Nieuws

27-01-2021 - Parquet général et Auditorat général de Mons

Dans le cadre de l’instruction relative aux circonstances du décès de M. CHOVANEC en février 2018, une reconstitution était prévue pour les 9 et 11 février 2021.

Ce devoir prévoyait des  mesures sanitaires spécifiques qui ne paraissent plus suffisantes compte tenu de la situation sanitaire actuelle. En effet cette reconstitution entraînera des contacts physiques rapprochés sur une période de temps pouvant être longue et à certains moments dans des espaces  extrêmement réduits . La reconstitution mettra en présence entre 120 et 150 personnes durant les deux jours.

Des dernières informations obtenues, la situation sanitaire demeure inquiétante  dans notre pays vu le développement  des variants britannique et sud-africain du covid 19 dont les scientifiques estiment qu’ils sont nettement plus contagieux que le virus original .

Ce vendredi 22 janvier 2021, le comité de concertation gouvernemental a  pris de nouvelles mesures visant à limiter la propagation du virus parmi lesquelles des restrictions de déplacements de et vers l’étranger encore plus draconiennes, ce qui risque de compromettre la participation effective de certaines personnes résidant actuellement en Slovaquie.

Dans ce contexte,  la  reconstitution doit être reportée à une date ultérieure lorsque la situation sanitaire le permettra ce, malgré les nombreux efforts fournis tant par les autorités policières et judiciaires afin de faire en sorte que cette mesure d’instruction se déroule le plus rapidement possible et dans les meilleures conditions.

La protection de la santé publique doit en effet  prévaloir et il convient dès lors d’éviter à tout prix que cette reconstitution soit l’occasion de l’apparition d’un nouveau  cluster avec toutes les conséquences humaines, médicales et sociales que cela entraînerait.

 

Contact presse
Ignacio de la Serna, Procureur général de Mons

 

 

 

22-01-2021 - Parket Brussel

Op 12 januari 2021 heeft de 36e kamer van de Politierechtbank een vonnis uitgesproken waarbij een verdachte werd vrijgesproken wegens het niet dragen van een mondmasker.

Het parket van Brussel, dat de redenering van de rechtbank niet deelt, heeft besloten tegen deze beslissing in beroep te gaan. Dit vonnis is bijgevolg nog niet definitief.

Het is nu aan de Correctionele rechtbank te Brussel om zich over deze kwestie uit te spreken.

Het parket wil er ook op wijzen dat de vervolgingen voor het niet naleven van het dragen van een mondmaskers zullen blijven gebeuren zolang dat er geen vaste en definitieve rechtspraak de geldigheid van de vervolgingen in het gedrang zou brengen.

 

Sarah DURANT

Substituut-procureur des Konings - Woordvoerder

 

 

22-01-2021 - Parket Leuven

Omstreeks 14.50 uur op woensdag 20 januari 2021 werden de hulpdiensten opgeroepen voor een noodgeval in een woning in de Leuvenselaan in Tienen. Een 73-jarige vrouw meldde dat ze was neergestoken.

De politie van zone Getevallei trof het 73-jarige slachtoffer aan op de trap van haar huis. Ze zat onder het bloed en vertoonde verschillende wonden aan het hoofd en de handen. In de keuken en de woonkamer van het huis werd veel bloed waargenomen. Het slachtoffer werd in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis. Inmiddels is haar toestand stabiel en verkeert ze niet langer in levensgevaar.

Het parket stelde gisteren meteen de onderzoeksrechter aan voor een onderzoek naar poging tot moord. De wetgeneesheer, het labo, het afstappingsteam van de FGP Leuven en de lokale recherche van PZ Getevallei verrichtten in de loop van de dag sporenonderzoek.

Het slachtoffer duidde onmiddellijk na de feiten haar buurvrouw, een 42-jarige vrouw, aan als verdachte. De verdachte vrouw werd gisteren rond 15.30 uur aangetroffen in de tuin van een woning in de Galgestraat in Tienen. Ze werd vandaag verhoord door de politie en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De vrouw verklaarde dat ze zich niets van de feiten herinnerde tot aan het moment dat ze met bebloede handen en kleren aan de woning van het slachtoffer stond. Over de aanleiding en de precieze omstandigheden van de steekpartij zelf is dus nog niets bekend. De onderzoeksrechter plaatste de verdachte onder aanhoudingsmandaat.

21-01-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Op 06/09/2018 vorderde het Parket Oost-Vlaanderen een gerechtelijk onderzoek lastens dhr. Dries Van Langenhove en onbekenden wegens onder meer inbreuken op de racismewetgeving, de negationismewetgeving en de wapenwetgeving.

Aanleiding voor de start van dit onderzoek was de Pano-reportage over de organisatie Schild en Vrienden, uitgezonden door VRT op 05/09/2018.

Op 25/11/2020 werd het gerechtelijk onderzoek door de onderzoeksrechter afgesloten en meegedeeld aan het parket voor eindvordering.

Deze eindvordering werd inmiddels gefinaliseerd. Het parket wenst lastens dhr. Dries Van Langenhove de verwijzing naar de correctionele rechtbank te vorderen voor diverse inbreuken op de racismewetgeving en inbreuken op de wapenwetgeving. 

Ook lastens een aantal vermeende kernleden van Schild en Vrienden zal de verwijzing naar de correctionele rechtbank gevraagd worden, voor diverse inbreuken op de racismewetgeving alsook voor inbreuken op de negationismewetgeving.

Voorafgaand aan de procedure regeling rechtspleging voor de Raadkamer te Gent, dient het dossier echter nog te worden voorgelegd aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers, die zich zal moeten buigen over de vraag tot opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van dhr. Van Langenhove. Het verzoek hiertoe werd dd. 14/01/2021 door de Procureur-Generaal te Gent overgemaakt aan de Voorzitster van de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

20-01-2021 - Parket Antwerpen

De onderzoeksrechter in Turnhout heeft vandaag drie jonge mensen aangehouden voor een home invasion in Mol.

Het 31-jarige slachtoffer werd maandagavond in de hal van zijn appartement aan Ginderbroek in Mol benaderd door een vrouw van 18 en twee mannen van 19. Ze hadden een pizzadoos bij, waarin ze een vuurwapen verborgen hielden. In het appartement werd het slachtoffer met het wapen bedreigd en werd het slachtoffer ook geslagen. Onder dwang moest hij geld van zijn rekening overschrijven via een bankapp en moest hij de pincode van zijn bankkaart afgeven.

Met die kaart werd in de buurt nog geld afgehaald. De andere doorzochten het appartement en verzamelden onder meer een smartphone, een Playstation, samoeraizwaarden, sigaretten,….

Tot 23.30 uur werd het slachtoffer bedreigd en vastgehouden. Daarna vertrokken de twee mannen. Een 20-jarige man zou voor vervoer gezorgd hebben.

Door gericht onderzoek kwam PZ Balen-Dessel-Mol de verdachten op het spoor in Mol. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen zette het onderzoek verder. De vrouw werd in de loop van de nacht opgepakt en in de vroege ochtend van 19 januari konden de twee vermoedelijke uitvoerders gearresteerd worden. Vandaag kon de vierde verdachte tijdens een huiszoeking gevat worden.

Tijdens de verschillende zoekingen kon de buit teruggevonden worden.

De vier verdachten, afkomstig uit Olen en Geel, werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Drie van hen zijn aangehouden, de vierde is vrij onder voorwaarden.

Het gerechtelijke onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter wordt intensief verdergezet. Onder meer op de rol en aandeel van elke verdachte te verduidelijken.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

20-01-2021 - Parket Brussel

Deze dinsdag 19 januari, werd het parket van Brussel ingelicht door de politiezone POLBRU inzake het overlijden van een man, °1991 in een cel, die de dag daarvoor geïnterpelleerd werd om administratieve reden voor illegaal verblijf op het Belgisch grondgebied.

Geadviseerd inzake deze feiten, heeft het parket van Brussel onmiddellijk diverse onderzoeksopdrachten bevolen, o.a., vorderde het Comité P voor onmiddellijke opname van het onderzoek, vorderde de inbeslagname van de bewakingsbeelden van het cellencomplex alsook van de vrijheidsberoving van de man.

Een magistraat van het parket, de wetsgeneesheer en het Comité P zijn ter plaatste afgestapt.

Deze ochtend heeft de wetsgeneesheer een autopsie uitgevoerd waaruit blijkt dat er geen sporen zijn van tussenkomst van derden en er geen zichtbare sporen van geweld werden vastgesteld.

De analyses inzake het toxicologisch onderzoek zijn nog steeds lopende.

