Persbericht - Lier - Onderzoek naar handel in illegaal dierengeneesmiddel

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

In een gerechtelijk onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen naar illegale handel in diergeneesmiddelen zijn vanochtend zes huiszoekingen uitgevoerd in Brugge,  Lier en Riemst en in Nederland . Hierbij werden zes personen tussen 29 en 76 jaar gearresteerd die verhoord zullen worden.

 

Het onderzoek focuste zich op de georganiseerde handel van illegale geneesmiddelen op basis van GS-441524 ter behandeling van katten coronavirus FIP (Feline Infectious Peritonitis). Hierbij zouden een 32-jarige man en een 43-jarige vrouw de spil vormen. Later kwamen nog twee vrouwelijke verdachten in beeld. Op een jaar tijd zou de 43-jarige vrouw voor meer dan 120.000 euro van het illegale geneesmiddel verkocht hebben. De stock zou opgeslagen worden bij de vader van de 43-jarige hoofdverdachte. Ook de ouders van de 32-jarige hoofdverdachte zouden een rol gespeeld hebben bij de verkoop van de illegale diergeneesmiddelen. 

Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) stelde vast dat enkele van de verdachten de beheerders zijn van de (besloten) Facebookgroep: FIP-lotgenoten. De leden van deze Facebookgroep zijn allemaal personen die mogelijks een geïnfecteerde kat bezitten en een behandeling willen opstarten. Voor de ziekte bestond geen erkende behandeling. De behandeling die werd aangeboden in de groep kostte gemiddeld 3000 euro en bestond uit het dagelijks toedienen van het geneesmiddel gedurende zes weken. 

GS-441524 is niet vergund door het Europees Geneesmiddelen Bureau noch door het Belgische Geneesmiddelenagentschap. Sinds 2019 heeft het FAGG veelvuldige inbeslagnames uitgevoerd op illegaal ingevoerd dierengeneesmiddelen. De luchtvracht was vermoedelijk afkomstig uit China of Hong Kong en werd vanuit België verspreid door lokale handelaren. Leveringen gebeurden enerzijds fysiek of via reguliere koeriersdiensten (UPS, DHL, Fedex, …), maar met een valse vermelding van de inhoud van het pakket (voedingssupplement, cosmetica, …).

Het gerechtelijk onderzoek wordt verder gevoerd door FGP Antwerpen.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

Parquet du Procureur du Roi Anvers
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse