Nieuws

26-10-2021 - Parket Antwerpen

Bijna één jaar na de moord op juf Mieke willen politie, parket en de onderzoeksrechter een stand van zaken geven over het gerechtelijk onderzoek en geven we toelichting bij nieuwe initiatieven.

 

Op maandag 10 november 2020 werd de 59-jarige Maria ‘Mieke’ Verlinden dood aangetroffen door haar man in hun woning in de Fabiolastraat in Noorderwijk. De dader had buitensporig zwaar geweld gebruikt. Er werd niets gestolen: een portefeuille met geld lag onaangeroerd op de eetkamertafel.

De feiten werden die voormiddag gepleegd, waarschijnlijk tussen 9 en 10.34 uur. Het technisch labo heeft in het huis een DNA-spoor gevonden van de verdachte. Zo weten we dat we een mannelijke verdachte zoeken die zelf lichtgewond is geraakt. De verdachte droeg schoenen van het (orthopedisch) schoenenmerk Finn Comfort. De zool is van het type Finnamic en wordt gebruikt bij meerdere modellen van schoenen, waaronder ook bij sandalen. In ons land zijn verschillende verkooppunten van dit schoenenmerk, maar de schoenen kunnen ook online gekocht worden en zijn niet zo uitzonderlijk als eerst werd gedacht. Het gaat niet om orthopedische schoenen in de strikte betekenis van het woord.

De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen en van PZ Neteland werken onder leiding van de onderzoeksrechter samen om een doorbraak te vinden in dit dossier.

Na verschillende oproepen in de media, waaronder het opsporingsprogramma Faroek, ontvingen de speurders ongeveer 100 tips. Elke tip wordt onderzocht en kan nuttig zijn. Het kan een ontbrekend puzzelstukje vormen of het kan nuttige informatie zijn om een bepaalde onderzoekpiste af te sluiten.

De speurders zullen alles in het werk blijven stellen om de familie en naasten van juf Mieke de nodige antwoorden te kunnen bezorgen.

Er loopt op dit moment een uitvoerig DNA-onderzoek door het forensisch DNA-labo van het UZA en het NICC. Sinds begin van het onderzoek zijn er 435 DNA-stalen afgenomen en geanalyseerd, maar op dit moment heeft dat nog niet tot een opheldering geleid. Dat DNA-onderzoek zal worden verdergezet.

De kans bestaat dat iemand iets weet van de moord op juf Mieke, maar dat nog niet heeft willen, kunnen of durven melden aan de speurders. We hebben een flyeractie georganiseerd in Noorderwijk, waarop een gsm-nummer vermeld staat. Mensen die iets meer zouden weten, kunnen in alle discretie en rechtstreeks de speurders bellen, WhatsApp’en of een bericht sturen.

Dat nummer is 0474/79.14.09 !

Het is mogelijk dat de partner, vriend of vriendin, moeder of vader, collega of buur van de verdachte iets weet. Wij zijn ons bewust van de emotionele dilemma’s welke dit met zich meebrengt voor de betrokken persoon.

Om daadwerkelijk alle mogelijke ontmoedigende barrières weg te nemen, wordt op zaterdag 30 oktober tussen 10 en 16 uur een spreekuur gehouden. Leden van het onderzoeksteam zullen beschikbaar zijn in de Pastorij, Ring 9 in Noorderwijk. Personen die informatie zouden hebben, kunnen rechtstreeks met de speurders praten. Er wordt gezorgd dat alles in vertrouwen en in alle discretie zal kunnen verlopen.

 

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

25-10-2021 - Parket Antwerpen

Tijdens een gerechtelijke actie zijn vandaag 10 arrestaties uitgevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Informatie uit ontsleutelde berichten van SKY ECC leverde extra gegevens op voor dit lopend gerechtelijk onderzoek.

 

Het onderzoek werd begin 2020 opgestart in het kader van mogelijke granaataanslagen in Antwerpen of omgeving. De speurders van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen verzamelden informatie over twee families.

Een lid van de familie T. werd tweemaal op korte tijd bedreigd. Dat is een rechtstreeks gevolg van zijn vermeende betrokkenheid bij internationale drugshandel. Het onderzoek evolueerde zo naar een drugsonderzoek.

