Actualités

06-12-2019 - Parket Limburg

Op 25.10.2019 brak omstreeks 21u op de industriezone Caetsbeek te Bilzen een zware brand uit in een industrieel complex, bestaande uit meerdere bedrijfshallen. Benevens de buitenste constructies bleef er na de bluswerken niets meer overeind.

Tijdens de blus- en ruimingswerken werd er door de hulpverleners een abnormale en doordringende chemische geur waargenomen. Daarop werd een opsporingsonderzoek opgestart.

De branddetectiehond kon de locatie aanduiden waar de zware brand is ontstaan. Het Labo van de federale gerechtelijke politie trof onder het puin van de ingestorte loods, sporen en attributen aan die duiden op de aanwezigheid van een chemisch drugslabo.

Verder onderzoek door de federale gerechtelijke politie van Limburg wijst thans uit dat in de loods een professioneel drugslab bevestigd was. Een explosie van dit drugslab deed de bedrijfsbrand ontstaan.

Daarenboven blijkt het chemisch drugslabo vermoedelijk te zijn ingericht om methamfetamines te produceren. Het gaat om het derde dergelijk labo dat in 2019 in België werd aangetroffen. Het eerste zulk labo werd aangetroffen op 06-06-2019 in Wuustwezel. In Hasselt (15.03.2019) werd eerder dit jaar een groot labo in opbouw aangetroffen voor onder meer de productie voor deze methamfetamines naast amfetamines. 

Het eindproduct is het zogenoemde ‘crystal meth’. Deze drug is vele malen krachtiger en meer verslavend dan de andere synthetische amfetamines (speed) en is daarom ook duurder (momenteel rond de 100€ per gram). De winsten zijn dus gigantisch. De productie en smokkel van dergelijke methamfetamines bleek in het verleden voornamelijk georganiseerd door Zuid-Amerikaanse criminele organisaties.

Alarmerend

Het aantreffen van zulk druglabo is zeer alarmerend te noemen.

Vooreerst lopen de gebruikers een enorm gezondheidsrisico door het innemen van deze uiterst verslavende drug. Ze veroorzaakt het verlies van tijdsbesef en van de behoefte tot eten en slapen, met alle gevolgen die hierbij horen. Slechts 6% van de afgekickte gebruikers slaagt erin niet te hervallen. Oververhitting, hartaanval, hersenbloeding en psychotische reacties zijn maar enkele ernstige gezondheidsrisico’s.

Daarenboven duidt de kracht van de explosie op de hoge risicograad van dergelijke productielabo’s in een bewoonde omgeving. Het is een wonder te noemen dat er geen slachtoffers zijn gevallen tijdens of na deze explosie.

Aantal druglabo’s en dumpingen in Limburg 2019

Deze ontdekking is het dertiende drugslabo in 2019 in Limburg. In 8 labo’s werd effectief geproduceerd. Voor 2019 tellen we tevens reeds 23 dumpingen van chemisch afval, afkomstig van synthetische drugslabo’s.

Oproep aan de bevolking

Opnieuw roepen we onze inwoners op om verdachte signalen op volstrekt anonieme wijze te melden aan de politie via het oproepnummer 080020877. 

Sedert 17 april 2019 kwamen al talrijke en nuttige tips naar voren die ons helpen in de strijd tegen deze chemische druglabo’s.

Via de site www.limburg.be/drugsmeldpunt kan je de diverse signalen die wijzen op een dumping of een labo steeds terugvinden :    

Signalen die o.a wijzen op een dumping: 

 • Vaten, bidons, … op ongebruikelijke plaatsen
 • Vreemde chemische geur, bruine vloeistof of witte mist
 • Achtergelaten bestelwagens of aanhangwagens zonder nummerplaten of met buitenlandse nummerplaten
 • Een door olie veroorzaakte verkleuring op water (beken, kanalen, …)
 • Bestelwagens, vaak zonder of met buitenlandse nummerplaten, die zich op ongewone uren in bossen of afgelegen gebieden begeven
 • Plots afgestorven of verkleurde planten

 

Wie één van deze signalen opmerkt wordt aangeraden om dit onmiddellijk te melden. Als men gebruik maakt van het anoniem drugsmeldpunt wordt het nummer van de melder niet geregistreerd, de melding wordt ingesproken en de anonimiteit wordt gegarandeerd. Alle meldingen zullen worden onderzocht, en alle signalen verdienen een melding. Aangezien het om veiligheid gaat, geldt “beter een melding te veel dan één te weinig”.

