Actualités

21-09-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Twee politieagenten die afgelopen nacht met dienst waren in de Overpoortstraat, merkten omstreeks 4u45 twee hevig discussiërende jongeren op. Ze kwamen tussenbeide om een einde te maken aan de ruzie en om de zaken niet te laten escaleren.

Eén van de jongeren was niet gediend met de tussenkomst van de politie en keerde zich tegen de agenten. Hij werd verbaal zeer agressief. De agenten vroegen hem om de Overpoortstraat te verlaten. Enkele minuten later keerde hij terug en ging weer naar de andere jongen toe. De politie vroeg hem nogmaals om de plaats te verlaten. Enkele minuten later stond hij er terug.

Ondertussen waren enkele politieagenten bijstand komen leveren. Ze namen de verdachte bij de arm om hem mee te nemen naar de zijkant van de straat. Op dat moment gaf de verdachte een kopstoot aan één van de politieagenten.

De verdachte kon uiteindelijk meegenomen worden in de politiecombi. Daar haalde hij plots uit met zijn voet en raakte hiermee een andere agent in het aangezicht.

De verdachte, een 20-jarige man uit Lokeren, werd gearresteerd.

Hij werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in snelrecht. Hij zal zich op 14 oktober 2021 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank Oost-Vlaanderen, afdeling Gent wegens ‘opzettelijke slagen aan ministeriële ambtenaren en agenten die drager zijn van het openbaar gezag of van de openbare macht, in de uitvoering of ter gelegenheid van de uitoefening van hun bediening’ en ‘weerspannigheid’.

Het parket Oost-Vlaanderen hanteert een nultolerantie wat betreft geweld tegen mensen die een openbare dienst of een functie van algemeen belang vervullen.

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

21-09-2021 - Parquet de Bruxelles

Ce 20 septembre 2021 vers 10 heures, une brigade motorisée a procédé à un contrôle routier d'un véhicule qui était mal stationné sur la Chaussée de Gand à Molenbeek-Saint-Jean. Lors du contrôle, il est apparu que les documents du véhicule n'étaient pas en règle. Le conducteur du véhicule a refusé de coopérer audit contrôle. 

Le policier a alors demandé l'aide d'autres équipes.

Quand les autres patrouilles sont arrivées, le conducteur était très agressif. Il a donné plusieurs coups de pied aux policiers impliqués et a pris la fuite.

La brigade anti-agression, venue en renfort, a finalement pu intercepter le conducteur un peu plus loin sur la Chaussée de Gand, en direction des Etangs noirs.

Trois policiers ont été amenés à l'hôpital avec des blessures graves. Ils ont pu quitter l’hôpital après avoir reçu les soins nécessaires.

Deux autres policiers ont également été légèrement blessés.

À la suite de ces faits de violence, les policiers sont actuellement en incapacité de travail.

Le conducteur du véhicule a été mis à disposition du parquet de Bruxelles.

Le 21 septembre 2021, le parquet de Bruxelles a requis un juge d’instruction de faits de coups et blessures volontaires avec incapacité de travail envers des agents de police, rébellion sans armes, menaces par gestes ou emblèmes d’un attentat contre les personnes punissable d’une peine criminelle.

Le juge d’instruction dispose d’un délai de 48h à partir de la privation de liberté pour prendre une décision concernant le suspect.

21-09-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

In het onderzoek naar de gewonde student Dali V.B. heeft het parket een wetsdokter aangesteld.

Het levensgevaar van betrokkene is inmiddels geweken. Hij zal, van zodra het medisch verantwoord is, verhoord worden.

