Nieuws

27-03-2023 - Parket Leuven

Op 22 maart 2023 werd een 18-jarige man omstreeks 2u30 ter hoogte van het kruispunt tussen de Naamsestraat en de Sint-Beggaberg bedreigd met een mes. Het slachtoffer was op de openbare weg aan het praten met enkele jongeren toen hij plotseling achter zich een man opmerkte die een mes vasthield. De 36-jarige verdachte uit Leuven plaatste het mes op een tiental centimeter van de keel van het slachtoffer omdat zijn vriendin niet kon slapen door het lawaai van de jongeren. De verdachte gaf aan dat hij het slachtoffer zou neersteken als deze niet zou vertrekken.

Toen de politie ter plaatste kwam, had de verdachte de plaats van de feiten reeds verlaten. Dankzij de omschrijving van de verdachte en diens kledij door het slachtoffer en de getuigen kon de politie de verdachte intercepteren ter hoogte van de Schapenstraat. Hij was op dat ogenblik niet meer in het bezit van het mes, dat door de politie op de grond in de omgeving van de Schapenstraat werd aangetroffen. Tijdens een huiszoeking in de woning van de verdachte vond de politie meerdere gelijkaardige messen en gaf de vriendin van de verdachte aan dat zij het door de politie gevonden mes herkende.

Tijdens zijn verhoor ontkende verdachte aanvankelijk alle feiten. Nadien bekende hij toch een mes te hebben vastgehad en bedreigingen te hebben geuit. Hij ontkende evenwel dit mes nabij de keel van het slachtoffer te hebben gehouden.

Het parket van Leuven vorderde een gerechtelijk onderzoek wegens inbreuken op de Wapenwet en bedreiging door gebaren of zinnebeelden. De verdachte werd op 22 maart 2023 voorgeleid en aangehouden onder elektronisch toezicht. Hij verscheen op 24 maart 2023 voor de raadkamer, die de aanhouding onder elektronisch toezicht bevestigde.

Het onderzoek zal verder gevoerd worden onder leiding van de onderzoeksrechter.  

26-03-2023 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar een mogelijke verijdelde aanslag in Borgerhout. Ze worden in verdenking gesteld wegens poging tot vernieling van een gebouw door ontploffing met vermoeden van menselijke aanwezigheid, inbreuk op de wapenwet en deelname aan een criminele organisatie. Ze verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Eén minderjarige werd voorgeleid bij de jeugdrechter. 

PZ Antwerpen heeft vrijdagnacht vijf mannen, vier meerderjarigen en één minderjarige, gearresteerd in Borgerhout. Twee mannen (19 en 22 jaar) merkten ter hoogte van de Statielei een verdachte man (17 jaar) op. Ze achtervolgden de man en het kwam tot een confrontatie,  waarbij de 17-jarige man gewond geraakte, en de politie werd verwittigd. De man bleek uiteindelijk een explosief bij zich te hebben. Later konden ook nog twee Nederlandse mannen (25 en 30 jaar) in een verdacht voertuig ter hoogte van de Kroonstraat worden gearresteerd. Ontmijningdienst DOVO kwam ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen en het explosief op locatie onschadelijk te maken.

De verdachten werden gisteren verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen en er werd een gerechtelijk onderzoek opgestart.

De vier meerderjarige verdachten werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Antwerpen. Die besliste twee verdachten (25 en 30 jaar) aan te houden. Ze verschijnen volgende week vrijdag voor de raadkamer. De jeugdrechter besliste de minderjarige verdachte (17 jaar) toe te vertrouwen aan een gemeenschapsinstelling. 

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet door FGP onder leiding van de onderzoeksrechter. De link met het drugsmilieu wordt onderzocht. 

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

23-03-2023 - Parket Oost-Vlaanderen

De politie van Gent kon op 21 maart 2023 een fietsendief op heterdaad vatten.

De politie van Gent voerde een onderzoek naar een aantal fietsdiefstallen in Oostakker en Sint-Amandsberg de afgelopen maanden. Er kon een verdachte in beeld gebracht worden.

