Nieuws

28-09-2023 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vier verdachten en twee bedrijven verwezen naar de correctionele rechtbank. Ze zullen zich later moeten verantwoorden voor de illegale opslag van een gigantische hoeveelheid lachgas.

 

Op 29 september 2021 voerde PZ Voorkempen na enkele verdachte handelingen en vaststellingen een controle op heterdaad uit in een loods in de KMO-zone van Brecht. De bewuste loods was sterk beveiligd met bewakingscamera's. De politie trof in de loods een gigantische hoeveelheid flessen met lachgas aan. De inventarisering nam enige tijd in beslag, maar uiteindelijk werden 16.577 lachgasflessen van verschillende grootte aangetroffen. In totaal ging het om 40,4 ton. Er werden ook flyers gevonden over hoe lachgas als roesmiddel gebruikt moest worden en 150.000 ballonnen.

Na de inval werd de loods gerechterlijk verzegeld.

In het gerechtelijk onderzoek kwamen de verschillende verdachten en de firma's in beeld bij de illegale opslag.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

28-09-2023 - Parket Antwerpen

Op drie plaatsen in de Kempen werd de afgelopen dagen gedumpt drugsafval gevonden. Het parket Antwerpen en de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen zijn met een onderzoek bezig.

 

Een fietser belde dinsdag in de vroege ochtend naar het noodnummer, toen hij op de Geheulsedijk verschillende blauwe vaten had aangetroffen. PZ Noorderkempen en de brandweer kwamen ter plaatse om de situatie te beveiligen. Na de eerste vaststellingen kon de Civiele Bescherming het afval op een veilige manier opruimen. Even later werd een tweede kleinere dumping gemeld aan de Dombergstraat in Turnhout. Dat is enkele kilometers verderop.

Gisteren trof PZ Kempen Noord-Oost IBC-vaten aan in Geeneinde in de Ravelse deelgemeente Weelde.

Van alle dumpings werd een proces-verbaal opgestart. Er wordt nu onderzocht wie betrokken is bij het dumpen van het gevaarlijke afval en of er ook een link is tussen de drie feiten.

 

Heb je een vermoeden van een cannabisplantage, drugslabo of dumping van drugsafval? Een verdachte situatie in de provincie Antwerpen melden kan via het meldpunt www.drugsplantageontdekt.be. Met deze website willen het Openbaar Ministerie, de politiediensten en de gouverneur van de provincie Antwerpen de burgers de kans geven om op een veilige en anonieme manier de politie te verwittigen over de aanwezigheid van cannabisplantages, drugslabo’s of de dumping van drugsafval. Zo strijden we samen tegen drugscriminaliteit.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

26-09-2023 - Parket Leuven

Op donderdag 21 september omstreeks 17u30 diende de Leuvense politie zich naar de Carrefour Market op de Tervuursesteenweg te begeven na een winkeldiefstal. 

Een 41-jarige verdachte nam tijdens zijn bezoek in de winkel twee cosmeticaproducten uit hun verpakking en stak deze vervolgens in zijn broekzak. Een winkeldetective merkte dit op en hield de man in het oog. De detective zag dat hij voor enkele producten wel betaalde maar niet voor de producten die hij in zijn broekzak had gestoken. De detective hield de man staande. Politie Leuven kwam ter plaatse en kon de man arresteren. In zijn verhoor gaf de man de feiten toe.  

Het parket van Leuven besloot de verdachte te dagvaarden volgens de procedure van het snelrecht. Hij moet zich begin november komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor winkeldiefstal.  

26-09-2023 - Parket Leuven

Op zaterdag 23 september omstreeks 14u55 verwittigde de zaakvoerder van parfumerie Meylandt in Aarschot de politiediensten na een winkeldiefstal. 

De zaakvoerder werd door twee winkelbedienden op de hoogte gebracht van het bezoek van twee mannen die in dronken toestand verkeerden. Bij het bekijken van de camerabeelden merkte hij op hoe één van de twee mannen drie parfums, ter waarde van 700 à 800 euro, in zijn achterzak had gestoken. De man ging vervolgens zelf op zoek naar de twee mannen en kon hen aantreffen in de kapperszaak tegenover de parfumerie.  

De politie van PZ Aarschot kwam ter plaatse en kon de twee mannen van 46 en 30 jaar aantreffen. In de rugzak van de 30-jarige man werden twee van de drie parfums aangetroffen. De verdachten werden gearresteerd en meegenomen voor verhoor. De 30-jarige man gaf de feiten toe en vermeldde dat zijn kompaan niet op de hoogte was van de diefstallen. De 46-jarige man gaf aan zich niets van de feiten ter herinneren.  

