Actualités

24-09-2020 - Parket Leuven

In de nacht van dinsdag op woensdag 23 september wist de politie van Leuven twee mannen te klissen die verdacht worden van een reeks (pogingen tot) inbraken in Leuvense handelszaken tijdens die nacht en de nacht voordien. De twee jongemannen konden pas gearresteerd worden na een spectaculaire achtervolging  van één van de verdachten over daken van huizen in de Brouwersstraat en de Ridderstraat. Agenten moesten een waarschuwingsschot lossen en de ladder van de brandweer inschakelen om de verdachte van de daken te krijgen. De verdachte wist nog door een schouw van een huis te glippen maar werd op de zolder van dit huis in de boeien geslagen. De andere verdachte werd net voordien gevat in de tuin van een woning in de Tessenstraat.

Het tweetal was betrapt door een getuige die had gezien hoe ze een raampje van het afhaalpunt van Villa De Frit in de Fonteinstraat insloegen. Hij zette de politie samen met andere getuigen op het juiste spoor. De twee jongemannen worden er van verdacht om eerder die nacht ingebroken te hebben in eetcafé Optimist op de Vismarkt  waar een tablet werd gestolen en in supermarkt Origin’o in Craenendonck waar ecocheques werden gestolen. Ze zouden ook de camera van hotel Ibis in de Brusselsestraat stuk hebben gemaakt en ingebroken hebben in kapsalon Royal 2 in de Brusselsestraat waar meer dan €2500, drie trimtoestellen en een trui werden ontvreemd. De nacht voordien was vermoedelijk hetzelfde tweetal net kunnen ontkomen aan de politie na een inbraak in bakkerij Alexandre in de Diestsestraat en een poging tot inbraak in Fresh Atelier in de Diestsestraat.

Bij hun arrestatie hadden de twee verdachten ecocheques bij die gestolen waren bij Origin’o en de tablet die gestolen was in de Optimist. Ze hadden ook een veiligheidshamer bij zich. De (pogingen tot) inbraken waarvan zij worden verdachten, gebeurden door middel van het inslaan van een glazen toegangsdeur of –raam.

De Lokale Opsporingsdienst van PZ Leuven onderzoekt of de twee ook iets te maken hebben met andere inbraken volgens dezelfde modus operandi de afgelopen nachten.

De jongemannen stelden zich na hun arrestatie heel weerspannig op naar de politie en werkten niet mee. Uit het onderzoek bleek dat beide verdachten als minderjarigen beschouwd moeten worden. Het parket vorderde de jeugdrechter die hen op 24 september liet voorleiden. De twee minderjarige verdachten, die illegaal in België verblijven en geen gekende woonplaats hebben, werden geplaatst in een gesloten jeugdinstelling.

24-09-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze ochtend omstreeks 5u vond een dodelijk verkeersongeval plaats in de Noordhoutstraat in Drongen.

Een personenwagen met twee inzittenden raakte door een nog ongekende oorzaak van de weg, botste tegen enkele bomen en een verlichtingspaal, en kwam tot stilstand in een gracht.

Eén van de inzittenden, een 25-jarige vrouw uit Tielt, werd uit het voertuig geslingerd en overleed ter plaatse. De tweede inzittende, een 29-jarige man uit Deinze, raakte zwaar gewond. Hij werd overgebracht naar het ziekenhuis maar verkeert niet in levensgevaar.

Het parket Oost-Vlaanderen stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Er werd eveneens een wetsarts aangesteld.

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

23-09-2020 - Parket Antwerpen

Voor het parket Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (FGP) is de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit één van de topprioriteiten. “Om het fenomeen nog beter te bestrijden moeten we blijven inzetten op een 360 graden aanpak waarbij verschillende partners uit verschillende disciplines samenwerken”, zeggen procureur Franky De Keyzer en de gerechtelijk directeur van FGP Antwerpen, hoofdcommissaris Yve Driesen.