Op 21 maart kon de politie de verdachte op heterdaad vatten bij een fietsdiefstal op de parking van warenhuis Carrefour in Oostakker. Het betreft een 21-jarige man met de Slovaakse nationaliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat de man in aanmerking komt voor een 10-tal fietsdiefstallen gepleegd in de omgeving Oostakker/Sint-Amandsberg, in de periode 19 januari tot 21 maart 2023. De man begaf zich onder meer naar fietsenstallingen aan recreatiedomein Rozebroeken, Basic-Fit in Oostakker en de school Edugo om toe te slaan. Naast gewone fietsen, elektrische fietsen en mountainbikes ontvreemdde de man ook steps en elektrische steps.

De man werd na verhoor door de politie door het parket OVL gedagvaard in snelrecht. Hij zal zich op donderdag 11 mei 2023 moeten verantwoorden voor de correctionele rechter in Gent.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen 

23-03-2023 -

Le 20/03/2023 vers 15h14, les services de police de la ZP Namur Capitale ont interpellé et privé de liberté un homme né en 1996, en séjour irrégulier, pour la détention et la vente de stupéfiants et port illégal d'arme blanche.

Les policiers ont saisi sur l’individu un total de :

  • 1765 euros en liquide ;
  • 56 grammes de cocaïne ;
  • Un couteau ;
  • Un GSM.

Le 22/03/2023, le suspect a été entendu par le Juge d’instruction et placé sous mandat d’arrêt.

 

Communiqué du 23/03/2023 disponible sur la page "Presse et médias" du Parquet de Namur.

23-03-2023 - Parquet de Namur

Le 20/03/2023 vers 0h10, deux individus pénètrent dans une habitation située Chemin du Grand Ry à Namur en brisant la vitre de la porte d’entrée.

L’habitant, réveillé par le bruit de verre brisé, se rend dans son salon. Il constate que deux hommes sont présents sur place. Les lieux ont été fouillés et des traces de pas et de terre sont laissées par les suspects.

Les auteurs, repérés par la victime, prennent la fuite à pied par le halage.

Vers 0h38, la Zone de Police de Namur Capitale contrôle un véhicule immatriculé en France. La voiture roulait à vive allure depuis le lieu des faits en direction de Namur.

Deux hommes, nés en 1993, se trouvent dans l’habitacle. Leurs chaussures sont recouvertes de terre fraîche. Elles correspondent aux traces retrouvées dans l’habitation. Dans le véhicule, des outils pouvant servir à commettre un vol sont retrouvés et saisis.

Le dossier est mis à l’instruction. Les deux suspects sont inculpés pour tentative de vol dans une habitation. L’un a été placé sous mandat d’arrêt notamment en raison de ses antécédents. L’autre a été libéré sous conditions.

Communiqué du 23/03/2023 disponible sur la page "Presse et médias" du Parquet de Namur.

23-03-2023 - Parket Limburg

Gisteren opende het parket Limburg een onderzoek naar aanleiding van het overlijden van een 86-jarige man te Heers. Het draaiboek "verdacht overlijden" werd opgestart, waarbij het Labo en de wetsarts ter plaatse kwamen voor de nodige vaststellingen. Vandaag vindt er nog een inwendige lijkschouwing plaats. De oorzaak en omstandigheden van het overlijden zijn voorlopig onduidelijk. In afwachting van het verder onderzoek werden voorlopig drie personen gearresteerd. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of er sprake is van een misdrijf en de eventuele betrokkenheid van bepaalde verdachten moeten verduidelijken. 

Update:

De inwendige autopsie heeft voorlopig geen duidelijkheid en definitief uitsluitsel gebracht over de doodsoorzaak en omstandigheden van het overlijden. In afwachting van verder onderzoek zijn de drie verdachten mogen beschikken. Het onderzoek wordt verder gezet. 

22-03-2023 - Parket Antwerpen

In een gerechtelijk onderzoek heeft de onderzoeksrechter in Mechelen vandaag een 12de verdachte aangehouden, nadat begin maart 20 huiszoekingen werden uitgevoerd. Het onderzoek spitst zich toe op een grootschalige handel in cocaïne.