Het parket van Leuven heeft besloten de twee verdachten te dagvaarden volgens de procedure van het snelrecht. Ze moeten zich midden december komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor feiten van diefstal.  

26-09-2023 - Parket Leuven

Op donderdag 21 september omstreeks 12u15 merkte een winkeldetective van de winkel Colruyt in de Lombaardenstraat in Leuven op hoe een 33-jarige man drie fardes roltabak, ter waarde van 320 euro, nam. De man legde vervolgens twee van de drie fardes roltabak tussen de bananen. Hij verliet daarna de winkel met de derde farde roltabak zonder deze te betalen. Vijftien minuten later kwam zijn kompaan de winkel binnengelopen en wandelde rechtstreeks naar de afdeling met de bananen. De 31-jarige man nam vervolgens de twee resterende fardes roltabak die bij de bananen lagen en wandelde ook voorbij de kassa zonder iets te betalen. De winkeldetective kon de tweede verdachte tegenhouden en contacteerde de politiediensten.  

Een patrouille van de Leuvense politie kon de eerste verdachte ter hoogte van de Action in de J.P. Minckelersstraat tegenhouden. Beide mannen werden gearresteerd. In hun verhoor gaven ze de feiten toe.  

Het parket van Leuven heeft de twee verdachten gedagvaard volgens de procedure van het snelrecht. De verdachten moeten zich begin november komen verantwoorden voor de correctionele rechtbank voor feiten van diefstal. 

26-09-2023 - Parket Antwerpen

In het onderzoek naar een opzettelijke brandstichting bij warenhuis Delhaize Hippodroom heeft de onderzoeksrechter vrijdag een 43-jarige Brusselaar aangehouden.

 

Vorige week donderdag werden rond 8 uur verschillende winkelkarren in brand gestoken die voor het grootwarenhuis in de Museumstraat in Antwerpen stonden. Dat leverde heel wat materiële schade op, maar gelukkig geraakte niemand gewond. Van de feiten werden door de PZ Antwerpen camerabeelden gerecupereerd en in het onderzoek door de lokale recherche dat volgde, kan een voertuig gelinkt worden aan de feiten. Nog diezelfde dag heeft dat geresulteerd tot de arrestatie van een 43-jarige man in Brussel. Vrijdag werd hij door de onderzoeksrechter aangehouden. Er zijn op dit moment elementen die deze man kunnen linken aan de brandstichting.

De raadkamer zal zich morgen buigen over zijn verdere aanhouding.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

26-09-2023 - Parket Leuven

Op dinsdagochtend 26 september 2023 omstreeks 00u40 kwam een melding van een getuige binnen bij de politie van Leuven dat een vrouw zwaargewond werd aangetroffen op de hoek van de Tervuursevest en de Kapucijnenvoer in Leuven. Zij zou mogelijks uit haar appartement op de vijfde verdieping naar beneden gevallen zijn. Getuigen hebben getracht de 41-jarige vrouw te reanimeren, maar de vrouw bleek ter plekke overleden te zijn. Kort na de feiten kwam een 45-jarige man in paniek aangelopen die aangaf haar partner te zijn. Gelet op de verdachte omstandigheden waarin de vrouw om het leven kwam, zijn het labo, de wetsdokter en het afstappingsteam van de federale gerechtelijke politie van Leuven ter plaatse gegaan om de nodige vaststellingen te doen. De partner van het slachtoffer werd gearresteerd en zal in de loop van de dag verhoord worden over het precieze verloop van de feiten. 

23-09-2023 - Parket Antwerpen

In een gerechtelijk onderzoek naar een cold case uit 2008 van de moord op een 27-jarige man heeft de onderzoeksrechter vrijdag een 62-jarige vrouw aangehouden voor moord.

 

Op 26 juni 2008 werd er aangifte gedaan van de onrustwekkende verdwijning van een 27-jarige Antwerpenaar. De man zou zich bevinden in een crimineel milieu. De wagen van de Antwerpenaar werd zes maanden later in het Nederlandse Roosendaal teruggevonden, maar de twintiger zelf is nooit meer opgedoken.

In het onderzoek dat volgde, kon er ook geen doorbraak gerealiseerd worden. Het lichaam van de twintiger werd ook nooit gevonden.

 

Drie jaar geleden werd het dossier opnieuw geanalyseerd door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Antwerpen en werd het gerechtelijk onderzoek begin 2021 hervat. Dat heeft afgelopen donderdag geleid tot vier huiszoekingen in Koekelberg, Edingen en Halle. FGP Antwerpen kreeg daarbij bijstand van het labo en de dienst hondensteun van de federale politie.

Twee vrouwen van 62 en 70 werden gearresteerd en verhoord. Vrijdag verschenen ze voor de onderzoeksrechter. De 62-jarige vrouw werd aangehouden, de 70-jarige vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden.

Het hernieuwde onderzoek heeft op dit moment meer duidelijkheid gebracht over wat er met de Antwerpenaar is gebeurd, maar er is nog extra onderzoek nodig. De speurders van FGP Antwerpen gaan dus met de nieuwe info verder aan de slag. De familie van de vermiste man is intussen op de hoogte gebracht van de recente ontwikkelingen door de maatschappelijke assistente bij de federale politie.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

22-09-2023 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze namiddag omstreeks 15u35 vond een steekincident plaats op een lijnbus in Gent. 

De bus reed op de Nieuwe Wandeling richting Blaarmeersen toen een man plots een mes zou hebben bovengehaald. Hiermee zou hij hebben uitgehaald naar een andere passagier op de bus. 

Het slachtoffer, een man, werd geraakt in de nek, maar geraakte gelukkig niet zwaargewond. 

De verdachte verliet de bus na de feiten. Door een snelle interventie van de Gentse politie, kon de verdachte kort nadien ontwapend en overmeesterd worden.

De man werd gearresteerd en zal worden verhoord. De precieze toedracht van de feiten wordt momenteel verder onderzocht. Meer informatie kan daarom momenteel nog niet gegeven worden.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

22-09-2023 - Parket Antwerpen

In het gerechtelijk onderzoek naar een dodelijke steekpartij van afgelopen weekend zal een 17-jarige Nederlander in de loop van de dag worden voorgeleid bij de jeugdrechter.

 

In de nacht van zaterdag op zondag ontstond er een massale vechtpartij aan het Straatsburgdok voor discotheek IKON. Daarbij werden twee Nederlanders van 20 en 25 jaar gestoken. De jongste was er het ergst aan toe en bezweek in de loop van de voormiddag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Diezelfde ochtend werden zeven mensen verhoord door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen over de feiten, maar ze bleken niet betrokken te zijn bij de eigenlijke steekpartij.

 

Donderdagavond bood een 17-jarige Nederlander zich aan bij PZ Antwerpen. Hij gaf aan betrokken te zijn bij de vechtpartij, maar hij zou volgens zijn verklaring niet bewust gestoken hebben. Het parket besliste om hem voor te leiden bij de jeugdrechter. Het onderzoek naar zijn precieze aandeel loopt volop verder.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

22-09-2023 - Parket Limburg

Parket Limburg is een onderzoek opgestart naar een verdacht overlijden vanmorgen, 22 september 2023,  aan de Zavelstraat in Neeroeteren. Er zijn sterke aanwijzingen dat het 30-jarige slachtoffer met geweld om het leven werd gebracht. Het draaiboek “verdacht overlijden” werd opgestart,  waarbij het gerechtelijk labo en de wetsarts ter plaatse kwamen voor de nodige vaststellingen. In de loop van de dag zal het Parket Limburg samen met de Tongerse onderzoeksrechter een digitale afstapping* houden. Een mogelijke verdachte, een 21-jarige man van Tsjechische afkomst uit Neeroeteren, werd gearresteerd. De lokale recherche van politiezone Maasland voert samen met FGP Limburg het onderzoek.

 

* Bij een digitale afstapping  wordt er een visualisatie van de plaats delict gemaakt door de FGP door middel van 360° foto’s en videobeelden die live van op afstand kunnen worden gevolgd door de speurders, het parket en de onderzoeksrechter.  Er wordt door de deskundige die de beelden maakt gelijktijdig ook een 3D-scan van de plaats delict gemaakt. Het grote voordeel van deze manier van afstappen is de snelle visualisatie, de minimale contaminatie van de plaats delict en de beschikbare beelden die ook nadien nog herbekeken kunnen worden.

22-09-2023 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft gisteren de aanhouding van twee jonge Nederlanders bevestigd.

