een man vatten die met vals geld had betaald op de rommelmarkt. Hij had er spelletjes aangekocht met twee valse briefjes van 50 euro.

De verdachte, een 27-jarige man uit Lokeren, die gekend is bij politie en justitie, werd door het parket gedagvaard in snelrecht. Hij zal zich op 25 oktober 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde. 

Sarah Demeyer, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

17/09/17

SINT-NIKLAAS – 8 graffitispuiters op heterdaad betrapt – snelrecht

Gisterennamiddag werden in een rangeerstation in Sint-Niklaas acht graffitispuiters op heterdaad betrapt. De lokale politie van Sint-Niklaas kon deze 8 personen vatten en hun materiaal in beslag nemen. Op drie treinwagons was graffiti aangebracht.

Het gaat om acht Duitsers tussen 28 jaar en 35 jaar. Ze waren met een bestelwagen naar België gekomen.

Het parket dagvaardde de acht verdachten in snelrecht. Zij moeten zich op 25/10/2017 verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen 

 

15/09/17

ZELZATE – Diefstal van kranen – 1 verdachte gevat

In de nacht van woensdag 13 op donderdag 14 september 2017 werden 3 grote mobiele werfkranen ontvreemd op de terreinen van een bedrijf in Zelzate.

Eén kraan werd kort nadien aangetroffen op de Kennedybaan in Gent. De twee andere kranen werd donderdag 14/09/2017 teruggevonden in Frankrijk in de buurt van Reims. Een verdachte, een 48-jarige man met de Litouwse nationaliteit, werd in Frankrijk opgepakt door de Franse autoriteiten.

Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd. De onderzoeksrechter heeft een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd voor de gevatte verdachte met het oog op overlevering aan België.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/09/17

LOKEREN -  Twee zakkenrollers gevat – dagvaarding in snelrecht

Gisterennamiddag omstreeks 17u30 kon de politie twee mannen vatten die ervan verdacht worden een geldbeugel te hebben ontvreemd in een herberg in Lokeren. De verdachten, een 44-jarige man met de Nederlandse nationaliteit en een 40-jarige man met de Algerijnse nationaliteit, beiden zonder gekende woon- of verblijfplaats in België, werden  door het parket gedagvaard in snelrecht. Ze zullen zich op 25 oktober 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15/09/17

BRUGGE/RONSE – Tiger kidnapping

Gisteren was een 27-jarige man uit Brugge slachtoffer van een gijzeling. Het slachtoffer werd ’s morgens, bij het verlaten van zijn appartement in Brugge, opgewacht door drie verdachten. Hij werd permanent onder bedwang gehouden. De verdachten eisten een grote som geld en reden met het slachtoffer - onder bedreiging - naar Eke, Ellezelles en Ronse. In de namiddag gingen ze met het slachtoffer naar een bankfiliaal in Ronse. Daar kon het slachtoffer vluchten en de politie verwittigen. De politie kwam onmiddellijk ter plaatse en kon de drie verdachten arresteren.

De verdachten, drie broers uit Antwerpen, tussen 29 en 38 jaar, worden deze namiddag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Oudenaarde. 

Het parket vraagt hun aanhouding.

Eva Brantegem, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

13/09/17

LEDE - Winkeldief op heterdaad betrapt

Gisterenvoormiddag omstreeks 11u werd een winkeldief op heterdaad betrapt in het winkelfiliaal van Carrefour op de markt in Lede. De winkeluitbater zag op camerabeelden hoe de verdachte make-up uit de rekken haalde en in zijn zakken stopte. De verdachte begaf zich vervolgens naar de kassa waar hij andere levensmiddelen ter betaling aanbood, maar niet de ontvreemde make-up. Hierop hield de winkeluitbater de verdachte staande en verwittigde de politiediensten.

De verdachte, een 31-jarige man afkomstig uit Aalst, werd door het parket gedagvaard in snelrecht en zal zich op 25 oktober 2017 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Dendermonde.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

13/09/17

GENT – Drugs aangetroffen in voertuig

Gisterenavond omstreeks 21u40 werden de hulpdiensten opgeroepen voor een auto die ter hoogte van de Kiekenbosstraat in Wondelgem in de berm was terecht gekomen. De bestuurder werd door de hulpdiensten uit het voertuig gehaald. Hij was licht gewond. 