 

Het onderzoek werd opgestart in september 2022, nadat PZ Rivierenland een grote hoeveelheid cocaïne aantrof in een woning.  Het parket vorderde de onderzoeksrechter en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen voerde het verdere onderzoek naar een internationale handel in cocaïne. Verschillende verdachten konden geïdentificeerd worden en ze zouden tussen juni en september 2022 in totaal 4,5 ton cocaïne hebben ingevoerd, opgeslagen op verschillende locaties in Vlaanderen om dan opnieuw te verdelen.

Op maandag 6 maart en dinsdag 7 maart heeft FGP Antwerpen in opdracht van de onderzoeksrechter 20 huiszoekingen uitgevoerd in Bonheiden, Keerbergen, Antwerpen, Mechelen, Heist-op-den-Berg, Duffel, Lier, Sint-Katelijne-Waver, Ingelmunster, Koekelare en Gent.  Daarbij werden 14 personen tussen 19 en 50 jaar gearresteerd.  Er werd samengewerkt met FGP Oost- en West-Vlaanderen en verschillende steundiensten van de federale politie.

Tijdens de huiszoekingen werden onder meer een cannabisplantage in Antwerpen en 1 kg cocaïne aangetroffen.

In samenwerking met de Spaanse autoriteiten, de Spaanse nationale politie unit Udyco Central en Europol werden in Spanje, omgeving Marbella en in aanwezigheid van Belgische speurders werden begin maart 3 personen gearresteerd. Twee van deze personen, mannen van 23 en 37, worden aanzien als de opdrachtgevers en werden reeds gezocht in het kader van andere grotere drugdossiers.  Tijdens de huiszoekingen in Spanje werden onder meer verdovende middelen en vuurwapens aangetroffen. De 23-jarige verdachte werd gisteren vanuit Spanje overgeleverd aan ons land en vandaag aangehouden door de onderzoeksrechter.

De onderzoeksrechter had na de tussenkomst begin maart al 11 personen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Het gerechtelijk onderzoek zal intensief worden verdergezet.  

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

22-03-2023 - Parket Leuven

Op dinsdag 21 maart 2023 rond 16u40 zag een winkelbediende van de Carrefour Express aan de Tiensevest te Leuven op de camerabeelden dat een man drie drankjes uit de winkelrekken nam, waarvan hij er twee opende en leegdronk en één in zijn broekzak wegstak. De winkelbediende nam plaats aan de toegangsdeur en zag de man de kassa passeren zonder te betalen.

De winkelbediende probeerde de man staande te houden, waarop de verdachte hem meermaals een duw gaf en vervolgens de vlucht nam. Andere winkelbedienden konden de verdachte uiteindelijk staande houden. De politie kwam ter plaatse en de verdachte werd gearresteerd. In zijn verhoor bekende de verdachte de feiten gedeeltelijk.

Het parket van Leuven besloot de 32-jarige verdachte uit Gouvy te dagvaarden volgens de procedure van het snelrecht. Hij moet zich eind april komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor winkeldiefstal met geweld.

22-03-2023 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft 22 verdachten verwezen naar de correctionele rechtbank. Zij zullen zich later moeten verantwoorden voor hun betrokkenheid bij een internationale drugtrafiek.

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen kon bij huiszoekingen in november 2021 een criminele organisatie ontmantelen die betrokken zou zijn bij internationale en grootschalige drugtrafiek. De criminele organisatie zou grote ladingen cocaïne verhandeld en binnengesmokkeld hebben via de haven van Antwerpen. Ze maakten hiervoor gebruik van woningen die verhuurd werden via Air B&B of Booking.com. De verhuurwoningen werden gebruikt als tijdelijke uitvalsbasis en als opslagplaats voor de drugs. (zie ook persbericht van 28/11/2021)

In het vervolg van het onderzoek heeft de onderzoeksrechter nog verschillende verdachten onder mandaat geplaatst. Gisteren verschenen uiteindelijk 23 verdachten voor de raadkamer in Antwerpen. Deze besliste 22 verdachten, twaalf Britten, acht Belgen, één Surinamer en een Nederlander tussen 21 en 54 jaar, door te verwijzen naar de correctionele rechtbank.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

21-03-2023 - Parket Antwerpen

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft vandaag huiszoekingen uitgevoerd in een gerechtelijk onderzoek naar fraude bij de export van boomstammen. Bij de huiszoekingen in Antwerpen, Deurne, Geel, Beveren, Westerlo, Wijnegem en Schilde werden zes verdachten tussen 37 en 54 jaar oud gearresteerd.

