Nieuws

22-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen heeft, onder leiding van de onderzoeksrechter in Gent en ism het parket OVL, een bende opgepakt die een cannabisplantage opgezet had in Sint-Martens-Latem. Bij de actie werd een plantage van 500 planten aangetroffen en 8 bendeleden aangehouden.

Op maandag 18-03-2019 in de vroege ochtend zijn er door de speciale eenheden van de federale politie 8 verdachten opgepakt bij een transactie van drugs op de parking van de Carrefour in Sint-Denijs-Westrem.

Bij een navolgende huiszoeking in een woning te Sint-Martens-Latem werd nog een verdachte opgepakt en werd er een plantage aangetroffen van ongeveer 500 planten, goed voor ruim 11 kg zuiver geknipte cannabis. Deze werd aangetroffen in één van de wagens die op de parking van de Carrefour geïntercepteerd werden.

De organisatie die verantwoordelijk was voor het opzetten van de plantage, komt voornamelijk uit het Bulgaars milieu uit Bergen-op-Zoom in Nederland. Enkele Bulgaren waren woonachtig in de woning zelf.

De verdachten werden voor de onderzoeksrechter geleid waarna 8 bendeleden werden aangehouden en overgebracht naar de gevangenis. De verdachte die in de woning werd aangetroffen werd na verhoor vrijgelaten.

De plantage werd ondertussen ontmanteld.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

 

21-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Op dinsdag 19 maart 2019 werd door de lokale recherche van politiezone Geraardsbergen/Lierde een cannabisplantage opgerold in een woning in de Hoge Buizemont in Geraardsbergen.

Het gaat om een professioneel ingerichte cannabisplantage met ruim 1200 cannabisplanten verspreid over de 4 verdiepingen van de woning. Er werden 2 personen opgepakt en er werden 2 auto’s in beslag genomen. Op de woonplaats van de verdachten werden eveneens huiszoekingen verricht.

De verdachten, twee mannen van resp. 32 en 34 jaar, beiden uit het Brusselse, werden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Oudenaarde. Ze zijn allebei aangehouden.

De plantage werd inmiddels volledig ontmanteld.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Gisterenavond omstreeks 20u brak brand uit in een woning in de Fiertelmeers in Ronse.

Bij aankomst van de brandweer werd vastgesteld dat de brand woedde aan de achterzijde van het gebouw en er hevige rookontwikkeling was op de eerste en tweede verdieping.

Er vielen geen gewonden.

Het parket Oost-Vlaanderen stelde een branddeskundige aan om de precieze omstandigheden van de brand te onderzoeken. Uit de eerste bevindingen van de deskundige zouden er geen aanwijzingen zijn van kwaad opzet.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-03-2019 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag een criminele organisatie verwezen naar de correctionele rechtbank van Antwerpen voor de smokkel van minstens 220 transmigranten, waaronder ook een aantal zeer jonge kinderen, via de snelwegparking in Mol-Postel.

De feiten speelden zich af in de periode oktober 2017 - april 2018. Uit het gevoerde onderzoek is een organisatie in beeld gekomen die bestaat uit 15 verdachten, voornamelijk van Iraakse origine. De slachtoffers zijn Iraakse Koerden die in Noord-Frankrijk door de organisatie werden opgehaald en naar de parking Postel werden gevoerd. Daar verscholen ze zich in de bossen achter de parking of de verlaten douane-gebouwen tot ze op een vrachtwagen richting het Verenigd Koninkrijk gezet werden.

De feiten zijn gekwalificeerd als mensensmokkel in criminele organisatie en gewapende weerspannigheid, omdat er bij tussenkomsten is ingereden op politie.

Op dit moment zitten nog 10 verdachten in de gevangenis in afwachting van het proces. Door het ontbreken van tolken heeft de raadkamer 9 verdachten vrijgelaten, wegens schending van de rechten van verdediging. Het openbaar ministerie tekent beroep aan tegen die beslissing.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

21-03-2019 - Parket Leuven

De Federale Gerechtelijke Politie te Leuven heeft in de nacht van 18 op 19 maart ’19 een grootschalig actie gehouden waarbij een bende mensensmokkelaars is opgerold.  De politie zette een actie op touw op de snelwegparkings van Heverlee, Heusden-Zolder en Ciney. Acht verdachten werden gearresteerd toen ze op heterdaad betrapt werden bij het smokkelen van groepen transmigranten via deze parkings en tijdens de daaropvolgende huiszoekingen. Een negende verdachte werd tijdens een actie van een andere politiedienst de week voordien al bij toeval gearresteerd.

De FGP trof maandagnacht 41 transmigranten aan die verstopt zaten op vrachtwagens met bestemming Verenigd Koninkrijk. Elf van hen waren minderjarig. De transmigranten van voornamelijk Soedanese, Eritrese en Somalische  nationaliteit werden bestuurlijk aangehouden en toevertrouwd aan de Dienst Vreemdelingenzaken. Ze zouden tussen de € 3.000 en € 6.000 per persoon aan de smokkelaars moeten betalen.

