Actualités

21-10-2019 - Parket Leuven

In de nacht van zondag op maandag 21 oktober ’19 gebeurde er een verkeersongeval op het kruispunt van de Droogveldstraat en de F. Istasstraat in Landen. Een 46-jarige vrouw uit Landen reed met haar auto in op de gevel van een woning op de Droogveldstraat. De auto kwam tot stilstand dwars over een beek. De bestuurster legde een positieve alcoholtest af en reed met een voorlopig rijbewijs. Ze verkeerde aanvankelijk in levensgevaar maar dit is ondertussen geweken.

21-10-2019 - Parket Leuven

In de vroege uurtjes van zondag 20 oktober betrapte een ploeg van PZ Leuven een 26-jarige man uit Leuven met een rugzak vol gestolen goederen. De man onttrok zich in de Diestsestraat aan een controle van de politie. De agenten, die de man herkenden van eerdere interventies, achtervolgden de man die per fiets vluchtte. Ze konden hem onderscheppen op het dak van de parkeergarage van Salons Georges aan het Hogeschoolplein. De rugzak met gestolen spullen werd gevonden in een afvalcontainer aan de ingang van de trappenhal van de parkeergarage. In de rugzak vond de politie onder andere een laptop, een PlayStation controller en herenkledij. Deze spullen bleken gestolen te zijn uit een kot in de Penitentienenstraat in Leuven. Ook de fiets waarmee de man zich verplaatste, zou gestolen zijn. Het parket vorderde een onderzoeksrechter tegen de man op verdenking van diefstal met braak. De twintiger is aangehouden en verschijnt op vrijdag voor de raadkamer.

18-10-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisterennamiddag omstreeks 18u40 kwam de politie van Gent tussen bij een discussie tussen twee mannen in de Vlaanderenstraat in Gent. Een man zou bedreigd geweest zijn door een andere man met een mes.

De verdachte van de bedreigingen werd door de politie aan een controle onderworpen en er werd een mes op hem aangetroffen. De man bleek onder invloed van alcohol.

De man verzette hij zich hevig tegen zijn arrestatie. Tijdens de rit met de combi naar het politiecommissariaat probeerde hij een kopstoot toe te dienen aan een agent en spuwde een agent in het aangezicht.

De verdachte, een 52-jarige man verblijvende in Gent, werd door het parket in snelrecht gedagvaard voor de zitting van de correctionele rechtbank in Gent van 28 november 2019, wegens bedreigingen, verboden wapendracht en weerspannigheid.

De man is geen onbekende voor politie en gerecht.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

18-10-2019 - Parquet de Bruxelles

La procédure faisant suite à l’émission d’un mandat d’arrêt européen à l’encontre de C. Puigdemont s’est poursuivie. Les traductions nécessaires ont été obtenues dans un délai plus court que celui annoncé initialement par les autorités espagnoles.

Ce 17 octobre en matinée, C. Puigdemont, s’est présenté volontairement à la police judiciaire fédérale de Bruxelles. Il a été privé de liberté.

En présence de son avocat, il s’est vu signifier le mandat d’arrêt européen.

Comme le veut la procédure, le parquet de Bruxelles a ensuite requis un juge d’instruction aux fins de mettre à exécution le mandat d’arrêt européen.

Il a été entendu ce 17 octobre dans le courant de l’après-midi par le juge d’instruction bruxellois près le tribunal néerlandophone de Bruxelles saisi de l’affaire. L’audition de C. Puidgemont a été suspendue en fin d’après-midi afin de procéder à certaines vérifications.

C. Puidgemont n’a pas consenti à sa remise aux autorités espagnoles.

A titre informatif, le juge d’instruction dispose de différentes possibilités : non-exécution du mandat d’arrêt, arrestation des personnes recherchées, libération sous conditions ou sous caution.

Le juge d’instruction a décidé de libérer C. Puigdemont sous conditions. Parmi elles, il ne peut quitter le pays et doit rester joignable en toutes circonstances.

L’audience devant la chambre du conseil de Bruxelles est prévue le 29 octobre 2019. Il appartient à la chambre du conseil de statuer sur l’exécution ou non de ce mandat d’arrêt européen.

 

Denis GOEMAN
Substitut-procureur du Roi – Porte-Parole

Stéphanie LAGASSE
Substitut-procureur du Roi – Porte-parole

18-10-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Ivm de gasontploffing gisterennamiddag omstreeks 16u20 in een rijwoning in de Filips van Marnixstraat in Gent, stelde het parket een branddeskundige aan.

Uit de eerste bevindingen van de deskundige blijkt dat de oorzaak zou liggen aan een defect aan het gasfornuis in de keuken op het gelijkvloers. Het betreft een accidentele oorzaak.

Bij de ontploffing werden 2 personen gewond, een 46-jarige vrouw en haar moeder van 87 jaar. Beide personen werden overgebracht naar het ziekenhuis.

De 46-jarige vrouw liep ernstige brandwonden op en verkeerde in levensgevaar. De 87-jarige vrouw was ernstig gewond, doch verkeerde niet in  levensgevaar.

De woning is onbewoonbaar verklaard.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

17-10-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

In het kader van het onderzoek gerelateerd aan de aanslagen te Parijs op 13 november 2015 heeft de Raadkamer van Brussel vandaag de voorlopige hechtenis van Ossama K., Monir A.A., Mohamed A. en Adis A. met twee maanden verlengd.

Indien zij tegen deze beslissing beroep aantekenen dan zullen zij binnen de vijftien dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingsstelling bij het Hof van Beroep te Brussel verschijnen.

*******

Dans le cadre de l’enquête à la suite des attentats à Paris le 13 novembre 2015, la chambre du conseil de Bruxelles a ordonné aujourd’hui la prolongation de la détention préventive de Ossama K., Monir A.A., Mohamed A. et Adis A. pour une durée de deux mois.

S’ils font appel contre cette décision, ils comparaîtront devant la chambre des mises en accusation près la Cour d’Appel de Bruxelles dans les quinze jours.

*******

In connection with the investigation on the terrorist attacks in Paris the 13th  of November 2015, the pre-trial Chamber of the Court of First Degree of Brussels ordered today the prolongation for two months of the temporary custody of Ossama K., Monir A.A., Mohamed A. and Adis A.

If they appeal against this decision, they will appear within fifteen days before the pre-trial chamber of the Court of Appeal of Brussels.

 

16-10-2019 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Turnhout heeft gisteren de aanhouding bevestigd van twee verdachten van een inbraak in Turnhout.

Op 10 oktober werd aan Leiseinde in Turnhout rond 9 uur een inbraak gepleegd. De daders drongen de alleenstaande woning binnen via een raam op de gelijkvloerse verdieping. Het hele huis werd doorzocht en juwelen werden gestolen. Overburen hadden wel een vreemde auto opgemerkt, maar konden niet meer informatie geven.

Politiezone regio Turnhout kon al snel een verdacht voertuig met Duitse nummerplaten ontdekken via de ANPR-camera’s. De federale gerechtelijke politie (FGP) werd verwittigd om verder nazicht te doen naar het voertuig. Al snel werd achterhaald dat het bewuste voertuig meteen na de inbraak naar Antwerpen is gereden en dat de daders daar geprobeerd hebben om de buit te slijten in goudwinkeltjes. Het voertuig werd nog diezelfde dag onderschept en de twee inzittenden werden gearresteerd door PZ Antwerpen.

De snelle doorstroming van de informatie tussen de lokale politiezones en de federale gerechtelijke politie zorgde hier voor het succes.

De twee Servische  verdachten van 20 en 50 jaar werden aangehouden door de onderzoeksrechter in Turnhout. De raadkamer heeft hun aanhouding dinsdag bevestigd.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

16-10-2019 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag beslist om Tom Meeuws buiten vervolging te stellen. Daarmee heeft de raadkamer de vordering van het parket gevolgd.

Op 7 februari 2018 ontving het parket Antwerpen een aangifte van vervoersmaatschappij De Lijn wegens feiten van verstoring van het openbaar opbod door Tom Meeuws in de periode 2014-2015. De klacht handelde in het bijzonder over het opzettelijk en onrechtmatig bevoordelen van enkele Antwerpse ondernemingen in het kader van overheidsopdrachten die aangegaan werden door Tom Meeuws in zijn functie van regionaal directeur voor vervoersmaatschappij De Lijn in Antwerpen.

Na de start van het onderzoek werd op 28 maart 2018 een onderzoeksrechter gevorderd voor valsheid in geschriften, misbruik van vertrouwen en het verstoren van het openbaar opbod. De Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie van de Federale Politie heeft een zeer uitvoerig en grondig onderzoek gevoerd naar hoe enkele samenwerkingscontracten tot stand waren gekomen. Daarbij werden onder meer huiszoekingen uitgevoerd en werden betrokkenen meermaals verhoord.

Na het gerechtelijk onderzoek stelt het Openbaar Ministerie vast dat er geen aanwijzingen zijn dat Meeuws Tom strafbare feiten pleegde in het kader van deze contracten, ten voordele van zichzelf of anderen. Het dossier is vandaag voorgelegd aan de raadkamer. Het Openbaar Ministerie heeft gevraagd om Tom Meeuws buiten vervolging te stellen in dit strafdossier en de raadkamer heeft uiteindelijk beslist om de buitenvervolgingstelling uit te spreken.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

15-10-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Zondagnamiddag 13/10/2019 omstreeks 18u15 vond een schietincident plaats in Lievegem in Vellare en later ook in de Centrumstraat.

De politie kreeg bericht dat een schot zou afgevuurd zijn op een woning. Een raam werd door een projectiel doorboord. In de woning was een man aanwezig, doch deze werd niet gewond.

Kort nadien werd in de Centrumstraat een voertuig onder vuur genomen vanuit een ander voertuig. De ruit van het passagiersportier werd door een projectiel verbrijzeld. De passagier van het beschoten voertuig, een 74-jarige vrouw, werd gewond. Ze kreeg een projectiel in haar arm maar verkeert niet in levensgevaar.

De slachtoffers zijn resp. de vader en de moeder van een 52-jarige vrouw uit Lievegem. Deze vrouw zat aan het stuur van het beschoten voertuig, maar werd niet gewond.

Uit het onderzoek kwam vrij snel een verdachte in beeld, nl de 48-jarige ex-vriend van de 52-jarige vrouw, dochter van het koppel.

Zondagavond omstreeks middernacht werd de verdachte opgepakt in zijn woning in Wichelen (Serskamp).

De man werd verhoord en is op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden wegens poging moord en verboden wapendracht.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

15-10-2019 - Parket Leuven

Op zondagavond 14 oktober rond 23 uur wandelde een 19-jarige kotstudent in de Vaartstraat in Leuven toen hij werd aangesproken door een groepje van zes mannen. Eén van de mannen vroeg wat kleingeld en een andere wilde zijn jas passen. De jongeman gaf ongeveer €1 aan kleingeld af en liet de man zijn jas passen. Hij kreeg zijn jas terug maar nadien vroeg een derde man om zijn horloge te mogen passen. De derde verdachte gaf de horloge niet terug. Het slachtoffer hield de derde verdachte even tegen waarna de verdachte dreigde om het slachtoffer te slaan. De mannen gingen er vandoor met het horloge van het slachtoffer. Door de goede persoonsbeschrijving van de verdachten door het slachtoffer en het alerte optreden van de politie, kon een politieploeg enkele uren later één van de verdachten arresteren in de Brouwersstraat in Leuven.  Het gaat om een 19-jarige man uit Lubbeek die aan het slachtoffer zou gevraagd hebben om zijn jas te passen. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek tegen de man op verdenking van afpersing  bij nacht door twee of meer personen. De verdachte werd vandaag voor de onderzoeksrechter geleid en aangehouden.

De lokale recherche van PZ Leuven voert het onderzoek.

15-10-2019 - Parket Leuven

Het parket dagvaardde vier jongeren in toepassing van het snelrecht nadat ze zondagnacht 13 oktober een diefstal met geweld hadden gepleegd in het station van Tienen. Het slachtoffer en zijn vriend, twee mannen uit Tienen, kwamen rond 1 uur toe met de trein vanuit Brussel . De man zette zich op een bankje op het perron om zijn spullen in zijn tas op te bergen toen de vier jongeren rond hem kwamen staan.  De jongeren vroegen om een sigaret en bleven rond het slachtoffer hangen. Nadat ze weg waren, merkte de man dat zijn smartphone was verdwenen. Hij liep de jongeren achterna in de Vierde Lansierslaan en confronteerde hen met de diefstal .Eén van de jongeren gaf het slachtoffer een duw en een andere stampte hem. Daarna ontstond er een gevecht tussen de jongeren en het slachtoffer. Het slachtoffer verwittigde de politie vanop de spoedafdeling van het ziekenhuis. De politie kon het viertal een halfuur later arresteren in de Leuvenselaan. De verdachten werden herkend door het slachtoffer en zijn vriend. Ze beweerden minderjarig te zijn maar een leeftijdsonderzoek wees uit dat ze meerderjarig zijn. De vier jongeren moeten zich in november voor de correctionele rechtbank verantwoorden.

14-10-2019 - Parket Leuven

Op vrijdag 11 oktober brak er rond 15.40u brand uit in een appartementsgebouw aan de Dreef in Begijnendijk;:/ De brand ontstond in het appartement in de rechter bovenhoek van het gebouw en breidde zich uit over het hele gebouw. De bewoners werden allemaal tijdig geëvacueerd. Het parket stelde de branddeskundige en het labo aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Zij kwamen in hun eerste bevindingen tot het besluit dat kortsluiting aan de basis lag van de brand en er dus geen kwaad opzet mee was gemoeid.

14-10-2019 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft in de loop van de voormiddag een 57-jarige Bosniër aangehouden wegens moord op een 88-jarige vrouw.

 

De hulpdiensten werden gisterennamiddag opgeroepen voor een vrouw die zwaargewond op een bankje op de Stadswaag in Antwerpen zat. Omstaanders dienden haar de eerste zorgen toe in afwachting van de hulpdiensten. Het slachtoffer werd nog in allerijl overgebracht naar het Stuivenbergziekenhuis, maar in de loop van de avond is de vrouw aan haar verwondingen overleden. De politie had snel een verdachte in beeld en iets voor 20 uur kon de 57-jarige Bosniër gearresteerd worden in het Centraal Station.

De onderzoeksrechter heeft de man deze voormiddag verhoord. Tijdens dat verhoor heeft de vijftiger de feiten bekend. De feiten zijn gekwalificeerd als moord en donderdag zal de verdachte voor de raadkamer verschijnen.

In het belang van het verdere onderzoek kan er niet meer informatie worden vrijgegeven.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

10-10-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

De man die - op basis van telefonieonderzoek - werd geïdentificeerd en opgepakt na telefoon naar het Vlaams Parlement, mocht gisterenavond beschikken.

Uit de materiële en objectieve elementen van het grondig gevoerde onderzoek en uit de diverse verhoren, blijkt geen sprake te zijn van enige bommelding of dreiging met een aanslag.

Het gevoerde gesprek werd integraal opgenomen op de telefoon van de betrokken man, via een app die ieder telefoongesprek automatisch opneemt. Uit dat gesprek, waarbij de man van bij de aanvang zijn identiteit opgaf en in het Engels belde voor inlichtingen, blijkt dat op geen enkel ogenblik sprake is van enige dreiging. De tijdsduur van de opname stemt volledig overeen met de tijdsduur die blijkt uit de resultaten van het telefonieonderzoek verstrekt door de provider.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

09-10-2019 - Parket Antwerpen

In het kader van een lopend gerechtelijk onderzoek rond de onwettige uitoefening van de geneeskunde zijn er vandaag drie huiszoekingen uitgevoerd in Antwerpen en Brasschaat.

Het parket Antwerpen had vorige vrijdag een dossier ontvangen van de Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) over misbruik rond het toedienen van illegale fillers en botox.

Maandag heeft het parket een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van onwettige uitoefening van de geneeskunde en verboden reclame voor implanteerbare hulpmiddelen. In het kader van dat gerechtelijk onderzoek heeft de lokale recherche leefmilieu van PZ Antwerpen in samenwerking met inspectiediensten vandaag drie simultane huiszoekingen uitgevoerd: twee in Antwerpen, één in Brasschaat.

De huiszoekingen waren positief. Het verdere onderzoek door de lokale recherche wordt verdergezet onder leiding van de onderzoeksrechter.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Pages