 

Stéphanie Lagasse

Woordvoerder

 

19-01-2021 - College van procureurs-generaal

Het College van procureurs-generaal heeft vandaag aanvullende richtlijnen[1]  [zie link]  uitgevaardigd waarbij vervolging voorzien wordt  bij niet-naleving van verplichte testing of verplichte quarantaine.

 

Personen die uit een hoogrisicogebied komen, zijn verplicht zich bij terugkeer in het België onmiddellijk te laten testen.

Wanneer zij deze verplichting niet naleven, of wanneer zij dit weigeren, riskeren zij een boete van 250 euro.

 

Personen die op de hoogte zijn gebracht van het feit dat zij een verhoogd risico hebben, dienen zich eveneens onmiddellijk te laten testen.

Bij niet-naleving hiervan riskeren zij een boete van 250 euro.

 

Wanneer er, in beide gevallen, sprake is van recidive worden zij rechtstreeks gedagvaard voor de correctionele rechtbank.

 

De strafrechtelijke reactie voor deze misdrijven is dus dezelfde als deze voor de inbreuken op het ministerieel besluit van 28 oktober 2020.

 

Naast een verplichte testing, dienen personen die uit een hoogrisicogebied komen en personen die op de hoogte zijn gebracht dat ze een verhoogd risico hebben, onmiddellijk in quarantaine te gaan.

Bij niet-naleving van de quarantaineverplichting, stellen zij zich ook bloot aan strafvervolging.

 

“Het is in ieders belang en in het belang van de volksgezondheid dat de door de overheid opgelegde coronamaatregelen strikt worden nageleefd. Sommige individuele initiatieven brengen verhoogde risico’s voor ons allen mee. Het is dan ook maar normaal dat daartegenover passende maatregelen worden geplaatst ter bescherming van het algemeen belang en van zij die zich wel scrupuleus aan de regels houden.”, benadrukt Johan Delmulle, voorzitter van het College van procureurs-generaal.

 

[1] Omzendbrief nr. 06/2020 van het College van procureurs-generaal, herziene versie van 19.01.2021

 

 

19-01-2021 - Parket Antwerpen

Het parket heeft gisterenavond een onderzoeksrechter gevorderd na een fatale schietpartij in een handelszaak aan de Kartuizersvest in Lier.

PZ Lier werd maandagavond gealarmeerd door een man die zijn vriendin niet kon bereiken. De politie ging dan een kijkje nemen in haar winkel. Daar troffen ze de 64-jarige vrouw levenloos aan. Naast haar lag haar 59-jarige partner. Hij was bewusteloos. Beide personen hadden schotwonden. De man werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar hij is daar aan zijn verwondingen overleden.

Het parket vorderde de onderzoeksrechter voor moord en trommelde het labo op. De onderzoeksrechter stelde een wapendeskundige en de wetsdokter aan. In de loop van de avond hebben de onderzoeksrechter en het parket ter plaatse van de politie en de deskundigen een eerste relaas gekregen van de vaststellingen.

Alles wijst in de richting van moord – zelfmoord.

Het onderzoek wordt verdergezet om de precieze omstandigheden en de context verder te onderzoeken.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

18-01-2021 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen zal een 26-jarige vrouw uit Balen dagvaarden voor de correctionele rechtbank, omdat ze naar een politie-inspecteur had gespuwd.

Op donderdag 14 januari werd een interventieploeg van de lokale politie Balen-Dessel-Mol opgeroepen voor een vechtpartij in Koekenberg in Mol. Bij deze tussenkomst probeerde de politie de gemoederen te bedaren. Eén van de betrokkenen, die dronken was, moest geboeid worden, maar ze gedroeg zich weerspannig. Op het moment dat ze naar het politievoertuig werd gebracht, spuwde ze naar een politie-agente.

Dit is al het derde spuwincident waarmee de lokale politie Balen-Dessel-Mol geconfronteerd wordt sinds de uitbraak van de corona-crisis. Het parket tilt zwaar aan deze asociale en ontoelaatbare acties en treedt streng op tegen deze feiten. De betrokkene zal binnenkort gedagvaard worden voor de correctionele rechtbank. Beide inspecteurs die in contact kwamen met de dronken vrouw werden in quarantaine geplaatst, in afwachting van een coronatest.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

15-01-2021 - Parket Leuven

Op donderdagochtend 14 januari ’21 rond 7.30 uur kreeg de politie van PZ Demerdal-DSZ melding dat verschillende ouders van leerlingen van school KSD in Diest ongerust waren over een bedreiging die circuleerde op Instagram. Via een verhaal op een anoniem profiel werd gedreigd om de school in brand te steken en doden te maken. De recherche van PZ Demerdal-DSZ ging samen met het parket, de school en het gemeentebestuur onmiddellijk aan de slag om de verantwoordelijke voor de dreiging te identificeren en de veiligheid te garanderen. Rond 13 uur werd de school geëvacueerd.

