Procureur-generaal Pierre Vanderheyden (Luik) nieuwe voorzitter van het College van procureurs-generaal en van het College van het openbaar ministerie

Op 1 september 2023 neemt procureur-generaal Pierre Vanderheyden van Luik de fakkel over van Patrick Vandenbruwaene, procureur-generaal van Antwerpen, als voorzitter van het College van procureurs-generaal en van het College van het openbaar ministerie, voor het gerechtelijk jaar 2023-2024. We danken procureur-generaal Patrick Vandenbruwaene hartelijk voor zijn inzet en engagement het afgelopen gerechtelijk jaar.

 

College van procureurs-generaal

De vijf procureurs-generaal bij de hoven van beroep vormen het College van procureurs-generaal. De federale procureur kan deelnemen aan de vergaderingen van het College. Het College van procureurs-generaal is het hoogste orgaan binnen het Openbaar Ministerie. Elke procureur-generaal is om de beurt (jaarlijks) voorzitter van het College van procureurs-generaal. De voorzitter van het College van procureurs-generaal (strafrechtelijk beleid) is ook voorzitter van het College van het openbaar ministerie (beheer).

Het College van procureurs-generaal stuurt het Openbaar Ministerie aan en heeft als voornaamste taak een coherent en uniform strafrechtelijk beleid uit te werken. Het kan hiervoor richtlijnen nemen die bindend zijn voor de procureurs-generaal, de federale procureur, de procureurs des Konings, de arbeidsauditeurs en alle leden van het Openbaar Ministerie die onder hun toezicht en leiding staan. Deze richtlijnen worden doorgaans in een omzendbrief gegoten. Het heeft ook als taak de minister van Justitie te adviseren over alle zaken die verband houden met het Openbaar Ministerie.

 

College van het openbaar ministerie

Het College van het openbaar ministerie bestaat naast de vijf procureurs-generaal uit de federale procureur, drie leden van de Raad van procureurs des Konings en één lid van de Raad van arbeidsauditeurs alsook twee leden van de Raad van hoofdsecretarissen. Samen buigen zij zich over alle aangelegenheden die het goed beheer van het Openbaar Ministerie aanbelangen. In het bijzonder nemen zij de nodige maatregelen ter ondersteuning van de goede werking van het Openbaar Ministerie op vlak van personeel en budget. Ook volgen zij de digitale omwenteling van nabij op en zorgen zij onder andere voor de statistieken en werklastmetingsprojecten. Uiteraard worden zij hierbij bijgestaan door de Steundienst van het openbaar ministerie.

Voor de uitvoering van hun opdrachten vergaderen het College van procureurs-generaal en het College van het openbaar ministerie wekelijks.

 

 

 

 

 

Ander Artikel