Het parket Antwerpen, afdeling Antwerpen, heeft 34.000 druggerelateerde pv’s behandeld sinds 1/1/2014. “Elk dossier wordt onderzocht, beoordeeld en krijgt een gevolg”, legt procureur Franky De Keyzer uit. “Dat resulteert onder meer in 18 tot 22 themazittingen per maand. Dat zijn forse cijfers, maar het toont aan hoe diep geworteld en gelaagd het drugsprobleem zit. Men kan zich de vraag stellen waarom er nog nooit een sensibiliseringscampagne is gevoerd naar cocaïnegebruik? We doen dat bijvoorbeeld wel voor alcohol achter het stuur. Ook deze problematiek draait immers rond vraag en aanbod.”

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van haar kant neemt de criminele organisaties in het vizier. Zij voerde na doorgedreven onderzoek dit jaar alleen al 186 arrestaties uit, waarvan er zich 143 situeren in het drugsmilieu en 43 in het daaraan gelinkte drugsgeweld. In deze domeinen van de georganiseerde criminaliteit verrichtte FGP Antwerpen sinds 2016 trouwens 872 arrestaties in het totaal. 

Gerechtelijk directeur Yve Driesen: “FGP Antwerpen voert niet enkel diepgaande reactieve onderzoeken, we kijken ook naar het volledige criminele proces en proberen hierop in te breken. Als FGP streven we samen met onze overheden en partners inderdaad naar een 360° benadering. Zo zetten we in op sensibilisering van bewakingsagenten, dokwerkers, bedienden, expediteurs en scheepsagenten werkzaam in maritieme logistiek. Daarnaast zoeken we permanente afstemming met douane, andere politiediensten, het havenbedrijf en privé partners bij de ontdekking van systeemzwaktes, waarvoor er structurele initiatieven kunnen genomen worden.

“In 2020 nam onze FGP, samen met de Federale Scheepvaartpolitie en de douane, tot op heden maar liefst 35,5 ton cocaïne in beslag. Dit betekent dat we tonnen drugs voor een straatwaarde van 5,32 miljard euro van de straat hebben gehaald. Als we wat verder teruggaan in de tijd, hebben we sinds 2016 tot op heden in totaal 219,1 ton cocaïne in beslag genomen”, aldus gerechtelijk directeur Yve Driesen.

Hij voegt eraan toe dat de FGP niet enkel de drugs in beslag neemt, maar ook achter het illegale vermogen gaat dat criminelen uit deze drughandel haalden. “Dit jaar hebben we op die manier al  2,7 miljoen euro « afgepakt » van de grote drugpionnen. Van 2016 tot en met vandaag “plukten” onze teams reeds 32,9 miljoen euro weg, geld dat louter afkomstig is van druggerelateerde criminele activiteiten. Het gaat hier bijvoorbeeld om wagens of huizen die gefinancierd werden met drugsgeld. Ook op internationaal vlak nemen we initiatieven om ook in andere landen de criminele organisaties te raken in hun structuren door hun crimineel vermogen zoals villa’s en luxevoertuigen in beslag te nemen en hun logistieke structuren te ontmantelen.”

Naast de drughandel stelt zich de laatste jaren echter ook het probleem van het druggerelateerd geweld. Spanningen in het criminele milieu, verantwoordelijk voor de drugimport en -handel, leiden tot aanslagen in de straten van Antwerpen, maar ook daarbuiten. "Gespecialiseerde parketmagistraten en onderzoeksrechters zijn samen met FGP en PZ Antwerpen 24/7 inzetbaar om meteen te reageren. De angst blijft uiteraard dat onschuldige burgers die geconfronteerd worden met oorlogsdaden, het slachtoffer worden van deze geweldsfeiten. Feit is alvast dat zij zich niet langer veilig voelen in het wijk, in hun stad. ”

“Het spreekt uiteraard voor zich dat wij als FGP, parallel aan de onderzoeken op het druggerelateerd geweld ook werken op de achterliggende organisaties die zich bezighouden met de internationale wapenhandel en die dus rechtstreeks de drughandel in Antwerpen faciliteren”, aldus Driesen.

