Nieuws

12-08-2020 - Parket Antwerpen

De daders van zware feiten van vandalisme in een basisschool in Rijkevorsel zijn intussen geïdentificeerd.

 

In de nacht van vrijdag op zaterdag kreeg basisschool De Wegwijzer in Rijkevorsel ongewenst bezoek in bijna elk lokaal, van kelder tot zolder.

Brandblussers en verftubes werden leeggespoten, meubilair werd vernield, lokalen werd besmeurd met voedings-en drankresten, ICT-materiaal werd vernield en op klasborden werden boodschappen geschreven.

PZ Noorderkempen is met een onderzoek gestart en begin deze week konden drie jongeren geïdentificeerd worden. Het gaat om twee jongens van 17 en 19 en een meisje van 16, allen uit Rijkevorsel.

Op vraag van het parket Antwerpen werden ze dinsdagnamiddag allen gearresteerd en verhoord. Ze werkten mee aan het onderzoek en ze hebben de feiten ook bekend. Na het verhoor mochten ze beschikken.

Onder leiding van het parket zal PZ Noorderkempen het verdere onderzoek voeren en het parket zal een gepast gevolg geven aan de feiten, waarbij het vergoeden en het herstellen van de schade een centrale plaats zal krijgen.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

12-08-2020 - Parket Antwerpen

Mensen die na een coronaovertreding hun minnelijke schikking niet betaald hebben, mogen binnenkort een dagvaarding voor de politierechtbank in hun bus verwachten.

Het parket Antwerpen heeft in de loop van de maand juni een COVID-team opgericht om het aantal coronadossiers op de meeste efficiënte manier te kunnen verwerken. In totaal zijn er al meer dan 10.800 processen-verbaal op het parket geregistreerd. De ploeg is samengesteld uit leden van de administratie die de dossiers inschrijven en kwalificeren in samenspraak met een magistraat, minnelijke schikkingen uitschrijven en de dossiers klaarmaken voor zitting indien de minnelijke schikking niet betaald werd. Overtreders krijgen een minnelijke schikking van 250 euro. 8.979 minnelijke schikkingen zijn intussen betaald.

Voor handelaars en organisatoren van feestjes bedraagt de MS 750 euro. Op dit moment hebben 165 overtreders betaald.

Bij niet-betaling krijgt elke overtreder nog een aanmaning. Als die ook niet betaald wordt, volgt een dagvaarding voor de politierechtbank. De kosten van de dagvaarding en de rolrechten zullen ook aangerekend worden aan de veroordeelde.

De eerste dagvaardingen voor de politierechtbank van de afdelingen Antwerpen, Mechelen en Turnhout vliegen stilaan de deur uit. In de afdeling Antwerpen worden vanaf 5 oktober drie bijzondere zittingen per week georganiseerd. Het aantal dossiers in de afdelingen Mechelen en Turnhout is beperkter en zal er wekelijks één zitting georganiseerd worden.

De teller van het aantal spuwincidenten in de provincie staat intussen op 77. Afgelopen weekend heeft een 42-jarige man in Essen gespuwd naar de politie. Na de voorleiding door het parket heeft de onderzoeksrechter de veertiger aangehouden.

 

 

 

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

11-08-2020 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen zal een 25-jarige man uit Balen vandaag voorleiden voor het dodelijk verkeersongeval met vluchtmisdrijf van zondagavond in Balen.

Het ongeval vond zondagavond rond 18.15 uur plaats op Breden Els in Balen. Een 31-jarige fietser uit Balen werd aangereden en raakte zwaargewond. De betrokken automobilist pleegde vluchtmisdrijf. Het slachtoffer werd nog ter plaatse verzorgd, maar hij overleed aan zijn opgelopen verwondingen.

Door brokstukken van de auto die op de plaats van het ongeval achter waren gebleven, getuigenissen van mensen die een beschadigde auto hadden opgemerkt en door het speurwerk van PZ Balen-Dessel-Mol kon de betrokken automobilist geïdentificeerd worden. Hij werd zondagavond nog actief opgespoord, maar hij kon niet aangetroffen worden op zijn adres.

Maandagnamiddag heeft de 25-jarige man zich dan met zijn raadsman aangeboden op het politiecommissariaat. Na het verhoor besliste het parket om de man voor te leiden bij de onderzoeksrechter in Turnhout wegens een dodelijk verkeersongeval met vlucht.

De onderzoeksrechter zal de man in de loop van de dag verhoren en dan beslissen over zijn aanhouding.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen 

10-08-2020 - College van procureurs-generaal

MAANDAG 10/08/2020

Aantal 62Q-zaken geregistreerd door de correctionele parketten/arbeidsauditoraten (MaCH) t.e.m. 09/08/2020:      81.834

Aantal 62Q-jeugdbeschermingszaken geregistreerd door de jeugdparketten (PJG) t.e.m. 09/08/2020:      10.930

Op basis van de 92.764 zaken die tot en met gisteren (9 augustus) door de parketten werden geregistreerd met de tenlasteleggingscode ‘62Q - Corona/COVID-19 (inbreuken vermeld in de ministeriële besluiten)’, presenteren we hieronder de volgende grafieken:

 • het aantal 62Q-zaken dat per dag geregistreerd wordt in MaCH/PJG
 • de evolutie van het totaal aantal 62Q-zaken in MaCH/PJG

 

Instroom 62Q correctionele parketten/arbeidsauditoraten, per dag

Instroom 62Q jeugdparketten, per dag

Instroom 62Q correctionele parketten/arbeidsauditoraten, cumulatief

Instroom 62Q jeugdparketten, cumulatief

 

Tot slot merken we op dat de cijfers over de covid-19-inbreuken kunnen verschillen naargelang ze afkomstig zijn van de politie of van het Openbaar Ministerie. Deze discrepantie kan perfect verklaard worden omdat:

- het in de praktijk een zekere tijd kan duren vooraleer achtereenvolgens

 • de door de politie gedane vaststellingen geregistreerd worden in een gefinaliseerd (geviseerd) proces-verbaal;
 • een (geviseerd) proces-verbaal door de politie aan het parket wordt overgemaakt;
 • het proces-verbaal wordt geregistreerd in de door de parketten en auditoraten gebruikte business applicaties.

- men ten gevolge daarvan soms

 • alle vastgestelde feiten telt;
 • enkel de (al dan niet reeds geviseerde) processen-verbaal telt;
 • enkel de reeds door de parketten/auditoraten geregistreerde processen-verbaal telt.

- de teleenheid kan verschillen: soms telt men de processen-verbaal; soms telt men de overtreders die vervat zitten in die processen-verbaal.

10-08-2020 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag 10 verdachten naar de correctionele rechtbank verwezen in het dossier rond de fraude met humanitaire visa. De tien verdachten zullen zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor feiten van mensensmokkel, passieve omkoping en criminele organisatie.

Het onderzoek, dat gevoerd werd door de afdeling mensenhandel/mensensmokkel/sociale fraude van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, startte in november 2018. De organisatie wordt ervan verdacht 219 mensen tegen betaling aan een humanitair visum te hebben geholpen, waarvan 96 mensen – in strijd met de voorwaarden van het visum – niet in België zouden gebleven zijn.  Humanitaire visa werden uitgereikt in het kader van de reddingsactie van christenen uit het oorlogsgebied in Syrië. Met een humanitair visum konden deze mensen op een veilige en legale manier naar België reizen om in ons land asiel aan te vragen.

Centraal in de organisatie staat hoofdverdachte M.K. (46). Ook zeven andere mannen en twee vrouwen werden doorverwezen. De verdachten zijn woonachtig in Mechelen, Wijnegem en Brussel (Etterbeek) en zijn tussen 22 en 60 jaar oud.

De feiten kunnen bestraft worden met gevangenisstraffen tot 15 jaar en geldboetes tot 150.000 euro (per slachtoffer).

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

07-08-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

Woensdag 5 augustus 2020 vond rond 13u50 een spuwincident plaats in het Waasland Shopping Center.

Een bewakingsagent merkte op dat een vrouw aan het telefoneren was zonder mondmasker. Wanneer de bewakingsagent haar hierop aansprak, zette ze haar mondmasker op en begon tijdens het telefoneren luid te roepen. De vrouw vertrok daarna in de tegenovergestelde richting dan aangegeven en hoestte hierbij erg luid.

De bewakingsagent sprak de vrouw opnieuw aan. Toen een tweede bewakingsagent bijstand kwam verlenen, bleef de vrouw luid hoesten, nam haar mondmasker af en spuwde in de richting van de bewakingsagenten.

