algemeen kader | geïntegreerde criminologische statistiek | bron van de gegevens | fases van de strafrechtelijke procedure | teleenheid | codificatie van de gegevens in REA en MaCH | nomenclatuur van tenlasteleggingen | interpretatiekader | administratieve gegevensbank | centrale gegevensbank | ingebruikname REA en MaCH

 

Geïntegreerde criminologische statistiek

De doelstelling van een geïntegreerde criminologische statistiek is een zo volledig en coherent mogelijk inzicht te verschaffen in de gegevensstroom van feiten, zaken en personen die in de strafrechtsbedeling zijn opgenomen, vanaf het moment dat een proces-verbaal wordt opgesteld tot aan de strafuitvoering. Dit vereist de creatie en het operationeel maken van een statistisch instrument waarvan de verschillende onderdelen op elkaar zijn afgestemd en waarvan elk deel geënt is op een specifieke fase van het strafproces. De strafrechtsbedeling omvat globaal genomen vier fases, te weten de politiële fase, gevolgd door de fase op het niveau van de parketten, de fase van de rechtspraak en tot slot de fase van de strafuitvoering.

De selectietrechter

selectietrechter

In 1994 zag de Geïntegreerde Interpolitiële Criminaliteitsstatistiek (GICS) het licht. Deze fenomeenstatistiek omvatte gestandaardiseerde gegevens over strafrechtelijke inbreuken waarvoor door de drie algemene politiediensten een aanvankelijk proces-verbaal werd opgesteld en aan het parket werd gezonden. Het was de Algemene Politiesteundienst die instond voor de creatie en publicatie van deze politiële gegevens. De publicatie van de politiële criminaliteitsstatistieken behoort thans tot de bevoegdheden van de federale politie.

De Dienst voor het Strafrechtelijk Beleid van haar kant maakt sinds 1993 de statistiek van veroordelingen, opschortingen en interneringen aan.

Zowel de parketstatistiek, als de politie- en veroordelingsstatistiek zijn ontworpen aan de hand van de bevindingen van een grootschalig wetenschappelijk onderzoek in de jaren tachtig. De toenmalige ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie namen gezamenlijk het initiatief om aan een interuniversitaire onderzoeksgroep van de K.U. Leuven, de U.C.L. en de V.U.B. de opdracht te geven een ontwerp voor een geïntegreerde criminologische statistiek uit te werken. De hoofddoelstelling van dit wetenschappelijk statistisch project was een volledig beeld te geven van de verschillende informatiestromen over feiten, zaken en personen in de strafrechtsbedeling.

De onderzoekers stelden de volgende vier dimensies van integratie voor, die elkaar complementair aanvullen.

Deze parketstatistiek is gestoeld op drie van de vier dimensies van integratie.

Als gevolg van een gebrek aan coördinatie en een geïntegreerd beheer van de informatie, is het momenteel nog niet mogelijk om een statistisch overzicht te bieden van de opeenvolgende schakels doorheen het strafbedelingssysteem (verticale integratie).

De grote meerwaarde van een statistiek die volgens deze principes is opgebouwd, schuilt in het groeiend begrip van het globale strafrechtssysteem waarin de verschillende actoren zich beter kunnen situeren in een groter betekenisvol geheel. Dit moet de beleidsmakers de mogelijkheid bieden een preciezer antwoord te formuleren op zeer gerichte vragen en een efficiënter en meer doelgericht strafrechtelijk beleid te voeren op elk niveau. Tegelijkertijd is deze parketstatistiek een belangrijke aanvulling als gegevensbron voor criminologisch onderzoek.

Vervolg: bron van de gegevens>>

Jaarstatistiek van de correctionele parketten
Opsporing en vervolging van strafzaken door de parketten bij de rechtbanken van eerste aanleg
http://www.om-mp.be/stat/