De politie die ook ter plaatse kwam, trof in de wagen meerdere pakketjes aan met wit poeder, alsook een flesje met vloeistof. Tests wezen uit dat het om drugs gaat.

De bestuurder, een 26-jarige man uit Assenede en geen onbekende voor het gerecht, werd eerst overgebracht naar het ziekenhuis voor verzorging en nadien naar het politiebureel voor verhoor. Hij werd gearresteerd.

Hij wordt vandaag in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent op verdenking van bezit en verkoop van drugs. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

12/09/17

BAASRODE – Cocaïnedealers op heterdaad betrapt

Gisterenavond kon een anonieme patrouille van de politie van Dendermonde in Baasrode 2 cocaïnedealers op heterdaad betrappen bij een deal met een afnemer. De politie arresteerde beide mannen en voerde een huiszoeking uit op hun adres. Deze was positief op de aanwezigheid van drugs. Tevens werden meerdere oplaadkaarten en GSM’s aangetroffen. Eén van de mannen had bovendien een grote geldsom op zich. 

De twee verdachten werden vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hen onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Katrien Borms, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

09/01/17

Justitie komt niet zelden in het nieuws met weer eens een nieuwe ‘blunder’. Eén of andere procedureregel die geschonden werd, waardoor aangehouden verdachten moeten worden vrijgesteld, of hun bestraffing niet kan plaats vinden in de mate dat ze het verdienden.

De regels van de strafvordering, van het onderzoeken van strafbare feiten en van de vervolging van individuen, zijn zeer streng. En dat is niet ongewoon of ongepast, want de individuele rechten op vrijheid van persoon, van woonst, zeg maar de algemene rechten op privacy, zijn heilig en moeten gerespecteerd worden. En dat is evenzeer het geval als de inbreuken op de privacy nodig zijn om een verdachte van een misdrijf te ontmaskeren, en daarmee de schade die is aangericht aan slachtoffers en maatschappij recht te zetten. Ook dan moeten de procedureregels gerespecteerd worden.

In de honderdduizenden dossiers die jaarlijks door de parketten worden behandeld, kan er al eens iets fout lopen. Het is niet goed te praten, het zou niet mogen, maar is onvermijdelijk, omdat justitie nu eenmaal mensenwerk zal blijven. En zelfs al zijn de fouten van justitie haast verwaarloosbaar qua aantal op de enormiteit van aantallen dossiers die te verwerken zijn, blijft elke fout, hoe klein ook, voor opschudding zorgen. Wat aantoont dat de rechten van elke individuele burger in dit land met stip voorop staan in de te verdedigen waarden.

Afgelopen weekend was mijn parket voorwerp van een mediahetze over een blunder die het parket Oost-Vlaanderen zou hebben gemaakt. Niettegenstaande de absolute bescherming van het bronnengeheim in hoofde van journalisten, zou één van mijn magistraten een telefonieonderzoek hebben laten uitvoeren op de gegevens van een GSM-nr., toebehorende aan een journaliste.

In zo’n geval kan je je hierop moeilijk verdedigen. Het feit dat het parket Oost-Vlaanderen er, via een objectieve communicatiestrategie, in geslaagd is om in de afgelopen jaren een reputatie op te bouwen van betrouwbare, correcte en officiële bron, doet daar niet aan af. Waar je jaren moet werken aan de opbouw van een goede reputatie, kan ze op een half uur de grond worden ingeboord.

Doorgaans weerhoudt het feit dat de zaak, waarover het gaat, actueel hangende is voor de rechtbank, mij eveneens om te reageren. Het kan immers niet de bedoeling zijn om de debatten te gaan voeren via de pers, en daarmee het gevaar te lopen dat verwijten zouden volgen die suggereren dat daarmee de beslissing van de rechter wordt beïnvloed.

