Nieuws

24-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze ochtend omstreeks 8u30 vond een dodelijk verkeersongeval plaats in Eeklo op de E34 richting Antwerpen, ter hoogte van de wegwerkzaamheden aan de brug over het Leopoldkanaal.

Volgens de eerste vaststellingen door de politie zou een bestelwagen door de signalisatie van de werken hebben gereden. Daarbij is een werknemer op de werf door het voertuig geraakt. Het voertuig is tot stilstand gekomen tegen een hoop stenen.

De werknemer, een 48-jarige man met de Roemeense nationaliteit, is ter plaatse overleden.

De bestuurder van de bestelwagen, een 61-jarige man uit Maldegem, werd in shock overgebracht naar het ziekenhuis. Hij kon nog niet verhoord worden.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Het parket heeft tevens de onderzoeksrechter gevorderd.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

24-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze voormiddag besliste de Kamer voor de Bescherming van de Maatschappij (KBM) in Gent dat de levenslange veroordeling van Kim De Gelder, uitgesproken door het Hof van Assisen in Gent op 22.03.2013, dient te worden omgezet in een internering.

De internering is een veiligheidsmaatregel die er tegelijk toe strekt de maatschappij te beschermen en ervoor te zorgen dat aan de geïnterneerde persoon de zorg wordt verstrekt die zijn toestand vereist.

Mocht de geestesstoornis van Kim De Gelder in de toekomst toch terug verbeteren, kan het  interneringsstatuut worden opgeheven en komt zijn levenslange gevangenisstraf opnieuw in uitvoering  (zoals voorzien door de interneringswet).

 

De procedure werd gestart na neerlegging van een verzoekschrift tot internering door de directie van de gevangenis van Oudenaarde in maart 2017. De KBM stelde een college van 5 deskundigen aan. Na een onderzoek van 2 jaar kwam het college unaniem tot de vaststelling dat Kim De Gelder op vandaag een ernstige geestesstoornis vertoont en behandeld dient te worden in de hoogst beveiligde instelling van ons land.

 

Het openbaar ministerie adviseerde, op basis van de huidige elementen in het dossier, dat betrokkene levenslang onder toezicht dient behandeld te worden om tegemoet te komen aan het hoge recidiverisico.

De veiligheid van de samenleving staat centraal en is van primordiaal belang. Het openbaar ministerie blijft dit zeer strikt opvolgen.

 

De huidige procedure betrof de omzetting van een veroordeling in een internering. De wet voorziet tijdens deze procedure geen tussenkomst van de burgerlijke partijen.

Van zodra het vonnis definitief is, d.w.z. wanneer de beroepstermijn verstreken is, zal betrokkene binnen de 3 maanden opnieuw moeten verschijnen voor de KBM. Dit betreft een eerste interneringszitting. Daar komen alle partijen (apart) aan het woord, dus ook de slachtoffers.

 

Aan de slachtoffers wordt vandaag nog een nieuwsbrief verstuurd met extra toelichting. De slachtoffers zullen via de dienst Slachtofferonthaal van Dendermonde eerstdaags uitgenodigd worden op een informatiemoment om hun volledige rechten te kennen tijdens de interneringsprocedure. Ook het parket Oost-Vlaanderen zal er toelichting verstrekken aan slachtoffers en nabestaanden.

 

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

23-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Op vraag van het parket Oost-Vlaanderen voerde de recherche van PZ Buggenhout/Lebbeke een onderzoek naar mogelijke kweek van cannabis in een loods in Wieze.
Op donderdag 16 mei 2019 werd in opdracht van de inmiddels gevorderde onderzoeksrechter in Dendermonde door de recherche een huiszoeking uitgevoerd op het betrokken adres. Bij de huiszoeking werd in de loods een actieve cannabisplantage met een 200-tal planten aangetroffen. Tevens werd diefstal van elektriciteit vastgesteld. Twee personen werden gearresteerd en verhoord.