Bij de tussenkomst op 9 maart 2021 in dossier SKY ECC kreeg een 25-jarige man uit Deurne bezoek van de speurders. Hij stond toen onder elektronisch toezicht in een drugsdossier. Enkele dagen later knipte hij zijn enkelband door en vluchtte hij naar Nederland. Hij kon op 13 maart op de snelweg A13 in Delft gearresteerd worden. Intussen zit hij in strafuitvoering, nadat er een filmpje van een ontvoering en agressie op zijn gsm werd teruggevonden.

Het onderzoek kon de criminele activiteiten van de twee verwante families, die mogelijk werden aangestuurd vanuit Dubai, in beeld brengen. Tijdens eerder ander gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken.

Die data zorgde in dit gerechtelijk onderzoek voor bevestiging en voor extra informatie. Medeverdachten konden op die manier geïdentificeerd worden en ook nieuwe criminele feiten konden gelinkt worden aan deze criminele organisatie die betrokken zou zijn bij de invoer van minstens 1,3 ton cocaïne, goed voor een geschatte straatwaarde van 51,6 miljoen euro. Er werd onder meer gebruikt gemaakt van pincodefraude om partijen cocaïne binnen te smokkelen. De organisatie zou zich ook hebben beziggehouden met de verkoop van cocaïne.

Vandaag heeft de onderzoeksrechter 13 huiszoekingen bevolen in Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten, Wommelgem en in de gevangenissen van Antwerpen en Wortel. In totaal zijn 10 mensen opgepakt.

Het gaat om mannen tussen 23 en 44 jaar en een vrouw van 28.

Zes mensen die gearresteerd zijn, werken of hebben gewerkt voor een havenbedrijf. Het gaat om de 28-jarige vrouw uit Deurne die illegale opzoekingen deed in databanken voor de criminele organisatie en vijf mannen van 24, 27, 36, 43 en 44 uit Antwerpen, Borgerhout, Deurne, Schoten en Wommelgem.

Bij de tussenkomst kon de politie enkele voertuigen en luxegoederen in beslag nemen.

De onderzoeksrechter zal binnen 48 uur beslissen over de aanhouding van 10 personen.

Dit dossier is een voorbeeld van een onderzoek dat door informatie uit dossier SKY ECC verrijkt kon worden. Op dit moment lopen er in het arrondissement Antwerpen 194 dossiers die gelinkt zijn aan SKY ECC. Dat maakt 70% uit van het totale aantal.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen 

 

 

21-10-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

In het onderzoek naar het gewelddadig incident op de parking van de E40 Drongen richting Brussel werden de vijf verdachten vandaag op vraag van parket OVL voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

Het gerechtelijk onderzoek en de aanhouding werden gevorderd op grond van diefstal met geweld en diefstal met gelijkgesteld geweld met verzwarende omstandigheden lastens één van de verdachten, opzettelijke slagen en verwondingen met arbeidsongeschiktheid lastens een tweede verdachte, en schuldig verzuim lastens alle vijf de verdachten.

De verdachten betreffen vijf mannen, waaronder vier twintigers en een veertiger, vier van hen zijn woonachtig in Vlaams-Brabant, één in Oost-Vlaanderen.

Drie van hen werden vrijgelaten onder strikte voorwaarden, waaronder een verbod om voetbalmatchen bij te wonen, een verbod om zich op te houden in of in de omgeving van supporterscafés en een verbod om deel te nemen aan activiteiten van voetbalsupporterclubs.

Twee van hen blijven aangehouden.

Het slachtoffer verkeert nog steeds in coma doch zijn toestand is intussen stabiel.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

20-10-2021 - Parket Brussel

Naar aanleiding van de berichten die de voorbije weken zijn verschenen op sociale media wilt het parket van Brussel benadrukken dat elke klacht betreffende zedenfeiten zeer ernstig genomen wordt.

Gezien de specifieke aard van dergelijke dossiers, voert het Parket een grondig en zorgvuldig onderzoek.

Naast het verzamelen van materiele bewijzen, zoals biologische sporen en camerabeelden, worden er ook zoveel mogelijke getuigen geïdentificeerd en verhoord teneinde een sluitend dossier te kunnen samenstellen en de verdachte, op het geschikte tijdstip, te confronteren met deze elementen.

Voor een vlot verloop van het onderzoek is het belangrijk dat dit allemaal in een serene context kan gebeuren.

Bovendien wenst het Parket te herhalen dat elke persoon van het vermoeden van onschuld geniet.

Met betrekking tot de feiten in Elsene kunnen we, gelet op het geheim van het onderzoek, geen verdere details meedelen.

 

Willemien BAERT

Substituut-procureur des Konings - Woordvoerder 

20-10-2021 - Parket Antwerpen

Het parket Antwerpen heeft vandaag een 58-jarige man uit Arendonk voorgeleid voor aanranding.

Het onderzoek is gestart na een aangifte bij PZ Kempen- Noord- Oost in augustus. Op dit moment konden de speurders drie slachtoffers identificeren. Het gaat om meerderjarigen, maar het gaat wel op kwetsbare personen.

In opdracht van het parket werd de vijftiger gisterennamiddag opgepakt voor verhoor. Daarna heeft het parket beslist om de man vandaag voor te leiden bij de onderzoeksrechter. Die heeft beslist om de man onder strenge voorwaarden vrij te laten.

Het gerechtelijk onderzoek zal worden verdergezet.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

20-10-2021 - Parket Antwerpen

Het Openbaar Ministerie, alle lokale politiezones en de federale politie binnen de provincie Antwerpen bundelen de krachten in de strijd tegen cybercrime. We willen zoveel mogelijk mensen waarschuwen als bepaalde fenomenen of nieuwe oplichtingspraktijken de kop opsteken.

In deze maand rond cybersecurity lanceren we vandaag onze eerste gezamenlijke actie. Concreet om het fenomeen van whaling/Whatsappfraude onder de aandacht te brengen.

We hebben gekozen voor een vast sjabloon met de hashtag #stopphishing en de slagzin ‘dit geloof je toch niet?!’.  We weten dat er heel veel vormen van cybercrime bestaan die elk een eigen definitie of omschrijving hebben. Maar de kernboodschap is om zo snel mogelijk een zo breed mogelijk publiek aan te spreken.

Deel ons bericht, maar vooral: spreek erover met familieleden, kennissen of vrienden!

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

20-10-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisteravond omstreeks 22u40 vond een incident plaats op de parking van de E40 Drongen richting Brussel.

Een man die een sjaal droeg van Manchester City, was na de voetbalmatch Club Brugge – Manchester City met de wagen gestopt op de snelwegparking in Drongen en had zich naar de shop begeven. Volgens de eerste vaststellingen van het onderzoek zou zijn voetbalsjaal in de shop afgenomen zijn door een verdachte en stapte deze ermee naar buiten.

Daaropvolgend kwam het slachtoffer in confrontatie met enkele verdachten op de parking, en belandde hij op de grond na fysieke agressie.

De hulpdiensten kwamen ter plaatse. Het slachtoffer, een 63-jarige man uit Ninove, werd overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert in levensgevaar.

Er waren een aantal getuigen van de feiten.

De politie kon ivm deze feiten in de loop van de nacht 5 personen oppakken. Zij werden in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen gearresteerd.

Het onderzoek loopt volop.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

20-10-2021 - College van het openbaar ministerie

Precies 25 jaar geleden, op 20 oktober 1996, na de arrestatie van Marc Dutroux, verzamelden meer dan 300.000 mensen in Brussel met een duidelijke boodschap: solidariteit met de slachtoffers en een oproep voor een betere bescherming van kinderen. Al wie op straat kwam, droeg een witte bloem, ballon, lint… wit als teken van hoop en als symbool voor de onschuld van de vermiste en vermoorde kinderen. “De Witte mars” was ook de aanzet voor allerlei initiatieven die bijdragen tot een betere werking van politie en justitie.

 

Een boodschap van respect en hoop

De vraag van de burger een kwarteeuw geleden stemt overeen met de waarden en de missie van het Openbaar Ministerie (OM). Door aanwezig te zijn op de herdenkingsplechtigheid wil het hele OM haar respect betuigen aan de ouders van vermiste en vermoorde kinderen.

Het OM wil ook de boodschap van hoop mee ondersteunen. Tot op vandaag wordt gewerkt aan het herstel van het vertrouwen van de burger in justitie door de belangen van slachtoffers centraal te blijven stellen en aandacht te besteden aan een transparante en heldere communicatie. De oproep van 25 jaar geleden is niet in dovenmansoren gevallen.

 

Justitie in evolutie

Sinds die 20ste oktober 1996 zijn, naast de politiehervorming,  heel wat hervormingen doorgevoerd binnen justitie.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is “de wet Franchimont” die sinds 1998 van kracht is en die de positie van slachtoffers evenals de erkenning van hun belangen in het strafonderzoek enorm versterkt heeft. In de procedure is aan hen een formele positie toegekend, met onder meer de mogelijkheid tot inzage van het strafdossier.

Naar aanleiding van andere markante feiten die onze samenleving beroerd hebben, zoals de aanslagen van 22 maart 2016, werden hier nog verdere stappen in gezet zoals de oprichting van een uniek slachtofferloket op het niveau van het federaal parket.

In 1999 werd de Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) opgericht, met als doel om het vertrouwen van de burger in de Belgische justitie te versterken. De organisatie van de Hoge Raad voor de Justitie werd verankerd in de Grondwet. De HRJ moet zorgen voor een objectieve benoeming en opleiding van de magistraten,  adviezen verstrekken voor een betere werking van justitie en controle uitoefenen op de werking van justitie.

In 2000 werd artikel 22bis verankerd in de Belgische grondwet, dat in hoofdzaak bepaalt dat elk kind recht heeft op de eerbiediging van zijn morele, lichamelijke, geestelijke en seksuele integriteit.

Alle actoren van justitie werken ook actief mee aan de strijd tegen de uitbuiting en mishandeling van kinderen. Verschillende omzendbrieven van het College van procureurs-generaal voorzien richtlijnen voor de opsporing van vermiste kinderen, het beschermen van kwetsbare groepen zoals kinderen in zedenzaken of dossiers van intra-familiaal geweld. De speciale techniek van het audiovisueel verhoor van minderjarigen werd ontwikkeld. Het verhoor van een minderjarig slachtoffer wordt sindsdien opgenomen. Zo dienen ze hun relaas slechts één keer te brengen. Sinds enkele jaren wordt de techniek van het kinderverhoor overigens niet alleen gebruikt voor het verhoor van minderjarige slachtoffers van zedenfeiten, maar doorgaans ook wanneer minderjarigen het slachtoffer zijn geworden van andere ingrijpende feiten, zoals intra-familiaal geweld.   

Dergelijk verhoor is een belangrijke manier om de rechten van minderjarigen maximaal te garanderen.

Tenslotte zijn ook de strafuitvoeringsrechtbanken ontstaan en in 2007 in werking gesteld. Zij moeten waken over de uitvoering van straffen die werden uitgesproken door de rechtbanken en hoven. Zij onderzoeken ook de aanvragen tot vervroegde vrijlating.

 

Vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie aanwezig op de plechtigheid:

Ignacio de la Serna, Procureur-generaal van Bergen en voorzitter van het College van het openbaar ministerie

Frédéric Van Leeuw, Federaal Procureur

Ine Van Wymersch, procureur des Konings Halle-Vilvoorde, vertegenwoordiger van de Raad van procureurs

 

Perscontact

An Schoonjans

Nationaal woordvoerder van het Openbaar Ministerie

an.schoonjans@just.fgov.be

sdaomp-press@just.fgov.be

T: +32 (0)2 508 66 52

M: +32 (0)475 700 510

www.om-mp.be

 

20-10-2021 - Parket Leuven

Rond 16 uur op dinsdag 19 oktober ’21 fietste een 58-jarige man uit Haacht op het fietspad langs de Grote Baan in Haacht in de richting van Wespelaar en komende van Boortmeerbeek. Een eveneens 58-jarige man uit Haacht kwam met zijn vrachtwagen uit Kwaadbunder om de Grote Baan op te rijden. De vrachtwagenchauffeur merkte de fietser niet tijdig op, waardoor het tot een aanrijding kwam. De vrachtwagen reed aan lage snelheid. De fietser, die voorrang had, kwam ten val en moest gereanimeerd te worden. Het parket stelde een verkeersdeskundige aan de omstandigheden van het ongeval uit te klaren. Het rijbewijs van de vrachtwagenchauffeur werd onmiddellijk ingetrokken voor vijftien dagen.