Politie en parket voeren een onderzoek naar de precieze omstandigheden. Alle pistes worden onderzocht, ook die van een ongeval.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

21-09-2021 - Parket Leuven

Op zondagavond 19 september 2021 arresteerde de politie van Leuven, met behulp van de spoorwegpolitie, twee verdachten van een diefstal van een elektrische fiets in de Jules Vandenbemptlaan in Heverlee. De spoorwegpolitie hield het tweetal al in de gaten vanaf het station van Brussel-Zuid. De politie vond dat de twee mannen zich verdacht gedroegen rond de treinreizigers en merkte bij aankomst in het station van Leuven een poging gauwdiefstal op. Een van de mannen wilde de rugzak van een reiziger openen maar werd betrapt door het slachtoffer. De twee mannen begonnen nadien aan een wandeltocht door Leuven waarbij ze vaak voelden aan de klinken van auto’s, een poging diefstal uit een bestelwagen pleegden in de Stanislas De Rijcklaan en het slot van een elektrische fiets wilden doorknippen aan het Sint-Lambertusplein.  Uiteindelijk slaagden ze er in een elektrische fiets te stel in de Jules Vandenbemptlaan. De politie hield de twee mannen onmiddellijk staande. Het parket paste snelrecht toe. De minderjarige verdachte, die illegaal in België verblijft, werd door het parket onmiddellijk gedagvaard voor de jeugdrechtbank. De meerderjarige verdachte een 31-jarige man zonder verblijfsrecht, werd gedagvaard voor de correctionele rechtbank.

20-09-2021 - Parket Leuven

Op vrijdag 17 september 2021 werd een koppel uit Halen op heterdaad betrapt op diefstal in een doe-het-zelfzaak aan de Langerode in Assent (Bekkevoort). Rond het middaguur kwam het koppel de zaak binnen. De man gaf drie paar oplaadbatterijen voor machines aan zijn vriendin die de spullen verstopte in haar handtas. Aan de kassa veinsde de vrouw dat ze haar portefeuille was vergeten in de auto. Ze gaf toe dat ze de batterijen, ter waarde van elk €300, in de auto achterliet en terugkeerde met haar portefeuille om een doosje vijzen te betalen. De zaakvoerder had de diefstal in de gaten en sprak het koppel aan. Hij liet de toegangspoort afsluiten zodat het koppel niet kon vertrekken tot de politie ter plaatse was. In hun verhoor gaven de man en de vrouw de winkeldiefstal toe. Ze worden ook verdacht van diefstal van werktuigen in dezelfde winkel in de periode van 11 augustus tot 9 september. Er zijn aanwijzingen dat ze nog voor diefstallen in andere winkels aanmerking komen. De recherche van PZ Hageland voert het onderzoek.

De 30-jarige vrouw en de 31-jarige man werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Ze werden aangehouden.

17-09-2021 - Federal Public Prosecutor’s Office

La Chambre des mises en accusation près la Cour d’appel de Bruxelles a rendu ce matin son arrêt dans le dossier des attentats de Bruxelles et Zaventem.

Elle renvoie 10 inculpés devant la Cour d’assises pour assassinats, tentatives d'assassinat commis dans un contexte terroriste et/ou participation aux activités d’un groupe terroriste.

Il s’agit d’Oussama Atar, Mohamed Abrini, Salah Abdeslam, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa ainsi que Smail et Ibrahim Farisi.

Le procès, selon les prévisions, devrait débuter au palais de justice « Justitia » (Evere) dans le courant du mois de septembre 2022, à une date encore à préciser par la Cour d’appel de Bruxelles.

****

De Kamer van inbeschuldigingstelling bij het Hof van beroep te Brussel heeft vandaag uitspraak gedaan in het dossier van de aanslagen van Brussel en Zaventem.

10 verdachten worden naar het Hof van Assisen verwezen voor moord en poging tot moord gepleegd in een terroristische context en/of deelneming aan de activiteiten van een terroristische groep.

Het gaat over Oussama Atar, Mohamed Abrini, Salah Abdeslam, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa alsmede Smail en Ibrahim Farisi.

Het proces zal naar verwachting in september 2022 beginnen in het justitiepaleis “Justitia” (Evere), op een datum die nog moet worden bepaald door het Hof van Beroep van Brussel.

****

The Brussels Indictment Chamber of the Court of Appeal rendered its judgment today in the file on the attacks of Brussels ans Zaventem.