Het dossier is via het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gestart na klachten uit China. Het gaat over mogelijke frauduleuze praktijken bij een forwarder die zich bezighoudt met de export van containers met boomstammen naar India en het Verre Oosten vanuit Antwerpen. Bedrijven die hout uitvoeren naar derde landen, moeten afhankelijk van de vereisten van die landen, officiële documenten kunnen voorleggen waaruit blijkt dat het hout is behandeld (gefumigeerd) tegen schadelijke organismen die de plaatselijke biotopen in het land van import kunnen bedreigen. Deze fumigatie is een verplichte bestrijdingsmethode om het hout te beschermen tegen ongedierte.  Het zorgt ervoor dat alle levende organismen die aanwezig zijn in de containers en een veiligheids-of milieurisico inhouden, zoals insecten (kevers), worden gedood voor transport, zodat de goederen zonder risico's verspreid kunnen worden.

De forwarder uit Antwerpen zou deze voorschriften bewust niet zijn nagekomen. Zo zouden ze vervalste documenten hebben voorgelegd, waaruit moest blijken dat de uitgevoerde boomstammen werden gefumigeerd, terwijl dit in werkelijkheid niet het geval was.

In het kader van dat onderzoek, voerde FGP vandaag verschillende huiszoekingen uit. Daarbij werd ook samengewerkt met lokale politiezones. Bij de invallen vanochtend waren het FAVV en ook de douane aanwezig. Bij de zoekingen konden zes verdachten worden gearresteerd. Zij zullen worden verhoord.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

21-03-2023 -

21 maart staat bekend als de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie. Een dag die in het teken staat van verdraagzaamheid en de strijd aanbindt tegen racisme en discriminatie. Alexandre François, substituut-procureur des Konings en referentiemagistraat discriminatie bij parket Luik, vertelt hoe het Openbaar Ministerie de strijd hiertegen aangaat, welke rechten slachtoffers hebben en wat de grenzen zijn van de vrijheid van meningsuiting.

Alexandre: “Discriminatie bevat een aantal subfenomenen, waaronder racisme, homofobie… Telkens wanneer zich een bepaalde gebeurtenis of crisis voordoet, bijvoorbeeld corona of een economische crisis, merken we een polarisatie van meningen bij de bevolking die tot een meer radicale mening of zelfs geweld kan leiden. Dit zowel online als offline.”

“Voor sommige mensen is het gemakkelijk om van achter hun computerscherm snel te reageren op een sociale media bericht dat ze zien voorbijkomen. Ik zeg niet dat al deze mensen fundamenteel racistisch zijn, maar waar ze vaak niet bij stilstaan, is dat hun reactie onder de strafwet kan vallen. De reactie die ze verspreiden, kan anderen aanzetten tot een ergere mening en zelfs leiden tot gewelddadig gedrag in het echte leven. Dit omdat er op sociale netwerken bijna geen barrières zijn. Wanneer mensen geconfronteerd worden met de (online) haat die ze verspreiden, denk ik dat velen wel tot het besef komen dat ze overdreven hebben.”

Maar er zijn ook dossiers waarbij er geen enkel gevoel van schuldbesef is of geen enkele vorm van invraagstelling door de dader van de haatzaaiende uitspraken.

Alexandre: “Ik herinner mij een dossier van een klassiek burenconflict, waarbij er een conflict was tussen een man en zijn zwarte buurvrouw. Op een dag begon de buurman racistische opmerkingen te uiten naar zijn buurvrouw. Op een bepaald moment nam hij op straat een steen en gooide die in het gezicht van zijn buurvrouw, waardoor ze ernstig verwond raakte. Tijdens de hoorzitting bleek hij geen enkel schuldbesef te hebben, niet over zijn haatzaaiende uitspraken en ook niet over het gebruikte geweld. Hij verklaarde: ‘Ja, het was misschien een beetje onredelijk, maar als zij in haar land was gebleven, dan waren we niet in deze situatie terechtgekomen’. In dergelijke gevallen lijkt gevangenisstraf de enige oplossing, omdat werken aan een invraagstelling onmogelijk lijkt.”