De lokale politie van PZ Sint-Niklaas werd hierop gecontacteerd. In het politielokaal in het shopping center nam de vrouw een pen uit haar handtas waarmee ze zichzelf verwondde en meermaals uithaalde naar de bewakingsagenten. Vervolgens probeerde ze te bijten naar een van hen en sloeg ze hen meerdere malen met de hak van haar schoenen.

De verdachte, een 39-jarige vrouw uit Sint-Niklaas, werd op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. De onderzoeksrechter heeft de vrouw aangehouden.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

06-08-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze ochtend omstreeks 8u30 deed er zich een steekincident voor tussen twee ex-partners aan het woonzorgcentrum Mijlbeke op de Albrechtlaan in Aalst.

De verdachte, een 38-jarige man, en het slachtoffer, een 35-jarige vrouw, zijn beiden van Armeense origine. De vrouw werd met levensgevaarlijke verwondingen afgevoerd naar het ziekenhuis. Intussen is het onmiddellijke levensgevaar geweken.

Het gerechtelijk labo kwam ter plaatse. Het parket Oost-Vlaanderen heeft de onderzoeksrechter te Dendermonde gevorderd wegens poging moord.

In het belang van het onderzoek wordt er geen verdere informatie gegeven.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

05-08-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

De verdachte werd deze middag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde.

De onderzoeksrechter besliste om de man aan te houden op verdenking van moord.

Gelet op het geheim van het onderzoek wordt geen verdere informatie over de zaak vrijgegeven.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

 

04-08-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

De afstapping ter plaatse is afgerond.

Morgenvoormiddag vindt een autopsie plaats op het lichaam van het slachtoffer.

Momenteel is het verhoor van de verdachte aan de gang.

Na het verhoor zal de verdachte voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter op verdenking van moord.

In huidig stadium van het onderzoek zal geen verdere communicatie verstrekt worden over de zaak.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

04-08-2020 - Parket Oost-Vlaanderen

Een man heeft zich deze ochtend aangeboden in het politiecommissariaat van PZ Aalst en meldde dat hij Ilse Uyttersprot om het leven had gebracht.

Ter plaatse, in een woning in de Meuleschettestraat in Aalst werd het levenloze lichaam van de vrouw aangetroffen.

Het verdacht overlijden wordt momenteel onderzocht.

Het parket OVL heeft een onderzoeksrechter gevorderd. De wetsgeneesheer, labo, afstappingsteam FGP, parket, parket-generaal en onderzoeksrechter zullen ter plaatse afstappen.

Volgens de eerste vaststellingen kaderen de feiten binnen de relationele sfeer.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

03-08-2020 - Parket Leuven

De politie van zone Demerdal heeft op donderdag 30 juli 2020 een verdachte drugdealer gearresteerd. De politie was opgeroepen voor een huurgeschil over de woning van de 19-jarige verdachte in Diest. Tijdens de interventie kwam het druggebruik van de bewoner ter sprake en gaf hij zelf aan drugs in huis te hebben. In het appartement lag 12.50 gram cannabis, 6 amfetaminetabletten en hallucinogene kruiden. In de auto van de man vond de politie 48.5 XTC-pillen die verpakt waren in verschillende kleine hoeveelheden. Ze zaten verstopt achter het dashboard. De man gaf ook aan dat er een laptop in zijn appartement lag die gestolen was uit de basisschool van Deurne op 9 juli. Hij had ook nog een boksijzer in huis.

De man werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Leuven op vrijdag 31 juli 2020. Hij werd aangehouden.

03-08-2020 - Parket Leuven

In de nacht van zaterdag op zondag 3 augustus 2020 ontstond er onenigheid tussen enkele jongeren in het Warandepark in Diest. De jongeren waren in verschillende groepjes aan het drinken in het park.  Twee jongens uit de verschillende groepjes zouden elkaar wat beginnen jennen zijn. Toen één van deze jongens wegfietste, zou de andere hem samen met zijn vrienden per auto zijn gevolgd. In Ten Aerde kwam het opnieuw tot een confrontatie waarbij er gevochten werd. De 20-jarige verdachte uit Diest zou het slachtoffer, een 20-jarige uit Laakdal, hebben bedreigd met een ijzeren staaf en zijn rugzak en heuptas met gsm en portefeuille hebben gestolen. In zijn verhoor bij de politie stelt de verdachte dat hij de spullen na het gevecht op de grond zag liggen en weggooide. Het parket vorderde een gerechtelijk onderzoek naar diefstal met geweld. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en vrijgelaten onder voorwaarden.