Maar toch stel ik me dan de vraag of opmerkingen vanuit de pers of via sociale media, die spijkerhard en zonder omwegen stellen dat het parket Oost-Vlaanderen de wetgeving op het journalistieke bronnengeheim heeft geschonden, dat dit opnieuw en flagrant gebeurt en dat dit mogelijk al ettelijke keren clandestien is gebeurd, gezien twee recente incidenten daarvan onomstotelijk bewijs leveren, geen vorm van laster zijn als ik, vanuit mijn hoedanigheid van procureur, en met kennis van het dossier, in eer en geweten kan benadrukken dat er geen nazicht is gebeurd van de telefoniegegevens van een journaliste. Of stel ik me luidop de vraag of er ook voor de journalistiek geen deontologische code is bij het berichten van de burger over het wel en wee in dit land: zijn er dan geen regels die desgevallend inhouden dat van een journalist wel mag verwacht worden dat hij zijn informatie checkt en pas voor waarheid verkoopt aan de geïnteresseerde lezer als hij zeker is dat die in overeenstemming is met de waarheid?  

Waar het hier is misgelopen, is niet onmiddellijk duidelijk. Maar het vraagt niet veel verbeelding om daarover een gok te wagen. Want binnen de media die de hetze heeft gevoed, waren stukken aanwezig die recht vanuit het strafdossier kwamen. En ook voor de partijen uit dit dossier, en in casu zijn die beperkt tot de verdachte, diens raadsman, en het openbaar ministerie, zijn er regels die stellen dat het geheim van het onderzoek moet worden gerespecteerd. Niettemin zijn er dus stukken uit het dossier bij een aantal journalisten beland, en is er op basis van die stukken een deductie gemaakt die heeft geleid tot de conclusie dat er een retro werd gevoerd op de GSM van de journaliste.

Voor de duidelijkheid: een retro is een vordering van een onderzoeksrechter bij een telefoonprovider, die ertoe strekt een overzicht te krijgen, vanuit een bepaald telefoonnummer, over de contacten die gemaakt zijn met dit telefoonnummer naar derden, en van derden naar dit telefoonnummer gedurende een bepaalde periode.

Als in deze zaak de magistraat van mijn parket aan de bevoegde onderzoeksrechter een retro vraagt op het telefoonnummer van mogelijke verdachten, de onderzoeksrechter daartoe een rechterlijke beschikking neemt, en bij analyse van die stukken een oplijsting wordt gemaakt van de contacten van die verdachten, in en uit, met derden, dan kan daaruit naar voor komen dat sommigen daarvan een reeks van telefonische contacten hadden met een journalist, en kunnen ten behoeve van de waarheidsvinding die contacten geclusterd worden op één document.

Daarmee is nog steeds, evidentelijk, geen nazicht gebeurd op het telefoonverkeer van de journalist, want buiten de contacten, in en uit, van sommige verdachten met de journalist, zijn er geen andere gegevens van telefonie bekend met betrekking tot de journalist, in de opgegeven periode.

Maar ondertussen is de schade aangebracht, en het onheil geschied. Het parket Oost-Vlaanderen diende neergesabeld en beticht te worden van procedurefouten, op grond van een verkeerde deductie van stukken die, tegen de regels van de wet, door partijen uit het dossier werden gelekt, en door de betrokken media verkeerdelijk werden gelezen.

Of hoe een blunder van de pers geboren wordt.

Johan Sabbe
procureur des Konings

25/10/16

Het gerechtelijk onderzoek naar de omstandigheden van het treinongeval in Wetteren van 4 mei 2013 kon worden afgerond. 

Kort na de feiten werden door de onderzoeksrechter in Dendermonde verschillende deskundigen aangesteld om de omstandigheden, de oorzaak van het ongeval én de effecten ervan, te onderzoeken.

Na neerlegging van de eerste deskundigenverslagen in juli 2014 (technisch) en juni 2015 (medisch) maakte één van de procespartijen gebruik van haar recht om bijkomend onderzoek te vragen betreffende de technische aspecten van het ongeval. Dit verzoek werd door de onderzoeksrechter ingewilligd.

De resultaten van dit aanvullend onderzoek werden door de deskundige overgemaakt op 19 mei 2016 waarna de onderzoeksrechter het dossier heeft afgesloten en meegedeeld aan het parket op 20 mei 2016.