In de loop van de namiddag identificeerden politie en parket de oprichter van het Instagramaccount. De 16-jarige jongen uit Diest, een leerling van de school, werd verhoord. Hij bekende onmiddellijk dat hij de bedreigingen had opgesteld en uitte zijn spijt. Hij verklaarde dat het om een grap ging en de gevolgen van zijn acties verkeerd had ingeschat. Het parket vorderde de jeugdrechter die de jongen op vrijdag 15 januari liet voorleiden. De jeugdrechter besliste dat hij naar de gesloten instelling van Everberg moest.

15-01-2021 - Parket Leuven

De onderzoeksrechter heeft op zaterdag 9 januari een 23-jarige man uit Leuven aangehouden op verdenking van de overval op een apotheek in Aarschot op 22 september 2020.

De verdachte was die dag rond 18 uur de apotheek aan de Gasthuisstraat binnengestapt. Hij droeg een mondmasker en had zijn kap over zijn hoofd. De overvaller toonde een mes aan de apothekeres en eiste dat ze de kassa zou openen. De man nam rustig het geld uit de kassa. De buit bedroeg ongeveer €770. Hij vroeg ook achter medicatie maar die kreeg hij niet. De overvaller vluchtte weg per fiets.

De verdachte kon snel geïdentificeerd worden. De man, die niet verbleef op het adres waar hij was ingeschreven, werd geseind. Hij werd op vrijdag 8 januari gearresteerd tijdens een toevallige politiecontrole aan het station van Hasselt. Hij bekende in zijn verhoor dat hij de diefstal met wapenvertoon had gepleegd. Inmiddels bevestigde de raadkamer zijn voorlopige hechtenis.

15-01-2021 - Parket Antwerpen

In een gerechtelijk onderzoek naar onder meer de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen heeft de onderzoeksrechter in Antwerpen deze week zes mensen aangehouden. Er is onder meer 1,7 ton cocaïne onderschept.

Het gerechtelijke onderzoek ging van start nadat er op onrechtmatige wijze containers op verschillende kaaien in de haven van Antwerpen werden afgehaald. Daarbij werd fraude gepleegd met pincodes die bedoeld waren om de containers op te halen. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen kreeg in dat onderzoek een transportfirma en een vrachtwagenchauffeur in beeld. Die zou de containers naar verschillende loodsen in de provincie Antwerpen hebben gebracht. In die magazijnen werden de verdovende middelen uitgehaald, waarna de ‘zwarte’ container terug op de kaai werd gezet. De cocaïne werd in een volgende fase opgehaald door voertuigen die voorzien waren van ingebouwde kluizen om de drugs in te verstoppen.

De zaakvoerder van een firma kwam in beeld. Hij had zijn loods aan de Kontichsesteenweg in Aartselaar ter beschikking gesteld van de criminele organisatie. Maandag viel de politie binnen in de loods op het moment dat er een trekker-oplegger was binnengereden. Vijf mannen konden gearresteerd worden. In de loods werd een partij van 1.752 kilogram cocaïne aangetroffen.

De onderzoeksrechter heeft de vijf mannen aangehouden: het gaat om de 32-jarige eigenaar van de loods, drie Nederlanders van 27, 28 en 41 jaar en een 28-jarige Marokkaan.

Uit verder onderzoek blijkt de betrokkenheid van havenarbeiders, logistieke medewerkers en securityagenten. Ze zouden onmisbare hand -en spandiensten hebben geleverd bij de invoer van de verdovende middelen, maar ook bij het ongezien ontvreemden van de containers op kaai in de haven van Antwerpen.

Woensdag werd in dat kader een 37-jarige straddler chauffeur van zijn vrijheid beroofd. Ook hij is onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Een 21-jarige planner is vrij onder voorwaarden.

Het gerechtelijk onderzoek loopt verder onder leiding van de onderzoeksrechter en bijkomende arrestaties worden niet uitgesloten. De Federale Gerechtelijke Politie wenst de uitmuntende samenwerking met PZ Hekla, PZ Noord, douane en de scheepvaartpolitie tijdens de operaties te beklemtonen.