Eén van de verdachten, een man uit Lebbeke, werd op woensdag 22 mei 2019 aangehouden door de onderzoeksrechter in Dendermonde.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

 

23-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Woensdagochtend 15 mei 2019 stelden medewerkers van jeugdhuis Move, gelegen aan de Ouburg in Oudegem (Dendermonde) vast dat er werd ingebroken in het jeugdhuis.

De dieven raakten binnen via een opengebroken raam en namen oa de inhoud van de kassa mee, een mengpaneel,…

Enkele medewerkers ontdekten dat het mengpaneel op een tweedehandssite te koop werd aangeboden.

Ze maakten een afspraak met de aanbieders van het gestolen mengpaneel. De politie werd verwittigd.

Toen twee “verkopers”, twee mannen van respectievelijk 21 en 18 jaar uit Asse en Sint-Agatha-Berchem, naar de plaats van de afspraak kwamen, werden ze door de politie van Dendermonde gearresteerd. 

De 18-jarige verdachte mocht na verhoor beschikken.

De 21-jarige verdachte uit Asse werd op donderdag 16 mei 2019 voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

Hij bekende ook nog een andere diefstal in een jeugdhuis in Opwijk.

Op dinsdag 21 mei 2019 besliste de raadkamer in Dendermonde dat de verdachte aangehouden blijft.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

23-05-2019 - Parket Antwerpen

Er lopen twee gerechtelijke onderzoeken naar een moordpoging en een mogelijke zelfmoord woensdagnamiddag in Lichtaart (Kasterlee).

 

Een 74-jarige bewoner werd woensdag rond 13.45 uur aangetroffen op een servitudeweg naast zijn woning in Lichtaart door een passant. Het slachtoffer had een landhak in het hoofd. De hulpdiensten brachten het slachtoffer in kritieke toestand overgebracht naar het Sint-Elisabethziekenhuis in Turnhout. Zijn toestand is nog steeds zeer ernstig.

Volgens de wijkagent had de bewoner al geruime tijd een twist met zijn buurman. Tijdens de daaropvolgende huiszoeking werd die buurman, een man van 57 jaar, dood aangetroffen. Op dit moment zijn er aanwijzingen dat de man zichzelf van het leven heeft beroofd, nadat hij zijn buurman had aangevallen. Het verdere onderzoek zal daar duidelijkheid over moeten scheppen.

Er is een voorgeschiedenis van een twist tussen de twee alleenstaande mannen, waarbij ook een opsporingsonderzoek loopt. De wijkagent heeft recent bemiddeld tussen de twee mannen. De aanleiding zal ook verder onderzocht worden.

Parket Antwerpen (afdeling Turnhout) heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor poging tot moord op de 74-jarige man en voor onopzettelijke doding van de 57-jarige man. De onderzoeksrechter, het parket, de wetsdokter en het labo zijn woensdagavond ter plaatse afgestapt. Het verdere onderzoek wordt gevoerd door PZ Turnhout onder leiding van de onderzoeksrechter.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

23-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Vrijdag 17 mei 2019 werd tijdens een verkeerscontrole in Zaffelare (Lochristi) door PZ Puyenbroek een bestuurder opgemerkt die naar aanleiding van zijn rijgedrag uit het verkeer werd gehaald.

Tijdens de controle van de bestuurder en het voertuig werden verschillende verboden wapens, drugs en een aanzienlijke hoeveelheid cash geld aangetroffen.

Bij de daaropvolgende huiszoeking op het adres van de verdachte werden toebehoren voor het kweken van cannabis en een geweer teruggevonden.

De verdachte, een 40 jarige man uit Stekene, werd gearresteerd en op vordering van het parket Oost-Vlaanderen op zondag 19 mei 2019 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

23-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Op woensdag 15 mei 2019 kon de federale gerechtelijke politie (FGP) van Antwerpen in samenwerking met de Scheepvaartpolitie een 30-jarige havenarbeider uit Borgerhout arresteren in de haven van Antwerpen.
De man wordt er van verdacht betrokken te zijn geweest bij de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen. Het zou gaan om meerdere honderden kilo's cocaïne.

In zijn functie zou hij containers met cocaïne hebben verplaatst, zodat kompanen de drugs er uit konden halen.

Tijdens de arrestatie werd ook een aanzienlijke som cash geld aangetroffen.