Na de acties op de snelwegparkings volgden er vijf gelijktijdige huiszoekingen in Leuven, Schaarbeek, Ukkel en Anderlecht. Het ging om locaties die door de bende smokkelaars gebruikt werden om hun smokkelactiviteiten te organiseren. De succesvolle actie werd tot stand gebracht door een optimale samenwerking  tussen de gespecialiseerde eenheden van de federale politie, hondensteun, luchtsteun, de wegpolitie en eenheden van de lokale politie.

Het onderzoek naar de mensensmokkelbende ging begin oktober 2018 van start. Uit analyse van de transmigratieproblematiek in het arrondissement Leuven bleek dat de parking van de E40  in Heverlee zowat dagelijks werd bezocht door een bende die transmigranten hielp bij het selecteren van vrachtwagens om hun eindbestemming in het Verenigd Koninkrijk te bereiken. De bende opereerde vanuit Brusselse kraakpanden en in het Brussels Noordstation. Ze rekruteerde in Brussel transmigranten om ze via het openbaar vervoer naar de bewuste parkings te begeleiden. Overige leden van de bende breidden hun territorium uit naar parkings in het zuiden van het land, zoals Ciney en Aarlen. 

De leden van de smokkelbende zijn van Soedanese en Eritrese herkomst. Eén van de gearresteerden is een Belg van Soedanese afkomst die in Leuven woont. Ook in zijn woning werd een huiszoeking uitgevoerd. Hij wordt ervan verdacht te helpen bij de mensensmokkelactiviteiten en het doorsluizen van criminele gelden naar Soedan.

Acht van de negen arrestanten werden in de loop van dinsdag en woensdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Leuven. Ze werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gaat om acht mannen tussen 18 en 39 jaar. Ze verschijnen vrijdag voor de raadkamer. Het onderzoek wordt verdergezet door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven.

21-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Dinsdagvoormiddag 19 maart 2019 omstreeks 11u00 werd een inbreker in Drongen op heterdaad betrapt toen de bewoner van een woning in de Heilighuisdreef thuis kwam.

De bewoner werd in de hal geconfronteerd met de verdachte. De verdachte bedreigde de bewoner met een stok en kon wegvluchten. Het slachtoffer verwittigde onmiddellijk de politie. De verdachte kon zeer snel worden gevat door een politiepatrouille die in de buurt was.

De verdachte, een 37-jarige man met de Tunesische nationaliteit, zonder gekende woonplaats, was in het bezit van een rugzak. Daarin werden meerdere zaken aangetroffen afkomstig uit de woning waar hij betrapt werd (oa. juwelen, een fototoestel en enkele andere waardevolle zaken).

De man is gisteren voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent die hem heeft aangehouden.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Zaterdag 16 maart 2019 werden twee vrouwen gearresteerd naar aanleiding van feiten van shouldersurfing in het Sint-Pietersstation in Gent.

Ze hanteerden telkens dezelfde modus waarbij één iemand de pincode aflas en één iemand de bankkaart of portefeuille ontvreemdde waarop ze nadien grote bedragen afhaalden of voor grote bedragen aankopen deden in verscheidene winkels.

De vrouwen konden ook gelinkt worden aan een reeks andere feiten van shouldersurfing gepleegd in Brugge, Mechelen en Veurne.

De twee verdachten, een 29-jarige vrouw met de Franse nationaliteit en een 22-jarige vrouw afkomstig uit Bosnië-Herzegovina, beiden zonder gekende woonplaats, werden op zondag 17 maart 2019 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Ze werden alletwee aangehouden.

De raadkamer in Gent heeft gisteren de aanhouding van de twee vrouwen gehandhaafd.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Op donderdag 14 maart 2019 werden in het kader van een onderzoek naar verdovende middelen huiszoekingen uitgevoerd op een adres in de wijk “Witheren” en in de buurt van het station van Ninove.

Bij deze huiszoekingen werden bezwarende elementen aangetroffen die wijzen op de verkoop van verdovende middelen.

Twee verdachten, een 29-jarige man met de Belgische nationaliteit en een 33-jarige vrouw met de Nederlandse nationaliteit, werden gearresteerd.

De verkoop van verdovende middelen die voornamelijk plaatsvond in de wijk, zorgde voor heel wat overlast voor de omwonenden.

Beide verdachten werden op 15 maart 2019 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde, die hen beiden onder aanhoudingsmandaat plaatste.

De raadkamer in Dendermonde besliste op dinsdag 19 maart 2019 dat beide verdachten aangehouden blijven.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

21-03-2019 - Parket Antwerpen

Parket Antwerpen zet zwaar in op de strijd tegen tienerpooiers. Niet enkel in de vervolging, maar het parket is ook een belangrijke partner in het hulpverleningsverhaal.

