Nieuws

18-11-2019 - Parket Leuven

Op zaterdagavond 16 november ’19 rond 23.40u gebeurde er een gewapende overval op een nachtwinkel aan de Leuvensesteenweg in Boutersem. De uitbater hoorde de bel van de winkeldeur gaan en wilde vanuit zijn woonkamer naar de winkel gaan. Nog voor hij in de winkel was, stonden er plots twee mannen in zijn woonkamer. Eén van de mannen was gewapend met een grijs pistool. Hij sloeg met het pistool tweemaal op het hoofd van de uitbater. De andere man gaf de uitbater een slag in de nek. De daders gingen er vandoor met drie dozen vol fardes sigaretten en graaiden in de winkel ook de inhoud van de geldlade en nog tabakswaren mee. Een klant die net aankwam, zag de daders wegvluchten in een donkere auto. Aan boord zaten nog andere personen wat het totaal aantal verdachten op vier of vijf mannen zou brengen. De uitbater moest naar het ziekenhuis voor verzorging. Het labo, de lokale recherche en FGP Leuven stapten af op de plaats van de feiten. Het parket vorderde de onderzoeksrechter. Voorlopig is er geen spoor van de daders.

18-11-2019 - Parket Leuven

De politie van Leuven heeft op zondagavond 17 november een man gearresteerd op de parking van het ziekenhuis Gasthuisberg. De man hing al enige tijd rond op de parking en wilde de terreinen van het ziekenhuis niet verlaten. Hij stelde zich niet meewerkend op met de politiediensten. Toen de politie hem controleerde, bleek hij betaalkaarten op zak te hebben die de avond voordien waren gestolen bij een inbraak in een appartement aan het Koning Albertplein in Kessel-Lo. Op zaterdag 17 november ’19 was een inbreker binnengedrongen in het appartement terwijl de bewoonster sliep. De inbreker nam etenswaren uit de koelkast en at die op in de trappenhal van het appartementsgebouw. Hij stal ook de handtas van de bewoonster van het appartement met daarin haar portefeuille met betaalkaarten, rijbewijs en een fotokader. Naast de betaalkaarten werd ook een stuk van het fotokadertje bij de verdachte aangetroffen op het moment van zijn arrestatie. Het parket dagvaardde de verdachte, een 21-jarige illegaal, onmiddellijk in toepassing van het snelrecht.

18-11-2019 - Parket Leuven

De winkeldetective van warenhuis Colruyt in de Lombaardenstraat in Leuven betrapte op zaterdag 16 november 2019 een 21-jarige man op winkeldiefstal. Hij zag dat de man pakjes roltabak in zijn mouwen wegstopte. Toen de man voorbij de kassa wandelde zonder te betalen, sprak hij hem aan. De man bekende de diefstal. De detective herkende de man ook van een winkeldiefstal in hetzelfde Colruytfiliaal op zaterdag 9 november. Die dag stal hij ook roltabak. Ook deze diefstal gaf de man toe. De twintiger, die illegaal in België verblijft, werd onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij zal in december voor de rechtbank moeten verschijnen.

18-11-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Afgelopen zaterdagavond 16/11/2019 omstreeks 22u40 werd in Lochristi een man op heterdaad betrapt bij een inbraak in een woning in de Smalle Heerweg.

Toen de bewoners thuis kwamen, zagen ze een bestelwagen met Poolse nummerplaat van hun woning wegrijden. Ze vonden dit verdacht en zetten de achtervolging in terwijl ze de politie verwittigden.

De politie kon de bestelwagen klemrijden in Oostakker. In het voertuig werd allerlei materiaal aangetroffen, waaronder een aantal zaken die uit de woning van de slachtoffers en hun tuinhuis werden ontvreemd (oa werkmateriaal, visgerief en een grasmaaier). De herkomst van de andere aangetroffen goederen maakt deel uit van verder onderzoek.

De verdachte, een 29-jarige man met de Poolse nationaliteit, werd gearresteerd en werd op zondag 17/11/2019 op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden.

Er wordt onderzocht of de verdachte in aanmerking komt voor andere inbraken in de regio.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

18-11-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

In een woning gelegen aan de Staatsbaan in Zulte zijn deze ochtend een man en een vrouw levenloos aangetroffen. Mogelijk zijn ze het slachtoffer van CO-intoxicatie. De vijf andere bewoners, waaronder drie kinderen, zijn naar het ziekenhuis gebracht. Ze verkeren niet in levensgevaar.

Het parket heeft een branddeskundige aangesteld om de precieze omstandigheden te onderzoeken. Er is ook een wetsgeneesheer aangesteld.