19-10-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Donderdag 14/10/2021 werd door de lokale recherche tussengekomen in een grootschalig dossier van oplichting en informaticafraude gekend onder de vorm ‘helpdeskfraude’. Deze vorm van fraude bestaat erin dat de verdachten zich uitgeven als medewerkers van een bank. De verdachten bieden zich zowel telefonisch als fysiek aan bij hun slachtoffers met de melding dat ze verdachte verrichtingen hebben vastgesteld op de rekening van het slachtoffer. Via begeleiding zouden de verdachten de slachtoffers helpen om erger te voorkomen. Op deze manier konden de daders duizenden euro’s buit maken. Opvallend is dat deze daders vooral ouderen en kwetsbaren personen viseren.

Aangezien er op heel korte tijd een tiental feiten werden vastgesteld in Oost-Vlaanderen alleen al, werd onder leiding van het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Dendermonde een tijdelijk opsporingsteam opgericht met rechercheurs van de politiezones Hamme/Waasmunster, Sint-Niklaas en Kruibeke/Temse. Dankzij een vlotte samenwerking werden de verdachten op korte tijd geïdentificeerd en volgde een gecoördineerde tussenkomst met huiszoekingen in Leopoldsburg, Pelt, Balen en Dessel.

Door een snelle en gepaste reactie konden drie verdachten, een 21-jarige man en twee 19-jarige mannen, gearresteerd worden. Zij werden op 14 en 15 oktober voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Dendermonde. Ze werden alle drie onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Hun aanhouding werd vandaag door de raadkamer in Dendermonde bevestigd.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

19-10-2021 - College van het openbaar ministerie

Als essentiële schakel van de democratische rechtsstaat wil het Openbaar Ministerie op een transparante wijze verantwoording afleggen over het gevoerde strafrechtelijk beleid. Communicatie is één van de kernaspecten van dit optreden, en dit is dan ook de reden waarom het College van procureurs-generaal en het College van het openbaar ministerie ervoor geopteerd hebben om mevrouw An Schoonjans, gedelegeerd substituut-procureur-generaal bij het parket-generaal Brussel, aan te wijzen als nationaal persmagistraat. Zij zal, samen met de lokale woordvoerders van de parketten(-generaal), auditoraten(-generaal) en het federaal parket, optreden als tussenschakel voor de contacten tussen de media en alle instanties die deel uitmaken van het Openbaar Ministerie.

De nationale woordvoerder van het Openbaar Ministerie en de leden van het bureau Communicatie van de Steundienst van het Openbaar Ministerie staan in voor de communicatie over algemene aangelegenheden betreffende het Openbaar Ministerie in zijn geheel, zoals het strafrechtelijk beleid, de statistieken, de gerechtelijke organisatie, enzovoort, maar spreken zich daarentegen niet uit over specifieke dossiers, hoewel zij occasioneel ondersteuning kunnen bieden aan de Nederlands- en Franstalige woordvoerders van alle entiteiten van het Openbaar Ministerie, van wie de contactgegevens geraadpleegd kunnen worden op de perspagina van de website van het Openbaar Ministerie om-mp.be/nl/pers.

An Schoonjans is gedelegeerd substituut-procureur-generaal en persmagistraat op het parket-generaal Brussel. Zij begon haar loopbaan in de advocatuur en werd vervolgens substituut-procureur des Konings op het parket Oost-Vlaanderen, afdeling Gent, waar zij bovendien gedurende 13 jaar de rol van persmagistraat op zich nam. Zij was eveneens coördinator van de cel Communicatie van het parket Oost-Vlaanderen en werkte tot slot ook mee aan de redactie van omzendbrief COL OMP 01/2019 die de communicatie van het Openbaar Ministerie met de pers organiseert.

Sinds november 2020 is An Schoonjans persmagistraat van het College van procureurs-generaal en het College van het openbaar ministerie en draagt zij zo bij aan de uitbouw en de ontwikkeling van de nationale communicatie van het Openbaar Ministerie. Het College bevestigde haar recent in deze functie. Op grond van haar expertise werd zij aangewezen om de nationale communicatie uit te tekenen en te concretiseren, onder andere op de sociale media. Zij zal eveneens instaan voor de coördinatie van de nationaal afgesloten protocollen betreffende algemene TV-producties over Justitie en zal de selectiecommissie voorzitten die de verspreiding van opsporingsberichten valideert.