It refers 10 defendants to the Assize Court for murder and attempted murder committed in a terrorist context and/or participation in the activities of a terrorist group.

It concerns Oussama Atar, Mohamed Abrini, Salah Abdeslam, Sofien Ayari, Osama Krayem, Ali El Haddad Asufi, Bilal El Makhoukhi, Hervé Bayingana Muhirwa as well as Smail and Ibrahim Farisi.

The trial is expected to start in the “Justitia” courthouse (Evere) in September 2022, at a date yet to be specified by the Brussels Court of Appeal.

 

 

 

 

16-09-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Op maandag 13 september omstreeks 17u10 werd op de E17 ter hoogte van de werfzone Gentbrugge een controle uitgevoerd door de Federale Wegpolitie Oost-Vlaanderen.

Bij de controle van een voertuig met Nederlandse nummerplaat dat te snel reed, trof de politie 20 kg cocaïne aan.

De bestuurder, een 24-jarige man met de Nederlandse nationaliteit, en de passagier, een 32-jarige man met de Litouwse nationaliteit werden gearresteerd. De drugs werden in beslag genomen.

De twee verdachten werden afgelopen dinsdag op vraag van parket OVL voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

De twee verdachten werden aangehouden.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

14-09-2021 - Parket Leuven

Van 23 tot 26 september gaat het WK Wielrennen door in en rond Leuven. Het parket blijft open en de zittingen gaan door.

Het  zal tijdens deze dagen moeilijk zijn om Leuven-centrum te bereiken met de auto of om er te parkeren. Kom zoveel mogelijk te voet of met de fiets.

Met de trein of de bus raak je aan het station, je kan van daar te voet verder naar het centrum.

Op donderdag 23/9 is de omgeving van het gerechtsgebouw volledig afgesloten tussen 7 uur en 16 uur, op vrijdag 24/9 tussen 6.15 uur tot 18.45 uur.

Je kan het gerechtsgebouw dan alleen te voet bereiken via de oversteekplaatsen.

Op de website van de stad Leuven kan je gedetailleerde informatie over de verkeersmaatregelen terugvinden: 

https://www.leuven.be/wk-wielrennen-bereikbaarheid

 

 

14-09-2021 - Parket Leuven

Een 56-jarige man uit Bilzen heeft zich op maandag 13 september 2021 een hele namiddag en avond tegoed gedaan aan eten en drinken in eetgelegenheid De Blauwe Schuit op het M. de Layensplein in Leuven. De man was ’s middags toegekomen en bestelde voortdurend eten en drinken. Gedurende de namiddag bleef de man zitten. Hij viel zelfs enkele keren in slaap op het terras. Omstreeks 19 uur vroeg hij de rekening. Al snel bleek dat de man geen geld of een ander betaalmiddel op zak had om zijn rekening van €109 te betalen. De vijftiger werd onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij zal zich in oktober moeten verantwoorden voor flessentrekkerij.

 

10-09-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Naar aanleiding van een klacht inzake zedenfeiten werd afgelopen woensdag een 37-jarige man door de politie opgepakt en verhoord. Hij mocht na verhoor beschikken.

Het parket voert een onderzoek naar de feiten. In het belang van het onderzoek wordt niet verder gecommuniceerd.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

10-09-2021 - Parket Brussel

Mardi 7 septembre 2021 vers 19h, une bagarre a éclaté rue d’Aerschot à Saint-Josse-Ten-Noode. L’élément déclencheur des hostilités serait un vol commis à l’aide de violences ou de menaces. Au cours de la bagarre, deux coups de feu ont été tirés, dont un a touché une personne qui se trouvait dans le quartier, à première vue étrangère au conflit. La victime a été emmenée à l’hôpital dans un état rassurant. La bagarre s’est ensuite poursuivie dans le tunnel de la rue de Quatrecht. Les policiers sont intervenus et ont procédé à cinq privations de liberté.