Op 27 mei 2016 heeft het parket de eindvordering in dit dossier opgesteld waarbij ontslag van onderzoek wegens overlijden wordt gevorderd:

Het openbaar ministerie komt immers op basis van alle elementen in het dossier tot het besluit dat het ongeval volledig en uitsluitend te wijten is aan de fout van de treinbestuurder. Gezien de treinbestuurder overleden is, kan hij niet meer strafrechtelijk vervolgd worden.

Daarnaast heeft het onderzoek en de verslaggeving van de diverse deskundigen duidelijk aangetoond dat geen technische of veiligheidstekortkomingen kunnen worden ten laste gelegd aan anderen dan de treinbestuurder.

De milieuschade die ontstaan is als gevolg van het ongeval blijkt eveneens uitsluitend te wijten aan het foutief optreden van de treinbestuurder.

Op 29 juni 2016 werd opnieuw aanvullend onderzoek gevraagd door een procespartij. De onderzoeksrechter wees dit af waarop de verzoekende partij beroep aantekende. De kamer van inbeschuldigingstelling in Gent wees dit verzoek op 15 september 2016 definitief af.

De zaak komt voor op de zitting van de raadkamer in Dendermonde op 13 december 2016 om 14u en zal dan kunnen behandeld worden, behalve indien er zich nieuwe procedurele tussenkomsten van partijen zouden stellen.

Alle slachtoffers worden van deze zittingsdatum persoonlijk in kennis gesteld.

Slachtoffers kunnen met vragen terecht bij de dienst slachtofferonthaal van het justitiehuis in Dendermonde op 052/25.15.11 (algemeen nummer parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde: vragen naar dienst slachtofferonthaal dossier ‘treinramp Wetteren’)

26/05/16

Het parket Oost-Vlaanderen en de Stad Gent gaan de strijd aan tegen schijnerkenningen.

Het Parket Oost-Vlaanderen en de Stad Gent pakken samen met de andere 64 steden en gemeenten van het gerechtelijke arrondissement Oost-Vlaanderen, de illegale migratie via de erkenning van een kind aan.

Binnen het parket Oost-Vlaanderen pakt een gespecialiseerd team van magistraten en medewerkers op performante en uniforme wijze de fenomenen schijnerkenningen en schijnrelaties aan.

De strijd tegen schijnrelaties en schijnerkenningen kadert in de strijd tegen illegale migratie en het oneigenlijk gebruik van bestaande procedures met oog op het verwerven van verblijfsrecht in België.

Het recht op huwelijk en het recht op gezinshereniging zijn universele rechten en moeten beschermd worden tegen elke vorm van misbruik. Dit geldt eveneens voor de rechten en de belangen van een kind bij een schijnerkenning.

In de strijd tegen schijnrelaties en schijnerkenningen is het belangrijk om met alle actoren – Ambtenaren van de Burgerlijke Stand, Parket, Dienst Vreemdelingenzaken, Politie, FOD Buitenlandse Zaken - schouder aan schouder te werken, ieder met zijn eigen specifieke verantwoordelijkheid, waarbij duidelijke afspraken het mogelijk maken om effectief en efficiënt op te treden tegen misbruiken.

Het parket verspreidde daarom een omzendbrief aan alle 65 steden en gemeenten van de provincie Oost-Vlaanderen, waarin het beleid en de werkwijze die dient gevolgd te worden duidelijk zijn vastgelegd.

De omzendbrief handelt niet enkel over de strijd tegen schijnhuwelijken en schijn wettelijke samenwoningen.

Nieuw in de omzendbrief is de werking die is opgezet om zogenaamde schijnerkenningen aan te pakken. Sinds de verstrenging van de wet op 3 oktober 2013 voor de aanpak van schijnhuwelijken en het strafbaar maken van schijn wettelijke samenwoningen, werd een stijging vastgesteld in de erkenning van kinderen die een recht op verblijf mogelijk maken.
Met het erkennen van een kind kan iemand officieel laten registreren dat er een ouderschapsband bestaat tussen zichzelf en het kind. Het kan gaan om een vrouw in onrechtmatig verblijf die haar kind door een Belgische man laat erkennen of een man in onrechtmatig verblijf die vraagt het kind van een Belgische vrouw te mogen erkennen.

Naast huwen en wettelijk samenwonen, misbruiken malafide personen het erkennen van een kind om verblijfsrecht te verkrijgen in België, waarbij het kind wordt uitgebuit door een volwassene om voor zichzelf verblijfsrecht te verwerven.