 

Tienerpooiers of loverboys zijn mensenhandelaars die de controle nemen over de meisjes. De loverboy beslist dát ze zich prostitueert. Hij bepaalt de prijs en de voorwaarden en int het geld. Tienerpooiers gebruiken vooral sociale media. Internet is een gemakkelijke plaats om meisjes te ronselen, maar ook om ze af te dreigen.  Ze dreigen er bijvoorbeeld mee dat de ‘relatie’ verbroken wordt. Dit effect kan ook verder duren tot na de arrestatie of zelfs de veroordeling van een verdachte.  Slachtoffers worden door hun pooier online gezet op seksadvertentiewebsites en geven een valse geboortedatum op waarmee de meisjes meerderjarig zijn. Hierop is geen controle door de beheerders van de website, die geen identiteitsdocumenten vragen.

In de reportage van Pano werd een afspraak opgezet tussen een redactrice en een vermeende pooier. Onderzoekstechnieken, zoals undercover en infiltratie, zijn wettelijk mogelijk, maar ze zijn strikt gebonden aan de wetgeving Bijzondere Opsporingsmethoden.

Sinds 2015 zijn er voor de rechtbank in Antwerpen in 12 dossiers vonnissen uitgesproken, waarbij in totaal 40 mensen zijn veroordeeld. Het gaat in deze dossiers om 29 slachtoffers. Over enkele dossiers moet het hof van beroep zich nog uitspreken. Op dit moment zitten ongeveer 14 dossiers in onderzoek.  Maandag heeft de strafuitvoeringsrechtbank in Antwerpen de voorwaardelijke invrijheidsstelling van een 23-jarige man die veroordeeld was in het kader van mensenhandel en exploitatie prostitutie herroepen op vraag van het Openbaar Ministerie. Hij had zijn voorwaarden geschonden, want de man is aangehouden in een nieuw dossier.

Het parket heeft beslist om de klanten van de minderjarige slachtoffers te vervolgen wegens aanranding van de eerbaarheid. Klanten moeten zich vergewissen van de leeftijd van het meisje. Dat is onze stelling. Daarom kunnen klanten ook vervolgd worden. In het najaar werden 7 mannen vervolgd. De rechtbank sprak hen vrij. Tegen de vrijspraak van 5 klanten is beroep aangetekend.

Parket Antwerpen werkt nauw samen met partners als vzw Payoké, stad Antwerpen en de hulpverleningssector om meteen in te grijpen bij verontrustende signalen van slachtoffers.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

21-03-2019 - Service d'appui du ministère public

Functieomschrijving

De Gemeenschappelijke Steundienst van het College van Procureurs-Generaal en het College van het Openbaar Ministerie, die zich bevindt te Waterloolaan 76, 1000 Brussel, zoekt een Nederlandstalige ICT-specialist niveau B (M/V/X) voor een contract van onbepaalde duur.

Doel van de functie: 

Het Openbaar Ministerie vertegenwoordigen in ICT-materies.

Bijdragen aan het creëren van een informatica-omgeving

Helpen bij het ontwikkelen, installeren en voorzien van adequate informaticamiddelen aan de leden van het Openbaar Ministerie en de burgers.

Taken: 

Je vervult een verbindingsfunctie om de dialoog tussen de corebusiness (magistraten en administratief personeel Openbaar Ministerie) en de stafdienst ICT (ICT-experten) te verzekeren. U bent dus aanspreekpunt voor beide partijen om zo het Openbaar Ministerie te helpen om haar strategische doelstellingen te realiseren.

Je verzorgt de opvolging van de belangrijkste gespecialiseerde applicaties binnen het Openbaar Ministerie en de strafketen (politie – Openbaar Ministerie - hoven en rechtbanken – strafuitvoering).

Je helpt bij de implementatie van oplossingen die Je werkt nauw samen met verantwoordelijken van projecten en applicaties en waakt over een juist gebruik van de applicaties.

Als analist zal je de behoeften van de gebruikers analyseren (al dan niet in samenwerking met de functionele analisten) teneinde tegemoet te komen aan de verwachtingen en/of technische specificaties, rekening houdend met de haalbaarheid en de regels binnen de administratie.

Als lokale servicedeskmedewerker voor onze Steundienst zal je inlichtingen en technische antwoorden aan de gebruikers verstrekken teneinde hen een efficiënte oplossing op hun vragen en problemen aan te bieden.

Als systeembeheerder zorg je voor het technisch opvolgen van de bestaande toepassingen teneinde een klantgerichte informaticatoepassing te voorzien.