De feiten kwamen mede aan het licht dankzij de actieve medewerking van het management van de betrokken containerterminal. 

De verdachte werd op donderdag 16 mei 2019 op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Hij werd aangehouden.

De raadkamer in Dendermonde besliste op dinsdag 21 mei 2019 dat hij aangehouden blijft.

Het Openbaar Ministerie en FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.Onzehavendrugsvrij.be.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-05-2019 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen en de onderzoeksrechter geven een update in het moordonderzoek Sally Van Hecke na een rogatoire commissie in de Verenigde Staten. De buitenlandse opdracht sluit de piste Claudy Pierret voorlopig uit.

De feiten

Op 10 augustus 1996 werd Sally Van Hecke op brutale wijze vermoord op de Antwerpse Linkeroever. Sally was een jonge vrouw met een dochtertje van op dat moment twee jaar oud. Het gerechtelijk onderzoek startte onmiddellijk. Acht jaar lang zijn de speurders op zoek gegaan naar de dader of daders van deze gruwelijke moord. Daarbij werden 800 tips onderzocht, werden deskundigen aangesteld, zijn er meer dan dertig internationale opdrachten naar Nederland en Duitsland uitgevoerd en werd het programma ‘Oproep 2020’ ingeschakeld.

De gehoopte doorbraak bleef uit en daarom werd het gerechtelijk onderzoek in 2005 voorlopig afgesloten. Vanaf dat ogenblik werd het dossier passief opgevolgd. Dat betekent dat tips nog altijd onderzocht worden, maar dat er geen actieve onderzoeken meer zijn gebeurd.

Cold Case

In de loop van 2016 werd nieuwe informatie overgemaakt aan het Antwerpse gerecht. Het Antwerpse parket besliste daarop om het onderzoek volledig te heropenen en om de onderzoeksrechter opnieuw te gelasten met een gerechtelijk onderzoek. Getuigen hebben verklaard dat ze Sally Van Hecke in de nacht van 10 augustus 1996 Sally zagen instappen in een blauwe Amerikaanse oldtimer. In een recente VTM-reeks en in een boek van Kurt Wertelaers werd Claudy Pierret de hoofdverdachte genoemd, want hij zou de bestuurder van die oldtimer van zijn vriend S.B. zijn geweest en hij zou perfect in het profiel van de dader passen. S.B. gaf in de jaren negentig onderdak aan Pierret in het Nederlandse Koewacht, maar woont intussen terug in de Verenigde Staten.

Rogatoire commissie

In het gerechtelijk onderzoek werd begin januari 2019 een zogenaamde rogatoire commissie naar de Amerikaanse staat Arizona uitgesteld wegens de ‘shutdown’ van de Amerikaanse president Donald Trump. Als speurders en de onderzoeksrechter Amerikaanse autoriteiten en inwoners willen bevragen, kan dat enkel met toestemming van de Amerikaanse overheid en in samenwerking met FBI.

In de week van 6 mei 2019 is de rogatoire commissie uitgevoerd. De onderzoeksrechter en de speurders van FGP Antwerpen hebben er onder meer gesproken met S.B.  Uit officiële documenten die in samenwerking met de FBI werden opgespoord en uit het verhoor van S.B. in Amerika is informatie naar voor gekomen die nog verder zal worden geanalyseerd. De informatie wijst er wel op dat de blauwe Cadillac Deville die de getuigen hebben gezien niet diegene zou zijn van S.B. Intussen is Pierret ook verhoord door de onderzoeksrechter. Hij ontkent de feiten met klem. Eerder was al bekend uit een grondig onderzoek in een Nederlandse labo dat het DNA dat op de laarzen van Sally Van Hecke is gevonden niet van Pierret is.

Helaas heeft de buitenlandse opdracht niet tot een doorbraak geleid. De onderzoeksrechter zet het moordonderzoek verder. Er zijn nog verschillende onderzoekpistes aan de gang, ook op forensisch vlak. Op dit moment kan het parket daar geen informatie in het belang van het onderzoek. Het parket Antwerpen blijft vertrouwen op een doorbraak in dit dossier.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

21-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Naar aanleiding van een oproep inzake verdachte handelingen, kwam de lokale politie van Ninove gisterenavond omstreeks 18u tussen aan de stationsbuurt in Ninove.

