Persbericht - Leuven - Snelle dagvaarding voor diefstal, informaticabedrog, bendevorming en heling

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

Op 16 april 2023 voerde de PZ Leuven een fenomeengerichte patrouille uit in de omgeving van het station van Leuven. Zij merkten daarbij twee jonge mannen op die voor de Carrefour Express aan de Tiensevest in Leuven stonden, zenuwachtig rond zich keken en verschillende malen in de richting van de Diestsestraat wandelden om dan weer terug te keren naar de toegangsdeur van de Carrefour Express.

De politie besloot beide personen te volgen. Op dat ogenblik wandelde een derde persoon uit de Carrefour Express en voegde deze zich bij de twee andere personen. De politie stelde vervolgens vast dat de 3 verdachten twee keer bij de ticketautomaat in de voetgangerstunnel onder het station stopten en vervolgens elk een verschillende richting uitwandelden.

De politie besloot om de 3 verdachten bestuurlijk aan te houden. Bij de gerechtelijke fouille werd op de eerste verdachte, een 18-jarige man van Tunesische afkomst, een bankkaart op naam van een 28-jarig slachtoffer aangetroffen, alsook een gsm die van datzelfde slachtoffer bleek te zijn. De tweede verdachte, een 22-jarige man van Algerijnse afkomst, was in het bezit van een gsm-toestel dat eerder dit jaar bleek gestolen te zijn uit een woning in Steenokkerzeel. Bij de gerechtelijke fouille van de derde verdachte, een 18-jarige man van Tunesische afkomst, trof de politie in de linkermouw van zijn jas een andere bankkaart aan op naam van hetzelfde 28-jarig slachtoffer.

Uit de contactname met het slachtoffer bleek dat haar gsm-toestel werd ontvreemd en dat in het hoesje daarvan tevens haar bankkaarten zaten. Uit de gegevens van de bankapplicatie van het slachtoffer bleek bovendien dat er nadien met haar bankkaart nog twee contactloze betalingen gebeurden in de Carrefour Express voor een totaal bedrag van 46,51 euro. De camerabeelden van de kassa van de Carrefour Express bevestigden dat zowel de tweede als derde verdachte zich op verschillende tijdstippen aan de kassa hadden aangeboden voor het uitvoeren van betalingen.

De eerste verdachte verklaarde de GSM op een tafel in een winkel gevonden te hebben met een portefeuille in het hoesje verwerkt. Hij verklaarde de GSM in zijn zak gestoken te hebben en de 2 kaarten aan zijn vriend gegeven te hebben. De tweede verdachte bekende met een van de bankkaarten een limonade te hebben aangekocht en de kassier 20 euro cash geld te hebben gevraagd. Hij verklaarde bovendien de in Steenokkerzeel gestolen gsm te hebben aangekocht in Anderlecht voor 30 euro. De derde verdachte bekende te hebben geprobeerd om met de ontvreemde bankkaart een treinticket aan te kopen en in de Carrefour Express chocolade te hebben gekocht en aan de kassier 20 euro cash geld te hebben gevraagd.

Het parket van Leuven besloot de drie verdachten te dagvaarden volgens de procedure van het snelrecht. Zij moet zich begin mei komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor diefstal, informaticabedrog, poging informaticabedrog en bendevorming. De tweede verdachte moet zich bovendien komen verantwoorden voor heling.

Parketten van de procureur des Konings Leuven
Persberichten

Ander Persberichten