Profiel

Algemene competenties

 • Houder van een diploma in informatica of een relevante hogere opleiding (niveau bachelor)
 • De nodige capaciteiten om kleine projecten op te volgen
 • Goede algemene kennis van ICT-infrastructuren
 • Kennis van of interesse voor de juridische werkomgeving (onze core-business)
 • Teamplayer, flexibel en oplossingsgericht
 • Resultaatgericht en klantgericht (naar onze entiteiten)
 • Goede kennis van het Frans
 • Goede conceptuele en communicatieve vaardigheden

Extra troeven :

 • Een goede kennis van het Openbaar ministerie (OM)
 • Een goede kennis van Sharepoint en CMS zoals drupal en wordpress
 • Development skills: basis van scripting

Jobgerelateerde competenties

 • Functionele oplossingen formaliseren en bepalen Evoluties en functionele uitbreidingen van het informatiesysteem voorstellen aan de opdrachtgever
 • Behoeften van de opdrachtgever identificeren Vakprocessen analyseren Opportuniteit en uitvoerbaarheid evalueren
 • Gegevensdragers opstellen voor informatiedoorstroming of opleiding en deze doorgeven aan de betrokken personen
 • Functionele tests van de ontwikkelde toepassingen uitvoeren en opvolgen
 • Lastenboeken en functionele en algemene specificaties uitwerken, bijwerken en aan de opdrachtgever overmaken
 • Overgaan tot het uitvoeren van functionele en technische verbeteringen De applicatie uitrollen (parametrering, opvolging, ...)

Persoonsgebonden competenties

 • Zelfstandig werken
 • Zin voor nauwkeurigheid hebben
 • Samenwerken als hecht team
 • Creatief denken (Inventiviteit)
 • Klantgerichtheid
 • Regels en afspraken nakomen
 • Resultaatgerichtheid
 • Zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden (flexibiliteit)
 • Plannen (= ordenen)
 • Leervermogen hebben
 • Omgaan met stress

Aanbod

Wij bieden:

 • Een voltijds contract van onbepaalde duur;
 • Een salaris volgens de weddenschaal NBI1;
 • Verschillende mogelijkheden om zich te scholen (te volgen tijdens de werkuren);
 • Voordelige hospitalisatieverzekering;
 • Vergoeding openbaar vervoer woonwerkverkeer;
 • Mogelijkheid tot fietsvergoeding;
 • Voordelen en interessante aanbiedingen via de Fed+ kaart;
 • Minstens 26 dagen verlof per jaar.

Plaats tewerkstelling

Gemeenschappelijke Steundienst van het Openbaar Ministerie 
Waterloolaan 76 1000 BRUSSEL 

20-03-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

Dans les  dossiers ouverts à charge, d’une part, d’un membre présumé du PKK et, d’autre part, de 41 membres présumés du PKK, tous inculpés pour participation aux activités d’un groupe terroriste, le parquet fédéral a décidé de se pourvoir en cassation contre les deux arrêts de la chambre des mises en accusation de Bruxelles du 8 mars 2019.

Ce pourvoi a été introduit ce mardi 19 mars 2019.

****

In de dossiers lastens enerzijds een vermeend lid van de PKK, en anderzijds lastens 41 vermeende leden van de PKK, en allen beschuldigd van deelname aan de activiteiten van een terroristische groep, heeft het Federaal Parket beslist om cassatieberoep in te stellen tegen de twee arresten van 8 maart 2019 van de kamer van inbeschuldigingstelling van Brussel.

Dit beroep werd op dinsdag 19 maart 2019 ingesteld.

 

****

In the two cases opened against an alleged member of the PKK and against 41 alleged members of the PKK, all charged with participation in the activities of a terrorist group, the Federal Prosecutor's Office decided to appeal to the Supreme Court against the two judgments of the pre-trial chamber of the Court of Appeal of Brussels of 8 March 2019.

This appeal was lodged on Tuesday 19 March 2019.

 

20-03-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

Het federaal parket heeft een akkoord tot gerechtelijke samenwerking getekend met Brazilië

 

Een belangrijk deel van de drughandel tussen West-Europa en Zuid-Amerika vertrekt vanuit Brazilië en komt aan in de haven van Antwerpen. Dit fenomeen is gemakkelijker te bestrijden indien de gerechtelijke autoriteiten van beide landen hun krachten bundelen.

Om de contacten en de samenwerking tussen de Belgische en Braziliaanse  gerechtelijke autoriteiten te verbeteren, is een delegatie, bestaande uit de federale procureur, de adjunct federale procureur, het hoofd van de sectie internationale samenwerking van het federaal parket en een lid van het parket van Antwerpen naar Brasilia (Brazilië) vertrokken om daar een samenwerkingsprotocol  te tekenen.

Aan dit protocol gingen verschillende maanden van werk en onderhandelingen vooraf tussen het federaal parket, de Belgische verbindingsofficier van de federale gerechtelijke politie van België te Brazilië en de Braziliaanse gerechtelijke autoriteiten.

