Arbeidsauditoraat Antwerpen – Opdracht in burgerlijke zaken

In burgerlijke zaken, die ingeleid worden bij de arbeidsrechtbank, zal het auditoraat in een aantal gevallen (niet-bindend) advies verlenen. De mededeling van een zaak aan het arbeidsauditoraat kan ofwel verplicht ofwel vrijwillig zijn en is afhankelijk van de aard van de zaak. De zaken waarin de arbeidsauditeur tussenkomt voor advies, noemt men de mededeelbare zaken. 

Mededeling van het dossier aan het arbeidsauditoraat is verplicht in onderstaande gevallen:

  •  Zaken aangaande sociale zekerheid en sociale bijstand (RVA, ziekte- en invaliditeit, Rijksdienst voor pensioenen, Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen, kinderbijslagfondsen, diensten voor mindervaliden, OCMW, Fedasil, FSO, beroepen tegen administratieve geldboeten,…)
  • Inbreuken op de fundamentele sociale rechten (pesten op het werk, discriminatie,…)

Mededeling aan het arbeidsauditoraat is niet verplicht in onderstaande gevallen, tenzij in bijzondere gevallen.

  • Individuele arbeidsovereenkomsten (bv. Havenarbeiders,…)
  • Collectief arbeidsrecht (bv. inbreuken van werkgevers op cao’s,…)
  • Arbeidsongevallen
  • Beroepsziekten
  • Beroep tegen Rijksdienst voor Sociale Zekerheid
  • Collectieve schuldenregelingen

De arbeidsauditeur kan tussenkomen in bovenstaande zaken als hij vindt dat de openbare orde dit vereist en telkens als hij het nodig acht, voor zover hij de objectiviteit en wapengelijkheid van de partijen vrijwaart. Zij moeten als het ware met gelijke ‘wapens’ kunnen ‘strijden’. Het arbeidsauditoraat speelt daarbij een fundamentele rol om dat evenwicht of die wapengelijkheid te voorzien.

Het auditoraat treedt niet op als raadgever van een van de partijen maar zal erop toezien dat de wetgeving correct wordt toegepast.

 

Het verloop van een dossier

Een verzoekschrift komt binnen via de arbeidsrechtbank. Daarna zal het auditoraat de vordering kwalificeren en de correcte verwerende partij(en) aanduiden.

De arbeidsauditeur zal bijkomende inlichtingen vragen bij de minister, de federale (en Vlaamse) overheidsdiensten, de openbare instellingen of de sociale inspectiediensten. Deze inlichtingen vormen de basis van het administratief dossier, dat het arbeidsauditoraat verzendt naar de griffie voor voeging aan het proceduredossier.

Hierna zal de arbeidsauditeur op zitting advies uitbrengen aan de rechtbank. Dat is een mondeling advies indien dit mogelijk is omwille van de eenvoud van de zaak of ingevolge vaste rechtspraak. Bij ingewikkelde of principiële zaken verkiest men een schriftelijk advies. Het verleende advies bindt de rechtbank niet. Hierna hebben partijen een recht van repliek (recht op antwoord, waardoor de meningen van partijen soms duidelijker worden geformuleerd), waarna de debatten worden gesloten en de rechtbank de zaak in beraad neemt (m.a.w. de rechtbank zal alle argumenten en het advies nog eens bekijken en een beslissing nemen). Op de zitting wordt er gemeld wanneer er een uitspraak (=vonnis) zal tussenkomen. Het vonnis wordt door de griffie opgestuurd naar de partijen.

Vrijblijvend vindt u een aantal voorbeelddocumenten op de pagina Modelformulieren

Publications from
Anvers