De oplossing ligt volgens De Keyzer en Driesen dus bij een globale 360 graden aanpak. “Dit is géén Antwerps verhaal, maar een Belgisch en zelfs mondiaal verhaal. Er moet een samenwerking zijn over de grenzen heen, van preventie via de hulpverlening, over bestuurlijke handhaving tot repressie via politie en justitie. Een samenwerking die ook de landsgrenzen overschrijdt. Samenwerken betekent dan verder kijken dan de eigen respectieve specialiteit en werken met een overkoepelende structuur. Het Stroomplan is daartoe een ambitieuze aanzet geweest, en daar moeten we nu op verder bouwen.”

“Het is in dit kader aangewezen dat we het ganse havengebied (linker én rechteroever) als een grote en specifieke focuszone beschouwen, waarvoor we dan samen met partners een op maat gemaakte veiligheidsaanpak kunnen uitwerken. Ondanks haar 12.000 hectare en haar vele uitdagingen bestaat een dergelijke geïntegreerde aanpak op vandaag niet. We hebben binnen het Openbaar Ministerie hieromtrent alvast niet stilgezeten en onze voorstellen werden ondertussen overgemaakt aan de politieke beleidsmakers. De wetgever zou parket en politie ook meer mogelijkheden moeten kunnen geven op het vlak van info-uitwisseling naar en van de fiscus. Dit zou ongetwijfeld een belangrijke stap zijn in de strijd tegen de illegale geldstromen die met de drughandel gepaard gaan en waarvoor driest geweld gepleegd wordt ”, aldus De Keyzer. Van zijn kant benadrukt gerechtelijk directeur Yve Driesen dat er nood is aan wetgevende initiatieven op het vlak van onderzoekstechnieken en dat er snel een oplossing moeten komen voor de aanwerving van broodnodige profielen zoals ICT, onder meer door het principe van de zij-instromers toe te laten zoals in Nederland.”

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

22-09-2020 - Parket Leuven

De politie van Leuven arresteerde op vrijdag 18 september 2020 een 28-jarige man uit Brussel die een pakketje met cannabis over de muur van gevangenis Leuven-Hulp wou gooien. De politie hield een oogje in het zeil na eerdere meldingen dat er drugs over de gevangenismuur werden gegooid. De politie zag een jongeman die een bolvormig pakje over de muur trachtte te gooien. De politieagenten arresteerden de man. Hij bood hevig weerstand en raakte enkele agenten. In het pakje zat onder andere cannabis.

De politie deed nazicht in de omgeving om eventuele kompanen van de jongeman aan te treffen. In de Jozef II-straat kwam een motorfiets traag aangereden. De bestuurder stoof weg toen hij de politie opmerkte. De 22-jarige, eveneens uit Brussel, werd na een achtervolging onderschept in de Blijde Inkomststraat. Hij bekende dat hij zijn vriend had afgezet aan de gevangenis.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de twee mannen op verdenking van inbreuken op de drugswet, vereniging van misdadigers, ongewapende weerspannigheid, opzettelijke slagen of verwondingen aan een agent. De verdachten werden allebei voorgeleid en aangehouden.

De lokale onderzoeksdienst onderzoekt of de twee verdachten ook in aanmerking komen voor eerdere feiten waarbij drugs over de gevangenismuur werd gegooid.

21-09-2020 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag een 26-jarige man onder aanhoudingsmandaat geplaatst voor de ontvoering van zijn 12-jarig neefje.

De man werd deze namiddag opnieuw grondig verhoord door de onderzoeksrechter in het gerechtelijk onderzoek dat vrijdag werd gestart na de verdwijning van een 12-jarige jongen uit Mortsel. Na afloop is de man aangehouden, omdat het onderzoek nog duidelijk moet maken wat het kader is waarbinnen de feiten zich hebben afgespeeld. Het staat vast dat alles goed voorbereid en gepland werd. De feiten zijn gekwalificeerd als ontvoering van minderjarige  van 12 jaar door geweld, list of bedreiging.

De onderzoeksrechter heeft vandaag ook opdracht gegeven tot een psychiatrisch onderzoek. Vrijdag zal de 26-jarige man voor de raadkamer verschijnen.