De Belgische federale procureur en Braziliaanse procureur generaal hebben dus gisteren, 18 maart 2019, een samenwerkingsakkoord getekend tussen beide landen.

Naast de strijd tegen de internationale georganiseerde drughandel, beoogt dit akkoord ook de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, terrorisme, informatica en economische criminaliteit.

Er zal vooral de nadruk gelegd worden op de uitwisseling van informatie tussen beide landen.

 

****

 

Le parquet fédéral belge a signé un accord de coopération judiciaire avec le Brésil

 

Une part importante du trafic de drogue entre l’Amérique du Sud et l’Europe transite depuis le Brésil par le port d’Anvers. Un fléau plus facile à combattre si les autorités judiciaires des deux pays mutualisent leurs efforts.

Pour améliorer les contacts et l’efficacité de la coopération entre les justices belge et brésilienne, une délégation composée du procureur fédéral belge, du procureur fédéral adjoint, du chef de la section coopération internationale du parquet fédéral et d'un membre du parquet d'Anvers spécialisé dans les dossiers de trafic de stupéfiants, s’est rendue à Brasilia (Brésil) afin de signer un mémorandum de coopération.

Un accord précédé de plusieurs mois de travail et de négociations entre le parquet fédéral belge, l’officier de liaison de la police fédérale belge au Brésil et les autorités judiciaires brésiliennes.

Le procureur fédéral belge et le procureur général du Brésil  ont donc signé ce mardi 18 mars 2019 à Brasilia l’accord de coopération entre les deux pays.

Outre l’action commune contre les trafics de stupéfiants,  ce document prévoit d’étendre les efforts mutuels notamment à la lutte contre le crime organisé, le terrorisme et  la criminalité informatique ou économique.

L’accent sera particulièrement mis sur les échanges d’informations entre les deux pays.

 

****

 

The Belgian Federal Prosecutor's Office has signed an agreement of judicial cooperation with Brazil

 

A significant part of the drug trade between South America and Europe transits from Brazil through the port of Antwerp. This scourge is easier to combat if the judicial authorities of both countries pool their efforts.

To improve contacts and the effectiveness of cooperation between the Belgian and Brazilian courts, a delegation composed of the Belgian Federal Prosecutor, two members of the Federal Prosecutor's Office and a member of the Antwerp Prosecutor's Office travelled to Brasilia (Brazil) to sign a memorandum of understanding.

An agreement preceded by several months of work and negotiations between the Belgian Federal Prosecutor's Office, the liaison officer of the Belgian Federal Police in Brazil and the Brazilian judicial authorities.

The Belgian Federal Prosecutor and the Brazilian General Prosecutor therefore signed the cooperation agreement between the two countries on Tuesday 18 March 2019 in Brasilia.

In addition to joint action against drug trafficking, this document provides for the extension of mutual efforts, in particular to the fight against organized crime, terrorism and computer or economic crime.

Particular emphasis will be placed on the exchange of information between the two countries.

 

 

 

 

20-03-2019 - Federal Public Prosecutor’s Office

In het kader van het onderzoek gerelateerd aan de aanslagen te Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 hebben de onderzoeksrechters op 14 januari 2019 toestemming verleend aan de burgerlijke partijen tot inzage in het dossier.

Zij hebben de dienst Slachtofferonthaal opgedragen de burgerlijke partijen te informeren over de mogelijkheid om het dossier met betrekking tot de aanslagen van 22 maart 2016 te raadplegen.

Een verzoek aan de onderzoeksrechters moet inderdaad worden ingediend via de dienst Slachtofferonthaal (per post, fax of e-mail) door het invullen van een gewoon formulier dat bij de brief wordt gevoegd. De burgerlijke partijen worden dan verzocht dit behoorlijk ingevulde document terug te sturen, indien mogelijk binnen vijftien dagen.

Een brief met uitleg over deze werkwijze werd op 30 januari 2019 (in FR/NL/ENG) verstuurd aan de advocaten en aan de 600 slachtoffers die zich burgerlijke partij hebben gesteld (209 voor de aanslag in Maelbeek, 391 personen voor Zaventem).

De betrokkenen worden opgenomen op een lijst van personen die de wens hebben uitgedrukt om kennis te nemen van het dossier.

De toestemming tot toegang tot het dossier, die vervolgens door de onderzoeksrechters aan de burgerlijke partijen en advocaten wordt verleend, is geldig voor een periode van 10 werkdagen, termijn die op verzoek kan worden verlengd. De data worden in overleg met de burgerlijke partijen vastgesteld.

Tot deze werkwijze werd besloten gelet op het grote aantal burgerlijke partijen en de noodzaak om een agenda op te stellen die elk van hen in staat stelt het dossier onder goede omstandigheden te raadplegen (personeel aanwezig om bijstand te verlenen, aantal computers, psychologische bijstand, enz.).