 

De strijd tegen discriminatie maakt deel uit van de algemene strijd tegen discriminatie en haatmisdrijven, waarbij het Openbaar Ministerie een nultolerantie hanteert. - Alexandre François

 

De strijd tegen racisme en discriminatie

De strijd tegen racisme en discriminatie maakt deel uit van de algemene strijd tegen discriminatie en haatmisdrijven, waarbij het Openbaar Ministerie een nultolerantie hanteert. Dat betekent dat er een systematische strafreactie is in alle dossiers die verschillende vormen kan aannemen. Toch is opsporing, zeker bij online haat, niet altijd even makkelijk.

Alexandre: “Online gaat alles heel snel. Wanneer iemand iets publiceert, kan het snel gedeeld, becommentarieerd en opnieuw gepubliceerd worden door een hele reeks mensen. Afgezien van de publicaties die ons worden gemeld of die worden opgemerkt binnen lopende zaken, is het helaas moeilijk te weten wat er online gebeurt.”

“Hiervoor zijn er drie redenen. Ten eerste, Europa heeft niet met alle sociale netwerken een akkoord om mensen te identificeren. Ten tweede heeft in mijn ogen de federale politie meer middelen nodig. Binnen de politie is er een eenheid die gespecialiseerd is op dit gebied: de DJSOC-I2, de zogenaamde ‘internetpolitie’. Ze doen goed werk met de middelen die ze hebben, maar die middelen zijn te beperkt.”

“Ten slotte worden de meeste sociale netwerken gehost op Amerikaanse servers en de Amerikaanse wetgeving is echter helemaal niet dezelfde als die van Europa wanneer het gaat om vrijheid van meningsuiting. De Verenigde Staten willen wel meewerken aan het identificeren van personen die bijvoorbeeld haatzaaien op sociale media, maar publicaties verwijderen ligt moeilijker. Het past niet in hun visie op vrijheid van meningsuiting. Gelukkig zijn er onderhandelingen bezig op Europees niveau met de grote sociale netwerken om dit soort problemen op te lossen.”

Vrijheid van meningsuiting

Vrijheid van meningsuiting is een argument dat Alexandre regelmatig ziet voorbijkomen in de zaken die hij behandelt rond discriminatie en racisme.

Alexandre: “Vrijheid van meningsuiting is een vrijwel absoluut recht. Het gebeurt dan ook vrij vaak dat verdachten, vaak op aanraden van hun advocaat, tijdens de verhoren of in de rechtbank het argument ‘vrijheid van meningsuiting’ bovenhalen om te argumenteren waarom ze discrimineerden. Voor het aanzetten tot haat, geweld en/of discriminatie moet er sprake zijn van een bijzondere intentie bij de dader die bewezen moet worden. Dit om de vrijheid van meningsuiting maximaal te bewaren. Die bijzondere intentie kan alleen aangetoond worden in relatie tot de uitlatingen die zijn gedaan en de context van de feiten. Wat soms moeilijk te bewijzen is wanneer het slechts om één of twee zinnen of opmerkingen gaat op sociale media. Het aanzetten tot haat tegen mensen van buitenlandse afkomst is bijvoorbeeld strafbaar, maar dat betekent niet dat elke mening over migratiestromen strafbaar is.”

“Een ander voorbeeld is een zaak waarbij een journaliste een toenmalig lid van de islampartij interviewde. De man wilde de journaliste niet aankijken, en haar vragen niet beantwoorden, omdat ze een vrouw was. In eerste aanleg werd hij vrijgesproken, maar in beroep werd hij veroordeeld voor seksisme. Het arrest werd bevestigd door het Hof van Cassatie. Het delict van seksisme kwam hier niet uitsluitend tot uiting in woorden, maar eveneens door het gedrag van de dader. Alles hangt af van de context van de feiten. Wat soms een moeilijk evenwicht is en overtredingen zijn soms moeilijk vast te stellen.”

Alternatieve straffen

Een van de mogelijke straffen is een pretoriaanse probatie. Hiervoor werkt parket Luik onder andere samen met de vzw Territoires de la Mémoire.