De 12-jarige jongen wordt niet aan zijn lot overgelaten. Hij en zijn directe omgeving zullen psychologische steun aangeboden krijgen.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

18-09-2020 - Parket Antwerpen

De speurders van de Lokale Recherche van de Politie Berlaar-Nijlen hebben woensdag na doorgedreven onderzoek een operationele cannabisinstallatie aangetroffen in een industriële loods in  Berlaar.

De installatie aan Park Diamant was operationeel en klaar om meer dan 1.000 planten te oogsten.  Bij de inval door de politie werd een koppel, een man van 52 en een vrouw van 50, aangetroffen in de loods. 

De twee werden voor de onderzoeksrechter in Mechelen gebracht. Na verhoor heeft die beslist om de man onder aanhoudingsmandaat te plaatsen, de vrouw werd opnieuw vrijgelaten. Het onderzoek zal worden verdergezet.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

17-09-2020 - Parket Leuven

In de nacht van vrijdag op zaterdag 5 september 2020 rond 2 uur stak een onbekende de deur van een leegstaand pand op het kruispunt van de Liersesteenweg en Oude Mechelsebaan in Aarschot in brand. De onbekende propte een doek tussen de deurstijl van de zijdeur die is gelegen aan de Oude Mechelsebaan. Een vrouw kwam melding maken van de brand tijdens een verkeerscontrole van de PZ Aarschot op de Liersesteenweg. De politie zag dat de zijdeur was vernield door de vlammen en dat er rookschade was in de achterliggende ruimte. De branddeskundige en het labo kwamen ter plaatse. Het is duidelijk dat de brand werd aangestoken. De recherche van politiezone Aarschot onderzoekt de zaak.

De recherche van PZ Aarschot kwam in de dagen na de brand een verdachte op het spoor. Het parket vorderde de onderzoeksrechter die de verdachte op woensdag 16 september liet voorleiden. De verdachte legde bekentenissen af en werd vrijgelaten onder voorwaarden. Deze voorwaarden houden onder andere psychologische begeleiding van de verdachte in.  Er is geen verband met andere branden die onderzocht worden door PZ Aarschot.

 

17-09-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisterenavond omstreeks 18u10 ontstond brand in een appartement op de 4de verdieping van een gebouw in de Kongostraat in Gent. Het betrof een uitslaande brand. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse.

In het appartement werd de 49-jarige bewoonster levenloos aangetroffen. Haar 47-jarige vriend werd met ernstige verwondingen en in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Hij ligt momenteel in een coma.

Het parket stapte ter plaatse af en vorderde een branddeskundige, een wetsdokter en de onderzoeksrechter, die ook allen ter plaatse kwamen.

Vandaag zal de wetsdokter een autopsie op het lichaam van het slachtoffer uitvoeren.

Tijdens de interventie raakten 2 agenten bevangen door de rook en werden voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

Het onderzoek naar de omstandigheden loopt volop.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

 

17-09-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

Dinsdagnamiddag 15/9/2020, omstreeks 15u45, vond een steekpartij plaats in Aalst, ter hoogte van de Houtkaai. Een 17-jarige jongeman kreeg meerdere messteken toegediend. Het slachtoffer verkeerde in levensgevaar en diende met spoed geopereerd te worden. Inmiddels is het levensgevaar geweken.

Een 16-jarige jongeman kon als verdachte worden geïdentificeerd en opgepakt.

Hij werd op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de jeugdrechter in Dendermonde, die hem in een gesloten instelling plaatste.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

 

17-09-2020 - Parquet de Bruxelles

Depuis le mois de juillet 2020, dans l’arrondissement judiciaire de Bruxelles, 604 personnes ont été condamnées par les tribunaux pour infraction aux mesures de confinement.  Ces infractions concernaient notamment des rassemblements ou déplacements non autorisés, des fêtes privées (« lock down parties ») ou le non-port du masque, dans les transports en commun ou certains lieux publics.  Les personnes poursuivies étaient celles qui avaient commis plusieurs infractions de même nature ou qui n’avaient pas donné suite à la proposition de transaction qui leur a été envoyée. D’autres audiences sont prévues dans les prochaines semaines pour ces dossiers.