Contact Pers

An Schoonjans

Woordvoerder van het College van procureurs-generaal en het College van het openbaar ministerie

an.schoonjans@just.fgov.be

sdaomp-press@just.fgov.be

T +32 (0)2 508 66 52

Gsm +32 (0)475 700 510

www.om-mp.be

 

 

14-10-2021 - Parket Halle-Vilvoorde

In de week van 11 oktober werd door de politiezone Zennevallei een actie op poten gezet waarbij driemaal daags in de verschillende schoolomgevingen binnen de zone gerichte controles werden uitgevoerd op onder meer bezit van drugs.

Nu de scholen opnieuw op volle capaciteit draaien, en leerlingen terug naar school mogen keren, verhoogt ook de kans op aanwezigheid van verdovende middelen in de schoolse omgeving. De politiezone Zennevallei zette daarom in de week van 11 tot 15 oktober een actie op poten.

Het doel van de actie was dubbel van aard. In de eerste plaats was de actie gericht op de jongere zelf. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat het gebruik van verdovende middelen heel nefast is voor jonge adolescenten aangezien zij nog in volle ontwikkeling zijn. Cannabisgebruik kan hun ontwikkeling niet alleen afremmen of zelfs stilleggen, er is ook een duidelijke relatie tussen cannabisgebruik en het ontwikkelen van psychische stoornissen (depressie, schizofrenie, paniekaanvallen, …). Daarnaast wil men met deze actie ook het probleem van overlast door hangjongeren en druggebruik aanpakken.

Vijf dagen lang werd zowel ‘s morgens, ’s middags als ’s avonds controle uitgevoerd in de buurt van de verschillende scholen binnen de zone alsook op gekende ontmoetingsplaatsen voor jongeren (parkings, parkjes, stations, …). De actie was hoofdzakelijk gericht op bezit van verdovende en/of stimulerende middelen, maar tevens op illegaal wapenbezit, verkeersinbreuken, zwerfvuil en algemene overlast.

Met deze actie wil de politie een signaal geven dat drugs niet getolereerd worden. Daar sluit het parket Halle-Vilvoorde zich graag bij aan en de actie werd dan ook niet alleen gesteund maar ook bijgewoond door verschillende referentiemagistraten jeugd van het parket Halle-Vilvoorde. ‘Als parket zien wij het gebruik en de verkoop van verdovende middelen alleen maar toenemen, van zo’n 270 dossiers in 2018 naar bijna 350 dossiers in 2020. Het gebruik brengt niet alleen de gezondheid van de jongere in gevaar, het kan eveneens hun toekomst hypothekeren vanwege de mindere resultaten op school, het plegen van feiten uit geldnood of het creëren van spanningen thuis. Als parket steunen wij dergelijke acties dan ook ten volle, onder meer door deze fysiek bij te wonen.’

Nu de actie de laatste dag ingaat, is men al overwegend positief over de behaalde resultaten. ‘Op het einde van deze week zullen we meer dan 100 jongeren gecontroleerd hebben. In een tiental gevallen werden gebruikershoeveelheden aangetroffen maar evenzeer 6 pacsons bij één persoon, wat eerder wijst op verkoop. Daarnaast konden ook twee minderjarigen op heterdaad betrapt worden op vandalisme. Een 12-en 13-jarige brachten graffiti aan bij het station van Halle. Bij de controle van een bromfiets bleek deze niet gekeurd en verzekerd te zijn en de nummerplaat zelfs gestolen. Een spijbelaar werd huiswaarts gestuurd en er werden ook verschillende verboden wapens (boksbeugel, knipmes,…) aangetroffen. Met deze vaststellingen en onze aanwezigheid in het straatbeeld hopen we bij te dragen tot een veiligere maatschappij.’

In bepaalde dossiers wordt nog verder onderzoek gevoerd en alle cijfers samen zullen nog onderworpen worden aan verdere analyse, met oog op toekomstige acties.

13-10-2021 - Parket Halle-Vilvoorde

Naar aanleiding van een gezamenlijk onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie Halle-Vilvoorde en de recherche van de Lokale Politiezone Asse-Merchtem-Opwijk-Wemmel (AMOW) naar een Albanese criminele organisatie, die verantwoordelijk zou zijn voor het opzetten van verschillende cannabisplantages in België, werden vandaag 8 verschillende huiszoekingen uitgevoerd. Deze vonden plaats in Asse, Charleroi en Namen.

