Persbericht

Tussen 12/04/2015 en 15/04/2015 werden de websites van de persgroep ROSSEL & Cie sa (Le Soir en de verschillende uitgaven van Sudpresse) het slachtoffer van hacking. Ten gevolge van deze feiten werd er op 13/04/2015 klacht neergelegd bij de politie en op 14/04/2015 op het parket.

Op 15/04/2015 heeft de groep IPM (La Libre Belgique en La Dernière heure) eveneens klacht neergelegd naar aanleiding van het feit dat hun websites eveneens werden gehackt.

Deze verschillende klachten werden gebundeld tot eenzelfde dossier.

Het onderzoek naar de cyber-criminaliteit werd gevoerd door de RCCU van de federale politie in Brussel. De RCCU is er in de avond van 15/04/2015 in geslaagd om de vermoedelijke daders te identificeren.

Op 16/04/2015 werd in de loop van de dag een Brusselse onderzoeksrechter gevorderd teneinde een onderzoek te voeren naar feiten van hacking en informatica sabotage, lastens M, geboren in 1999 en A, geboren in 1997 en X.

De onderzoeksrechter is overgegaan tot huiszoekingen op drie verschillende adressen. Op minstens één van de adressen werden elementen teruggevonden die gelinkt kunnen worden aan de feiten. Het onderzoek zal aantonen of er nog andere personen betrokken zijn bij de feiten.

De twee minderjarige verdachten zullen verhoord worden.

De in beslag genomen materiaal wordt geanalyseerd.

Indien het onderzoek aantoont dat er ook meerderjarige verdachten betrokken zijn bij de feiten dan riskeren zij mogelijks een gevangenisstraf die kan oplopen tot 5 jaar en een geldboete van zessentwintig tot honderdduizend euro. Bovendien zal ook de toegebrachte schade moeten vergoed worden.

Ine Van Wymersch en Rym Kechiche - Woordvoerders