Nieuws

20-09-2019 - Parket Leuven

Op donderdag 19 september ’19 om 8.30u gebeurde een ernstig verkeersongeval op de Oude Nethensebaan in Oud-Heverlee. Een bestelwagen met achter het stuur een dronken man van 31 jaar reed frontaal in op een personenwagen. In de personenwagen zaten een vrouw van 65 jaar een man van 66 jaar met hun kleinkinderen van 4 en  2 jaar oud. De klap was hevig. De 31-jarige aanrijder raakte het zwaarst gewond. Ook de man en de vrouw die werden aangereden, raakten gewond. Eén van de kleinkinderen werd in het ziekenhuis opgenomen. Niemand verkeerde in levensgevaar. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om het ongeval te onderzoeken. Het rijbewijs van de aanrijder werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen.

20-09-2019 - Parket Leuven

Op donderdagavond 19 september 2019 betrapte de winkeluitbater van de Carrefour Express in de Brusselsestraat in Leuven een dame op winkeldiefstal. De 38-jarige vrouw laadde winkelwaar in haar mandje en in haar rugzak maar ze rekende aan de kassa alleen de producten uit het mandje af. De winkeluitbater hield haar tegen. De dame, die bekend staat als veelpleger bij politie en parket, beweerde dat ze uit vergetelheid de goederen uit de rugzak niet had afgerekend. Ze had echter niet genoeg geld bij om de goederen, kousen en toiletartikelen ter waarde van €147, te betalen. Het parket dagvaardde haar onmiddellijk in toepassing van he snelrecht. Ze moet in november voor de rechter verschijnen.

20-09-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Bij een tussenkomst door PZ Dendermonde op 18 september 2019 werd een 35-jarige man uit Dendermonde gearresteerd omdat hij zich agressief en weerspannig opstelde ten overstaan van de politie. 

Een inspecteur van de PZ Dendermonde kreeg een slag toegediend door de verdachte en raakte hierdoor gewond. Zij is een week arbeidsongeschikt. 

De verdachte werd gisteren door het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde die besliste hem aan te houden. 

Caroline Jonckers, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

17-09-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze ochtend omstreeks 7u45 vond op de N42 in Zottegem een zware aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en een motorfiets.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan.

Uit de eerste vaststellingen van de verkeersdeskundige en uit getuigenverklaringen zou blijken dat de motorrijder de filevorming op de N42 richting Zottegem te laat zou opgemerkt hebben en nog geprobeerd heeft te remmen en uit te wijken. Hij zou hierbij het voertuig dat laatst in de file stond geraakt hebben, en is dan gevallen.

Motor en motorrijder gleden vervolgens verder en kwamen op het rijvak van de tegenliggers terecht waar motor en motorrijder werden aanreden door een vrachtwagen die nog trachtte uit te wijken. De vrachtwagen kon het slachtoffer echter niet meer vermijden.

De motorrijder, een 45-jarige man uit Laarne, werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. De vrachtwagenbestuurder legde een negatieve ademtest af.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

17-09-2019 - Auditorat du travail du Brabant Wallon

Ce 17 septembre 2019, une opération a été organisée par l’auditorat du travail du Brabant wallon sur le site de GLS à Nivelles . Les services d’inspection spécialisés de la cellule d’arrondissement du Brabant wallon (ONSS, INASTI, CLS, ONEm,  le SPF Finances, le SPF Mobilité et Transport) et la police locale de Nivelles-Genappe ont organisé ce contrôle. Ce contrôle s’inscrivait dans les suites d’un premier contrôle organisé en février 2018. Différentes infractions ont été constatées (travail au noir, occupation de main d’œuvre étrangère, infractions en matière de licence de transports, etc). Plusieurs véhicules ont été immobilisés dans l’attente de régularisations. Des suites seront dirigées par l’auditorat du travail tant à l’égard des sociétés de livraison que de GLS 

17-09-2019 - Parket Antwerpen

In het onderzoek naar een ontplofte granaat in de Biekorfstraat in Antwerpen heeft de onderzoeksrechter vandaag een man aangehouden.

In de nacht van 18 op 19 maart 2019 ontplofte er een granaat onder een Mini die geparkeerd stond in de Biekorfstraat. Naast de Mini raakten nog zeven andere voertuigen en twee woningen beschadigd. Via doorgedreven onderzoek kwam een 22-jarige man uit Antwerpen in beeld. Hij is deze ochtend van zijn vrijheid beroofd en voor de onderzoeksrechter geleid. Na verhoor heeft de onderzoeksrechter beslist om de twintiger aan te houden. Hij verschijnt vrijdag voor de raadkamer.

