Actualités

26-11-2021 - Parquet de Bruxelles

Suites de l’opération menée par la zone de police Midi le mercredi 24 novembre 2021 dans le cadre d’une instruction judiciaire relative à des faits de vente de stupéfiants, en association

Pour rappel, le mercredi 24 novembre 2021, la zone de police Midi, en coopération avec d’autres zones de police bruxelloises et avec l’appui des unités spéciales de la police fédérale, avait effectué un total de vingt-trois perquisitions dans le cadre d’un dossier relatif à des faits de vente de stupéfiants, en association.

A cette occasion, 9,230 kilos de cannabis, 435 grammes de cocaïne ainsi qu’une somme d’argent d’au moins 180.000 euros avait notamment été saisis.

Au total, vingt-sept personnes avaient été privées de liberté.

Parmi celles-ci, treize ont été inculpées du chef de vente de stupéfiants, en association, et placées sous mandat d’arrêt par le juge d’instruction.

La qualité de dirigeant d’une association a été retenue à l’encontre de deux inculpés.

La chambre du conseil statuera sur le maintien de ces détentions préventives dans un délai de cinq jours.

 

Martin François

substitut du procureur du Roi – Porte-parole

 

 

26-11-2021 - Parket Leuven

Een 41-jarige man uit Aarschot veroorzaakte op dinsdag 23 november een kop-staartaanrijding op de autosnelweg E314 in Kessel-Lo. De politie werd er bij gehaald en die stelde vast dat de veertiger reed onder invloed van drugs. Uit verdere controle bleek dat de man daags voordien, op maandag 22 november, nog tot driemaal toe bij verstek werd veroordeeld door de politierechtbank van Leuven voor allerlei verkeersinbreuken. Hij werd onder andere veroordeeld tot verschillende gevangenisstraffen, te meer omdat hij al sinds 2014 een levenslang rijverbod had. Het parket vorderde na de kop-staartaanrijding van dinsdag de onderzoeksrechter tegen de hardleerse verkeersovertreder voor verschillende overtredingen van de wegcode en de wegverkeerswet. Hij werd door de onderzoeksrechter aangehouden en verblijft in voorlopige hechtenis. Morgen verschijnt de man voor de raadkamer.

25-11-2021 - Staatsanwaltschaft Eupen - Parquet d'Eupen

Der Konzertierungsausschuss hat am 17/11/2021 den aktuellen Stand der Coronavirus-Pandemie in unserem Land besprochen und sich auf eine Reihe neuer Schutzmaßnahmen geeinigt. Unter folgendem Link finden Sie einen Überblick der aktuellen Maßnahmen bezüglich das Coronavirus gültig ab dem 20 November 2021.

Des weiteren finden Sie unter diesen Link die konsolidierte Fassung des Königlicher Erlass vom 28/11/2021 über die verwaltungspolizeilichen Maßnahmen, die erforderlich sind, um die Folgen der ausgerufenen epidemischen Notsituation in Bezug auf die Pandemie des Coronavirus COVID-19 für die Volksgesundheit zu verhindern oder einzuschränken.

Weitere Informationen finden Sie als Bürger auf https://www.info-coronavirus.be/de/

 

24-11-2021 - Parket Antwerpen

De Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen heeft de afgelopen dagen een 20-tal huiszoekingen uitgevoerd in België en Nederland in het kader van een gerechtelijk onderzoek rond internationale drugstrafiek.

 

Het onderzoek nam een start, toen op 25 augustus 2020 een brandwacht van een havenbedrijf op kaai 206 in de Antwerpse haven door meerdere verdachten werd overmeesterd op een extreem gewelddadige manier. De onschuldige man kon gelukkig ontkomen door in het havendok te springen. Hij verstopte zich een tijd achter aan containerschip en kon uiteindelijk via de bemanning van een schip alarm slaan. Na een tijd was de man erin geslaagd zichzelf te redden en heeft hij via de bemanning op een schip uiteindelijk alarm kunnen slaan. De uithalers waren bezig om een partij cocaïne uit een koelcontainer te halen. Ze sloegen op de vlucht bij de aankomst van de scheepvaartpolitie en ze konden ontkomen. In de bewuste container, afkomstig uit het Guayaquil, werd door de douane een partij van 476 kilogram cocaïne ontdekt.

De Federale Gerechtelijke Politie kon in het gerechtelijk onderzoek achterhalen dat verdachten Amsterdamse beroepscriminelen zouden zijn die als missie hadden om een partij cocaïne te recupereren uit de koelcontainer en dit blijkbaar ten koste van alles en iedereen. Daarbij kregen ze noodzakelijke hulp van een corrupte veiligheidsagent.

Via het verdere onderzoek konden zowel de uitvoerende, logistieke als coördinerende cellen van de grotendeels Nederlandse criminele organisatie worden in kaart gebracht. Informatie uit het gerechtelijk onderzoek rond SKY ECC heeft in dit onderzoek extra materiaal opgeleverd. Onder meer de invoer van een partij cocaïne van 308 kilo van Brazilië naar Antwerpen.

De illegale winsten die in het kader van dit dossier konden worden vastgesteld, worden berekend op zo'n 6 miljoen euro.

Ook op dinsdag 23 en woensdag 24 november volgden er nog arrestaties en enkele huiszoekingen in België én in Nederland, in samenwerking met de Nederlandse politiediensten. Aan de actie hebben in totaal ongeveer 150 manschappen deelgenomen.

In totaal konden 20 verdachten (13 in België en 7 in Nederland) worden gearresteerd die in leeftijd variëren tussen de 21 en 48 jaar en kon men overgaan tot een inbeslagname van:

3 luxevoertuigen

Luxegoederen waaronder 28 dure uurwerken

36.000€ cash gelden

Rekeningen/beleggingen werden geblokkeerd en vastgoed in beslag genomen.

4 wapens en munitie

Voor 4 verdachten worden internationale/Europese aanhoudingsbevelen uitgevaardigd.

De feiten zijn gekwalificeerd als mededaderschap invoer verdovende middelen in vereniging, deelname criminele organisatie, opzettelijke slagen en verwondingen en inbreuken op de wapenwetgeving.

Het onderzoek wordt verdergezet.

Communicatiecel : parket Antwerpen

23-11-2021 - Parquet général et Auditorat général de Bruxelles

Levée d’immunité d’un député européen permettant des poursuites pour excès de vitesse

Le 11.11.2021, le Parlement européen a autorisé la levée de l’immunité d’un député au Parlement européen demandée par le parquet général de Bruxelles afin que celui-ci puisse être poursuivi devant le tribunal de police pour excès de vitesse.

Le 25 octobre 2020, la police a constaté une infraction de vitesse sur l’autoroute E411 où le conducteur roulait à 179 km/h au lieu de la vitesse maximale autorisée de 120 km/h. Vu que le conducteur est membre du Parlement européen, le procureur général de Bruxelles a demandé au Parlement européen de lever l’immunité du député. Cette demande a été validée par le Parlement européen le 11 novembre 2021.

La levée d’immunité permet au procureur du Roi du Brabant wallon de poursuivre le conducteur devant le tribunal de police, conformément aux directives internes du Ministère Public.

Il s’agit de la troisième demande de levée d’immunité parlementaire que le procureur général de Bruxelles a adressée au Parlement européen au cours des deux dernières années pour d’éventuelles infractions de roulage. Ces demandes ont chaque fois été agréées.

 

23-11-2021 - Parket Leuven

Een hotel op de Grote Markt in Leuven verwittigde op 22 november 2021 de politie omdat een hotelgast zijn rekening niet kon betalen. De gast had de kamer bevuild en had er gerookt. De man, een 55-jarige uit Middelburg, zou in de nacht van 5 op 6 november ook gelogeerd hebben in het hotel en kon ook toen zijn rekening niet betalen. Bovendien had de man op 11 oktober in Patisserie Alexandre in de Brusselsestraat een hele dag gegeten en gedronken zonder te betalen.

Het parket dagvaardde de man onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij moet in januari verschijnen voor de correctionele rechtbank.

22-11-2021 - Parket Leuven

In de afgelopen weken wordt de stationsomgeving van Landen getroffen door een stijgend aantal inbraken en pogingen tot inbraak. Verhoogde waakzaamheid bij burgers en bij de politie van de zone Getevallei leidde het afgelopen weekend tot drie aanhoudingen van verdachten van inbraken of pogingen tot inbraak.

In de vroege ochtend van 19 november arresteerde de PZ Getevallei in de achtertuin van een woning in de Groenendaelstraat twee verdachten van pogingen tot inbraak in de Guldensporenlaan en de Sint-Gertrudisstraat. De bewoners hadden de pogingen opgemerkt en de politie verwittigd. In het slot van de woning in de Guldensporenlaan stak nog een schroevendraaier. De recherche van PZ Getevallei onderzoekt ook of het tweetal in aanmerking komt voor pogingen tot inbraak diezelfde nacht in de Grumstraat, Julia Tulkenslaan en Driesssteeg. Het gerechtelijk labo van de Federale Politie werd ingeschakeld om sporenonderzoek te verrichten op de verschillende locaties. 