Via de site www.anoniemdrugsmeldpuntlimburg.be kan je de diverse signalen die wijzen op een dumping of een labo herlezen.

Signalen die wijzen op een drugslabo: 

 • Stankoverlast: een sterke, vreemde chemische geur
 • Witte mist rondom gebouwen
 • Dichtgemaakte ramen (rolluiken, MDF,..) of gordijnen die nooit opengaan
 • Extra ontluchtingspijpen in het dak
 • Onduidelijk of een pand bewoond wordt
 • Nachtelijke bedrijvigheid met bestelwagens of gesloten aanhangwagens dicht tegen het gebouw, vaak voorzien van buitenlandse nummerplaten
 • Plots afgestorven of verkleurde planten
06-12-2019 - Parket Leuven

Op donderdagavond 5 december rond 23.00 u overvielen drie gemaskerde en gewapende mannen een gokkantoor op de Veemarkt in Tienen. De uitbater stond net op de stoep een sigaret te roken toen een auto traag voorbij het gokkantoor reed. De auto stopte een paar meter verder en één gemaskerde man stapte uit. Hij richtte meteen zijn wapen op de uitbater en loste een schot in de lucht. Hij duwde de uitbater naar binnen en dwong hem op om de grond te gaan liggen. Ondertussen kwamen twee kompanen van de overvaller de zaak binnen. Ook de twee aanwezige klanten moesten onder bedreiging van een pistool op de grond gaan liggen. De overvallers namen de dagopbrengsten en de jassen, het geld en een gsm van de uitbater en klanten mee. De daders vluchtten weg met de auto.

Een ploeg van de politie had zich opgesteld aan het op- en afrittencomplex van de E40 om uit te kijken naar de verdachte auto. De auto, die stond geseind als gestolen, reed effectief de autosnelweg op in de richting van Luik. De politie zette de achtervolging in. De vluchtauto kwam tot stilstand op de snelweg en drie mannen sprongen uit de auto. Eén man kon gevat worden. Het ging om een 21-jarige man uit Hoei. In en rond de auto lagen spullen die gestolen waren bij de overval in Tienen.

Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar diefstal met geweld. De jongeman is vandaag voorgeleid en aangehouden. De federale gerechtelijke politie van Leuven zal het verdere onderzoek voeren. Het labo kwam sporen opnemen bij het gokkantoor.

06-12-2019 - Service d'appui du ministère public

Jurist Kwalificatie & Nomenclatuur (m/v/x) voor de Gemeenschappelijke Steundienst bij het College van procureurs-generaal en het College van het Openbaar Ministerie

De Gemeenschappelijke Steundienst bij het College van Procureurs-generaal en het College van het Openbaar Ministerie werft een Nederlandstalige jurist (M/V/X) voor het Bureau kwalificaties en nomenclatuur aan.

Als jurist van het Bureau kwalificaties en nomenclatuur volg je wetswijzigingen op en analyseer je aan de hand van wetteksten, voorbereidende werkzaamheden, relevante rechtsleer, rechtspraak en toepasselijke omzendbrieven de impact ervan op de strafrechtelijke kwalificaties.

Raadpleeg de volledige functiebeschrijving.

Solliciteren kan tot en met 20/12/2019

06-12-2019 - Parquet de Bruxelles

Faits : Décès suspect

Date et lieu : La nuit du 4 au 5 décembre 2019

Suspect : /

Victime : /

 

Suite à diverses questions reçues des médias, le parquet de Bruxelles peut confirmer ce qui suit : un homme, détenu à la prison de Saint-Gilles, est décédé au cours de la nuit du 4 au 5 décembre 2019 dans sa cellule.

La police a été contactée par la prison le 5 décembre et s’est rendue sur place. Le parquet a été ensuite avisé de ces faits et a ordonné la mise en place d’un périmètre d’exclusion judiciaire. Il a également demandé au laboratoire de la PJF et à un médecin légiste de descendre sur place.

Le parquet de Bruxelles a saisi un juge d’instruction, le décès étant considéré comme suspect, lequel est descendu sur les lieux avec le parquet ce jeudi 5 décembre dans l’après-midi.