Het onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) wordt verdergezet.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

17-09-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze ochtend omstreeks 7u vond een dodelijk verkeersongeval plaats in Kluizen, thv het kruispunt van de Noordlaan met de Toekomststraat.

Er vond een aanrijding plaats tussen een personenwagen die op de Noordlaan in de richting van Ertvelde reed, bestuurd door een 45-jarige man uit Evergem, en een voetganger, een 14-jarige jongen uit Evergem.

De jongen overleed ter plaatse aan zijn verwondingen.

De bestuurder legde een negatieve adem- en drugstest af.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

16-09-2019 - Parket Leuven

De politie van Leuven was in de nacht van vrijdag op zaterdag 14 september getuige van een drugsdeal aan de Dijleterrassen op de Dirk Boutslaan in Leuven. Een patrouillerende ploeg zag dat een jongeman een pakje overhandigde aan een meisje. De politie hield de betrokkene tegen en vond het pakje met de gebruikershoeveelheid XTC dat door het meisje op de grond werd gegooid. Een huiszoeking op het adres van de 18-jarige jongen in Leuven leverde 40 paxons van in totaal 18 gram cocaïne, 35 gram cannabis en 53 gram van een onbekend kruid op. De 18-jarige Afghaanse jongen die in Leuven woont, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd aangehouden op verdenking van handel in verdovende middelen.

16-09-2019 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Turnhout heeft twee mannen van 25 en 27 jaar aangehouden voor een reeks van inbraken in zwembadlockers.

Sinds 1 augustus 2019 werden diefstallen gepleegd in zwembaden in Antwerpen, Geel, Brasschaat, Herentals en Mechelen. Zwembadlockers werden opengebroken en de verdachten zochten naar autosleutels van wagens. Tien auto’s zijn op die manier gestolen. Drie ervan zijn intussen teruggevonden. Door dezelfde modus operandi heeft het parket Antwerpen alle dossiers gebundeld en werd de onderzoeksrechter in Turnhout gevorderd om het onderzoek te leiden.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP), afdeling goederen, voert het onderzoek. Afgelopen vrijdagavond konden twee mannen in de regio Turnhout gearresteerd worden. Het gaat om een 25-jarige Serviër uit Hulshout en een 27-jarige Belg uit Antwerpen. De onderzoeksrechter heeft hen zaterdag aangehouden voor diefstal met braak, inklimming, valse sleutels, bendevorming en poging diefstal.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet. De twee verdachten verschijnen dinsdag voor de raadkamer in Turnhout.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

13-09-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

Concerne : vaste opération de saisie d’armes dans toute la Belgique

Dans le cadre d’une opération coordonnée par le parquet fédéral, 280 perquisitions ont menées ces 10, 11 et 13 septembre dans toute la Belgique. Cette action est menée sous la direction de plusieurs juges d’instruction et les procureurs du Roi de Mons-Tournai, Charleroi, Liège, Nivelles, Namur, Halle-Vilvoorde, Bruxelles et Flandre Occidentale.

Les perquisitions ont été exécutées  par 800 policiers issus des différentes polices judiciaires fédérales et de plusieurs zones de la police locale sous la coordination de la police judiciaire fédérale de Mons-Tournai.

Ces perquisitions visaient des personnes suspectées d’avoir importé illégalement sur le territoire national des armes à feu létales. Il s’agit notamment d’armes de type «riot-gun », d’armes semi-automatique, d’armes de poing ou de chasse. Ces personnes sont également suspectées d’avoir détenu ces armes sans autorisation.

Il est apparu dans plusieurs dossiers judiciaires antérieurs que des armes à feu détenues illégalement et saisies lors de perquisitions provenaient d’une armurerie située à Maubeuge, en France.  Avec la coopération du parquet du procureur de la république d’Avesnes-sur-Helpe et la police française, la police judiciaire fédérale de Mons-Tournai a pu, grâce à différents registres, retracer l’achat de plusieurs centaines d’armes par des clients belges. Ces armes étaient souvent achetées sous le couvert d’une attestation de tir sportif en France mais ne permettant nullement une détention en Belgique.

Au total, cette opération a permis la saisie de plus de 638  armes. Lors de cette opération 205 personnes ont été interpellées pour audition. 51 ont été privées de liberté. Les perquisitions ont permis également la saisie incidentes de plusieurs kilos de drogue et deux plantations de cannabis.

Les risques engendrés en Belgique par les armes à feu, en particulier celles en circulation irrégulières, ne sont plus à démontrer.

Dans notre pays, toute détention d’arme à feu nécessite à tout le moins une autorisation. Il en va de même que l’importation de pareille arme. A défaut, les contrevenants s’exposent à un emprisonnement d’un mois à cinq ans et/ou une amende de 800 euros à  200.000 euros.