Alexandre: “We hebben contact opgenomen met Terrritoires de la Mémoire. Dat is een vzw die een permanente tentoonstelling heeft over het nazisme en de gevolgen ervan tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bedoeling is dat vanaf juni 2023 mensen daar naartoe gestuurd kunnen worden die, volgens het strafrecht, online meningen verspreid hebben. Het gaat daarbij uiteraard niet om gewelddadige personen, maar om mensen die hun gedrag in vraag kunnen stellen na dit bezoek. Dit initiatief is gelijkaardig aan het initiatief van de Kazerne Dossin in Mechelen, waarmee parket Antwerpen samenwerkt.”

“Ik zeg niet dat dit dé wonderoplossing is, maar we hopen dat deze mensen in de toekomst anders zullen reageren op de online of offline situatie die ze tegenkomen in hun leven. Voor het Openbaar Ministerie is de missie van repressie vanzelfsprekend, maar het is even goed belangrijk om mensen te sensibiliseren en recidive te vermijden. En dat kan met zulke initiatieven. Door mensen in een positie te brengen waarin ze zichzelf in vraag stellen, kan herhaling van het strafrechtelijk gedrag vermeden worden.”

“Daarnaast wordt in Luik sterk ingezet op de strijd tegen seksisme in de openbare ruimte, wat ook een vorm van haatzaaien is. Iemands waardigheid wordt hierbij ernstig aangetast. Om dit te bestrijden, doet de politie van Luik regelmatig patrouilles. Ze toont hiermee dat ze aanwezig is in de openbare ruimte, zodat de mensen (en potentiële slachtoffers) zich veiliger voelen en daders bewust worden van hun gedrag.”

Rechten voor de slachtoffers

Alexandre: “Wanneer je slachtoffer bent geworden van discriminatie of racisme is het belangrijk om klacht in te dienen bij de politie. Ik begrijp dat er misschien een terughoudendheid is om het politiekantoor binnen te stappen, maar politie en Justitie doen er alles aan om slachtoffers op te vangen, te begeleiden en een passend gevolg te geven van hun dossier. Als slachtoffer heb je trouwens het recht om je bij de politie aan te melden als benadeelde persoon. Hierdoor kan je als slachtoffer informatie krijgen over de uitkomst van jouw zaak, bijvoorbeeld wanneer die voor de correctionele rechtbank komt, en kan je eventueel ook vragen om jouw dossier te mogen raadplegen of om een kopie te krijgen indien je dat wenst. Slachtoffers kunnen ook worden bijgestaan door de dienst slachtofferhulp bij de parketten.”

“Vaak wordt gezegd dat het geen zin heeft om klacht in te dienen. Maar mocht morgen niemand nog klacht indienen, dan zullen de daders nog steeds vrij zijn om in de maatschappij te handelen zoals ze willen en zonder ooit lastiggevallen te worden. Deze situatie zou catastrofaal zijn voor onze samenleving en het samen leven in het algemeen. We moeten een duidelijke grens stellen dat racisme en discriminatie niet getolereerd worden en ervoor zorgen dat alles in het werk wordt gesteld om recidive te voorkomen.”

 

 

 

 

20-03-2023 - Parket Leuven

Op 18 maart 2023 vond omstreeks 14u30 een diefstal met geweld plaats in de Diestsestraat te Leuven. Het slachtoffer verkocht voedingswaren ten voordele van een jeugdbeweging en werd daarbij benaderd door twee verdachten van Marokkaanse afkomst. Het slachtoffer kreeg een vuistslag in het aangezicht en enkele stampen op zijn lichaam, waarna een van de verdachten enkele voedingswaren ontvreemde en in de rugzak van de andere verdachte stopte.

Beide verdachten werden door de politie in staat van dronkenschap aangetroffen bij een bankje nabij de feiten. Een van hen bleek geen wettige verblijfplaats in België te hebben. Bij de fouillering trof de politie in de rugzak van een van deze verdachten voedingswaren aan die overeenstemden met de gestolen goederen. De politie deed tevens nazicht van de beschikbare camerabeelden waarop de feiten duidelijk zichtbaar waren.

Tijdens zijn verhoor gaf een van de verdachten aan zich niet meer goed te herinneren wat er gebeurd was. De andere verdachte ontkende een vuistslag en stampen te hebben geven. Na confrontatie met de camerabeelden bekende hij de diefstal.

