Arbeidsauditoraat Antwerpen - Nuttige informatie en links

Ik heb nood aan juridische advies.

Onze rechtstaat is zeer complex, het is verstaanbaar dat dit gehele systeem niet voor iedereen duidelijk is. Gelukkig zijn er organisaties die u hierin kunnen helpen, sommige betalend maar sommige ook gratis. Hieronder geven we een opsomming van organisaties met een beschrijving wat ze voor u kunnen betekenen.

Advocaat:

De eerste is de bekendste van onze suggesties: een advocaat is een vrij beroep. Een advocaat is in opdracht en is aldus betalend. Zij strijden voor hun client en begeleidt hen doorheen het juridische doolhof. Zij werken voor hun cliënt, d.w.z. zij bemiddelen, starten zaken, pleiten en schrijven voor u. de meeste advocaten hebben elk een eigen recht-specialisatie.  Het is gebruikelijk (niet verplicht) dat een eerste consultatie gratis is.

CJB / BJB / Pro-deo:

De gratis juridische eerstelijnsbijstand wordt georganiseerd in elk gerechtelijk arrondissement door de Commissie voor Juridische Bijstand (CJB) en is voor iedereen toegankelijk.
Op vaste momenten zetelen advocaten in een Justitiehuis, OCMW of Sociaal huis om eenvoudige juridische vragen te beantwoorden. U krijgt een antwoord op vragen zoals:

  • Moet ik antwoorden op deze brief?
  • Welke dienst kan mij verder helpen?
  • Moet ik aanwezig zijn op de zitting?
  • Is het de moeite een advocaat te raadplegen?
  • Kan ik nog iets ondernemen?

De gratis eerstelijnsbijstand voorziet dus niet in een uitgebreid advies of een grondige behandeling van uw dossier. Een pro-Deoadvocaat doet dat wel via de juridische tweedelijnsbijstand (welk georganiseerd wordt door het Bureau voor Juridische Bijstand BJB) mits u aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Vakbond:

Indien je een probleem hebt dat in de arbeidsrechtbank moet worden beslecht dan kan je beroep doen op de juridische dienst van jouw vakbond om jou te verdedigen. Je Vakbond mag jou wettelijk vertegenwoordigen in de arbeidsrechtbanken.

CAW:

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie, persoonlijke moeilijkheden, financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Zij hebben veel contacten en praktijkervaring met het oplossen van deze problemen. Zij zijn letterlijk een éérste aanspreekpunt voor alle bezorgdheden.

Welzijnsonthaal:

Een project dat loopt in het Antwerpse en Turnhoutse justitiepaleis in samenwerking met CAW Antwerpen, De Balie van Antwerpen, de rechtbanken en parketten in het Vlinderpaleis, en met ondersteuning van Stad Antwerpen en Turnhout. Dit is een onthaalbalie die dient om de burgers te informeren en adviseren of hen toe te leiden naar de juiste diensten.

OCMW/maatschappelijk werker:

Een maatschappelijk werker ondersteunt mensen bij het oplossen van en omgaan met hun problemen in hun dagelijks leven of in hun werk. Dit kan van korte, maar ook van langere duur zijn. Huurschuld of werkloosheid kunnen redenen zijn voor mensen om hulp te vragen, maar bijvoorbeeld ook opvoedings- of relatieproblemen. Door deze en andere problemen kunnen mensen depressief, verdrietig of opstandig worden en ze weten dan vaak niet hoe ze daaruit moet komen. Dit zijn voorbeelden van psychosociale problemen. Men helpt de burger door hem inzicht te geven in zijn problemen en hem nieuwe vaardigheden te leren. De burger kan hierdoor zijn problemen zelf hanteren en oplossen.

De wetswinkel:

Een organisatie die probeert iedereen op een half uur rijafstand te voorzien van juridisch eerstelijnsadvies. De wetswinkel is op consultatie en is een laagdrempelige betaalde service.