Na verhoor door de politie werden beide verdachten voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Leuven en aangehouden. Het ging om jonge mannen zonder vaste verblijfplaats in België die aanvankelijk beweerden minderjarig te zijn.

Op 20 november net na middernacht werden opnieuw 3 jonge mannen gearresteerd na verdachte gedragingen op de Hannuitsesteenweg in Landen. Zij werden opgemerkt door een alerte buurtbewoner die vaststelde dat zij aan de portieren van verschillende voertuigen voelden. Eén van de drie mannen was meerderjarig. Hij kon in verband gebracht worden met twee diefstallen met braak op handelszaken op het Gendarmerieplein en in de Stationsstraat op 21 en 25 september 2021. Ook deze man werd aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking lidmaatschap aan een vereniging van misdadigers en diefstallen met braak. De twee minderjarige verdachten mochten na verhoor door de politie beschikken.

De recherche van PZ Getevallei zet de onderzoeken verder onder leiding van de onderzoeksrechter. Er zal worden nagegaan of de verdachten nog voor andere feiten in aanmerking komen en of zij eventueel onderling banden zouden hebben. Uit de voorlopige onderzoeken blijkt immers dat de verdachten jonge mannen zouden zijn zonder vaste of wettelijke verblijfplaats in België en dat zij met de trein uit Brussel naar Landen zouden komen.

22-11-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Zaterdag 20 november 2021 werd, na het overlijden van een bejaarde patiënt, bij de politie aangifte gedaan van een mogelijk onrechtmatige euthanasie die zou plaatsgevonden hebben in een Gents ziekenhuis.

Het parket OVL werd ingelicht, en vorderde een onderzoeksrechter om de precieze omstandigheden van de levensbeëindiging te onderzoeken.

De arts werd vervolgens gearresteerd en zondagavond voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Hij werd na uitgebreid verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

De kwalificatie in huidig stadium betreft vergiftiging overeenkomstig artikel 397 strafwetboek.

Gelet op het geheim van het gerechtelijk onderzoek kan er actueel niet meer informatie gegeven worden. De precieze omstandigheden waarin de levensbeëindiging heeft plaatsgevonden, worden volop onderzocht.

Communicatiecel parket OVL

 

19-11-2021 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding van twee Litouwse mannen bevestigd. Ze zijn aangehouden op verdenking van heling en bendevorming. De aanhouding kadert in een onderzoek van Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen (afdeling goederen) naar zwendel in gestolen voertuigen.

Eerder werden bij een tussenkomst in september dit jaar door PZ Grens in een loods bij een voormalig landbouwbedrijf in Kalmthout al twee gestolen luxevoertuigen aangetroffen. Deze tussenkomst vond plaats nadat er vanuit Nederland melding gemaakt werd van een gestolen voertuig. Het bleek om huurauto's te gaan die internationaal geseind stonden omdat ze na het verstrijken van de afgelopen huurtermijn niet werden teruggebracht. Bij de zoeking werden ook twee mannen aangetroffen. Bovendien was er gespecialiseerd materiaal aanwezig om auto's van een nieuwe identiteit te voorzien of radiosignalen te verstoren. Dit deed vermoeden dat de loods al een hele tijd dienst deed als ruimte voor zwendel in gestolen voertuigen. De twee mannen van 30 en 50 jaar werden op dat moment aangehouden.

Het onderzoek werd overgenomen door FGP en dat resulteerde gisteren in een actie in loodsen in de buurt van een voormalige champignonkwekerij in 's-Hertogenbosch. Daar werden opnieuw twee gestolen Landrover Range Rovers, ter waarde van meer dan 100.000 euro aangetroffen, die enkele dagen voordien in Duitsland gestolen waren.

Vandaag besliste de Raadkamer om de twee verdachten verder aan te houden. Het gerechtelijk onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt nu verdergezet.

19-11-2021 - Parquet du Brabat Wallon

Une opération policière d’envergure a été menée ce mercredi 17 novembre 2021, en vue de démanteler une organisation criminelle de type « centrale » active dans le trafic de stupéfiants.

Treize perquisitions simultanées ont été réalisées à Bruxelles et en Brabant wallon et il a été procédé à dix interpellations.  Neuf mandats d’arrêt ont été décernés.

L’opération a mobilisé 91 policiers, appartenant principalement à la PJF du Brabant wallon, mais également à la DCA Brabant Wallon (police administrative), à la Zone de police d’Ottignies Louvain-la-Neuve, à la PJF Bruxelles et aux zones de police Montgomery (Etterbeek) et BruWest (Molenbeek). Trois maîtres-chiens spécialisés en détection de stupéfiants ont été réquisitionnés également.

Les perquisitions ont amené à la découverte et à la saisie de 61 Kg de cannabis (résine), 18 Kg de cocaïne, plus de 4000 pilules de drogue de synthèse (XTC), plus de 6000 € en cash, deux armes de poing et une arme de guerre.

La réussite de cette opération, longuement et minutieusement préparée, est le fruit d’une mobilisation importante et d’une collaboration étroite entre les différents services de police impliqués et les autorités judiciaires. 

 

19-11-2021 - Parket Antwerpen

Er is een gerechtelijk onderzoek gestart naar aanleiding van een incident in Koolstraat in Borgerhout. Afgelopen nacht heeft een onbekende een explosief doen ontploffen voor de garagepoort.

Rond 0.45 uur werden de bewoners van een huis in Koolstraat opgeschrikt door een luide knal. Een patrouille van PZ Antwerpen was snel ter plaatse. Uit de eerste vaststellingen zou het gaan om een zwaar kaliber vuurwerk dat voor de garagepoort is ontploft. Niemand raakte gewond, maar er is wel schade aan de garagepoort, in de kelder, aan een geparkeerde voertuig en aan enkele rolluiken.

De politie stelde een veiligheidsperimeter in. Het labo, ontmijningsdienst DOVO en een explosievenhond zijn ter plaatse gegaan.

Het parket vorderde vannacht meteen de onderzoeksrechter. De feiten zijn gekwalificeerd als vernieling door ontploffing, verboden wapenbezit en criminele organisatie. De Federale Gerechtelijke Politie voert het verdere onderzoek uit.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

18-11-2021 - Parket Antwerpen

Zondagavond 24 oktober 2021 vond er in het station van Nekkerspoel te Mechelen een incident tussen treinreizigers plaats, waarbij één man gewond raakte en werd overgebracht naar het ziekenhuis.  Na onderzoek van de recherche van politie Mechelen-Willebroek werd donderdag een 26-jarige verdachte voorgeleid bij de onderzoekrechter die hem onder de modaliteit van het Elektronisch Toezicht heeft aangehouden.

Zondag 24 oktober ontstond er op de trein tussen Antwerpen en Luik een ernstige ruzie tussen twee reizigers. Het betrof hier een ruzie die ook een vervolg kende in het station Nekkerspoel te Mechelen, dit op het ogenblik dat de trein daar ter hoogte van het perron stopte. Zo werd er uiteindelijk op het perron door één van de betrokken personen een messteek aan een andere persoon toegebracht. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis overgebracht maar kon dat reeds na relatief korte tijd verlaten. Op vraag van het Parket Antwerpen, afdeling Mechelen werd onder leiding van de Mechelse onderzoeksrechter door de lokale recherche van de PZ Mechelen-Willebroek een gerechtelijk onderzoek gevoerd, dit ook naar de omstandigheden waarin de feiten zich zouden hebben voorgedaan. Na grondig onderzoek van de recherche van de PZ Mechelen – Willebroek konden er twee personen uit het Luikse, dewelke bij de feiten betrokken leken te zijn, in beeld gebracht worden. Beiden werden op woensdagochtend 17 november opgepakt. Er werd bij hen beiden ook een huiszoeking uitgevoerd. Uit het gevoerde onderzoek komt naar voor dat de ruzie en het latere steekincident tussen de voormelde personen teruggaat naar een reeds lang aanslepend wederzijds conflict tussen hen beiden, hetwelk bij een ontmoeting op de trein geëscaleerd blijkt te zijn. De onderzoeksrechter besliste uiteindelijk om één persoon te laten voorleiden wegens zijn betrokkenheid. Deze voorleiding gebeurde op donderdag. De 26-jarige verdachte werd hierbij door de onderzoekrechter aangehouden, en dit onder de modaliteit van het Elektronisch Toezicht.

18-11-2021 - Parket Leuven

Op donderdag 4 november 2021 omstreeks 22u15 werd het Q8 tankstation aan de Leuvensesteenweg in Tervuren overvallen door drie personen.
Eén van de daders was gewapend met een revolver, een andere met een schroevendraaier. Ze bedreigden de kassabediende en maakten vervolgens de inhoud van de kassa leeg. Daarna vulden ze plastic zakken met sigaretten.
Tijdens de overval kwamen twee klanten de winkel binnen. Zij werden onmiddellijk door de daders bedreigd, gedwongen om op de grond te gaan liggen en onder schot gehouden.
Opvallend was dat één van de overvallers slippers droeg. De Federale Gerechtelijke Politie van Leuven nam het onderzoek op zich, onder leiding van de onderzoeksrechter.