 

Bij de huiszoekingen werden drie actieve plantages ontdekt, met in totaal ongeveer 3000 planten. Er werden 8 personen gearresteerd, waarvan 6 personen aangetroffen werden op de plantages. Tevens werd een grote hoeveelheid cannabis aangetroffen die lag te drogen, wat duidt op reeds eerdere oogsten. Daarnaast werden er op twee locaties ook restanten van een ontmantelde plantage teruggevonden. Op verschillende plaatsen werd er bovendien materiaal aangetroffen bedoeld voor het opzetten van bijkomende cannabisplantages. Er werden tijdens de actie ook 5 voertuigen in beslag genomen.

 

De 8 gearresteerde personen (5 Albanezen, 2 Belgen en 1 Roemeen tussen de 24 en 58 jaar oud) zullen worden voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Brussel die zal beslissen over hun verdere aanhouding.

 

12-10-2021 - Parket Antwerpen

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft op dinsdag 5 oktober een actie uitgevoerd in een lopend gerechtelijk onderzoek rond een Europees gestructureerde criminele organisatie die zich bezig houdt met bitcoinfraude.

Leden van de criminele organisatie zouden hun potentiële slachtoffers zoeken via onlineplatformen waar onroerende goederen uit een hoger segment te koop staan. Er wordt een fysieke afspraak gemaakt in een ander land dan vanwaar het slachtoffer afkomstig is. Het gaat onder meer om Amsterdam, Maastricht, Brussel, Parijs, Barcelona of Milaan.

Bij de fysieke contacten met de potentiële slachtoffers wordt er naast de aankoop van het onroerend goed woning gevraagd of men vooraf geen nevendeal kan uitvoeren waarbij zij vragen of zij bijvoorbeeld geen grote coupures cash gelden kunnen wisselen naar kleine coupures cash geld of goud tegen cash geld of cryptomunten tegen cash geld. Het lokmiddel is een riant commissieloon van 10 tot zelfs 15 % dat het potentiële slachtoffer beloofd wordt.

Als het slachtoffer toehapt, wordt een wisseltruc uitgevoerd waarbij het slachtoffer zijn cash geld, goud of cryptomunten kwijt is en opgezadeld zit met vals geld.

In deze fase van het onderzoek lijkt het jaarlijks om tientallen miljoenen euro’s te gaan.

In het kader van deze internationale gerechtelijke actie werden in België twee arrestaties verricht, in Nederland drie arrestaties en werden er een reeks internationale aanhoudingsmandaten afgeleverd. In Nederland werd een omvangrijk bedrag aan vals geld in beslag genomen evenals een substantieel bedrag aan “echte contanten”. Verder werden onder meer diverse exclusieve luxe horloges en ledgers (wallets) met daarop cryptomunten in beslag genomen.

De raadkamer in Mechelen heeft vorige vrijdag de aanhouding van een 29-jarige Italiaan uit Charleroi en een 38-jarige Belgische vrouw uit Brussel bevestigd. Begin juli werd een 36-jarige al onder aanhoudingmandaat geplaatst. Hij is nog aangehouden.

De feiten zijn gekwalificeerd als hacking, informaticabedrog, diefstal, witwassen en lidmaatschap aan een criminele organisatie.

Politie en gerecht willen de bevolking waarschuwen en sensibiliseren voor dit type van oplichtingspraktijken. Daarom is de boodschap :  ga nooit in op een afspraak in het buitenland, ga niet in op een nevendeal in contant geld, cryptomunten of dergelijke, geef aan dat je enkel transacties via de normale kanalen wil afronden en een vooropgesteld commissieloon van 10% à 15% is te mooi om waar te zijn en dus vals.

Op dit moment worden potentiële slachtoffers nog steeds benaderd en vallen er dus nog steeds slachtoffers.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

 

11-10-2021 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisteren omstreeks 20u15 ontstond een brand in een appartementsgebouw in de Stationsstraat in Gavere.

Het betrof een uitslaande brand op de eerste verdieping van het gebouw.

De brandweer kon tijdig alle bewoners van het appartementsgebouw evacueren. Er waren geen gewonden.

Het appartement waar de brand ontstond, is volledig vernield.

Het parket heeft een branddeskundige aangesteld. Volgens de eerste vaststellingen zijn er aanwijzingen dat de brand is aangestoken.

Een 56–jarige vrouw uit Gavere werd gearresteerd en wordt op vraag van parket OVL voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

Pagina's