 

****

 

Betreft: grote operatie inbeslagneming van wapens

 

In het kader van verschillende dossiers waarvan de strafvordering door het Federaal Parket wordt gecoördineerd, werden op 10,11 en 13 september 280 huiszoekingen uitgevoerd in heel België. Deze acties werden uitgevoerd onder leiding van verschillende onderzoeksrechters en de procureur des Konings van de parketten van Mons-Tournai, Charleroi, Luxembourg, Namur, Liège, Nivelles, Halle-Vilvoorde, Brussel en West-Vlaanderen.

De huiszoekingen werden gecoördineerd door de federale gerechtelijke politie van Mons-Tournai en uitgevoerd door 800 politieambtenaren van de verschillende federale gerechtelijke politiediensten en van tal van lokale politiezones.

Deze huiszoekingen waren gericht op personen verdacht van de illegale invoer van dodelijke vuurwapens. Het betreffen meer bepaald wapens van het type "riot-gun", semi-automatische wapens, handvuurwapens en jachtwapens. Deze personen worden eveneens verdacht van het bezit van deze wapens zonder vergunning.

In verschillende eerdere gerechtelijke dossiers bleek dat de vuurwapens, illegaal in bezit en inbeslaggenomen bij huiszoekingen, afkomstig waren uit een wapenwinkel in Maubeuge, Frankrijk.

In samenwerking met de Procureur van de Republiek van Avesnes-sur-Helpe en de Franse politie kon de federale gerechtelijke politie van Mons-Tournai , dankzij verschillende registers, de aankoop door Belgische klanten van enkele honderden wapens opsporen. Deze wapens werden vaak gekocht onder de dekmantel van een certificaat van sportschieten in Frankrijk, dat geenszins het bezit ervan in België toelaat.

In totaal zijn er meer dan 638  wapens in beslag genomen. 205 personen werden onderschept voor verhoor, 51 mensen werden van hun vrijheid beroofd. Bij de huiszoekingen zijn ook enkele kilo’s verdovende middelen en 2 cannabisplantages in beslag genomen.

De risico's die in België worden veroorzaakt door vuurwapens, in het bijzonder door de onregelmatige, moeten niet meer aangetoond worden.

In ons land is voor elk bezit van een vuurwapen minstens een vergunning vereist. Hetzelfde geldt voor de invoer van een dergelijk wapen. Overtreders kunnen een gevangenisstraf van één maand tot vijf jaar en/of een boete van 800 euro tot 200.000 euro opgelegd krijgen.

 

 

13-09-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Woensdag 11 september 2019 omstreeks 19u10 werd de politie van Zottegem opgeroepen naar het Stedelijk zwembad Bevegemse Vijvers voor een klacht van voyeurisme.

Een vrouwelijke bezoekster had tijdens het omkleden gemerkt dat er iemand met een gsm van onder de opening van haar kleedhokje aan het filmen was.  Zij kon het gsm-toestel afnemen en de politie verwittigen.

Er werd een verdachte opgepakt. Het betreft een 39-jarige man uit Oosterzele. Hij werd door het parket onmiddellijk gedagvaard in snelrecht voor de zitting van 14 oktober 2019, op verdenking van voyeurisme t.a.v. meerdere slachtoffers.

Caroline Jonckers, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

13-09-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

Concerne : dossier football

A la demande de la presse, une série de précisions méritent d’être apportées.

A cette heure (14h30), Mr. HVH, n’a pas encore été entendu par le juge d’instruction.  Toute rumeur liée à son inculpation est donc infondée. A ce stade, la procédure, débouchant finalement ou non sur une inculpation, peut encore prendre plusieurs heures.

En ce qui concerne les deux autres personnes mentionnées dans ce dossier, la personne interceptée en région liégeoise le 10/09/19, a été inculpée à Bruxelles des chefs d’escroquerie privée, faux et usage, blanchiment d’argent et association de malfaiteurs le 11/9/19.

La personne arrêtée à Monaco le 10/09/19 s’est vue signifier un mandat d’arrêt international délivré par le juge d’instruction pour les mêmes chefs (escroquerie privée, faux et usage, blanchiment d’argent et association de malfaiteurs). Ce qui lance une procédure d’extradition vers la Belgique pour ces faits. Vu sa présence à l’étranger, il ne sera entendu par le juge d’instruction qu’une fois extradé. Et ce n’est qu’à ce moment que l’éventuelle inculpation sera formellement décidée.

Le parquet fédéral tient à rappeler la présomption d’innocence à laquelle a droit chaque citoyen, jusqu’à la conclusion d’un éventuel procès.