Collectieve schuldenregeling:

Hebt u schulden die u niet meer te baas kunt? Dan kan u overwegen om in collectieve schuldenregeling te gaan. U kan dit doen door een verzoekschrift neer te leggen op de griffie van de arbeidsrechtbank bevoegd voor uw woonplaats en op die manier gerechtelijke bescherming tegen uw schuldeisers te vragen. Concreet komt dit neer op het feit dat er geen beslag op uw eigendommen kan gelegd worden maar eveneens dat u met (eventueel) loonbeslag en samenwerking met uw schuldbemiddelaar systematisch uw schulden moet afbetalen.
 

Voor de juiste contactgegevens van rechtbanken verwijzen we daarom naar dit portaal: https://gerechtelijke-adressen.just.fgov.be/

Ik heb een probleem dat ik zelf voor “het gerecht” wil brengen. Wat doe ik?

U heeft een probleem dat u naar het gerecht wilt brengen? Jammer genoeg gebeurt het dat verschillende partijen het oneens zijn en ze nood hebben aan een onafhankelijke rechter om recht te spreken. Bedenk altijd eerst of bemiddeling een optie is (in sommige gevallen is de poging tot bemiddeling zelfs verplicht alvorens de rechter zich mag uitspreken over de zaak). Indien bemiddeling niet mogelijk is kan jijzelf, een advocaat, een vakbond (enkel bij de arbeidsrechtbank) of een pro-Deoadvocaat (via de juridische tweedelijnsbijstand van het Bureau voor Juridische Bijstand) een verzoekschrift neerleggen of een dagvaarding laten betekenen door een deurwaarder.

Sommige rechtszaken zijn mogelijk om op te starten via een verzoekschrift en zijn aanzienlijk goedkoper dan een rechtszaak opgestart via een dagvaarding (dewelke door een deurwaarder moet worden betekend).

Wanneer je overweegt een zaak voor te brengen hou dan steeds goed in de gaten of jouw termijnen niet overschreden zijn. Bij de meeste administratieve beslissingen van overheidsdiensten zit je met een beperkte beroepstermijn; dien je jouw beroep na de verstreken termijn in, dan wordt je zaak automatisch onontvankelijk verklaard en kan je hier dus niks meer tegen doen.

Graag verwijzen we ook verder naar de onderstaande rubriek “Ik wens sociale fraude, discriminatie of inbreuken van de werkgever te melden.”. Een rechtszaak opstarten kan namelijk enkel wanneer de eisende partij een belang in de zaak heeft.

Ik ben voor “het gerecht” opgeroepen. Wat doe ik?

Het is belangrijk om te weten voor welke rechtbank u opgeroepen bent, om zo te bepalen waar u staat. In ieder geval kan u zich steeds laten adviseren en eventueel laten vertegenwoordigen door gepaste partijen (zie rubriek “Ik heb nood aan juridische advies”).

Bent u opgeroepen voor de arbeidsrechtbank? Dan bent u opgeroepen in een burgerlijke zaak: in dit geval kan u verschillende zaken proberen:

1) Bemiddeling –eventueel een verwijzing naar de Bijzondere Rol (de rechtszaak on-hold zetten) om u misschien toe te laten een afbetalingsplan te volgen.
2) Aanvaarding van de vordering (accepteren van de eisende partij hun eisen en dit te laten vastleggen in een vonnis).
3) Niet-accepteren van de vordering. U moet dan uw verdediging opmaken (dit eventueel met een tegenvordering) om dit aan de rechter over te maken.
4) De doorhaling van de zaak op de rollen vragen. Dit annuleert de zaak, maar dit kan enkel indien beide partijen hier akkoord mee zijn.

Bent u gedagvaard voor de rechtbank van eerste aanleg: dan bent u meestal verdachte van een strafbaar feit. Het arbeidsauditoraat en/of parket van de procureur des konings laat u en andere verdachten voorkomen om de zaak door een rechter te laten uitmaken en een vonnis te bekomen met een gepaste strafmaat (een boete, schadevergoeding of celstraf) en/of verbeurdverklaring. Weet dat het openbaar ministerie bij het dagvaarden voor de rechtbank eerste aanleg al een volledig dossier samengesteld heeft met bewijzen. Deze bestaan meestal uit onderzoeksdaden toebedeeld aan politie en sociaal inspectiediensten.

Ik wens sociale fraude, discriminatie of inbreuken van de werkgever te melden.