28-07-2020 - Parket Brussel

Naar aanleiding van verschillende vragen gesteld in verschillende media over het incident dat plaatsvond op maandag 27 juli 2020 voor het federaal parlement, kan het Brusselse parket het volgende bevestigen.

Rond 13.30 u verscheen een 36-jarige man uit Limburg met een verdachte houding voor de poorten van het parlement. Een politiepatrouille kwam tussenbeide toen het individu op het punt stond een brandbaar voorwerp van het type molotovcocktail naar het parlement te gooien.

Er zijn geen gewonden, alleen lichte schade aan de openbare weg.

Het parket van Brussel is op de hoogte gebracht van de feiten en heeft een aantal onderzoeken uitgevoerd, waaronder de volgende:

 • een huiszoeking in het huis van de verdachte;
 • onderzoek van het laboratorium met de steun van de ontmijningsdienst in het voertuig van de verdachte dat in de buurt van het parlementsgebouw was geparkeerd;
 • onderzoek van de bewakingscamera's;
 • verhoor van de verdachte.

De eerste onderzoeksresultaten wijzen erop dat er geen voorwerpen zijn gevonden in bezit van de verdachte die gevaarlijk zijn voor de openbare veiligheid.

In dit stadium van het onderzoek zijn er weliswaar enkele documenten gevonden in het bezit van de verdachte die erop wijzen dat hij extreme overtuigingen zou hebben, maar er is geen objectief bewijs dat de feiten met een bepaalde politieke overtuiging in verband brengt.

Tijdens zijn verhoor heeft de verdachte niet gezegd te hebben gehandeld in naam van een bepaalde ideologie, maar wel als vergelding tegen de politieke wereld, die volgens hem verantwoordelijk is voor het wanbeheer van de huidige gezondheidscrisis.

De verdachte werd deze ochtend ter beschikking gesteld van het parket van Brussel en een onderzoeksrechter zal in de loop van de dag worden gevorderd om een aanhoudingsbevel te verkrijgen ten laste van de betrokkene.

 

Denis GOEMAN

Substituut-procureur des Konings - Woordvoerder

 

 

 

24-07-2020 - Parket Leuven

De recherche van politiezone Demerdal deed sinds april 2020 onderzoek naar de aanwezigheid van professionele cannabisplantages in hun zone. Uit informatie was naar voor gekomen dat een voormalige inwoner van Diest op zijn oude adres een plantage zou uitbaten en dat er bindingen zouden zijn met een plantage in Scherpenheuvel-Zichem.

 

Op 15 en 16 juli 2020 voerde de lokale recherche huiszoekingen uit in onder meer Diest, Heusden-Zolder en Scherpenheuvel-Zichem. Dit gebeurde  samen met leden van de dienst interventie en met ondersteuning van de federale gerechtelijke politie Leuven. In een leegstaande woning in Diest vond men een professionele cannabisplantage met 190 planten die klaar waren om geoogst te worden. In een woning in Scherpenheuvel-Zichem bevond zich een plantage met 85 cannabisplanten. Op de zolderverdieping werd ook alles in gereedheid gebracht om een plantage te bouwen.

 

Bij de huiszoekingen werden drie personen gearresteerd. Ze verschenen voor de onderzoeksrechter die hen onder aanhoudingsmandaat plaatste.

 

24-07-2020 - Parket Leuven

De politie van Leuven betrapte op zondag 19 juli 2020 tijdens een fenomeengerichte patrouille een man die een bromfiets had gestolen. Ze zagen de man met een bromfiets een leegstaand appartementsgebouw in Kessel-Lo binnengaan. Het gebouw is gekend als plaats waar druggebruikers samenkomen. De politie ging het pand binnen en controleerde de bromfiets. Deze stond geseind als gestolen. In het appartementsgebouw trof de politie de verdachte aan. Hij was in het bezit van een sleutel die paste op een hangslot dat was opgeslagen in de bagageruimte van de gestolen bromfiets. In de bagageruimte lagen ook drie tangen. De man ontkende echter dat hij iets te maken had met de diefstal van de bromfiets. De verdachte is goed gekend bij politie en gerecht voor soortgelijke feiten. Hij had ook verschillende spuiten en een gebruikershoeveelheid speed bij zich. Het parket vorderde de onderzoeksrechter tegen de 32-jarige man uit Leuven, op verdenking van diefstal en drugsbezit. De verdachte werd voorgeleid op 20 juli en werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Pagina's