 

Willemien BAERT

Substitut du procureur du Roi – Porte-parole

 

16-09-2020 - Collège des procureurs généraux

Le 16 septembre 2020, le Collège des procureurs généraux dans son ensemble, soit les cinq procureurs généraux, a eu une concertation avec la commission de la Justice dans le cadre de l'enquête pénale concernant le décès de M. Chovanec.  Cette concertation a eu lieu à la demande du Collège des procureurs généraux qui avait pris connaissance de l'invitation du Procureur Général de Mons et du Procureur du Roi de Charleroi à être entendus par la commission de la Justice dans le cadre de l'enquête judiciaire sur les circonstances du décès de M. Chovanec.

Le Ministère Public a tout d’abord présenté ses plus sincères condoléances à la famille de la victime et a exprimé son souhait que toute la vérité puisse être faite. Il a été  souligné qu’il n’était pas question de volonté d’étouffer l’affaire. Ainsi, les images des caméras de vidéosurveillance ont été sauvegardées, l’instruction est en cours et le service Enquête du Comité permanent P mène l’enquête.

Le Collège a souligné à la commission que les circonstances ayant conduit au décès de Mr. Chovanec font l’objet d’une enquête judiciaire en cours, sous la direction et l'autorité d'un juge d'instruction qui agit en toute indépendance et impartialité, à charge et à décharge, et en prenant en compte tous les éléments utiles à la manifestation de la vérité.

Le Collège a également rappelé certains principes de droit importants, tels que notamment les droits de la défense, le droit à un procès équitable, la présomption d'innocence et le secret de l'instruction. Il a mis en garde contre les déclarations publiques faites sans connaissance suffisante du fond de l'affaire, donnant l'impression que le procès a déjà eu lieu et que les personnes impliquées dans les faits sont coupables, alors que l'enquête est toujours en cours et que tous les éléments de cette enquête, à charge et à décharge, ne sont pas encore connus.

Le Collège des procureurs généraux a également exprimé sa préoccupation quant au fait que les travaux de la commission de la Justice et/ou de l’Intérieur du Parlement interfèrent avec cette enquête judiciaire en cours. Il a souligné que les pouvoirs de la commission de la Justice et/ou de l’Intérieur sont limités et qu'il ne s'agit pas d'une commission d'enquête parlementaire. Le Collège souhaite ainsi s'assurer que le travail de la commission ne se substitue pas à l'enquête judiciaire et ne la compromette pas.

En même temps, le Collège a attiré l'attention sur l'enquête particulière du Conseil Supérieur de la Justice, qui est actuellement en cours. Il a invité la commission de la Justice à attendre les résultats de cette enquête particulière, le Parlement ayant récemment considérablement augmenté les pouvoirs du Conseil Supérieur de la Justice pour lui permettre de mener à bien ce type d’enquête. Il a également préconisé d'attendre les résultats de l'enquête du Comité permanent P. Le Collège des procureurs généraux s’est déclaré prêt, si nécessaire avec le Conseil Supérieur de la Justice, à débattre des conclusions et des recommandations de ces rapports avec les parlementaires par la suite.

Au cours de son intervention, le président du Collège des procureurs généraux a également demandé expressément que le Parlement et le gouvernement expriment plus souvent leur confiance dans le pouvoir judiciaire et dans les nombreux autres acteurs de la Justice qui, souvent dans l'ombre du secret de l'instruction, font leur travail chaque jour de manière plus qu'adéquate.

Mais surtout, le Collège des procureurs généraux a demandé que le juge d'instruction et le procureur du Roi puissent, dans le cadre de l’instruction judiciaire, continuer à se concentrer pleinement sur la recherche de la vérité et plus précisément de la cause du décès très regrettable de M. Chovanec.