 

Afgelopen vrijdagavond werd de Berendrechtstraat in wijk Kiel opgeschrikt door een zware knal. Een politiepatrouille die in de buurt reed, merkte kort daarna een auto met Nederlandse nummerplaten aan in directe omgeving. Er volgde een korte achtervolging, maar de vluchtende wagen reed zich vast in de doodlopende Karel Mertensstraat. De politie kon uiteindelijk drie Nederlanders van 17, 18 en 19 jaar arresteren. Er zijn elementen die daarop wijzen dat ze vrijdag vanuit Amsterdam naar Antwerpen zijn gereden om een explosief te laten ontploffen voor een woning in de Berendrechtstraat.

De feiten zijn gekwalificeerd als vernieling van een gebouw door ontploffing met vermoeden van menselijke aanwezigheid, inbreuk op de springstofwetgeving en criminele organisatie.

De twee meerderjarigen werden aangehouden en de aanhouding werd vandaag bevestigd door de raadkamer. Voor de minderjarige nam de jeugdrechter de gepaste jeugdbeschermingsmaatregelen.

Het onderzoek loopt verder.

In een ander onderzoek naar een aanslag (Turnhoutsebaan, 3 juli 2023) zijn twee verdachten van 18 en 19 jaar die in Nederland gearresteerd werden overgeleverd aan ons land. De onderzoeksrechter heeft hen maandag aangehouden. De raadkamer beslist vandaag over hun verdere aanhouding.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

21-09-2023 - Parquet de Namur

Comme annoncé la semaine dernière, des actions spécifiques anti-drogue ont été réalisées durant le week-end des Fêtes de Wallonie à Namur.

Installé aux abords de la Place Saint-Aubain durant quelques heures les soirées de vendredi et samedi, le dispositif de contrôle a bien fonctionné.

Le binôme maître-chien de la Zone de Police, formé à la détection de stupéfiant, sillonnait parmi les passants devant le poste de contrôle jusqu’à ce que le chien « marque » un potentiel porteur de stupéfiants.

Lors des moments de contrôle, 51 personnes ont été marquées positivement par le chien et 31 fouilles se sont révélées positives. Chaque personne marquée positivement par le chien était ensuite prise en charge par une équipe policière  se chargeant tout d’abord de la fouille et ensuite de la mise en œuvre de la procédure de transaction immédiate (PTI).

Pour rappel, cette procédure permet au contrevenant majeur de s’acquitter du paiement d’une transaction immédiate. Par ce paiement « direct », l’action publique est éteinte et le contrevenant ne fera l’objet d’aucune poursuite ultérieure devant le Tribunal correctionnel.

 Par contre, si le contrevenant refuse la procédure de transaction immédiate ou n’est pas dans les conditions pour en bénéficier, il fera systématiquement l’objet de poursuites pénales.

Cette procédure de transaction immédiate est mise en application pour la détention de stupéfiants mais également d’arme prohibées.

Lors des contrôles effectués durant les Fêtes de Wallonie :

  • 23 acceptations de paiements pour un total cumulé de 2175€ (paiements directs ou par virements dans les 15 jours - à défaut, citations devant le tribunal) ;
  • 7 refus de paiement : les contrevenants seront cités devant le tribunal
  • 1 mineur concerné (pas de perception possible) ;
  • Saisies diverses : 18,95gr de marijuana, 2 pilules de MDMA, 0,1 gr de cocaïne et 2 armes prohibées (couteaux).

 Cette mise en œuvre de la Procédure de Transaction Immédiate sera régulièrement organisée à l’avenir sur le territoire namurois, que ce soit lors d’évènements particuliers ou en routine, tant pour la détention de stupéfiants que d’armes prohibées qui n’ont pas leur place dans l’espace public.

 

Etienne GAUBLOMME – Procureur du Roi de Namur & Olivier LIBOIS – Chef de Corps de la Zone de Police Namur Capitale.

 

Communiqué du 21/09/2023 disponible sur la page "Presse et médias" du Parquet de Namur.

20-09-2023 - Parket Oost-Vlaanderen

Op 19 september 2023 vond een overleg plaats tussen het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent en het kabinet van de burgemeester van Gent in het kader van de actuele problematiek rond het kraken van onbewoonde panden in de stad en de overlast die dit fenomeen met zich meebrengt voor de Gentse bevolking. Het overleg had tot doel de huidige aanpak en knelpunten te bespreken en het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent gaf ook toelichting bij de vervolgingsmogelijkheden die het op dit moment heeft. Wanneer dergelijke dossiers het parket bereiken en de krakers kunnen worden geïdentificeerd worden zij in de praktijk vaak wel degelijk vervolgd, al gebeurt dit niet op basis van de krakerswet. Het parket Oost-Vlaanderen stelde namelijk bij het in werking treden van de nieuwe bepalingen van de krakerswet (Wet van 18 oktober 2017 gewijzigd door de Wet van 6 december 2022 om justitie menselijker, sneller en straffer te maken IIbis) vast dat de aangepaste kraakwetgeving onvoldoende slagkracht biedt om een snel en doelmatig antwoord te bieden voor eenieder die met krakers wordt geconfronteerd. Deze vaststelling werd tijdens het overleg verduidelijkt.

