Persbericht - Antwerpen - Zes arrestaties in gerechtelijk onderzoek naar frauduleuze praktijken bij houtexport

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft vandaag huiszoekingen uitgevoerd in een gerechtelijk onderzoek naar fraude bij de export van boomstammen. Bij de huiszoekingen in Antwerpen, Deurne, Geel, Beveren, Westerlo, Wijnegem en Schilde werden zes verdachten tussen 37 en 54 jaar oud gearresteerd.

Het dossier is via het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gestart na klachten uit China. Het gaat over mogelijke frauduleuze praktijken bij een forwarder die zich bezighoudt met de export van containers met boomstammen naar India en het Verre Oosten vanuit Antwerpen. Bedrijven die hout uitvoeren naar derde landen, moeten afhankelijk van de vereisten van die landen, officiële documenten kunnen voorleggen waaruit blijkt dat het hout is behandeld (gefumigeerd) tegen schadelijke organismen die de plaatselijke biotopen in het land van import kunnen bedreigen. Deze fumigatie is een verplichte bestrijdingsmethode om het hout te beschermen tegen ongedierte.  Het zorgt ervoor dat alle levende organismen die aanwezig zijn in de containers en een veiligheids-of milieurisico inhouden, zoals insecten (kevers), worden gedood voor transport, zodat de goederen zonder risico's verspreid kunnen worden.

De forwarder uit Antwerpen zou deze voorschriften bewust niet zijn nagekomen. Zo zouden ze vervalste documenten hebben voorgelegd, waaruit moest blijken dat de uitgevoerde boomstammen werden gefumigeerd, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was.

In het kader van dat onderzoek, voerde FGP vandaag verschillende huiszoekingen uit. Daarbij werd ook samengewerkt met lokale politiezones. Bij de invallen vanochtend waren het FAVV en ook de douane aanwezig. Bij de zoekingen konden zes verdachten worden gearresteerd. Zij zullen worden verhoord.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten