Nieuws

20-11-2018 - Parket Leuven

Een 36-jarige man uit Leuven wordt verdacht van twee gewapende overvallen op studenten in de nacht van donderdag op vrijdag 16 november 2018. Rond 3 uur sprak hij een meisje en haar vriend aan op de hoek van de Brusselsestraat en de Fonteinstraat. Hij bedreigde het meisje met twee messen die hij plaatste ter hoogte van haar slapen. De 18-jarige studente moest de inhoud van haar handtas, cash geld, haar smartphone en autosleutels, afgeven aan de overvaller. Het meisje kon aan de politie een goede beschrijving geven van de dader.

Een halfuur later werd een 19-jarige studente langs achter aangevallen op de hoek van de Tervuursestraat en de Monseigneur Van Waeyenberghlaan. Een man gaf de studente enkele slagen op het achterhoofd, trok haar de grond op en stampte enkele keren tegen haar hoofd. De overvaller ging er vandoor met de handtas van het slachtoffer. Een getuige zag de overvaller een appartementsgebouw in de Van Waeyenberghlaan binnen gaan. De politie deed daar een huiszoeking op heterdaad en trof de verdachte aan in bed. De dertiger verkeerde onder invloed. In zijn appartement werd onder andere de gestolen handtas van het tweede slachtoffer en de gsm van het eerste slachtoffer teruggevonden.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter op verdenking van diefstal met geweld. De lokale onderzoeksdienst van PZ Leuven onderzoekt de zaak en bekijkt of de man ook in verband kan gebracht worden met andere feiten. De verdachte werd aangehouden en verscheen op dinsdag 20 november 2018 voor de raadkamer.

20-11-2018 - Parket Antwerpen

Politie en parket blijven inzetten op de bestrijding van het fenomeen van de tienerpooiers. Daarom organiseren ze met de stad Antwerpen en vzw Payoke een studiedag om de alertheid te verhogen en de deskundigheid te vergroten.

 

De bestrijding van het fenomeen van de loverboys of tienerpooiers blijft een prioriteit voor de vier partijen, want de vorm van mensenhandel heeft een verwoestend effect op minderjarigen die zich vaak al in een kwetsbare positie bevinden.

Het fenomeen heeft meer aandacht gekregen vanuit  onder andere politie en parket, waardoor alle diensten alerter zijn geworden voor bepaalde signalen bij bijvoorbeeld weglopers en onrustwekkende verdwijningen. Ook media-aandacht houdt het fenomeen onder de publieke aandacht. Omdat de expertise van parket en politie vergroot is, vinden de partners uit de hulpverlening en de sociale sector gemakkelijker de weg naar ons met de vergaarde informatie.

De onderzoeken in Antwerpen worden gevoerd door de dienst 'Jeugd, Gezin en Nazorg' van de lokale recherche van de PZ Antwerpen, waarbij speurders sinds 2015 een grote expertise hebben opgebouwd. Vanuit het parket wordt in die zaken vaak een onderzoeksrechter gevorderd om de verdachten aan te houden.

Het aantal onderzoeken dat door de lokale recherche wordt gevoerd is sinds 2015 gestegen: 3 in 2015, 7 in 2016, 12 in 2017 en 28 in 2018, waarvan er nog 12 in onderzoek.

Voor de periode 2015 tot februari 2018 zijn in 10 dossiers uitspraken geveld, waarbij in totaal 35 mensen zijn veroordeeld. Op 12 december staat er een dossier tegen vier verdachten op de zitting van de correctionele rechtbank (kamer AC10).

Het parket heeft beslist om de klanten van de minderjarige slachtoffers te vervolgen wegens aanranding van de eerbaarheid. Intussen is er hoger beroep aangetekend tegen 5 klanten van kinderprostituees die in eerste aanleg werden vrijgesproken. Na studie van de vonnissen is ook beslist om geen beroep aan te tekenen in twee andere dossiers.

De vrees bestaat dat heel wat zaken onder de radar blijven. Net daarom is een studiedag met professionals belangrijk om de signalen sneller te detecteren en om er gepast op te kunnen reageren. De betere bewustwording is het belangrijkste werkpunt voor de toekomst.

20-11-2018 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen (afdeling Mechelen) is een onderzoek gestart naar een nieuwe plofkraak. Er is geen buit gemaakt. Niemand raakte gewond.

In de Dorpsstraat in Leest hebben onbekende daders deze ochtend rond 4.20 uur geprobeerd om een bankautomaat van Argenta tot ontploffing te brengen. Dat is niet gelukt. Er is geen geld gestolen. Mogelijk zijn de daders opgeschrikt door een buurtbewoner die het licht had aangestoken, nadat hij lawaai had gehoord. Getuigen zagen de vermoedelijke verdachten daarna wegrijden in een auto.

De politiezone MeWi deed de eerste vaststellingen en voerde een buurtonderzoek uit. Het labo en ontmijningsdienst DOVO kwamen ter plaatse. De federale gerechtelijke politie heeft het verdere onderzoek in handen genomen.

Of er een link is met de feiten in Borsbeek van gisteren, wordt onderzocht.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

20-11-2018 - Parket Antwerpen

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend aan de rechtbank in Antwerpen gevraagd om een ‘overeenkomst inzake voorafgaande erkenning van schuld’ te bekrachtigen. De uitspraak volgt op 18 december.

De 51-jarige H.Y. heeft zich voor zijn proces akkoord verklaard met een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 18 maanden met uitstel, een som van 174.537 euro als verbeurdverklaring voor witwasmisdrijven en 15.784,80 euro gerechtskosten. Het is de eerste keer in het arrondissement Antwerpen dat een gevangenisstraf gekoppeld werd aan deze procedure.

De beklaagde heeft zelf aan het Openbaar Ministerie aangeklopt voor deze procedure. Het Openbaar Ministerie heeft rekening gehouden met de totaliteit van het strafdossier, de individuele rol van H.Y., zijn blanco strafregister, de erkenning van schuld en het tijdsverloop sinds de feiten. Het onderzoek is in 2013 van start gegaan.

Contact: communicatiecel Antwerpen

19-11-2018 - Parket Oost-Vlaanderen

Zondagmorgen 18 november 2018 omstreeks 6u30 werd de politie opgeroepen door een man die thv het Sint-Annaplein bedreigd werd door een onbekende man met een moersleutel. De hond van het slachtoffer zou een slag met de moersleutel gekregen hebben.

De politie kwam ter plaatse en trof de verdachte aan op de passagierszetel van een personenwagen. Het voertuig vertoonde braaksporen. De verdachte, een 36-jarige man uit Gent, verzette zich tegen zijn arrestatie en bedreigde de politiemensen met de moersleutel. Hij kon geboeid worden.

Aan andere voertuigen die in de omgeving van het voertuig waarin verdachte werd aangetroffen geparkeerd stonden, werden braaksporen en beschadigingen vastgesteld. Uit enkele voertuigen waren goederen ontvreemd.

De verdachte, geen onbekende voor politie en gerecht, wordt vandaag in de loop van de dag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

19-11-2018 - Parket Oost-Vlaanderen

Afgelopen weekend, in de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 november 2018, werd in Gent een fietsdief op heterdaad betrapt.

Een politiepatrouille merkte omstreeks middernacht een persoon op die een garage van een appartementsgebouw in de Guldenspoorstraat binnenging. Even later kwam hij met een fiets buitengereden. De man werd gecontroleerd. De fiets bleek gestolen.

De verdachte, een 34-jarige man uit Gent en geen onbekende voor politie en gerecht, werd gearresteerd.

Uit verder onderzoek blijkt dat de verdachte ook in aanmerking komt voor een aantal diefstallen met braak, gewone diefstallen en fietsdiefstallen gepleegd in de periode van juli 2018 tot begin november 2018.

Hij werd zaterdag op vordering van het parket voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent, die besliste om hem aan te houden.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

19-11-2018 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen onderzoekt een plofkraak van deze ochtend in Borsbeek. De kraak is mislukt, omdat het veiligheidssysteem van de automaat heeft gewerkt.

 

Twee verdachten hebben maandagmorgen net na 4 uur geprobeerd om met gas een bankautomaat van Argenta aan de Schanslaan in Borsbeek tot ontploffing te brengen. Dat is mislukt. De automaat is uitgerust met een gasdetectiesysteem. Op het moment dat het gas werd gedetecteerd, zijn er in de automaat verfpatronen afgegaan en is het geld besmeurd. De twee verdachten hebben dat gehoord en zijn daarop gevlucht in de richting van de Herentalsebaan met vermoedelijk een rode auto.

Er is geen buit en niemand is gewond geraakt. Het labo, de federale gerechtelijke politie en ontmijningsdienst DOVO zijn ter plaatse geweest. Het verdere onderzoek is in handen van FGP.

Contact: communicatiecel Antwerpen

16-11-2018 - Parket Limburg

Op dinsdag 13 november om 14u30 werden twee verdachten op heterdaad betrapt bij een woninginbraak aan de Paul Nicoulaan te Maasmechelen.

De bewoner merkte het duo op in zijn tuin.

Hij kon één persoon staande houden. De andere persoon kon ontkomen.

De politie Lanaken-Maasmechelen was snel ter plaatse.

Een vrouw van 34 jaar uit Dilsen-Stokkem werd gearresteerd, voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

De medeverdachte van de vrouw wordt opgespoord.

De fietsen van het duo werden in beslag genomen.

Het onderzoek wordt verdergezet door de politie Lanaken-Maasmechelen.

15-11-2018 - Federal Public Prosecutor’s Office

In het kader van het onderzoek gerelateerd aan de aanslagen te Parijs op 13 november 2015 heeft de Raadkamer van Brussel vandaag de voorlopige hechtenis van Ossama K., Monir A.A. en Mohamed A. met twee maanden verlengd.

Ibrahim A. zijn voorlopige hechtenis werd met één maand verlengd.

Indien zij tegen deze beslissing beroep aantekenen dan zullen zij binnen de vijftien dagen voor de Kamer van Inbeschuldigingsstelling bij het Hof van Beroep te Brussel verschijnen.

 

*******

 

Dans le cadre de l’enquête à la suite des attentats à Paris le 13 novembre 2015, la chambre du conseil de Bruxelles a ordonné aujourd’hui la prolongation de la détention préventive de Ossama K., Monir A.A. et Mohamed A. pour une durée de deux mois.

La détention préventive d’Ibrahim A. a été prolongé pour une durée d’un mois.

S’ils font appel contre cette décision, ils comparaîtront devant la chambre des mises en accusation près la Cour d’Appel de Bruxelles dans les quinze jours.

 

*******

 

In connection with the investigation on the terrorist attacks in Paris the 13th  of November 2015, the pre-trial Chamber of the Court of First Degree of Brussels ordered today the prolongation for two months of the temporary custody of Ossama K., Monir A.A. and Mohamed A.

Ibrahim A. his temporary custody has been extended for one month.

If they appeal against this decision , they will appear within fifteen days before the pre-trial chamber of the Court of Appeal of Brussels.

 

15-11-2018 - Parket Oost-Vlaanderen

Sinds de inwerkingtreding op 16 november 2017 van de wet van 18/10/2017 betreffende het onrechtmatig binnendringen in, bezetten van of verblijven in andermans goed (kraakwet), nu exact 1 jaar geleden, zijn er bij het parket Oost-Vlaanderen 29 klachten binnengekomen (9 in 2017 + 20 in 2018). Alle panden werden ontruimd.

Het gaat om 22 panden die in Gent zijn gekraakt en om 7 panden respectievelijk in Evergem, Sint-Niklaas, Gavere, Lokeren, Zelzate, Wachtebeke en Deinze.

 

In 3 gevallen gaat het om een bewoond pand:

- deze drie panden (waarvan twee in Gent en één in Wachtebeke) werden onmiddellijk ontruimd; de onrechtmatige bewoners werden gearresteerd

- in twee van deze zaken (bewoond pand in Gent en in Wachtebeke) werd door het parket gedagvaard in snelrecht

- in het derde dossier (pand in Gent) werd een onderzoeksrechter gevorderd

- de drie dossiers kwamen inmiddels op zitting voor de correctionele rechtbank in Gent; in twee van de drie dossiers werden de krakers veroordeeld tot   gevangenisstraffen en geldboetes

 

In 26 gevallen gaat het om een onbewoond pand:

- bij 7 van deze panden hebben de krakers bij tussenkomst van de politie het pand onmiddellijk verlaten

- sommige andere panden waren reeds verlaten nog voor tussenkomst van de politie

- bij 2 gekraakte panden werden de krakers gearresteerd en kon het pand ook onmiddellijk ontruimd worden

- voor 14 gekraakte panden (die niet onmiddellijk ontruimd werden) heeft het parket OVL een bevel tot ontruiming (BTO) opgemaakt en laten betekenen door de politie

- in 4 dossiers werd tegen dit BTO hoger beroep aangetekend

- de 4 hogere beroepen werden telkens door de vrederechter ongegrond verklaard

- alle panden zijn ontruimd

 

 An Schoonjans, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

 

15-11-2018 - Federal Public Prosecutor’s Office

Betreft: Criminele organisatie, witwassen van geld en private corruptie in het voetbal

In het kader van het onderzoek van het Federaal parket inzake een criminele organisatie, witwassen van geld en private corruptie in het voetbal, heeft de onderzoekrechter vandaag beslist om M.B. vrij te laten onder voorwaarden en K.M. en D.S. vrij te laten onder voorwaarden na de betaling van een borgsom.

 

***************

 

Concerne : Organisation criminelle, blanchiment d’argent et corruption privée dans le milieu du football

Dans le cadre de l’enquête du parquet fédéral concernant un dossier d’organisation criminelle, de blanchiment d’argent et de corruption privée dans le milieu du football, le juge d’instruction  a décidé aujourd’hui de libérer M.B.  sous conditions et de libérer K.M. et D.S. sous conditions après paiement d’une caution.

 

***************

 

Concerns: criminal organisation, money laundering and private corruption in football

Within the framework of an investigation of the Belgian Federal Public Prosecutor’s Office, concerning a  criminal organisation, money laundering and private corruption in football, the investigating judge decided today to release M.B. under conditions and to release K.M. and D.S. under conditions after payment of a caution.

15-11-2018 - Parket Oost-Vlaanderen

Op maandagnamiddag 12 november 2018 werd door de lokale politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen een grote cannabisplantage ontdekt in de Lambroekstraat in Massemen (Wetteren).

Vier verdachten, allen meerderjarige mannen zonder inschrijvingsadres in België, werden op vordering van het parket door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden.

In het kader van het lopend gerechtelijk onderzoek kan voorlopig geen verdere informatie worden meegedeeld.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

15-11-2018 - Parket Oost-Vlaanderen

De afgelopen weken waren er verschillende fietsdiefstallen aan het station van Denderleeuw en aan verschillende scholen in Denderleeuw.

De politie pakte afgelopen dinsdag 13 november 2018 een verdachte op die verschillende diefstallen bekende.

Hij pleegde in het verleden ook al gelijkaardige feiten.

De 18-jarige verdachte, verblijvende in Denderleeuw, werd op vordering van het parket door de onderzoeksrechter in Dendermonde aangehouden.

Caroline Jonckers, persmagistraat PK Oost-Vlaanderen

14-11-2018 - Parket Limburg

Op zondag 11 november te 20 uur 30 werd een gewapende overval gepleegd op een uitbater van een Betcenter aan de Oude Baan in Maasmechelen.

Een man bedreigde de uitbater met een mes en kon er met een hoeveelheid geld vluchten.

Op maandag 12 november werd een verdachte door de politie van Lanaken-Maasmechelen gearresteerd, een 29-jarige man uit Maasmechelen.

Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter te Tongeren en overgebracht naar de gevangenis.

 

14-11-2018 - Federal Public Prosecutor’s Office

Concerne : dossier de faux et usages de faux, escroquerie et blanchiment lié à un club de footbal

 

Dans un dossier du parquet fédéral, ce 14 novembre au matin, sept perquisitions ont été initiées par le juge d’instruction de Bruxelles. Ces actions ont été effectuées par la police judiciaire fédérale de Mons-Tournai à Mouscron (4), Celles (1) et Laeken (2).

Ces perquisitions ont été menées à la fois dans les bureaux du club football de Mouscron,  au domicile de responsables de ce club et au siège de deux associations sportives.

L’enquête a été ouverte en avril 2018. En juin 2018, y a été jointe la constitution de partie civile du KV Malines contre le club de Mouscron.

Les soupçons couvrent d’une part de potentiels faux, usage de faux et escroquerie.

Des sociétés étrangères auraient permis de camoufler le contrôle du club de Mouscron par un agent de joueur, le dénommé P.Z. Or, en Belgique, les règlements interdisent à un agent de joueur de posséder un club de football.

Le club de Mouscron est également suspecté d’avoir déposé de faux documents devant l’organe d’appel, la Cour belge d’arbitrage pour le sport, dans le cadre de son recours qui visait la décision de refus de la commission des licences.

L’enquête vise notamment à vérifier si ces manœuvres présumées auraient permis au club de Mouscron d’avoir été illégitimement maintenu en division 1 en ayant organisé une structure de contrôle du club via des sociétés offshore.