U heeft kennis van inbreuken op gebied van sociale fraude, tewerkstelling of discriminatie en wenst dit te melden? Zeer goed. Ondanks dat onze politie en inspectiediensten zelf actief veel frauduleuze praktijken aan het licht brengen helpen tips van burgers enorm om inbreuken op te sporen.

Om sociale fraude te melden kan u dit aangeven op de website van het Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie, u kan aangifte doen bij de politie of sociale inspectiediensten of een klacht neerleggen bij het openbaar ministerie (arbeidsauditoraat). We vermelden er graag bij dat het Meldpunt voor Eerlijke Concurrentie het meest gecentraliseerde kanaal is en het onderzoek ook het vlotste en efficiëntst zal opstarten.  Volledigheidshalve geven we hieronder sociale inspectiediensten mee die de strijd tegen illegale arbeid en sociale fraude voeren:

  • het Toezicht op de Sociale Wetten van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg
  • de inspectie van de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ)
  • de inspectie van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA)

Zij werken geregeld samen met de inspectiediensten van sommige openbare instellingen van sociale zekerheid (zoals het RIZIV en het RSVZ) en de regionale sociale-inspectiediensten (voor de controle van buitenlandse werknemers).

Wenst u discriminatoire feiten te melden? Hier zijn verschillende mogelijkheden, elk voor hun situatie. Voor algemene discriminatie wordt in de eerste lijn verwezen naar “Unia” en het “instituut voor de gelijkheid vrouwen en mannen” voor genderdiscriminatie. Zij bemiddelen, kijken naar de juridische basis van klachten, adviseren en stellen zich soms burgerlijke partij in geschillen voor de rechtbank. Discriminatie in arbeidssituaties kan u ook rechtstreeks zelf aanbrengen voor de rechtbank o.b.v. een dagvaarding. 

Pesten op het werk en seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer kan u melden bij politiediensten, het Toezicht op de Sociale Wetten en Toezicht Welzijn op het Werk van de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg of bij het openbaar ministerie (arbeidsauditoraat).

Ik heb een lopende zaak en wens inlichtingen.

De meest aangewezen partner over een lopend dossier is de griffie van desbetreffende rechtbank. Zij kunnen u melden wat de nieuwe zittingsdatum is, inzage en kopiename verlenen tot het rechtsplegingsdossier (bij strafrechtelijke zaken heeft u toelating nodig van de auditeur), afschrift van het vonnis bezorgen en/of verzet laten aantekenen.

Voor de juiste contactgegevens verwijzen we daarom naar dit portaal: https://gerechtelijke-adressen.just.fgov.be/

Voor publicaties van het Belgisch Staatsblad, gerechtelijke adressen, nationale wetgeving, nationale rechtspraak: http://www.juridat.be

Ik heb een vonnis dat ik wil laten uitvoeren. Hoe gaat het nu verder?

De rechter heeft een besluit genomen in jouw zaak. Zelfs als je niet aanwezig bent bij de behandeling van de zaak, kan de rechter toch nog een vonnis uitspreken. Dit noemt men dan een “vonnis bij verstek”. Indien je wel aanwezig was, noemen we dit een “vonnis op tegenspraak”.

Het is aan jou om het vonnis te laten uitvoeren. Dit begint met het betekenen van het vonnis aan de verwerende partij. Hiervoor zal je een gerechtsdeurwaarder moeten contacteren om het vonnis officieel over te maken aan de tegenpartij. Van zodra deze betekening gebeurd is, heeft de tegenpartij een beroepstermijn om te beslissen of hij/zij akkoord gaat met de beslissing van de rechter. Indien de tegenpartij niet akkoord gaat, kan deze hoger beroep aantekenen.

Wanneer jij en de tegenpartij niet in beroep gaan tegen het vonnis, dan moet de tegenpartij het door de rechter opgelegde vonnis respecteren. Doet hij/zij dit niet, kan je opnieuw de hulp van een gerechtsdeurwaarder en/of advocaat inroepen.

Voor een opsomming van de gerechtsdeurwaarders verwijzen we naar de Nationale Kamer van de gerechtsdeurwaarders van België: http://www.gerechtsdeurwaarders.be/

Publications from
Anvers