De politie ging daarbij over tot de controle van een voertuig met 4 inzittenden, die zij herkenden als overlastplegers. Eén van de inzittenden weigerde iedere medewerking en haalde zowel verbaal als fysiek uit naar de politiemensen. Eén politieman raakte hierbij gewond, nadat hij gebeten was door de verdachte.

De verdachte, een 18-jarige man uit Ninove, werd gearresteerd. Hij wordt vandaag op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voor feiten van slagen en verwondingen aan een drager van het openbaar gezag, smaad én ongewapende weerspannigheid voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-05-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Afgelopen zondag 19 mei omstreeks 18u was er een inbraak in een brillenzaak in Ninove, waarbij een paar tiental brillen werd ontvreemd.

De feiten werden vastgelegd op camerabeelden; de verdachte, een 27-jarige man uit Denderleeuw kon worden geïdentificeerd en opgepakt.

Hij wordt vandaag op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

20-05-2019 - College van procureurs-generaal

Naar aanleiding van de verkiezingen op zondag 26 mei 2019 heeft het College van Procureurs-generaal op haar vergadering van 16 mei 2019 de richtlijnen van vervolgingsbeleid bepaald die door de parketten zullenworden toegepast ten aanzien van kiezers en personen die zijn opgeroepen om te zetelen in een stem- of stemopnemingsbureau en die afwezig zijn zonder geldige reden.

Het College van Procureurs-generaal wenst hierbij een evenwicht te hanteren tussen, enerzijds, de noodzaak om te reageren op het niet naleven van de burgerplicht en,anderzijds, de optimale aanwending van de beperkte beschikbare middelen binnen elk parket.

Het College besliste de parketten te vragen een snelle strafrechtelijke reactie te hebben door aan de voorzitters en de bijzitters die geen gevolg geven aan hun oproeping een minnelijke schikking van 250 euro voor te stellen.

De voorzitters en bijzitters die afwezig waren zonder geldige reden én de voorgestelde minnelijke schikking niet betalen, zullen worden vervolgd voor de correctionele rechtbank.

De wet bepaalt het volgende: “Wordt gestraft met een geldboete van vijftig tot tweehonderd euro (x 8), de voorzitter, de bijzitter of de plaatsvervangend bijzitter die de redenen van zijn/haar verhindering niet opgegeven heeft binnen de vastgelegde termijn of die het, zonder wettige reden, nagelaten heeft om het opgedragen ambt te vervullen.”

Het College van Procureurs-generaal brengt ook de wetgeving voor de kiezers in herinnering waarbij een eerste, niet gewettigde onthouding naargelang van de omstandigheden bestraft wordt met een berisping of met een geldboete van vijf tot tien euro (x8). Bij herhaling is de geldboete tien euro tot vijfentwintig euro (x8). 

Indien de niet-gewettigde onthouding tenminste vier keer voorkomt binnen de 15 jaar, wordt de kiezer voor 10 jaar van de kiezerslijsten geschrapt en kan hij gedurende die periode geen benoeming, bevordering of onderscheiding krijgen van een openbare overheid. 

Ten aanzien van de kiezers die zonder geldige reden niet opdagen, heeft het College beslist om de geringste vervolgingsgraad toe te kennen.

Contactgegevens voor meer informatie: advocaat-generaal Liliane Briers, parket-generaal Brussel

20-05-2019 - Parket Brussel

Naar aanleiding van verschillende vragen die regelmatig werden gesteld door verschillende media, deelt het parket van Brussel de volgende informatie mee.

Op 2 april 2019 heeft het parket van Brussel een onderzoek geopend naar poging tot moord nadat een vrouw in Anderlecht verschillende messteken kreeg toegediend terwijl ze haar kinderen naar school bracht.

Er werd een onderzoeksrechter gevorderd voor de feiten. Deze onderzoeksrechter heeft een reeks onderzoeksopdrachten bevolen. De exploitatie van de bewakingsbeelden heeft geleid tot de identificatie van een verdachte. De foto van deze verdachte werd verspreid in de media.