 

Consulter le texte complet de l'intervention du Président du Collège des procureurs généraux

 

14-09-2020 - Parket Leuven

Een 22-jarige man uit Leuven moest voor de onderzoeksrechter verschijnen nadat hij zich in de nacht van vrijdag op zaterdag weerspannig had gedragen tegen politieagenten en een kopstoot had uitgedeeld. De man was rond middernacht gesignaleerd op de Oude Markt zonder mondmasker. Toen een politieagent hem daarover aansprak, weigerde hij mee te werken. Hij hield zich niet aan de noodzakelijke social distancing en daagde de politie uit. Hij werd meegenomen naar het politiebureau waar hij zich bedreigend en uitdagend bleef opstellen. Hij weigerde mee te werken met de noodzakelijke handelingen in de politiecel en deelde uiteindelijk een kopstoot uit aan één van de agenten. De politieagent moest voor verzorging naar het ziekenhuis. Hij werd voor 7 dagen werkongeschikt verklaard. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 22-jarige Leuvenaar op verdenking van weerspannigheid, slagen en verwondingen aan een agent, bedreigingen en inbreuken op de coronamaatregelen. Hij werd voorgeleid en vrijgelaten onder voorwaarden.

10-09-2020 - Collège des procureurs généraux

Depuis juillet, le Collège des procureurs généraux publie les chiffres « Corona/COVID-19 » du ministère public sur son site Internet le dixième jour de chaque mois. Ces chiffres illustrent à chaque fois le nombre d’affaires que les parquets enregistrent dans l’application business MaCH en utilisant le code de prévention « 62Q - Corona/COVID-19 (infractions mentionnées dans les arrêtés ministériels) ». Les parquets correctionnels et les auditorats du travail enregistrent dans l’application business MaCH, les parquets de la jeunesse dans l’application business PJG.

 

JEUDI 10/09/2020

Nombre d’affaires 62Q enregistrées par les parquets correctionnels/auditorats dans MaCH jusqu’au 09/09/20 inclus :      89.002

Nombre d’affaires de protection de la jeunesse 62Q enregistrées par les parquets de la jeunesse dans PJG jusqu’au 09/09/20 inclus :      11.541

Sur la base des 100.543 affaires enregistrées jusqu’à hier inclus (9 septembre) par les parquets avec le code de prévention « 62Q - Corona/COVID-19 (infractions mentionnées dans les arrêtés ministériels) », nous présentons ci-dessous les graphiques suivants :

  • le nombre d’affaires 62Q enregistrées par semaine dans MaCH et dans PJG ;
  • l’évolution du nombre total d’affaires 62Q dans MaCH et dans PJG.

 

Flux d'entrée 62Q parquets correctionnels/auditorats du travail, par semaine

Flux d'entrée 62Q parquets de la jeunesse, par semaine

Flux d'entrée 62Q parquets correctionnels/auditorats du travail, cumulatif

Flux d'entrée 62Q parquets de la jeunesse, cumulatif

 

Pour conclure, nous remarquons que les chiffres relatifs aux infractions covid-19 peuvent différer selon qu’ils proviennent de la police ou du ministère public. Cette différence peut parfaitement s’expliquer comme suit :

- Dans la pratique, il peut s'écouler un certain temps avant que

  • la constatation faite par la police soit consignée dans un procès-verbal (visé) finalisé ;
  • un procès-verbal (visé) établi par la police soit transmis au parquet;
  • un procès-verbal soit enregistré dans les applications business utilisées par les parquets et les auditorats.

- Il peut arriver que

  • tous les faits constatés soient comptabilisés;
  • seuls les procès-verbaux (visés ou non) soient comptés ;
  • seuls les procès-verbaux enregistrés par les parquets/auditorats soient pris en compte.

- Il se peut également que soit le procès-verbal, soit les contrevenants mentionnés dans ces procès-verbaux, soient utilisés comme unité de compte.

 

09-09-2020 - Parquet de Bruxelles

Des incidents ont eu lieu la nuit du vendredi 4 au samedi 5 septembre 2020 dans le quartier des Marolles. Deux mineurs ont été mis à disposition du parquet de Bruxelles le 5 septembre et un juge de la jeunesse a été saisi pour des faits de rébellion armée et de port d’arme prohibée.