Uit het onderzoek bleek dat de daders ter plaatse waren gekomen met een gestolen voertuig waarop gestolen nummerplaten waren bevestigd.

Op 9 november 2021 omstreeks 01.50 uur merkte de lokale politie van Brussel een voertuig op dat mogelijk hetzelfde was als datgene wat gebruikt werd bij de overval in Tervuren. Op het voertuig zouden intussen andere gestolen nummerplaten zijn gehangen. Wanneer de politie het voertuig wilde controleren, vluchtte dit weg. Het kwam even verder tot stilstand op het Krakeelplein in Brussel. Twee inzittenden vluchtten te voet weg maar konden even verderop worden gearresteerd. In het voertuig werd een revolver en een schroevendraaier teruggevonden.

Uit een goede informatiedoorstroming met de lokale politie van Dilbeek bleek dat hetzelfde voertuig even voor middernacht zou kunnen gebruikt zijn voor een andere gewapende overval, dit keer op een fastfoodrestaurant in Groot-Bijgaarden.
Ook deze overval werd gepleegd door drie daders, waarvan één dader een gelijkaardige revolver en een andere een schroevendraaier bij zich had, net zoals in Tervuren. Het aanwezige personeel werd bedreigd en de inhoud van de geldkassa’s werd ontvreemd.

FGP Leuven identificeerde door verder onderzoek een derde verdachte. Hij werd gearresteerd op 10 november.

De eerste twee verdachten werden op 10 november 2021 voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter in Leuven. De derde verdachte werd op 11 november 2021 voorgeleid en eveneens aangehouden. Het gaat om drie jongeren van 18 en 19 jaar uit Brussel, Vorst en St-Gillis. Ze ontkennen elke betrokkenheid.

Twee verdachten verschenen op dinsdag 16 november voor de raadkamer. Hun aanhouding werd bevestigd. De derde verdachte verschijnt op vrijdag 19 november voor de raadkamer.

Het onderzoek zal worden verdergezet door de Federale Gerechtelijk Politie van Leuven.

18-11-2021 - Parket Leuven

In de Paardenbrugstraat in Tienen brak vannacht, donderdag 18 december 2021, rond 4 uur brand uit in een woning. Toen de brandweer en politie ter plaatse kwamen, stond het hele huis in lichterlaaie. De drie bewoners hadden hun woning tijdig kunnen verlaten en raakten niet gewond. De woning zelf werd door de brand onbewoonbaar verklaard en ook de twee aanpalende woningen liepen rook- en waterschade op. De bewoners van deze huizen worden voorlopig elders opgevangen. Het parket stelde een branddeskundige en het labo aan om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Uit hun eerste bevindingen bleek dat het opladen van de elektrische step de brand had veroorzaakt.

16-11-2021 - Parquet général et Auditorat général de Bruxelles

Le 4 novembre 2021, la cour d’appel de Bruxelles a prononcé des peines de prison de 6 à 9 ans à l’encontre de 5 membres d’une organisation criminelle qui étaient impliqués, de juillet 2019 à mars 2020, dans la production de cocaïne dans des laboratoires ainsi que dans la vente de ladite cocaïne et la détention illégale d’armes.

Il s’agit de faits de criminalité organisée et internationale générant de grands profits.

Les faits ont été révélés alors que l’organisation achetait de grandes quantités d’acétone par le biais de fausses sociétés.

Dans les laboratoires de cocaïne, la cocaïne de base était mélangée à de l’acétone et à d’autres substances chimiques, puis séchée et compressée en blocs de cocaïne pure pour ensuite être mise sur le marché.

Le processus de production était minutieusement documenté.

Des habitations de location ont ainsi été aménagées comme laboratoires de production de cocaïne ou comme entrepôt pour la cocaïne. La bande n’hésitait pas à utiliser de la violence ou à proférer des menaces.

Les condamnés vivaient principalement des revenus du trafic de stupéfiants.

En plus des peines de prison effectives, la cour d’appel a prononcé sur réquisition du parquet général, la confiscation d’un avantage patrimonial de près de 700 000 euros, de plusieurs véhicules, de 5 armes de poing et des stupéfiants saisis (+/-800 kg de cocaïne + plusieurs sacs contenant de la cocaïne pure).

La production et le trafic de cocaïne représentent une menace grave pour la santé publique et la sécurité de la société. Ces activités sont en outre très déstabilisantes pour l’économie légale. Pour ces raisons, le Ministère Public est très sévère et ferme dans la poursuite et dans ses réquisitions tendant à la répression de pareils faits.

 

 

Pages