Uit de eerste vaststellingen blijkt dat de bewoners zich zouden verwarmd hebben met gasvuurtjes. In de woning is een verhoogde CO-waarde vastgesteld.

De huurwoning werd verzegeld. Het onderzoek loopt volop.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

18-11-2019 - Parket Antwerpen

De jeugdrechter in Antwerpen heeft afgelopen weekend een 16-jarige geplaatst in een gesloten jeugdinstelling. De tiener zou beschouwd kunnen worden als aanstoker van een plan om een raid uit te voeren op winkels in de Antwerpse binnenstad.

Vrijdag had de politie info achterhaald dat er via sociale media werd opgeroepen om winkels te plunderen in Antwerpen. De 16-jarige die de oproep had gelanceerd, werd in de namiddag gearresteerd. Tijdens verscherpt toezicht konden vrijdag in de vooravond 16 jongeren gearresteerd worden. Ze werden enkele uren van hun vrijheid beroofd en mochten daarna beschikken.

Het parket Antwerpen besliste om de vermeende aanstoker voor te leiden bij de jeugdrechter voor een poging diefstal met geweld bij nacht, in bende en met wapenvertoon en voor leiderschap van een criminele organisatie. De 16 jongeren zullen in de loop van deze week verhoord worden. Het verdere onderzoek zal duidelijk moeten maken of de jongeren ingegaan waren op de oproep en daarom op die plaats hadden verzameld. Na de verhoren zal het parket beslissen over het verdere gevolg.

Een 14-jarige had drugs op zak. Hij is door de jeugdrechter geplaatst in een gesloten jeugdinstelling op verdenking van handel van verdovende middelen.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

15-11-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Bij een controle gisterennamiddag in de gevangenis van Beveren werd een bezoeker, een 22-jarige man uit Antwerpen, op heterdaad betrapt op het binnenbrengen van 21 gram cannabis.

De verdachte werd gearresteerd en de drugs werden in beslag genomen.

De man wordt vandaag op vordering van het parket Oost-Vlaanderen voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde. Het parket vraagt zijn aanhouding.

Sarah Demeyer, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

14-11-2019 - Parket Antwerpen

De politiezone Balen-Dessel-Mol kon vorige zondag drie verdachten oppakken voor een inbraak aan bedrijvensite Verlipack in Mol. De twee mannen zijn door de onderzoeksrechter in Turnhout aangehouden onder elektronisch toezicht, een vrouw is vrijgelaten onder voorwaarden.

Alerte omstaanders maakten zondagochtend melding van een verdachte situatie aan één van de bedrijven langs de Emiel Becquartlaan in Mol. Een interventieploeg van PZ Balen-Dessel-Mol kwam kort na de melding ter plaatse. Daarop vluchtten de inbrekers weg met een auto. Bij de inbraak werden heel wat vernielingen aangericht in de showroom en in het magazijn van het bedrijf. Er werd bijvoorbeeld een vorkheftruck uit het magazijn gebruikt en werd een brandblusser leeggespoten. De dieven hadden het gemunt op diverse spullen. Het gaat onder andere om computerschermen, laptops, schilderijen, jassen, wandklok, bestek,….

De auto met aan het stuur een 38-jarige vrouw werd onderschept in Mol-Gompel. Het verdere onderzoek leidde naar een 28-jarige man en een 33-jarige man uit Mol. Ze zouden de inbraak gepleegd hebben, de vrouw zou bij het vervoer van de buit geholpen hebben. De twee mannen werden in de loop van zondag gearresteerd na de melding van een alerte buschauffeur.

De drie verdachten werden voorgeleid voor de onderzoeksrechter. De vrouw werd vrijgelaten onder voorwaarden, de mannen werden aangehouden onder de modaliteiten van elektronisch toezicht. Ze verschijnen morgen voor de raadkamer in Turnhout.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

12-11-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

Suite à de nombreuses demandes de la presse et à la publication de plusieurs informations erronées, le parquet fédéral souhaite confirmer les informations données oralement hier.

Mardi dernier, le 5 novembre 2019, 25 perquisitions ont eu lieu en divers endroits du pays.  Ces perquisitions font suite à un dossier ouvert par le parquet fédéral et dirigé par un juge d’instruction de Charleroi pour organisation  criminelle, recel, faux en écriture, escroquerie et infraction à la législation sur les armes.

A l’issue des perquisitions, le juge d’instruction a placé 10 personnes sous mandat d’arrêt.

Parmi ces perquisitions, une seule a visé les locaux des unités spéciales de la police fédérale.

Aucun policier n’a été placé sous mandat d’arrêt. 

Il est rappelé qu’une perquisition ne préjuge en rien d’une éventuelle culpabilité.