Op 6 mei 2019 werd een man, A.A., geboren in 1985, aangehouden in Nederland. Hij wordt ervan verdacht de dader van deze moordpoging te zijn. De verdachte heeft geen gerechtelijke antecedenten, maar is gekend bij de politiediensten en het gerecht.

Aangezien er een Europees aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd voor de betrokkene, is de wettelijke termijn voor de uitleveringsprocedure maximaal 40 dagen.

Zodra hij zich op Belgische grond bevindt, zal de verdachte worden verhoord door de onderzoekers en de onderzoeksrechter.

Aangezien de verdachte nog niet is verhoord over de feiten die hem verweten worden, is het in dit stadium te vroeg om de redenen voor zijn handeling te kennen en te weten of hij zijn moordpoging bekent.

We herinneren er ook aan dat het vermoeden van onschuld nog steeds geldt voor de verdachte.

 

Denis GOEMAN - Substituut-procureur des Konings – woordvoerder

20-05-2019 - Parket Leuven

Op zaterdag 4 mei ’19 arresteerde de politie van Leuven een 22-jarige Libiër omdat hij twee shorts had proberen te stelen in kledingzaak Bershka in de Diestsestraat in Leuven. Het winkelpersoneel had hem betrapt toen hij in de pashokjes de beveiliging van de broeken haalde. Hij probeerde nog weg te komen maar het personeel overhaalde hem om in de winkel op de politie te wachten. De twintiger was een uur eerder pas vrijgelaten nadat hij op vrijdag was betrapt toen hij vier gestolen fietsen op de trein aan het zetten was. Het parket dagvaardde de man na de nieuwe diefstal onmiddellijk in toepassing van het snelrecht. Hij zal in juni voor de rechter moeten verschijnen.

20-05-2019 - Parquet du Brabat Wallon

Een primeur in België: de politiediensten van het arrondissement Waals-Brabant ondertekenden recent een protocol betreffende de “gerechtelijke synergie”.

De Lokale en Federale Politie en het parket werkten samen aan dit project, dat voorbereid werd door procureur des Konings Jean-Claude Elslander en erop gericht is de kwaliteit van het gerechtelijk optreden in het gerechtelijk arrondissement Waals-Brabant te verbeteren. Via gestroomlijnde werkprocedures en functioneringsprincipes die gebaseerd zijn op specialisatie, samenwerking en coördinatie, zal dit protocol ervoor zorgen dat alle significante gerechtelijke feiten op een efficiëntere manier afgehandeld worden.

Meer weten: 
Politie website

In de Franstalige pers verschenen artikels: 

frama.link/lavenir_synergieBW
frama.link/DH_synergieBW

 

 

16-05-2019 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen (afdeling Turnhout) heeft een onderzoeksrechter gevorderd wegens diefstal met braak, vereniging van misdadigers en gewapende weerspannigheid.

Deze ochtend om 8.13 uur ontving PZ Turnhout een hit via het ANPR-netwerk van een BMW met Duitse nummerplaten. Een patrouille wachtte het voertuig op aan het kruispunt van de Steenweg op Mol met de Meibloemstraat in Oud-Turnhout. De BMW onttrok zich aan de controle en reed de Heibloemstraat in. Het resultaat was een achtervolging tegen hoge snelheid. Er is sprake van snelheden tot 150 km/uur. Bij de achtervolging werden verschillende andere weggebruikers en toevallige passanten in gevaar gebracht. In de Kloosterbaan in Arendonk crashte de BMW tegen een tegenligger, een Range Rover. De politie kon de drie inzittenden arresteren. Het gaat om drie mannen van 24, 34 en 35 jaar met de Kosovaarse en Servische nationaliteit. FGP zal het verdere onderzoek voeren.Het parket zal hen voorleiden bij de onderzoeksrechter.

Voor de verkeersinbreuken tijdens de achtervolging wordt een apart onderzoek opgestart bij het politieparket. Het rijbewijs van de bestuurder is onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Pagina's