Momenteel bestaan er twee mogelijkheden om krakers uit een onbewoond pand te zetten: enerzijds de procedure via bevel tot ontruiming door het parket na machtiging door de onderzoeksrechter en anderzijds de procedure tot uithuiszetting bij de vrederechter. Deze eerste procedure via de onderzoeksrechter is – minstens voor wat de specifieke demografische situatie van stad Gent betreft – onvoldoende aangepast aan de werkzaamheden van het parket en de onderzoeksrechters om praktisch werkbaar te zijn. Bovendien is deze procedure logger dan deze bij de vrederechter en biedt het evenmin een snellere oplossing voor de betrokken partijen (eigenaars, buren, etc.). Momenteel wordt in Gent tegen de krakers opgetreden door middel van een burgerrechtelijke procedure bij de vrederechter, hetgeen voor de benadeelden het snelste soelaas biedt en tot gevolg heeft dat de krakers daadwerkelijk uit het gekraakte pand worden gezet.

Daarnaast is het kraken van een onbewoond pand momenteel strafbaar gesteld met een gevangenisstraf van minimum 8 dagen tot maximum 1 maand en/of een geldboete van minimum 208 euro tot maximum 800 euro. De uitvoering van deze gevangenisstraffen behoren niet tot de bevoegdheid van het parket, maar wel tot deze van de minister van justitie. Overeenkomstig de ministeriële richtlijnen beslist de gevangenisdirecteur in dit geval tot onmiddellijke invrijheidsstelling van de veroordeelde. De vervolging van het misdrijf ‘kraken van een onbewoond pand’ wordt hierdoor als niet zinvol ingeschat. Geldboeten blijven veelal onbetaald wegens de onmogelijkheid om deze te innen (onvermogen, geen vast adres, …).

Verschillende betrokken diensten komen dan ook gemeenschappelijk tot de conclusie dat de huidige krakerswet – minstens in een grootstad zoals Gent – haar doel mist, aangezien het geen effectief middel uitmaakt om snel en krachtdadig op te treden tegen krakers van onbewoonde panden.

Dit betekent echter niet dat er door het parket in geen enkel geval overgegaan wordt tot vervolging en bestraffing van krakers van onbewoonde panden. Het parket heeft in geval van bewezen strafbare feiten steeds ten volle alle middelen benut die het momenteel wel ter beschikking heeft en zal dit ook blijven doen. Wanneer andere misdrijven worden vastgesteld (diefstal, vernieling, etc.) en gelinkt kunnen worden aan specifieke personen wordt hieraan zo nodig een gepast gevolg verleend. In verschillende dossiers van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent werden al verdachten gedagvaard en veroordeeld, maar ook in meer ernstige gevallen voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent zal zich op dit vlak blijven inzetten om de rechten van de inwoners van de stad maximaal te vrijwaren.

Het parket Oost-Vlaanderen zal dit verder op de voet opvolgen en aan tafel zitten met de betrokken partners, zoals de lokale politiediensten zodat de samenwerking verder geoptimaliseerd wordt. Een eerste overleg met de lokale politie vond reeds plaats zodat snel kan overgegaan worden tot een vlotte informatiedoorstroming en opvolging.

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

20-09-2023 - Parket Leuven

Op 17 september 2023 om 14u55 ontving de politie van PZ Leuven een melding van de veiligheidsagenten van Securail. De bewakingsdienst van de NMBS stelde op de camerabeelden vast dat een 51-jarige man uit Leuven manipulaties uitvoerde aan een fiets. De man had het achterwiel van een fiets afgehaald en was hiermee weggewandeld. De veiligheidsagenten van Securail konden de man staande te houden tot de aankomst van de politie. 

In zijn verhoor voor de politie beriep de man zich op zijn zwijgrecht.  

Het parket van Leuven heeft de verdachte gedagvaard bij toepassing van het snelrecht voor feiten van diefstal. Hij dient zich begin november voor de correctionele rechtbank te verantwoorden.  

Pagina's