****

 

Betreft: voetbaldossier

Op verzoek van de pers worden een aantal verduidelijkingen gegeven.

Op dit moment (14.30 uur) is de heer HVH nog niet gehoord door de onderzoeksrechter.  Elk gerucht met betrekking tot zijn inverdenkingstelling is dan ook ongegrond. De beslissing tot al dan niet inverdenkingstelling die door de onderzoeksrechter genomen wordt nadat hij betrokkene gehoord heeft, kan nog enkele uren op zich laten wachten.

De persoon die op 10.09.19 in de regio luik werd onderschept, is op 11.09.19 onder aanhoudingsmandaat geplaatst uit hoofde van private omkoping, valsheid in geschrifte en gebruik, witwassen van geld en vereniging van misdadigers.

Aan de persoon die op 10.09 in Monaco werd onderschept werd het internationaal aanhoudingsmandaat betekend, uitgeschreven door de onderzoeksrechter uit hoofde van dezelfde tenlasteleggingen (private omkoping, valsheid in geschrifte en gebruik, witwassen van geld en vereniging van misdadigers). Zijn uitlevering word gevraagd. Wanneer hij uitgeleverd wordt zal hij op dat moment verhoord worden door de onderzoeksrechter en al dan niet in verdenking gesteld.

Het Federaal parket wenst het vermoeden van onschuld te herhalen waarop elke burger recht heeft.

 

 

 

 

 

 

13-09-2019 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft vandaag een 55-jarige man uit Deurne aangehouden voor de moord op Eve Poppe in 1997.

 

Op 9 september 1997 belden ongeruste bewoners van een flatgebouw aan de Argentiniëlaan op de Luchtbal ’s avonds de politie. Ze hadden hun buurvrouw Eve Poppe (38) al enkele dagen niet meer gezien. De politie vond dan het levenloze lichaam van de vrouw in de slaapkamer. Het slachtoffer bleek te zijn gewurgd met een touw en vertoonde verschillende messteken in de borststreek. Het destijds gevoerde onderzoek leverde niet de gehoopte doorbraak op.

 Het dossier van deze cold case werd voorgelegd aan de forensisch adviseur van het NICC om te kijken of nieuwe technieken voor een doorbraak konden zorgen. In dat verdere onderzoek is de 55-jarige man in beeld gekomen. Vandaag verscheen hij voor de onderzoeksrechter waar hij zich heeft beroepen op zijn zwijgrecht. De onderzoeksrechter heeft de vijftiger aangehouden. Volgende week dinsdag verschijnt hij voor de raadkamer.

 De man is op dit moment ook aangehouden voor de moord op Ariane Mazijn in Antwerpen in 1992.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

13-09-2019 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen willen waarschuwen voor een mogelijk geval van spoofing.

Op 11, 12 en 13 september 2019 kregen verschillende inwoners van Brasschaat telefoon van personen die zich uitgaven als leden van de ‘federale politie in Deurne’. Ze deelden mee dat er inbrekers werden onderschept en dat er foto’s werden teruggevonden van hun woning. Er werden dan vragen gesteld, zoals de aanwezigheid van een kluis of cash geld in de woning.

Bij één van de vijf gebruikte oproepnummers is het algemene nummer van FGP Antwerpen, maar niemand heeft met dit nummer naar de betrokken personen gebeld. Een tijd geleden had er al een burger meegedeeld dat hij regelmatig bij nacht door dit zelfde nummer werd gebeld. Allicht gaat het hier dan ook om spoofing. Dat is het fenomeen waarbij via technologische hulpmiddelen een valse identiteit wordt aangenomen. Dat kan onder meer gaan om e-mail, website, IP-adres of telefoonummers.

Het parket raadt aan om geen gegevens door te geven via de telefoon zonder te controleren of het wel degelijk over politie gaat. Politiemensen in uniform of in burger moeten zich altijd kunnen legitimeren. Bij twijfel kan er altijd contact opgenomen worden met de lokale politie.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

13-09-2019 - Parket Leuven

Op donderdagochtend 12 september rond 4.25u brak er brand uit in het tuinhuis van een woning aan de Schoonderbuekenweg in Rillaar (Aarschot). Het vuur verwoestte het tuinhuis volledig en sloeg over naar het dak van de woning. Ook het dak liep grote schade op. Het parket stelde de branddeskundige aan omdat de oorzaak van de brand onbekend was. De deskundige en het labo gingen donderdagochtend ter plaatse maar konden de exacte oorzaak van de brand niet achterhalen. Er zijn echter geen aanwijzingen dat de brand werd aangestoken.

Pagina's