Het parket van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.onzehavendrugsvrij.be.

 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

14-01-2021 - Parket Leuven

In de nacht van dinsdag op woensdag 13 januari 2021 rond 3.30 uur werd er ingebroken in restaurant De Klimop aan het Martelarenplein in Leuven. Het raam aan de voorzijde van de zaak werd ingeslagen. Een elektrische fiets die in de zaal stond, werd meegenomen. Eén getuige zag een man het raam inslaan en met de elektrische fiets door dat raam weer naar buiten klauteren. Hij verwittigde de politie. De politieploeg trof tien minuten later op het Martelarenplein een 28-jarige Poolse man aan die in het bezit was van een noodhamer, verschillende inbussleutels, een Engelse sleutel en een kniptang en twee gsm-toestellen. Hij had geen verklaring voor zijn aanwezigheid op het plein dit nachtelijke uur. Hij had ook een mountainbike bij zich die gestolen zou zijn.

 Een minuutje later sprak de politie een tweede Poolse man aan ter hoogte van het station. Hij had een schroevendraaier, een kniptang, twee hamertjes en een plooimes bij zich. In zijn rugzak staken de adapter van de gestolen elektrische fiets en de powerbank die in een zakje van de fiets zat. De gestolen elektrische fiets stond wat verderop in de voetgangerstunnel onder het station.

Het parket dagvaardde de twee mannen op verdenking van diefstal met braak, diefstal en vereniging van misdadigers. Ze zullen zich in februari voor de strafrechter moeten verantwoorden.

13-01-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisterenavond omstreeks 18u55 werd een gewapende overval gepleegd op een pluimveebedrijf in de Avelgemstraat in Kluisbergen.

Vijf verdachten, gekleed in overalls en met bivakmutsen, drongen het bedrijf binnen en knevelden de eigenaar van het bedrijf, zijn zoon en twee werknemers. De gemaskerde mannen bedreigden de slachtoffers met een wapen en vroegen om geld.

Na de feiten hebben de verdachten de vlucht genomen.

De slachtoffers werden uiteindelijk gevonden door een andere zoon van de eigenaar. De lokale politie van PZ Vlaamse Ardennen werd verwittigd en kon hen bevrijden.

Twee slachtoffers raakten licht gewond en werden ter verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.

Het labo van de Federale Gerechtelijke Politie kwam ter plaatse voor sporenonderzoek.

Het nadeel wordt momenteel onderzocht.

Alles wordt door de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen in het werk gezet om de verdachten op te sporen en te vatten.

Het onderzoek, onder leiding van het parket OVL, is volop lopende.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

13-01-2021 - Parket Leuven

De lokale recherche van de politiezone Getevallei voert een onderzoek naar meerdere feiten van woninginbraak, zowel in de provincie Vlaams-Brabant, Waals-Brabant als Namen, waarbij leden van een Servische familie, wonende in Seraing, in beeld zijn gekomen.  Op dinsdagochtend 15 december 2020 heeft de recherche er een huiszoeking uitgevoerd waarbij vijf meerderjarigen van hun vrijheid werden beroofd.  Twee vrouwen van  31 en 32 jaar en de 35-jarige echtgenoot van één van hen werden nadien aangehouden door de onderzoeksrechter te Leuven. Bij de huiszoekingen namen de rechercheurs onder meer ook cash geld, juwelen, inbrekersmateriaal en elf gsm-toestellen in beslag, die verder onderzoek vergen.

Het onderzoek startte op 26 oktober 2020 toen twee dames in het dorpscentrum van Lubbeek werden opgemerkt in verdachte omstandigheden.  De controle leverde toen nog onvoldoende elementen op om hen verder te weerhouden, maar het verder onderzoek, onder meer naar het huurvoertuig waarmee ze zich verplaatsten en de registraties ervan op de ANPR-camera’s, leverden nieuwe bijkomende elementen op, die de familieleden kunnen linken aan meer dan twintig woninginbraken in de maanden september en oktober van vorig jaar. De inbraken in ons arrondissement vonden plaats in Tienen, Leefdaal, Haacht, Boutersem, Leuven en Glabbeek.

De 31-jarige verdachte is op 12 januari 2020 voor de tweede maal voor de Raadkamer verschenen, die haar aanhouding heeft verlengd. De twee andere aangehouden verdachten verschijnen op 19 januari en 26 januari opnieuw voor de raadkamer.

Pagina's