Persbericht parketten-generaal Antwerpen, Brussel en Gent - OM uit zijn grote bezorgdheid over de wijze waarop het tv-programma ‘Moordzaken: levenslang’ omgaat met de slachtoffers en hun nabestaanden

Persberichten

Als Openbaar Ministerie zijn we door de diensten van slachtofferonthaal op de hoogte gebracht hoe sommige nabestaanden staan tegenover het nieuwe programma 'Moordzaken: levenslang' dat al te zien is op VTM.

Slachtoffers van misdrijven en hun na(ast)bestaanden moeten zorgvuldig en correct worden bejegend. Dat is een van de taken die door de wetgever is toevertrouwd aan het Openbaar Ministerie. De magistraten en het personeel van de parketten en de rechtbanken moeten er daarom over waken om hen de nodige informatie te verstrekken en, indien nodig, in contact te brengen met gespecialiseerde diensten. Ze worden in deze taak bijgestaan door de dienst slachtofferonthaal van het Justitiehuis.

De dienst slachtofferonthaal komt tussen ten aanzien van de slachtoffers en hun na(ast)bestaanden, zodat ze de nodige aandacht krijgen tijdens de gerechtelijke procedure (vanaf het neerleggen van de klacht tot de strafuitvoering) en ze hun rechten kunnen doen gelden.

Slachtofferrechten gelden ook tijdens de strafuitvoering.

Dit is ook één van de redenen waarom we op nationaal niveau samenwerkingsovereenkomsten of protocollen afsluiten, zodat we uiteraard enerzijds waarborgen dat de inhoud van een onderzoek op een correcte manier naar buiten komt, maar ook dat er richting slachtoffers correct wordt gehandeld. Rond dit programma ‘Moordzaken: levenslang’ werd geen protocol met het Openbaar Ministerie afgesloten. 

Bij de productie van dit programma zijn de slachtoffers niet correct en zorgvuldig bejegend. Dat blijkt uit de reacties die we hebben gekregen in minstens twee dossiers. Nabestaanden werden maar heel recent op de hoogte gebracht. Ze zouden de aflevering vooraf kunnen bekijken als er een geheimhoudingsclausule wordt getekend. Zonder verder enige mogelijkheid tot inbreng.

Deze werkwijze zorgt ervoor dat slachtoffers en nabestaanden opnieuw het slachtoffer worden nu ze zonder eigen inbreng worden geconfronteerd met de dader van deze zeer zware feiten. Ook de slachtoffers/nabestaanden hebben levenslang gekregen.

Het productiehuis Lecter Media, DPG Media en Faroek Özgünes kennen perfect vanuit andere samenwerkingen het bestaan van het protocol, omdat er met hen al jaren op een dergelijke basis wordt samengewerkt. Het zou getuigen van enig voortschrijdend inzicht om de lopende reeks met onmiddellijke ingang stop te zetten en er eerst voor te zorgen dat aan nabestaanden en slachtoffers de plaats en de erkenning worden gegeven waar ze recht op hebben.

De procureurs-generaal van Antwerpen, Brussel en Gent,

De heer Patrick Vandenbruwaene

De heer Johan Delmulle

De heer Erwin Dernicourt

Persberichten

Ander Persberichten