Het parket van Leuven heeft besloten om de verdachten te dagvaarden volgens de snelrechtprocedure. Beide verdachten moeten zich eind april komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor diefstal met geweld en een van hen bijkomend voor illegaal verblijf.

18-03-2023 - Parket Limburg

Gisteren na het avondjournaal van TVLimburg heeft de politie 3 nuttige beelden van buurtbewoners mogen ontvangen. Deze beelden werden door privé-camera's gemaakt. Naast de beelden uit de Olmenstraat, beschikt politie nu ook over beelden uit de Tulpenstraat, Lindeplein en de Meeuwerstraat. 

Gisterenavond kwam een melding binnen dat er een achtergelaten fiets aan een zitbankje in de buurt van het zoekgebied stond. Politie is gaan controleren maar de fiets werd niet meer gevonden.  

Afgelopen nacht heeft de PZ Carma gepatrouilleerd in de omgeving van Houthalen Oost.  

Vandaag wordt opnieuw gezocht naar camerabeelden om een beter zicht te krijgen op de fietsroute van de mevrouw Mariën. Van zodra politie zicht heeft op haar PLS (Point Last Seen) gaat men van start met gerichtere zoekacties.  

Buurtbewoners wordt gevraagd om te kijken naar de beelden van hun privé-camera's. Tips zijn nog steeds welkom via opsporingen@police.belgium.eu of op het gratis nummer 0800 30 30 0.

17-03-2023 - Parket Antwerpen

In het gerechtelijk onderzoek naar een gijzeling en foltering in het criminele drugsmilieu heeft de onderzoeksrechter deze week twee mannen aangehouden.

 

PZ Kempen N-O werd op donderdag 23 februari 2023 om 14.30 uur in kennis gesteld dat arbeiders van de gemeente Ravels de hulpdiensten hadden gevraagd voor een zwaar toegetakelde Nederlandse man. De arbeiders waren op dat moment aan het werk op de AA-valleiroute in Ravels. Het 37-jarige slachtoffer miste onder meer een vinger en had nog verschillende ernstige snij - en steekverwondingen. De hulpdiensten brachten de man met de nodige spoed naar het ziekenhuis in Turnhout.

In het gerechtelijk onderzoek dat meteen werd opgestart, kon een 23-jarige Nederlander door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen als eerste gearresteerd en aangehouden worden op verdenking van foltering, wederrechtelijke vrijheidsberoving en handel en bezit van verdovende middelen. Het gerechtelijk onderzoek werd verdergezet en zo kon afgelopen maandag een 20-jarige Nederlander uit Mol opgepakt worden. De raadkamer in Turnhout heeft zijn aanhouding vandaag bevestigd.

FGP Antwerpen arresteerde gisteren nog een 23-jarige man met Surinaamse nationaliteit uit Hasselt. Hij verschijnt dinsdag voor de raadkamer.

Het onderzoek naar mogelijk andere betrokkenen gaat onverminderd verder. 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

17-03-2023 - Parket Limburg

Donderdagvoormiddag verdween de 80-jarige Simone Mariën met de fiets (lichtgrijs met twee donkerkleurige fietstassen) in Houthalen. Politiezone Carma en parket Limburg behandelden de verdwijning meteen als onrustwekkend gelet op het feit dat de dame in kwestie dementerend is. Gisteren werd volop gezocht in de omgeving en ook buren en sympathisanten daagden massaal op om te helpen zoeken. Ook afgelopen nacht gingen de zoekingen door, maar voorlopig zonder resultaat. Parket Limburg, cel vermiste personen en de lokale politie staan in nauw contact met elkaar om  de zoekacties in goede banen te leiden. Momenteel wordt er met een helikopter gezocht boven een omliggend natuurreservaat en politie Carma heeft ook vandaag weer quads ingezet om de bosrijke omgeving te doorzoeken. Daarnaast wordt er volop ingezet op het verzamelen van camerabeelden waarop de vrouw mogelijks te zien kan zijn.

 

Tips zijn nog steeds welkom via opsporingen@police.belgium.eu of op het gratis nummer 0800 30 30 0.
Vrijwilligers die willen helpen zoeken, mogen zich melden bij de lokale politie op het nummer 089/39.14.10.

 

Pagina's