Dans l’intérêt de l’enquête, aucune autre communication ne sera donnée ce jour dans ce dossier.

 

****

 

Ingevolge de weergave van verkeerde informatie in bepaalde pers en op vraag van verschillende journalisten wenst het federaal parket hetgeen gisteren reeds mondeling werd medegedeeld, te bevestigen.

Verleden week dinsdag, 5 november 2019, werden er 25 huiszoekingen uitgevoerd over het gehele land.

Het gaat om een dossier van het federaal parket, onder leiding van een onderzoeksrechter van Charleroi, betreffende een criminele organisatie waarvan de leden verdacht worden van lidmaatschap van deze organisatie, heling, valsheid in geschrifte, oplichting en inbreuken op de wapenwetgeving.

Na deze huiszoekingen werden door de onderzoeksrechter tien personen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Eén van deze huiszoekingen werd uitgevoerd in de lokalen van de speciale eenheden.

Geen enkel lid van de politie werd aangehouden.

Er wordt aan herinnerd dat een huiszoeking niet automatisch een aanwijzing is naar een eventuele schuldigverklaring.

In het belang van het onderzoek wordt er geen verdere informatie gegeven.

 

 

08-11-2019 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft een 32-jarige man uit Deurne aangehouden voor drie diefstallen met geweld in Antwerpen. De man kon geïdentificeerd worden na een oproep in het VTM-programma Faroek afgelopen dinsdag.

Op donderdag 4 juli 2019, omstreeks 5u55, volgde de verdachte een vrouw op de Turnhoutsebaan. Op het ogenblik dat de vrouw een appartementsgebouw binnenstapte, rukte de man haar handtas af. Het slachtoffer liet niet meteen los en de dader gebruikte geweld om de handtas te stelen.

In de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli 2019, omstreeks 4 uur, pleegde dezelfde dader opnieuw een diefstal met geweld in de Carnotstraat.

Dezelfde verdachte sloeg een derde keer toe in de nacht van maandag 22 op dinsdag 23 juli 2019, omstreeks 1u50, in de Sergeyselsstraat.

Na de twee laatste feiten ging de man met de gestolen bankkaarten kleine aankopen doen in een nachtwinkel in de buurt.

Het onderzoek naar de verdachte leverde niet meteen een doorbraak op. Omdat er goede camerabeelden beschikbaar waren, werd de hulp ingeroepen van het tv-programma Faroek. Meteen na de uitzending van dinsdagavond ontving de politie verschillende tips over de identiteit van de verdachte. De 32-jarige man uit Deurne werd vanmorgen verhoord door de lokale recherche van PZ Antwerpen. Na het verhoor heeft het parket Antwerpen beslist om de man voor te leiden. Vandaag heeft de onderzoeksrechter de dertiger aangehouden. 

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

08-11-2019 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Mechelen heeft gisteren 3 mannen aangehouden die verdacht worden van een reeks inbraken in vestigingen van beenhouwerij Renmans in het hele land.

 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen, omdat een aantal feiten op korte tijd in de provincie Antwerpen werden gepleegd.

In de nacht van 11 op 12 september 2019 werd ingebroken in het filiaal van Renmans in Heist-op-den-Berg. Daarna volgden nog inbraken in Boom (18/9), Sint-Katelijne-Waver (25/9) en Malle (28/9). De feiten konden aan elkaar gelinkt worden en er werd ook een mogelijk verband gevonden met gelijkaardige feiten in september-oktober in Bertem, Gerpinnes, Montigny-le-Tileul, Mol, Scherpenheuvel-Zichem, Tremelo, Wachtebeke en Lier. Telkens werd na sluitingstijd ingebroken via de zij-of achterkant van het gebouw. In de zaak werd de automaat opengebroken en gingen de daders op zoek naar geld of vleeswaren. Soms werd er ter plaatse gegeten.

In de nacht van woensdag op donderdag konden drie verdachten van Albanese afkomst worden gearresteerd na een nieuw feit in Aalst. Het gaat om drie mannen van 37, 37 en 41 jaar. Het trio werd donderdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Mechelen die hen heeft aangehouden. Volgende week verschijnen ze voor de raadkamer.

Momenteel worden de verdachten in verband gebracht met 30 inbraken. Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet onder leiding van de onderzoeksrechter.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

08-11-2019 - Parket Brussel

Dankzij de klacht voor zedenfeiten neergelegd door een jonge vrouw deze zondag 3 november 2019 te Brussel en de efficiënte samenwerking tussen de federale gerechtelijke politie te Bergen en de politiezone van Brussel-Hoofdstad Elsene werd de verdachte van de feiten snel geïdentificeerd, dewelke gezocht werd voor andere feiten van zelfde aard en gepleegd in de loop van 2019. 