Une autopsie a été ordonnée par le juge d’instruction et l’enquête suit actuellement activement son cours pour déterminer dans quelles circonstances le détenu est décédé.

Dans l’intérêt de l’enquête, aucun autre commentaire ne sera fait pour l’instant.

 

Stéphanie Lagasse

Substitut du procureur du Roi – Porte-parole

04-12-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 december 2019 kreeg de politie van Gent meerdere meldingen van diefstallen van gsm’s in cafés in de Overpoortstraat. Enkele slachtoffers konden een goede persoonsbeschrijving doorgeven van de vermoedelijke daders.

De politie kon iets later thv het Sint-Annaplein een verdacht voertuig met Franse nummerplaten met 3 inzittenden intercepteren. Bij controle van het voertuig werden 3 gestolen gsm’s aangetroffen, waaronder de gsm’s van de slachtoffers. Er werd ook een gestolen bankkaart en een gestolen identiteitskaart aangetroffen.

In het handschoenkastje van de wagen werd een spuitbus met pepperspray aangetroffen. Dit betreft een verboden wapen.

De inzittenden werden gearresteerd: een 25-jarige man met de Marokkaanse nationaliteit, een 22-jarige man met de Franse nationaliteit en een 27-jarige man met de Algerijnse nationaliteit, allen afkomstig uit Noord-Frankrijk.

De verdachten werden vandaag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. De onderzoeksrechter heeft hen alle 3 aangehouden.

 

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

04-12-2019 - Parquet de Bruxelles

Ce mardi 3 décembre 2019, aux environs de 15h30, au carrefour entre l’Avenue du Congo et l’avenu du bois de la Cambre à Ixelles, un accident de la circulation s’est produit entre une camionnette et un piéton, un jeune garçon âgé de 10 ans. Ce dernier est décédé suite au choc avec le véhicule.  Le conducteur de la camionnette, un homme âgé de 27 ans a, quant à lui, été emmené à l’hôpital en état de choc, il n’était pas sous l’influence de l’alcool ou d’autres substances interdites et est inconnu des autorités judiciaires.

Le parquet de Bruxelles avisé des faits a prescrit plusieurs devoirs dont notamment l’audition des témoins, la vérification des potentielles images de caméras et la désignation d’un expert automobile qui est descendu sur les lieux de l’accident.

Selon les premiers de l’enquête, la jeune victime a traversé la chaussée à plus ou moins 6 mètres du passages pour piétons alors que le signal pour lui était rouge, la camionnette qui l’a percuté roulait quant à elle à plus ou moins 40 km/h.

L’enquête se poursuit bien évidemment afin d’obtenir l’ensemble des éléments permettant d’éclaircir ce tragique accident.

 

Denis GOEMAN

Substitut du procureur du Roi – Porte-parole

04-12-2019 - Parket Antwerpen

De lokale recherche van PZ Klein-Brabant voert onder leiding van de onderzoeksrechter in Mechelen een onderzoek gevoerd naar verschillende drugsdealers in de zone.

Op maandag 25 november 2019 resulteerde dat in verschillende simultane huiszoekingen in Willebroek, waarbij het korps 30 medewerkers heeft ingezet. Tijdens de actie werden 7 personen van hun vrijheid beroofd en werd ook een persoon gearresteerd die nog een openstaande celstraf van drie jaar had.

De onderzoeksrechter heeft vijf personen aangehouden. Het gaat om mannen tussen 19 en 26 uit Willebroek. Hun aanhouding is vorige vrijdag door de raadkamer in Mechelen bevestigd.

Tijdens de huiszoekingen werden in totaal 630 gram cannabis, 90 gram cocaïne, 45 XTC-pillen, verschillende gsm-toestellen, 1 luxe uurwerk, 34165 euro in cash geld aangetroffen en twee voertuigen in beslag genomen.

Het gerechtelijke onderzoek naar mogelijke andere betrokkenen wordt verdergezet.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

04-12-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisterenavond omstreeks 20u20 vond een dodelijk verkeersongeval plaats in de Meldenstraat in Melden. Bij een aanrijding tussen een terreinwagen en een bromfiets, kwam de bromfietser, een 41-jarige man uit Melden, om het leven. Hij overleed ter plaatse.