De slachtoffers werden er ook van op de hoogte gebracht dat als ze zich nog niet klaar of in staat voelden om het dossier te komen raadplegen, er andere momenten zouden zijn waarop ze deze mogelijkheid zouden krijgen.

Voor de burgerlijke partijen wordt het lezen van het dossier in elektronische vorm zorgvuldig voorbereid en gecontroleerd door de onderzoeksrechters, de griffie en de dienst Slachtofferhulp met de steun van het federaal parket. Elke burgerlijke partij wordt bijgestaan door de justitieassistente die haar sinds het begin van dit onderzoek begeleidt.

Een selectie van de meest interessante stukken om te raadplegen kan samen met de burgerlijke partij worden gemaakt op basis van een inventaris van het dossier dat hun ter beschikking wordt gesteld. Er worden ook vertalingen in de verschillende talen van de slachtoffers en de familieleden die geen Frans of Nederlands spreken, uitgevoerd.

De belangrijkste stukken van het dossier zullen naar negen talen vertaald worden. Nederlands, Frans, Engels, Duits, Spaans, Italiaans, Portugees, Pools en het Zweeds. Het zijn de meest voorkomende talen van de slachtoffers.

Voor elke taal werden 8 vertalers aangezocht die elk 1200 pagina’s hebben gekregen om te vertalen.

Het dossier telt ongeveer 140 kartons die 6200 pv’s bevatten.

Enkele honderden burgerlijke partijen reeds hebben deelgenomen aan de twee informatiesessies die in oktober 2017 en april 2018 werden georganiseerd door de onderzoeksrechters en het federaal parket, waar zij reeds een overzicht hebben gekregen van de voortgang van het onderzoek.

De meeste familieleden en enkele zwaargewonden personen hebben ook reeds de beelden van de bewakingscamera’s van de getroffen plaatsen kunnen bekijken.

Aangezien het onderzoek nog lopende is, is er echter enkel een toegang tot het dossier mogelijk, maar kan men nog geen kopie verkrijgen. Na afloop van dit complexe en zeer grootschalige onderzoek zullen de onderzoeksrechters het dossier voor alle doeleinden doorsturen naar het federaal parket, dat vervolgens een vordering zal opstellen

Er zal dan niet alleen een nieuwe mogelijkheid zijn om het dossier in te kijken maar eveneens de mogelijkheid om een kopie te bekomen aan de burgerlijke partijen, alsook aan alle andere slachtoffers die een verklaring van benadeelde persoon hebben afgelegd.

De volledige beschreven procedure is in overeenstemming met de wettelijke bepalingen betreffende de raadpleging van het strafdossier van het Wetboek van Strafvordering. Gelet op het aantal burgerlijke partijen, de complexiteit van dit omvangrijke dossier en de zeer gevoelige aard ervan, wordt deze toegang op de meest menselijke wijze georganiseerd.

 

*******

Dans le cadre de l’enquête à la suite des attentats à Bruxelles et Zaventem le 22 mars 2016, les juges d’instruction ont accordé le 14 janvier 2019 l’autorisation aux parties civiles de consulter le dossier.

Ils ont chargé le Service Accueil des Victimes d’informer les parties civiles quant à la possibilité de consulter le dossier relatif aux attentats du 22 mars 2016.

Une demande adressée aux juges d’instruction doit en effet être introduite par l’intermédiaire du Service d’Accueil des Victimes (soit par courrier, par fax ou par e-mail) en complétant un simple formulaire annexé au courrier. Les parties civiles sont ensuite priées de retourner, si possible dans les quinze jours, le document dûment rempli.

Un courrier expliquant ce mode de fonctionnement a été envoyé le 30 janvier 2019 (en FR/NL/ENG) aux avocats et aux 600 victimes qui se sont constituées parties civiles (209  pour l’attentat à Maelbeek, 391 personnes pour Zaventem).

Les intéressés sont repris sur une liste de personnes ayant exprimé le souhait de prendre connaissance du dossier.

L’autorisation d’accès au dossier, qui sera ensuite délivrée par les juges d’instruction aux parties civiles et aux avocats, sera valable pour une durée de 10 jours ouvrables, délai prolongeable sur simple demande. Les dates seront fixées en concertation avec les parties civiles.

Cette manière de procéder a été décidée eu égard au grand nombre de parties civiles et à la nécessité d’organiser un agenda permettant à chacune d’elles de consulter le dossier dans de bonnes conditions (personnel présent pour aider ; nombre d’ordinateurs ; assistance psychologique, etc.).

Les victimes ont également été informées que, si elles ne se sentaient pas encore prêtes ou capables de venir consulter le dossier, il y aurait d’autres moments auxquels cette possibilité leur sera offerte.

