Parquet du Procureur du Roi Limbourg
Communiqué de presse

Beste journalisten,

Hierbij een persbericht via FGP Limburg

In de week van 13/06/2022 vond een gecoördineerde actie plaats in een onderzoek wat sinds mei 2021 werd gevoerd door de FGP Limburg onder leiding van een onderzoeksrechter te Tongeren.

Het voorwerp van het onderzoek is de invoer en handel in meerdere tonnen cocaïne, onder meer via de haven van Antwerpen.

Op 15/06/2022 werden simultaan 15 huiszoekingen uitgevoerd in de grensstreek, zowel in België (Genk, Houthalen-Helchteren, Maasmechelen) als in Nederland. 

9 verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter in België.

In Nederland werden 2 verdachten aangehouden die binnenkort worden uitgeleverd.

Vandaag geeft het onderzoek een beeld van een vermoedelijke internationale, goed gestructureerde, criminele organisatie die in staat is om op zeer regelmatige basis partijen cocaïne naar België te verschepen en die beschikt over een arsenaal aan technieken & tactieken om de partijen na aankomst uit de containers te halen. 

Dezelfde organisatie wordt ervan verdacht een logistieke structuur te hebben uitgebouwd om de ingevoerde verdovende middelen snel te verdelen.

Iedere schakel in de organisatie kreeg een rol toebedeeld en werd aangestuurd vanuit Dubai. 

Slechts enkelingen binnen de organisatie zouden zicht op het geheel hebben gehad.

De organisatie maakte vermoedelijk gebruik van gekende contrastrategieën zoals geëncrypteerde telefoons en tegenobservaties. 

De speurders slaagden erin na intens speurwerk om het geheel bloot te leggen en ladingen van meerdere tonnen cocaïne in kaart te brengen.

De organisatie diversifieerde haar vermoedelijke criminele activiteiten ook richting cocaïnewasserijen en illegale tabak.

Parquet du Procureur du Roi Limbourg
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse