Actualités

22-08-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

In het kader van het onderzoek gerelateerd aan de aanslagen te Parijs op 13 november 2015 heeft de Raadkamer van Brussel vandaag de voorlopige hechtenis van Ossama K., Monir A.A. en Mohamed A. met twee maanden verlengd en van Adis A. met één maand.

Indien zij tegen deze beslissing beroep aantekenen dan zullen zij binnen de vijftien dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingsstelling bij het Hof van Beroep te Brussel verschijnen.

*******

Dans le cadre de l’enquête à la suite des attentats à Paris le 13 novembre 2015, la chambre du conseil de Bruxelles a ordonné aujourd’hui la prolongation de la détention préventive de Ossama K., Monir A.A. et Mohamed A. pour une durée de deux mois et d’Adis A. pour une durée d’un mois.

S’ils font appel contre cette décision, ils comparaîtront devant la chambre des mises en accusation près la Cour d’Appel de Bruxelles dans les quinze jours.

*******

In connection with the investigation on the terrorist attacks in Paris the 13th  of November 2015, the pre-trial Chamber of the Court of First Degree of Brussels ordered today the prolongation for two months of the temporary custody of Ossama K., Monir A.A., Mohamed A. and for one month for Adis A.

If they appeal against this decision, they will appear within fifteen days before the pre-trial chamber of the Court of Appeal of Brussels.

 

21-08-2019 - Parquet de Bruxelles

Ce mardi 20 août, vers 23h45, la zone de police Bruxelles Capitale- Ixelles procède à un contrôle au Mont des Arts en raison d’une forte augmentation de vente de stupéfiants dans le parc. A cette occasion, les policiers souhaitent procéder notamment au contrôle d’un jeune homme né en 2002. Ce dernier prend la fuite à pied et est poursuivi par deux policiers à pied.

Au cours de sa fuite, le jeune descend la rue Ravenstein et s’engouffre dans la galerie Ravenstein. La poursuite continue dans la galerie et le jeune homme, en sortant de celle-ci, emprunte la rue Cantersteen. Au même moment, un véhicule de la brigade anti-agression (BAA) est appelé pour des voleurs à l’œuvre (en flagrant délit) et emprunte la rue Cantersteen. Le jeune homme a été percuté par ce véhicule en intervention et est décédé sur place.

Suite à cet accident, la zone de police de Bruxelles Nord a été appelée sur place pour procéder aux constations et aux divers devoirs d’enquête.Le parquet de Bruxelles a été avisé des faits et a requis le laboratoire de la police fédérale, un médecin légiste et un expert automobile, lesquels sont descendus sur les lieux. Plusieurs devoirs d’enquête ont également été ordonnés et sont en cours d’exécution, notamment l’exploitation des images caméra, l’audition des témoins présents sur les lieux et le dépannage judiciaire du véhicule de police.

L’enquête suit son cours pour déterminer les circonstances exactes de l’accident.

20-08-2019 - Parket Leuven

Op de kermisfuif in Binkom heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag 20 augustus ’19 een incident voorgedaan waarbij de DJ ernstig gewond is geraakt. Rond 4.20 uur kreeg de 38-jarige man uit Boutersem het aan de stok met een groepje jongeren. Toen de jongeren het podium beklommen en de DJ hen daarop aansprak, haalde één van de jongens uit met zijn bierglas. Hij sloeg het glas kapot in de hals van de DJ. De dertiger liep een zware wonde op aan de hals die potentieel levensgevaarlijk was. Het parket stelde een wetsarts aan om de aard van de verwondingen te onderzoeken. De 17-jarige verdachte, een jongen uit Boutersem, raakte zelf gewond aan de hand maar kon inmiddels verhoord worden. Het parket vorderde de jeugdrechter tegen de minderjarige verdachte op verdenking van poging tot doodslag. De jongen wordt morgen voorgeleid bij de jeugdrechter.Op de kermisfuif in Binkom heeft zich in de nacht van maandag op dinsdag 20 augustus ’19 een incident voorgedaan waarbij de DJ ernstig gewond is geraakt. Rond 4.20 uur kreeg de 38-jarige man uit Boutersem het aan de stok met een groepje jongeren. Toen de jongeren het podium beklommen en de DJ hen daarop aansprak, haalde één van de jongens uit met zijn bierglas. Hij sloeg het glas kapot in de hals van de DJ. De dertiger liep een zware wonde op aan de hals die potentieel levensgevaarlijk was. Het parket stelde een wetsarts aan om de aard van de verwondingen te onderzoeken. De 17-jarige verdachte, een jongen uit Boutersem, raakte zelf gewond aan de hand maar kon inmiddels verhoord worden. Het parket vorderde de jeugdrechter tegen de minderjarige verdachte op verdenking van poging tot doodslag. De jongen wordt morgen voorgeleid bij de jeugdrechter.

19-08-2019 - Parket Oost-Vlaanderen
19-08-2019 - Parquet de Bruxelles

Faits : décès suspect

Date et lieu : 19/08/2019 – Ixelles Campus Solbosch

Suspect : /

Victime : femme née en 1995

 

Le 19 août à 12h20 la police de la zone Bruxelles-Capitale – Ixelles a été informée de la découverte du corps d’une jeune femme dans un bâtiment du campus Solbosch (ULB).

La victime ayant été retrouvée dans un bâtiment ouvert au public, le parquet a requis un médecin légiste et le laboratoire de la police fédérale afin d’effectuer les premières constatations sur les lieux. D’après celles-ci, la thèse du suicide serait privilégiée.

Le parquet a néanmoins requis une autopsie afin de déterminer la cause du décès.

14-08-2019 - Parket Antwerpen

PZ Klein-Brabant heeft in de nacht van zondag op maandag een inbreker gearresteerd. De 21-jarige man uit Puurs-Sint-Amands werd intussen aangehouden door de onderzoeksrechter en hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Mechelen.

Op 12 augustus 2019, iets voor 6 uur, uur had een getuige de twintiger opgemerkt aan de Richard Caluwaertstraat in Bornem. Omdat die man zich verdacht gedroeg, belde de getuige onmiddellijk de politie. De getuige zag nog hoe de man een ladder op een aanhangwagen, die achter een personenauto hing, legde. Daarna ging die er met de auto en de aanhangwagen vandoor. De interventieploegen konden het voertuig in Puurs-Sint-Amands onderscheppen. In de aanhangwagen werd ook materiaal gevonden dat gestolen was op een bouwwerf in Bornem in de nacht van 11 op 12 augustus.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

13-08-2019 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen (afdeling Turnhout) is een onderzoek gestart naar aanleiding van een schietincident maandagavond in Mol.

PZ Balen-Dessel-Mol ontving maandagavond verschillende oproepen van getuigen die omstreeks 21.15 uur schoten hadden gehoord in de Postelarenweg in Mol. Toen de eerste patrouilles ter plaatse waren, stond er nog een 10-tal personen op straat. Ze hadden knuppels op zak.

De aanleiding zou een relatiebreuk zijn tussen een man en een vrouw met roots in het voormalige Joegoslavië. De man zou met familieleden verhaal komen halen zijn bij zijn schoonfamilie in Mol. Daarbij zou dan geschoten zijn met een alarmpistool naar de woning, maar bij de vaststellingen door de politie werden ook hulzen gevonden. Bij een huiszoeking waarbij een explosievenhond werd ingezet, werd een wapen gevonden. Niemand is bij het incident gewond geraakt.

De politie heeft 8 mensen van hun vrijheid beroofd: het gaat om vier mannen en vier vrouwen van 17, 19, 22, 24, 25, 27, 46 en 50 uit Mol, Tessenderlo en Deurne uit één van de twee families.

Tijdens de verhoren heeft de 50-jarige man bekend dat hij met een wapen geschoten heeft. Hij zal worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter wegens poging doodslag en verboden wapendracht.

Over de precieze omstandigheden bestaan nog veel onduidelijkheden.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

09-08-2019 - Parket Leuven

Op woensdag 7 augustus rond 14.45u betrapte de winkeldetective van warenhuis Inno in de Dieststestraat in Leuven twee mannen op winkeldiefstal. De detective had gezien dat de mannen rondhingen op de parfumerieafdeling. Hij zag dat één van de mannen uiteindelijk drie flacons onder zijn trui verstopte en naar de bovenverdieping ging. Daar verwijderde de verdachte de beveiligingstrips van de verpakking van de parfums. Toen de man naar buiten wilde wandelen zonder de parfums te betalen, hield de detective hem en zijn kompaan tegen.

Omdat één van de mannen splinternieuwe schoenen aan had waar het prijskaartje nog aan hing en er in de rugzak van de verdachten nog twee powerbanks en nieuwe sokken werden gevonden, besloot de politie langs te gaan bij de winkels die deze producten verkochten. Zowel bij Hema, Kruidvat als schoenwinkel Van Haren bleken deze producten uit de stock te ontbreken en werden de verdachten herkend.

De winkeldetective van Inno herkende de 26-jarige verdachte ook van een winkeldiefstal van parfums op 22 juni. Ook Supermarkt Spar kreeg op 6 en 9 juni ongenood bezoek van de twee verdachten.

Het parket dagvaardde de twee mannen, Roemenen van 20 jaar en 26 jaar, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Zij zullen in september voor de rechter moeten verschijnen op verdenking van al deze winkeldiefstallen.

09-08-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Het openbaar ministerie heeft nood aan administratieve medewerkers. Gelet op de federale besparingsmaatregelen worden de personeelskaders van het parket voorlopig niet ingevuld. In overleg met de Minister van Justitie, kunnen de kaders wél tijdelijk worden ingevuld met contractuele medewerkers waarvoor niveaus A, B en C in aanmerking komen.

Het parket Oost-Vlaanderen is op zoek naar geïnteresseerde kandidaten die in het bezit zijn van één van de volgende diploma’s:

rechten,  criminologie, bestuurskunde en publiek management, economie, handelswetenschappen, (politieke en) sociale wetenschappen, communicatiewetenschappen, journalistiek, IT, informatica, (bedrijfs- of) office management, human resources management.

De contracten zijn voor beperkte duur en kunnen worden ingevuld in de afdelingen Dendermonde, Gent en Oudenaarde van het parket Oost-Vlaanderen in de periode vanaf 01.10.2019.

Personen die geïnteresseerd zijn in een functie bij het parket Oost-Vlaanderen en voldoen aan het juiste profiel (alle personen die in aanmerking komen voor een niveau A,B en C), kunnen contact opnemen met waarnemend hoofdsecretaris Chris Van Berlo (Chris.vanberlo@just.fgov.be).

09-08-2019 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen (afdeling Mechelen) laat vandaag drie Roemenen voorleiden bij de onderzoeksrechter. Ze worden beticht van de diefstal van kabels aan het station van Willebroek.

PZ MeWi kreeg op donderdag rond 3 uur een storingsmelding aan het station van Willebroek. Een patrouilleploeg ging meteen ter plaatse en in de onmiddellijke omgeving van het station van Willebroek trok een bestelwagen, een Mercedes Sprinter, de aandacht van de inspecteurs. De bestelwagen werd in de Jozef Wautersstraat onderschept. De drie inzittenden gaven een onsamenhangend verhaal over hun aanwezigheid. In het voertuig werd een partij kabels gevonden die volgens het trio afkomstig zou zijn uit Roemenië, maar er is wel degelijk een diefstal van kabels vastgesteld aan het station.

De drie Roemeense mannen van 29, 30 en 34 jaar worden gearresteerd en ze worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Mechelen wegens diefstal en bendevorming.

De 29-jarige stond geseind met een ‘bevel tot gevangenneming’.

Het onderzoek wordt verder gevoerd door de spoorwegpolitie.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

08-08-2019 - Parket Brussel

Faits : Accident mortel

Date et lieu : 8 août 2019 - Anderlecht

Suspect : /

Victime : G. D. né en 1976

 

Suite à diverses questions reçues de divers médias, le parquet de Bruxelles peut confirmer ce qui suit. Cette nuit, vers 3h30, la police d’Anderlecht a été contactée pour une personne blessée sur la voie publique, au carrefour de la route de Lennik. Arrivée sur place, elle entre en contact avec un homme légèrement blessé et manifestement sous l’emprise de l’alcool. Il est emmené à l’hôpital Erasme par ambulance pour y être soigné. L’homme prétendra avoir chuté seul sur la voie publique.

A 5h30, la police de la route de la Police Fédérale est appelée pour un accident survenu sur le ring à hauteur d’Anderlecht à hauteur de km 55.

Un véhicule a renversé une personne qui circulait à pied sur le ring. Le conducteur du véhicule a été légèrement blessé et a été également emmené à l’hôpital. Le piéton est quant à lui décédé sur place. Le piéton s’avère être la même personne que celle qui avait été emmenée à l’hôpital un peu plus tôt. 

Le parquet a été contacté et une enquête a été ouverte pour déterminer dans quelles circonstances le piéton est décédé. Différents devoirs d’enquête sont en cours, notamment des auditions de témoins et ce, afin notamment de déterminer le trajet emprunté par la victime ainsi que son taux d’alcoolémie. Un médecin légiste a été requis par le parquet.

Le ring a été rouvert à la circulation à 9h45 et l’enquête est en cours pour déterminer les circonstances exactes de cet accident.

 

Stéphanie Lagasse

Porte-parole

07-08-2019 - Parket Antwerpen

Op de scoutsfuif van vzw Scouting Waver werden in de nacht van zaterdag 3 op zondag 4 augustus 2019 valse biljetten van 50 euro uitgegeven. Een meerderjarige en drie minderjarigen kwamen als verdachten in beeld. 

Aandachtige medewerkers van de scoutsfuif hadden vastgesteld dat er geregeld drankbonnen werden gekocht met valse eurobiljetten die hetzelfde serienummer hadden. Het ging in totaal om 750 euro. De beveiligingsfirma werd ingeschakeld en drie personen werden betrapt. Het ging om twee minderjarigen uit Boom en Edegem en één meerderjarige uit Duffel.

De minderjarige hoofdverdachte had de fuif al verlaten, maar de 17-jarige werd in de loop van de ochtend in zijn woonplaats in Aartselaar gearresteerd. Tijdens de huiszoeking werd nog vals geld aangetroffen. Heel concreet ging het om coupures van 50 euro voor een totaalbedrag van 7.750 €. De 17-jarige werd verhoord en mocht daarna beschikken.

PZ Bodukap voert het verdere onderzoek naar de herkomst van de valse biljetten.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

06-08-2019 - Parquet de Bruxelles

Dans le cadre d’une enquête en cause notamment de HSBC PRIVATE BANK SA (SUISSE), le parquet de Bruxelles a conclu avec les suspects le paiement transactionnel d’une somme de 294,4 millions d’euros. Outre ce montant, l’Etat belge a également été préalablement indemnisé de son préjudice civil (non fiscal)  pour un montant total de 400.000 euros.

Il y a lieu de rappeler qu’il s’agit de l’accord intervenu entre le parquet et les suspects et que conformément à l’article 216 bis du Code d’instruction criminelle, cet accord devra faire l’objet d’un contrôle tant sur la forme que sur le fonds par la chambre du conseil, à qui il reviendra d’homologuer ou non cette transaction. Le dossier devrait pouvoir être fixé à cet effet devant la chambre du conseil dans le courant du mois de septembre 2019.

Inculpée par un juge d’instruction en 2014 pour des faits de fraude fiscale grave et organisée, faux et usage de faux, blanchiment et exercice illégal d’intermédiaire financier, HSBC PRIVATE BANK SA (SUISSE) a indiqué avoir pris des mesures importantes initiant une refonte complète des structures, des contrôles et des procédures visant à adapter son profil de risque. Dans ce cadre, HSBC fait valoir avoir entre autres mis en œuvre des réformes visant à assurer une plus grande transparence :

  • De nouveaux directeurs généraux, un nouveau directeur de la conformité réglementaire et un nouveau directeur de la lutte contre la criminalité financière ont été engagés.
  • La banque a mis fin à certains services, comme ceux en rapport avec des sociétés offshore.
  • HSBC s’est séparée de nombreux marchés et clients et a mis en œuvre une politique de transparence fiscale à l’égard des clients existants.

Compte tenu de la nature des faits en cause, du changement de politique de gestion des avoirs au sein de HSBC et de la transaction civile conclue entre HSBC et l’Etat belge, le parquet de Bruxelles a décidé de mettre en place une procédure de « transaction pénale élargie », avec une sanction pécuniaire de 294,4 millions d’euros. Pour rappel, la « transaction pénale élargie » permet un dédommagement plus rapide de la (ou des) victime(s) – ici, de l’Etat belge – et un remboursement mieux assuré des dettes fiscales et/ou sociales. Ce type de transaction permet également un gain de temps et d'argent en évitant des procédures coûteuses et souvent complexes.

 

Récapitulatif des faits

L’enquête en cause de HSBC PRIVATE BANK SA (SUISSE) démarre en mars 2013 et mène à des perquisitions réalisées en octobre de la même année au sein de ladite banque. Le juge d’instruction CLAISE, qui travaille alors avec les membres de la DR4, division financière de la Police Judiciaire Fédérale de Bruxelles, procède en novembre 2014 à l’inculpation de la banque HSBC PRIVATE BANK SA (Suisse) pour les faits mentionnés ci-dessus.

Les soupçons à l’égard de la banque HSBC PRIVATE BANK SA (Suisse) portent au départ sur sa présence et son intervention illégale en Belgique, durant plusieurs années, en vue de démarcher et gérer les avoirs d’une clientèle très aisée, issue plus particulièrement du monde diamantaire anversois.

La banque suisse est également suspectée d’avoir sciemment favorisé et même encouragé la fraude fiscale en mettant à disposition de certains de ses clients privilégiés des sociétés offshore, situées notamment au Panama et dans les Iles Vierges, n’ayant aucune activité économique et n’ayant comme seul but que de dissimuler les avoirs des clients. A ce sujet, HSBC Private Bank (Suisse) aurait vendu des sociétés offshore à certains de ses clients en vue de contourner la directive 2003/48/CE du conseil de l’Union européenne sur la fiscalité de l’épargne, directive qui permettait aux Etats membres de prélever des impôts sur les revenus de l’épargne de leurs contribuables, même lorsque ceux-ci sont obtenus dans un autre Etat membre de l’ U.E.

La Suisse devait collaborer à cette directive suite à un accord bilatéral signé en 2004 entre la Suisse et l’Union européenne. Ainsi, certains revenus de l’épargne réalisés en Suisse par des contribuables belges, devaient faire l’objet d’une retenue à la source de 15% à partir du 1 juillet 2005 et de 35% à partir de 2011. Cette mesure visait plus particulièrement à lutter contre la fraude.

Plus d’un millier de contribuables belges pourraient être concernés pour des montants qui porteraient sur plusieurs milliards de dollars qui ont été placés, gérés et/ou transférés entre 2003 et nos jours.

Ces pratiques ont engendré un préjudice pour l’Etat belge (voir ci-dessus). D’importantes sommes d’argent sont également susceptibles d’avoir été blanchies. A noter que les contribuables concernés sont, tant des clients qui n’ont pas fait savoir au SPF Finances qu’ils disposaient d’avoir à l’étranger que ceux qui ont signé des régularisations fiscales (DLU) et des accords fiscaux.

06-08-2019 - Parket Leuven

Op vrijdag 2 augustus 2019 paste de politie van zone Hageland de procedure van de onmiddellijke minnelijke schikking toe tijdens het evenement Bunktek dat hoort bij de Strandfuif in Glabbeek. De politie kreeg versterking van twee drughonden, de federale politie en PZ Leuven. De politie controleerde bij de ingang of de fuifgangers drugs bij zich hadden. De politie stelde naar aanleiding van deze controles 21 processen-verbaal voor drugsbezit op. Eén 17-jarige had 4,9 gram cannabis bij zich. Hij zal door het jeugdparket worden vervolgd. De overige 20 personen die werden betrapt bij de controles kregen een onmiddellijke minnelijke schikking voorgeschoteld van 75 tot 400 euro. Zij konden ter plaatse betalen via de betaalterminal of kregen een overschrijvingsformulier mee.

De betrapte personen waren allen mannen tussen de 21 jaar en de 50 jaar. Negen mannen hadden alleen cannabis mee. Het ging telkens om minder dan 5 gram. De overige mannen hadden XTC-pillen, hasj of cocaïne in gebruikershoeveelheden bij. Eén twintiger had 0,3 gram ketamine en 1 pil XTC mee.

Tijdens de Strandfuif op zaterdag 3 augustus werden twee tieners gearresteerd die er van verdacht worden drugs te dealen. Het gaat om een 16-jarige jongen uit Aarschot en een 16-jarig meisje uit Glabbeek. De tieners werden op maandag 5 augustus voor de jeugdrechter geleid. De jongen wordt vandaag ondergebracht in de gesloten jeugdinstelling in Everberg. Het meisje werd onder toezicht geplaatst van de jeugdrechter in Leuven. De feiten kwamen aan het licht toen een 15-jarige meisje rond middernacht onwel werd op de Strandfuif nadat ze een XTC-pil had genomen. Het meisje zou de pil hebben gekregen van de twee 16-jarigen. De verdachten werden gefouilleerd en de jongen had 23 XTC-pillen op zak. Het 15-jarige meisje dat onwel werd, werd overgebracht naar het ziekenhuis maar haar toestand is gunstig geëvolueerd.

06-08-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisterenavond omstreeks 21u40 vond een dodelijk verkeersongeval plaats in de Buissestraat in Kluisbergen. Ter hoogte van het rondpunt verloor de bestuurder de controle over het stuur van zijn personenwagen en belandde tegen de gevel van een woning.

De bestuurder, een 58-jarige man uit Kluisbergen, overleed ter plaatse. In het voertuig zat ook de 11-jarige neef van de man. De jongen werd met zware verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeert niet in levensgevaar.

De aangereden woning werd door de brandweer onbewoonbaar verklaard.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

Pages