Pour les parties civiles, la lecture du dossier sous forme informatisée est minutieusement préparée et encadrée par les juges d’instruction, le greffe et le Service d’aide aux Victimes avec l’appui du parquet fédéral. Chaque partie civile sera assistée par l’assistante de justice qui l’accompagne depuis le début de cette instruction.

Une sélection des pièces les plus intéressantes à consulter pourra être faite conjointement avec la partie civile sur base d’un inventaire du dossier mis à leur disposition. Des traductions dans les multiples langues des victimes et proches ne parlant ni français ni néerlandais sont aussi en cours de réalisation.

Les pièces essentielles du dossier seront traduite en neuf langues le néerlandais mais aussi le français, l’anglais, l’allemand, l’espagnol, l’italien, le portugais , le polonais et le  suédois , langues les plus courantes parmi les victimes . Pour chaque langue, huit traducteurs ont reçu 1200 pages à traduire !

Le dossier fait 140 cartons environ. Il comporte pour l’instant 6200 procès-verbaux.

Quelques centaines de parties civiles ont déjà assisté aux deux sessions d’information organisées en octobre 2017 et avril 2018 par les juges d’instruction et le parquet fédéral, ce qui leur a déjà permis d’avoir une vue sur l’état d’avancement de l’enquête.

La plupart des proches et plusieurs personnes gravement blessées ont d’ailleurs bénéficié de la possibilité de visionner les images des caméras de surveillance des lieux sinistrés.

Étant donné que l’instruction est toujours en cours, il s’agit toutefois d’un accès au dossier et non pas d’une possibilité d’en avoir une copie. Au moment où cette instruction complexe et de très grande envergure sera terminée, les juges d’instruction communiqueront le dossier à toutes fins au parquet fédéral qui établira alors un réquisitoire.

Il y aura alors non seulement une nouvelle possibilité de consulter le dossier, mais également la possibilité d’en obtenir une copie du dossier pour les parties civiles, ainsi que pour toutes les autres victimes ayant fait une déclaration de personne lésée.

Toute la procédure décrite est en accord avec les dispositions légales relatives à la consultation du dossier répressif du Code d’instruction criminelle. Vu le nombre de parties civiles, la complexité de ce volumineux dossier et son caractère très délicat, cet accès est encadré de la façon la plus humaine possible.

 

*******

 

In the framework of the investigation related to the attacks in Brussels and Zaventem on 22 March 2016, the examining magistrates granted permission to the civil parties to consult the file on 14 January 2019.

They have instructed the Victim's Assistance Service to inform the civil parties of the possibility of consulting the file relating to the attacks of 22 March 2016.

A request addressed to the investigating judges must be made through the Victims’ Assistance Service (either by post, fax or e-mail) by completing a simple form attached to the letter. The civil parties are then asked to return this duly completed document, if possible within fifteen days.

A letter explaining this method of operation was sent on 30 January 2019 (in FR/DU/ENG) to the lawyers and to the 600 victims who filed a civil claim (209 for the attack in Maelbeek, 391 persons for Zaventem).

The interested parties shall be included in a list of persons who have expressed their wish to consult the file.

The permission to access the file, which is then granted by the examining magistrates to the civil parties and lawyers, is valid for a period of 10 working days, which can be extended on request. The dates will be determined in consultation with the civil parties.

This method of operation was decided in view of the large number of civil parties and the need to organise an agenda allowing each of them to consult the file under good conditions (staff present to help; number of computers; psychological assistance etc.).

Victims were also informed that if they did not yet feel ready or able to come and consult the file, there would be other moments when they would be given this opportunity.

For civil parties, the reading of the file in computerised form is carefully prepared and supervised by the investigating judges, the clerk’s office and the Victims’ Assistance Service with the support of the Federal Public Prosecutor’s Office.  Each civil party will be assisted by the judicial assistant who has been accompanying them since the beginning of this investigation.

A selection of the most interesting documents to consult may be made jointly with the civil party on the basis of an inventory of the file made available to them. Translations into the multiple languages of victims and relatives who do not speak French or Dutch are also being carried out.

The most important parts of the file will be translated into nine languages: Dutch, French, English, German, Spanish, Italian, Portuguese, Polish and Swedish. These are the most common languages of the victims.

For each language, 8 translators were selected who each received 1 200 pages to translate.

The file contains approximately 140 cartons containing 6 200 minutes.

A few hundred civil parties have already attended the two information sessions organised in October 2017 and April 2018 by the investigating judges and the Federal Public Prosecutor’s Office, which has already enabled them to have an overview of the progress of the investigation.

Most of the relatives and several seriously injured people benefited from the possibility of viewing the images from the surveillance cameras of the affected areas.

However, since the investigation is still ongoing, it is only an access to the file and not a possibility to have a copy. Once this complex and very large scale investigation is completed, the investigating judges will forward the file for all purposes to the Federal Public Prosecutor’s Office, which will then prepare a request for referral.