L’auteur présumé du vol à l’aide de violences ou de menaces ayant déclenché les hostilités a été relaxé après audition par les services de police. Le parquet a saisi un juge d’instruction pour les quatre autres auteurs présumés. Deux auteurs présumés des faits ont été libérés sous conditions par le juge d’instruction. L’un d’eux a été inculpé de chef de tentative de meurtre. L’autre a été inculpé du chef de coups et blessures volontaires avec incapacité de travail et de port d’arme soumise à autorisation, sans autorisation. Deux autres auteurs présumés ont été relaxés, sans être inculpés à ce stade.

 

L’enquête se poursuit et dans l’intérêt de celle-ci, il ne sera pas fait d’autre commentaire.

09-09-2021 - Parquet général et Auditorat général de Liège

Le parquet général de Liège a pris connaissance avec retard de la décision de la Cour d’appel de Lecce (Italie) devenue définitive le 14 décembre 2020 par laquelle l’extradition de Cosimo SOLAZZO, condamné dans le cadre de l’assassinat de Monsieur le ministre d’Etat André COOLS, est refusée. La cour d’appel Italienne considère principalement, pour fonder sa décision, qu’il n’existe pas de garanties suffisantes que Monsieur Solazzo, s'il était extradé, pourrait recevoir des traitements diagnostiques, thérapeutiques et alimentaires adéquats et continus, requis par les pathologies graves et chroniques dont il souffre et qui, si elles ne sont pas traitées, pourraient avoir des conséquences exceptionnellement graves pour sa santé. Monsieur Solazzo ne sera donc pas remis aux autorités belges. Cette décision a pour conséquence que la tenue d’un nouveau procès en Belgique n’est actuellement pas envisageable ; elle ne sera cependant définitivement exclue qu’après la prescription de la peine. Le parquet général ne communiquera pas d’autre information à ce sujet.

 

Liège, le 8 septembre 2021.

contact : 04/232.57.05 – jean-baptiste.andries@just.fgov.be

08-09-2021 - Parquet général et Auditorat général de Bruxelles

Dans un dossier de trafic international à grande échelle de drogues, de lourdes peines ont été prononcées le 6 septembre 2021 par la cour d'appel de Bruxelles.

Six prévenus ont été condamnés à des peines d’emprisonnement effectives allant de 30 mois à 12 ans

Les prévenus ont été condamnés pour avoir, pendant respectivement 6 ans (2014 à 2019) et 2 ans (de 2018 à 2019), mis en œuvre des transports de cannabis, de cocaïne et d’héroïne depuis l’Amérique latine, et pour avoir importé ces drogues via les ports maritimes du Havre et d’Anvers ainsi que via l’aéroport de Zaventem. Le trafic se faisait également depuis le Maroc vers la Belgique en passant par l’Espagne, ainsi que depuis la Turquie. Une fois arrivés en Belgique, les stupéfiants étaient expédiés vers d’autres pays, notamment le Danemark, l’Allemagne, les Pays-Bas et le Royaume-Uni. Il y avait également des tentatives visant à mettre en place un itinéraire vers la Norvège.

 

À l’aéroport de Zaventem, les organisations criminelles se servaient d'une entreprise d’importation de fruits et légumes exotiques pour pouvoir faire venir la cocaïne d’Amérique latine. Le gérant de cette entreprise avait mis en place plusieurs lignes d’importation de stupéfiants et s’était fait engager par des organisations criminelles de Courtrai et des Pays-Bas. À cet effet, il affectait également différents employés de son entreprise à l’aéroport.

 

Les 2 et 10 juillet 2019, plusieurs arrestations et perquisitions ont été effectuées. En France, en Croatie, aux Pays-Bas et en Espagne, des personnes ont également été arrêtées puis remises à la Belgique. Les principaux suspects de l’enquête ont été placés en détention préventive pendant plusieurs mois.

 

Les peines encourues en première instance ont été considérablement majorées par la cour d’appel de Bruxelles. De plus, un prévenu acquitté en première instance a été condamné en appel.