De bestuurder van de terreinwagen, een 32-jarige man uit Kluisbergen, testte positief op alcohol. Zijn rijbewijs werd door het parket onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

04-12-2019 - Parket Antwerpen

In een gerechtelijk onderzoek naar een reeks geweldsincidenten in de buurt van Park Spoor Noord zijn deze ochtend drie mannen opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Ze zullen na verhoor voor de onderzoeksrechter verschijnen.

 

In maart 2019 werden de wijken rond Park Spoor Noord geteisterd door verschillende aanslagen. Op 6 maart 2019 staken onbekenden wagens in brand: een VW Golf in de Biekorfstraat, een BMW in de Rupelstraat in Antwerpen en een Renault Clio in de Emiel Vanderveldestraat in Hoboken. Die feiten zorgden voor een reactie, waarbij aanslagen werden gepleegd met granaten. Zo werd er onder meer een granaat onder een auto gegooid in de nacht van 7 op 8 maart in Dijlestraat.

Het parket Antwerpen vorderde een onderzoeksrechter. Tijdens het verdere onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie kon een criminele organisatie in kaart gebracht worden. Leden van die organisatie komen bij de feiten in beeld als verdachte, maar ook als slachtoffer.

Deze ochtend zijn verschillende simultane huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen, Hoboken en Deurne. Drie mannen van 18, 19 en 26 jaar zijn gearresteerd. In de loop van de dag zullen ze verhoord worden en daarna verschijnen ze voor de onderzoeksrechter in Antwerpen.

Eerder werd in dit onderzoek een 22-jarige en een 24-jarige gearresteerd. Het gerechtelijke onderzoek word verdergezet.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

03-12-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

De 32-jarige verdachte uit Ronse die deze namiddag werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde op verdenking van twee pogingen tot ontvoering van een minderjarige, werd door de onderzoeksrechter aangehouden.

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

03-12-2019 - Parket Antwerpen

Er is een gerechtelijk onderzoek geopend na de nieuwe aanslag afgelopen nacht in Wommelgem. Die is mogelijk gelinkt aan de aanslag in de Van Heystveltstraat in Deurne vorige week.

 

In de Melkerijstraat 24 in Wommelgem is vannacht rond 4.15 uur een aanslag gepleegd met een granaat aan een appartementsgebouw. Niemand raakte gewond, maar de schade aan de voordeur, aan de gevel en aan enkele voertuigen is aanzienlijk. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen voert het onderzoek. Het parket Antwerpen heeft een onderzoeksrechter gevorderd die deze ochtend ook samen met het parket is afgestapt. Het labo en ontmijningsdienst DOVO hebben ter plaatse een onderzoek gedaan. De feiten zijn gekwalificeerd als vernieling door ontploffing.

De feiten van deze nacht zijn vermoedelijk gelinkt aan de feiten in de Van Heystveltstraat in Deurne van eind vorige week.

Deze voormiddag heeft de reinigingsdienst van de Stad Antwerpen naar de politie gebeld. Na het leegmaken van een vuilnisbak aan de Vogelzanglaan in Antwerpen werd een oefenmodel van een granaat gevonden. Er is geen sprake van een explosief. Daar loopt het onderzoek verder.

Alle feiten sinds vorige week donderdag zitten in een gerechtelijk onderzoek dat de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen uitvoert. Dat betekent dat de onderzoeksrechter de leiding heeft over het onderzoek, maar dat houdt in dat over de inhoud voorzichtig gecommuniceerd wordt.

De nieuwe reeks van de geweldsdelicten lijk sterk gerelateerd aan het drugsmilieu en zijn mogelijk ook onderling met elkaar verbonden. Er moet een duidelijk onderscheid gezien worden tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders. In de onderzoeken wordt uiteraard op de beide niveaus gewerkt.

In eerdere gerechtelijke onderzoeken rond geweldsdelicten zijn verschillende personen aangehouden en lopen er ook onderzoeken naar de herkomst van gebruikte wapens en mogelijke linken naar geweldsdelicten.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

03-12-2019 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding bevestigd van twee mannen van 29 en 39 jaar in een onderzoek naar mensensmokkel. Een derde verdachte werd in Nederland gearresteerd.