 

Le second volet du dossier concerne des soupçons de blanchiment. Le  club de Mouscron est suspecté d’être soutenu par un financement illicite de plusieurs millions d’euros émanant de sociétés offshore.

Trois personnes ont été privées de liberté pour audition par la police judiciaire fédérale.

Le juge d’instruction devra décider, dans les 48 heures, d’éventuels placements sous mandat d’arrêt.

A ce stade de l’enquête, le parquet fédéral ne communiquera pas davantage sur ce dossier.

 

*******

 

Betreft: dossier valsheid in geschriften en gebruik ervan, oplichting en witwassen gelinkt aan een voetbalclub

 

In een dossier van het federaal parket beval op vandaag 14 november ‘s ochtends een onderzoeksrechter van Brussel tot zeven huiszoekingen over te gaan. Deze acties werden door de federale gerechtelijke politie van Bergen-Doornik in Moeskroen (4), Celles (1) en Laken (2) verricht.

Deze huiszoekingen werden tegelijkertijd in de kantoren van voetbalclub Moeskroen, thuis bij de verantwoordelijken van deze club en op de zetel van twee sportverenigingen uitgevoerd.

Het onderzoek werd in april 2018 geopend. In juni 2018 werd de burgerlijke partijstelling van KV Mechelen tegen voetbalclub Moeskroen bij het onderzoek gevoegd.

De verdenkingen hebben enerzijds betrekking op mogelijke valsheid in geschriften, gebruik ervan en oplichting.

Buitenlandse maatschappijen zouden het feit aan het oog hebben onttrokken dat voetbalclub Moeskroen onder controle stond van een spelersmakelaar, de genaamde P.Z. In België verbieden de reglementen echter dat een spelersmakelaar een voetbalclub bezit.

De club van Moeskroen wordt er ook van verdacht valse documenten bij de beroepsinstantie, het Belgische Arbitragehof voor de Sport, te hebben ingediend in het kader van een beroep tegen de beslissing tot weigering van de licentiecommissie.

Het onderzoek heeft meer bepaald tot doel na te gaan of deze vermeende kunstgrepen het mogelijk hebben gemaakt de club van Moeskroen onwettig in divisie 1 te houden door het opzetten van een controlestructuur op de club via offshorebedrijven.

 

Anderzijds heeft het dossier betrekking op witwassen. Voetbalclub Moeskroen wordt ervan verdacht door illegale financiering van miljoenen euro’s uit offshorebedrijven gesteund te worden.

Drie mensen werden voor verhoor door de federale gerechtelijke politie van hun vrijheid beroofd.

De onderzoeksrechter moet binnen 48 uur over mogelijke plaatsingen onder aanhoudingsbevel beslissen.

In deze fase van het onderzoek zal het Federaal Parket geen verdere informatie over dit dossier meedelen.

 

*******

 

Concerns: case of forgery and use of forgeries, fraud and money laundering linked to a football club

 

In a case of the Federal Public Prosecutor’s Office, seven searches were initiated this 14th November morning by the investigating judge of Brussels. These actions were carried out by the Federal Judicial Police of Mons-Tournai in Mouscron (4), Celles (1) and Laeken (2).

These searches were carried out in the football club’s offices of Mouscron, at the homes of club officials and at the headquarters of two sports associations.

The investigation was opened in April 2018. In June 2018, the civil action of KV Mechelen against the club of Mouscron was added to the case.

The suspicions relate on the one hand to potential forgeries, use of forgeries and fraud.

Foreign companies allegedly concealed the control of the club by a players agent, the so-called P.Z. However, in Belgium, the regulations prohibit a players agent from owning a football club.

The club of Mouscron is also suspected of having filed false documents before the appeal body, the Belgian Court of Arbitration for Sport, in the framework of its appeal against the licence commission’s refusal decision.

The investigation aims in particular to verify whether these alleged manoeuvres allowed the club of Mouscron to have been illegitimately maintained in Division 1 by organising a control structure of the club via offshore companies.

 

The second part of the case concerns suspicions of money laundering. The club of Mouscron is suspected of being supported by millions of euros in illicit funding from offshore companies.

Three persons were deprived of their liberty for hearings by the Federal Judicial Police.

The investigating judge must decide, within 48 hours, on possible placements under arrest warrant.

At this stage of the investigation, the Federal Public Prosecutor’s Office will not communicate any further information on this case.

Pagina's