A new possibility to access and make a copy of the file will then be granted to the civil parties, as well as to all other victims who have made a statement of an injured party.

The entire procedure described is in full compliance with the legal provisions relating to the consultation of the criminal file of the Code of Criminal Investigation. Considering the number of civil parties, the complexity of this voluminous case and its very delicate nature, this access is managed in the most humane way possible.

 

 

19-03-2019 - Parket Antwerpen

Politie, parket en de stad Antwerpen gaan extra maatregelen nemen om de geweldsdelicten in Antwerpen aan te pakken naar aanleiding van een nieuw feit deze ochtend in de Biekorfstraat in Antwerpen.

 

De recente opstoot van geweldsdelicten, voornamelijk in Antwerpen-Noord, stond en staat hoog op de agenda van parket Antwerpen en van de verschillende politiediensten. Elk incident wordt grondig onderzocht: een buurtonderzoek, sporenonderzoek (waaronder DNA-analyses en ballistisch onderzoek), telefonie-onderzoek,… Dat levert niet de gewenste resultaten op. Meestal heeft het onderzoek uitgewezen dat er een onderliggende link is naar het drugsmilieu. Slachtoffers zijn niet geneigd om mee te werken aan het onderzoek. Enerzijds uit angst voor represailles en anderzijds om zichzelf niet als verdachte bekend te maken. Dat is eigen aan de criminele organisatie, waarbij geweld niet geschuwd wordt, maar waarbij ook niet wordt meegewerkt met politiediensten. Intimidatie, bedrog en het gebruik van geweld om de eigen positie te versterken zijn daar de kenmerken van.

Vandaag hebben de Procureur-Generaal, Procureur des Konings, PZ Antwerpen, FGP Antwerpen en burgemeester Bart De Wever samengezeten in een bijzonder overleg. Systematische identiteitscontroles, extra politiepatrouilles en het uitbreiden van het cameratoezicht zijn bestuurlijke maatregelen die meteen op het terrein zullen toegepast worden. Deze maatregelen zijn tijdelijk, maar ze blijven van kracht zo lang het nodig is om het veiligheidsgevoel van Antwerpenaren in de buurt te versterken en om criminelen te ontraden om geweldsdaden te plegen.

Burgemeester Bart De Wever ziet in deze gewelddaden een duidelijke waarschuwing voor jongeren in onze stad en elders. “De weg van de criminaliteit eindigt in het beste geval in de gevangenis. In het andere geval eindigt het in geweld. Wie kiest voor de criminaliteit, zorgt ervoor dat het leven van al wie hem lief is, kapot wordt gemaakt. Wie kiest voor de criminaliteit, kiest ervoor dat zijn familie moet onderduiken uit schrik voor rivaliserende bendes. We zien de voorbeelden uit Nederland, waar geweld wordt gebruikt tegen familieleden van gekende drugscriminelen. Dát is wat de keuze voor de criminaliteit inhoudt. Ook voor druggebruikers is dit een wake-up call. Wie drugs gebruikt, is wel degelijk moreel mee verantwoordelijk voor criminaliteit en geweld.”

“Dit fenomeen zal niet snel verdwijnen,” vervolgt De Wever. “Daarom is het belangrijk dat bestuurders en politici oor hebben naar het advies van gerechtelijke- en veiligheidsdiensten. Wie beweert dat er een eenvoudige oplossing voor dit probleem is los van het brede arsenaal aan middelen dat ingezet is om de drugscriminaliteit in zijn geheel aan te pakken, maakt mensen iets wijs. Ik zal daar niet aan meedoen, en ik stel vertrouwen in het parket en de politie.”

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

19-03-2019 - Parket Oost-Vlaanderen

Eind 2000 werd in Sint-Niklaas het levenloze lichaam van Jens De Block (29 jaar) aangetroffen. Gisteren werd in Buggenhout een verdachte opgepakt.

Op zondagochtend 22/10/2000 om 06.40 uur werd in Sint-Niklaas Houtbriel, op de achterliggende parking van het Gemeentekrediet, het levenloze lichaam aangetroffen van de 29-jarige DE BLOCK Jens. Zijn lichaam vertoonde sporen van bruut geweld en meerdere messteken.

De (toenmalige) Federale Gerechtelijke Politie Dendermonde werd belast met het onderzoek. Ondanks grondig onderzoek konden toen geen verdachten opgepakt worden.

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft, samen met het parket OVL, dit dossier opnieuw onderzocht en kon door middel van moderne technieken tot een doorbraak komen. Daarbij is een verdachte geïdentificeerd. Dit heeft ertoe geleid dat op 18/03/2019, een 43-jarige verdachte in Buggenhout kon worden opgepakt.

De man wordt vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Dendermonde die zal beslissen over zijn aanhouding.

Het onderzoek naar eventuele mededaders loopt ondertussen verder.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen

Pagina's