In het kader van een gecoördineerde actie en in samenwerking met de Britse autoriteiten heeft de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen op 27 november 2019 een tussenkomst uitgevoerd op een criminele organisatie. Die zou zich bezighouden om transmigranten vanuit Irak naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. In dat kader werd in Antwerpen een safe house gebruikt, waar slachtoffers tijdelijk een onderdak kregen. Voor de smokkel dienen de slachtoffers hoge bedragen te betalen aan de organisatie.

Vorige week werden in België huiszoekingen uitgevoerd. De hoofdverdachte kon in het Verenigd Koninkrijk worden gearresteerd.

In Antwerpen werd op 27 november een Brit van 39 met Iraakse roots gearresteerd. Na verder onderzoek bleek dat hij niet alleen handelde. Een dag later kon een 29-jarige man van Iraakse origine opgepakt worden. Die dag kon in samenwerking met de Koninklijke Marechaussee op de luchthaven Schiphol in Amsterdam een 42-jarige Brit met Iraakse roots opgepakt worden. De onderzoeksrechter leverde voor deze man een Europees aanhoudingsbevel af.

De twee mannen die in ons land aangehouden zijn, verschenen vandaag voor de raadkamer. Hun aanhouding werd bevestigd.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

03-12-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

In het programma Faroek (uitzending van dinsdag 26 november jl.) werd een opsporingsbericht verspreid. Een verdachte werd gezocht in verband met het benaderen van twee minderjarigen (feiten van 7 november jl. en 21 november jl.). Bij de feiten droeg de verdachte telkens een opvallende pruik.

Gisterennamiddag omstreeks 17u merkte een alerte burger in Ronse een man op die een witte pruik droeg. Hij verwittigde onmiddellijk de politie. De lokale politie van Ronse kon de verdachte naderhand snel vatten.

De verdachte, een 32-jarige man afkomstig uit Ronse, werd inmiddels verhoord over de feiten. Uit het verhoor blijkt dat hij wel degelijk de persoon is die werd gezocht.

Wat de precieze intentie bij de feiten is geweest, wordt verder onderzocht.

Volgens de eerste vaststellingen heeft de verdachte een mentale beperking.

Het parket Oost-Vlaanderen zal de verdachte vandaag voorleiden voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde op verdenking van twee pogingen tot ontvoering van een minderjarige.

Annelies Verstraete, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

02-12-2019 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen heeft een onderzoek geopend naar een aanslag op een industrieterrein aan de Oudebaan in Wilrijk.

De zaakvoerder van een bedrijf heeft deze ochtend de politie gebeld, omdat hij schade, vermoedelijk door kogelinslagen, had vastgesteld. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen is meteen ter plaatse gegaan. Het labo deed het sporenonderzoek en het parket vorderde een ballistisch deskundige.

Er konden negen inslagen geteld worden die hebben en er is schade bij twee bedrijven. Op dit moment lijkt het erop dat er een machinegeweer is gebruikt. Niemand raakte gewond.

Uit het onderzoek dat volop aan de gang is zouden de feiten zaterdagavond hebben plaatsgevonden.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

02-12-2019 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter heeft onlangs de opdracht gegeven aan de Federale Gerechtelijke Politie om verschillende huiszoekingen uit te voeren in een onderzoek naar witwaspraktijken van een criminele organisatie.

Het onderzoek werd in het najaar van 2017 opgestart en richtte zich op de praktijken van de zaakvoerders van een vennootschap die in het centrum van de diamantwijk in Antwerpen een goudhandel uitbaatten. De goudhandel diende als dekmantel voor het witwassen van criminele gelden.

Midden november vonden huiszoekingen plaats in de handelszaak en in de woningen van de Israëlische hoofdverdachte B.M. (43) en zijn vader G.M. (69). Daarbij werd voor meer dan 100.000 euro  cash geld, diverse luxegoederen en twee voertuigen in beslag genomen.

Het gerechtelijk onderzoek richtte zich verder ook op de betrokkenheid van de verdachten bij het ondergronds versluizen van betalingen voor leveringen van cocaïne afkomstig uit Zuid-Amerika. Uit het onderzoek bleek dat hoofdverdachte B.M. veelvuldig naar Zuid-Amerika reisde.

Hij kon in Paraguay opgepakt worden en bevindt zich nu in de Verenigde Staten in afwachting van zijn uitlevering naar België. Speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen zullen het internationale netwerk van B.M. verder blootleggen en het Antwerpse gerecht vraagt de uitlevering van B.M.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Pages