 

Les résultats obtenus dans ce dossier ont été rendus possibles par, entre autres, l’intense collaboration entretenue avec – et l’enquête approfondie menée par – la police judiciaire fédérale de Hal-Vilvorde et de Courtrai, la douane de l’aéroport de Zaventem, des juges d'instruction de Bruxelles et de Courtrai, ainsi que les parquets de Hal-Vilvorde et de Flandre occidentale, division de Courtrai.

 

La cour d’appel de Bruxelles a suivi une grande partie des réquisitions du parquet général de Bruxelles et a prononcé des peines bien plus lourdes.

 

Un des chefs de la bande a été condamné à une peine principale d’emprisonnement de 12 ans (8 ans en première instance), mais il est pour le moment en fuite et recherché. Un autre chef a écopé de 8 ans (5 ans en première instance), tandis que deux complices ont chacun écopé de 7 ans (respectivement 3 et 5 ans en première instance). Encore un autre prévenu a été condamné à une peine d’emprisonnement de 4 ans, et, enfin, un des prévenus a également écopé de 30 mois (acquittement en première instance).

 

Toutes les peines d’emprisonnement sont effectives (en première instance, certaines peines avaient été prononcées avec sursis). Outre les peines d’emprisonnement, de lourdes amendes ont également été prononcées, ainsi que des confiscations, notamment 1 million EUR à charge du chef principal.

L’acquittement de deux suspects prononcé en première instance a été confirmé.

 

L’incidence de tels trafics illégaux à grande échelle de drogue sur la santé publique et sur la société est énorme. Le ministère public continue donc à les rechercher et à les poursuivre tant que possible, en collaboration avec les différents services.

07-09-2021 - Parket Limburg

Vrijdagmiddag omstreeks 16.45 uur kreeg de politie Limburg Regio Hoofdstad een oproep voor een verkeersongeval met vluchtmisdrijf op het Belgiëplein in Hasselt.

Ter plaatse aangekomen werd vastgesteld dat het een ongeval tussen een personenwagen en een fietser betrof.

De bestuurder van de personenwagen vervolgde zijn weg, zonder zich kenbaar te maken.  

Een 77-jarige man uit Hasselt overleed ter plaatse.

Een verkeersdeskundige kwam ter plaatse om de juiste omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Na verder onderzoek werden twee personen gearresteerd, een 39-jarige man uit Beringen en een 41-jarige man uit Hasselt. 

Het parket Limburg leidde hen vandaag voor bij de onderzoeksrechter wegens onder meer aanwijzingen van kwaadwillige verkeersbelemmering met de dood als gevolg en het plegen van een vluchtmisdrijf.

De 39-jarige man uit Beringen, vermoedelijke bestuurder van het aanrijdend voertuig, werd vervolgens aangehouden. De 41-jarige man uit Hasselt mocht na verhoor beschikken.  

07-09-2021 - Parket Leuven

Twee mannen die illegaal in België verblijven, worden verdacht van diefstallen in de Leuvense uitgaansbuurt op zaterdag 4 september. De twee verdachten zouden rond 22 uur op de Drie Engelenberg een elektrische step hebben gestolen. Het slachtoffer merkte dit snel op en achtervolgde de verdachten. De eerste verdachte, een 39-jarige man, werd kort na de feiten met de step aangetroffen door de politie in de Zwartzusterstraat. De tweede verdachte, een 29-jarige, werd even later door de politie opgemerkt terwijl hij geld afhaalde in de Naamsestraat. Hij deed dit met bankkaarten die net uit een handtas waren gestolen op de Grote Markt. Hij verplaatste zich bovendien met een step die was gestolen aan café Karrément. Hij komt ook in aanmerking voor de diefstal van een rugzak op het terras van café Central aan het Smoldersplein.  De verdachte had twee pillen ketamine op zak en het hoesje van een mes. Het mes zelf werd gevonden aan de voeten van de eerste verdachte toen die werd vervoerd in het politievoertuig.

De twee verdachten werden door het parket onmiddellijk gedagvaard voor de diefstallen waarvan zij verdacht worden en respectievelijk voor verboden wapen- en drugsbezit. Zij moeten in oktober voor de rechtbank verschijnen.

Pages