algemeen kader | geïntegreerde criminologische statistiek | bron van de gegevens | fases van de strafrechtelijke procedure | teleenheid | codificatie van de gegevens in REA en MaCH | nomenclatuur van tenlasteleggingen | interpretatiekader | administratieve gegevensbank | centrale gegevensbank | ingebruikname REA en MaCH

 

Centrale gegevensbank

Voor de concrete realisatie van een statistisch rapport is een snelle en efficiënte toegang tot de gegevensbanken vereist. Goed gestructureerde bevragingen van de gegevensbanken, evenals een precieze controle over de manipulaties van de ruwe data, zijn essentieel voor statistische gegevensbewerkingen.

De gegevens waarop de tellingen voor de jaarstatistiek van het Openbaar Ministerie worden doorgevoerd, worden jaarlijks uit de business applicaties REA en MaCH geëxtraheerd in januari.

De data worden vervolgens door de statistisch analisten (met ondersteuning van de dienst ICT van de FOD Justitie) verzameld, gezuiverd, georganiseerd en opgeslagen in een werkdatabank. Het zuiveren van een dataset betekent dat op de ruwe gegevens controles worden uitgevoerd en fouten worden gecorrigeerd. Door middel van SAS(r) loggen de statistisch analisten vanaf hun sites in op deze centrale server om statistische bewerkingen door te voeren.

Die procedure ondervangt een aantal problemen. De statistisch analisten raken niet aan de operationele gegevensbanken van de parketten. De gegevens die zij nodig hebben, worden immers veilig gekopieerd naar een centrale server. De statistische bewerkingen worden uitsluitend doorgevoerd op basis van deze kopie.

Doordat de bewerkingen op de centrale server worden uitgevoerd, worden alleen de statistische output-tabellen door de statistisch analisten binnengetrokken.

Het produceren van de tabellen van dit statistisch rapport werd in heel ruime mate geautomatiseerd dankzij de SAS(r) software voor gegevensverwerking. Daaruit volgt dat de latere uitgaven, die op grond van nieuwe uittreksels uit de business applicaties REA en MaCH worden opgesteld, op redelijk korte tijd kunnen worden verwezenlijkt.

Deze automatisering berust op de indeling van de gegevensverwerking in gestandaardiseerde fases die met behulp van parameters kunnen worden bijgesteld. Wanneer men de procedures voor de gegevensverwerking voor het opstellen van de statistische tabellen in hun geheel beschouwt, kan het principe van de gehanteerde methode als volgt worden samengevat: een maximaal aantal gemeenschappelijke procedures voor alle tabellen en een minimaal aantal SAS(r) instructies voor één bepaalde tabel.

Dankzij het werken met parameters kunnen de latere versies redelijk gemakkelijk worden aangepast aan de mogelijke wijzigingen in de aard van de gegevens (nieuwe codes enz.). Als dit nodig blijkt, kan de gebruikte methode ook de mogelijkheid bieden om in de volgende rapporten nieuwe tabellen gemakkelijk op te nemen.

Vervolg: ingebruikname REA en MaCH>>

Jaarstatistiek van de correctionele parketten
Opsporing en vervolging van strafzaken door de parketten bij de rechtbanken van eerste aanleg
http://www.om-mp.be/stat/