De strijd tegen schijnerkenningen is nog niet expliciet bij wet geregeld. Het parket Oost-Vlaanderen werkte samen met de Cel Schijnrelaties van de Stad Gent een beleid uit om zowel preventief als reactief te kunnen optreden tegen deze misbruiken.

Met de Cel Schijnrelaties van de Stad Gent werd begin 2014 een proefproject opgestart om het fenomeen van de schijnerkenningen duidelijk in beeld te brengen en werd een werkwijze afgesproken voor de behandeling van deze dossiers. Het Parket Oost-Vlaanderen en de Gentse Cel Schijnrelaties zijn al jaren sterke partners in de strijd tegen schijnrelaties.

Samen werkten ze dus een beleid uit om in afwachting van wetgevend initiatief dit misbruik nu al te kunnen bestrijden. In tegenstelling tot vroeger, zal het nu mogelijk zijn voor Oost-Vlaamse steden en gemeenten om zelf een erkenning te weigeren na advies van het parket.

De Gentse Cel Schijnrelaties begon al in 2014 met het overmaken van verdachte dossiers aan het Parket. In dat jaar werden 17 op een totaal van 1752 erkenningsdossiers overgemaakt aan het Parket. In 2015 werden al 28 dossiers overgemaakt aan het Parket op een totaal van 1939 erkenningsdossiers.

Op dit ogenblik zijn een tiental dossiers inzake schijnerkenningen hangende voor de rechtbank of worden nu gedagvaard.

Preventief
Bij een kennelijk vermoeden van misbruik, dat afgetoetst wordt aan een aantal vastgelegde criteria, wordt het dossier overgemaakt aan het Parket voor verder onderzoek. Het Parket heeft 2 maanden tijd om verder onderzoek te verrichten en advies te  verstrekken. Deze termijn kan verlengd worden met een termijn van maximum drie maanden. Als de erkenning geweigerd wordt, kan de betrokkene nog in beroep gaan bij de rechtbank van eerste aanleg.

Reactief
Het Parket kan tevens onderzoek voeren naar een reeds bestaande erkenning. In geval van kennelijk misbruik wordt overgegaan tot dagvaarding voor het nietig verklaren van de erkenningsakte.

Informatiedoorstroming
In de omzendbrief wordt aan de Oost-Vlaamse steden en gemeenten gevraagd om erkenningen die uitgesteld of geweigerd worden, te registreren in het rijksregister zodat steeds kan worden nagegaan of dezelfde personen reeds in andere steden of gemeenten een erkenning probeerden aan te gaan of verkregen.
Er is hierbij het voorbeeld van een Congolese man die verblijfsrecht heeft en die 17 kinderen had erkend bij verschillende vrouwen over gans België.
Het is dus noodzakelijk dat de informatie kan doorstromen naar alle Ambtenaren van de Burgerlijke Stand in België, zoals nu al het geval is voor schijnhuwelijken en schijn wettelijke samenwoningen.

“Het is noodzakelijk dat het fenomeen schijnrelaties en schijnerkenningen coherent en uniform wordt aangepakt”, aldus magistraat Ann Lukowiak die gespecialiseerd is in het onderzoek naar schijnrelaties en -erkenningen. “We moeten met de verschillende actoren schouder aan schouder optreden, om op die manier te vermijden dat er een verschuiving plaatsvindt naar de steden en gemeenten binnen en buiten het gerechtelijk arrondissement. Bij schijnerkenningen worden kinderen immers herleid tot papieren kinderen. Dat zijn schrijnende dossiers”.

“We zijn als Stad altijd bereid om aan het voorkomen van misbruiken van de bestaande regels mee te werken”, aldus schepen van Burgerzaken Sofie Bracke. “Uiteraard stemt het mij tevreden dat de werking van de Gentse Cel Schijnrelaties model staat voor andere steden en gemeenten. Maar ik wil vooral ook de regering oproepen om nu snel werk te maken van nieuwe wetgeving zodat dit achterpoortje gesloten kan worden. Kinderen misbruiken om verblijfsrecht te bekomen is immers verwerpelijke zaak.”