Ces deux mineurs sont inconnus de la justice. A ce stade, ils ne nient pas avoir été présents sur les lieux mais nient le jet de projectiles. Le juge de la jeunesse a décidé de leur maintien en famille, avec surveillance du SPJ et sous conditions.

Plusieurs incendies, dégradations et rébellion armée envers des forces de l’ordre – et plus précisément, envers des pompiers – ont également eu lieu les soirs du dimanche 6, du lundi 7 et du mardi 8 septembre.

Avisé de ces faits, le parquet de Bruxelles a ordonné divers devoirs d’enquête tels que l’analyse des images de caméras, le rapport du passage du laboratoire de la police fédérale sur les lieux et une enquête de voisinage.

Ce mercredi 9 septembre, les services de police ont découvert des pierres et des projectiles à proximité de la place de la Querelle. Divers devoirs d’enquête ont été requis (analyse d’empreintes, enquête de voisinage, analyse des images de caméras, …).

Les différentes enquêtes suivent activement leur cours pour identifier les suspects et déterminer les circonstances exactes de ces faits.

 

Denis GOEMAN

substitut du procureur du Roi – Porte-parole

09-09-2020 - Federal Public Prosecutor’s Office

 

Afgelopen dinsdagochtend 8 september hebben er, in een dossier van het federaal parket dat wordt geleid door een Brusselse onderzoeksrechter, gelijktijdig 16 huiszoekingen plaatsgevonden in privéwoningen, een wapenhandel en een politiecommissariaat.

Deze huiszoekingen zijn verlopen in het kader van een onderzoek naar de handel in vuurwapens.

Deze huiszoekingen hebben zich voornamelijk afgespeeld in de gemeenten Watermaal-Bosvoorde, Waterloo, Eigenbrakel, Kasteelbrakel, Laken, Oudergem, Lasne, Aat, Verviers en Tubeke.

Er werden talrijke handwapens, lange vuurwapens en automatische wapens aangetroffen, en ook granaten. In totaal werden er 374 wapens voor onderzoek in beslag genomen alsook 400 kilo munitie. Er werden eveneens twaalf voertuigen waaronder meerdere luxevoertuigen in beslag genomen.

Wapendeskundigen hebben de onderzoekers bijgestaan om de verschillende types aangetroffen wapens gemakkelijker te kunnen identificeren.

Er werden 10 personen aangehouden en verhoord door de onderzoekers van de federale gerechtelijke politie van Brussel. Tot die personen behoren verzamelaars, twee wapenhandelaars en een politiecommissaris. Vijf van hen werden ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter die met het dossier is gelast.

In het belang van het onderzoek geeft het federaal parket in dit stadium geen verdere informatie.

 

****

 

Ce mardi 8 septembre au matin, dans un dossier du parquet fédéral dirigé par un juge d’instruction bruxellois, 16 perquisitions ont eu lieu simultanément dans des domiciles privés, dans une armurerie et dans un commissariat de police.

Ces perquisitions se sont déroulées dans le cadre d’une enquête liée à des trafics d’armes à feu.

Les perquisitions se sont notamment déroulées dans les communes de Watermael-Boitsfort, Waterloo, Braine-l’Alleud, Braine-le-Château, Laeken, Auderghem, Lasne, Ath, Verviers et Tubize.

De très nombreuses armes de poing, armes longues et armes automatiques ont été retrouvées, ainsi que des grenades. Au total, 374 armes ont été saisies pour examen ainsi que 400 kilos de munitions. Douze véhicules dont plusieurs véhicules de luxe ont également été saisis.

Des experts en armement sont intervenus en soutien aux enquêteurs, afin d’identifier plus facilement les différents types d’armes retrouvées.

10 personnes ont été interpellées et entendues par les enquêteurs de la police judiciaire fédérale de Bruxelles. Parmi ces personnes, des collectionneurs, deux armuriers et un commissaire de police. Cinq d’entre-elles ont été mises à la disposition du juge d’instruction en charge du dossier.

Dans l’intérêt de l’enquête, le parquet fédéral ne fournira pas plus d’informations à ce stade.

 

 

 

 

 

 

Pages