Persbericht - Resultaten actie ‘gebruik mobiele toestellen achter het stuur’

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Ter ondersteuning van de campagne van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) “Focus op de weg, niet op je gsm”, die liep over de periode van 2 tot 29 mei 2022, nam het parket Oost-Vlaanderen deel aan de sensibiliseringsactie ter bewustmaking van het gevaar op het gebruik van mobiele toestellen achter het stuur.

Sinds 3 maart 2022 gelden namelijk strengere straffen : Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is voortaan een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4.000 euro en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Overtreders die sinds minder dan twee jaar een rijbewijs B hebben en vast verblijven in België, moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

Tijdens de actie werden door parket Oost-Vlaanderen 690 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken voor 8 dagen.

In de week van 21 november 2022 organiseert het parket Oost-Vlaanderen themazittingen in alle afdelingen van de politierechtbank Oost-Vlaanderen. De personen wiens rijbewijs ingevolge deze overtreding werd ingetrokken, zullen zich daar voor de rechter moeten verantwoorden.

Er worden door parket Oost-Vlaanderen in de toekomst nog acties gepland mbt het gebruik van gsm’s of smartphones achter het stuur.

Link actie VSV: https://www.veiligverkeer.be/inhoud/focus-op-de-weg-niet-op-je-gsm/

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen (0470/20 95 49)

 

Parquet du Procureur du Roi Flandre Occidentale
Communiqué de presse

Autres Communiqué de presse