Het Brusselse parket bevestigd de aanhouding van een man, B.Y., geboren in 1975, die geen gerechtelijke antecedenten heeft anderen dan verkeersinbreuken. 

Hij wordt ervan verdacht meerdere zedenfeiten gedurende 2019 gepleegd hebben te Brussel door de zelfde modus operandi te gebruiken. Dit door jonge vrouwelijke studenten die op wandel waren tijdens de nacht aan te spreken aan de haltes van “Collecto diensten”. 

In deze fase van het onderzoek is er geen enkel aanwijzing om aan te nemen dat de verdachte voor een taxi maatschappij werkt. 

B.Y. werd deze morgen in Elsene opgepakt en ter beschikking gesteld van de Procureur des Konings die een onderzoeksrechter heeft gevorderd voor feiten van verkrachting op meerderjarigen met wapen et aanranding van de eerbaarheid met geweld of bedreiging met wapen. Het parket heeft een aanhoudingsbevel gevraagd ten aanzien van de verdachte. 

Heden werden drie andere dossiers gevoegd aan het dossier van deze zondag 3 november 2019. 

De onderzoeksrechter zal een beslissing nemen ten aanzien van de verdachte binnen een termijn van 48 uur. 

Stéphanie LAGASSE
Woordvoerder

Denis GOEMAN
Woordvoerder

 

08-11-2019 - Parket Brussel

De procedure ingevolge op de uitvaardiging van een Europees aanhoudingsbevel lastens L. Puig en T. Comín is verder gezet.

Op 7 november hebben L. Puig en T. Comín zich vrijwillig aangeboden bij de federale gerechtelijke politie van Brussel. Zij werden van hun vrijheid beroofd.

In aanwezigheid van hun advocaat werd hen het Europees aanhoudingsbevel betekend.

Zoals de procedure voorziet, heeft het parket van Brussel vervolgens een onderzoeksrechter gevorderd om uitvoering te geven aan het Europees aanhoudingsbevel.

Betrokkenen werden op 7 november in de loop van de namiddag verhoord door een Brusselse onderzoeksrechter bij de Nederlandstalige rechtbank te Brussel, belast met deze zaak.

L. Puig en T. Comín zijn niet akkoord gegaan met hun overlevering aan de Spaanse autoriteiten.

Ze werden beiden vrijgelaten door de onderzoeksrechter en dit onder voorwaarden, o.a. hij mag het land niet verlaten en moet bereikbaar zijn in ieder geval.

De zitting van de raadkamer van Brussel is vastgesteld op 15 november 2019, die bevoegd is om een beslissing te nemen over de uitvoering van dit Europees aanhoudingsbevel.

Stéphanie LAGASSE
Woordvoerder

 

07-11-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Recent ontvingen een aantal politiediensten klachten over een koppel dat in verschillende hotels en B&B’s gelogeerd had en vertrokken was zonder de rekening te betalen. Ze beloofden de openstaande rekeningen later te betalen, wat echter nooit gebeurde.

Het koppel kon geïdentificeerd worden. Het gaat om een 63-jarige Belgische vrouw en een 68-jarige Nederlandse man, beiden ingeschreven in Canada.

Ze worden verdacht van een 3-tal feiten van afzetterij in logies in Zottegem, Nevele en Aalter, waar zij telkens gedurende enkele nachten verbleven hadden. De feiten vonden plaats in de periode van 14 oktober 2019 tem 4 november 2019.

Het parket Oost-Vlaanderen heeft de twee verdachten gedagvaard in snelrecht. Ze zullen zich op 12 december 2019 moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent wegens afzetterij. De man werd daarnaast ook gedagvaard voor valse naamdracht.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

07-11-2019 - Parket Antwerpen

Er is een gerechtelijk onderzoek geopend na de vondst van een cannabisplantage in Schoten.

Na klachten over een cannabisgeur aan een villa aan de Gazellendreef voerde de recherche van PZ Schoten een onderzoek. Dat resulteerde woensdagochtend in een huiszoeking. In het huis werd een 37-jarige Turk uit Willebroek aangetroffen. De politie arresteerde hem en ontdekte dat vijf kamers op de benedenverdieping van de villa volledig ingericht waren als een kwekerij voor cannabis. In totaal werden 1.628 planten in een professionele installatie aangetroffen. Op de oprit stond een Porsche Cayenne. Die is in beslag genomen.

De man is vandaag voorgeleid worden voor het vervaardigen van verdovende middelen in vereniging en van diefstal van elektriciteit. De onderzoeksrechter heeft de dertiger aangehouden.

Het onderzoek wordt verdergezet.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

Pagina's