Nieuws

18-05-2022 - Parket Antwerpen

De raadkamer in Antwerpen heeft vandaag de aanhouding van een 38-jarige man met de Duitse nationaliteit bevestigd in verband met de achtervolging van een geseind voertuig tot op de E19 in Kontich. De man wordt in verdenking gesteld van kwaadwillige belemmering van het verkeer en gewapende weerspannigheid.

Op woensdag 11 mei rond vier uur in de namiddag kon de politie een geseind voertuig met Duitse kentekenplaat lokaliseren. Het voertuig stond stil in de file op de E17 richting Antwerpen ter hoogte van Kruibeke. De bestuurder nam aan een hoge snelheid de vlucht en de achtervolging werd door de politie ingezet. De bestuurder negeerde verschillende keren een bevel tot stoppen en hield zich niet aan de verkeersregels. In zijn vlucht raakte de bestuurder meerdere voertuigen waaronder ook een voertuig van de politie. De achtervolging verliep over de snelweg, via de afrit Zwijndrecht in een werfzone en ter hoogte van Linkeroever nam de bestuurder opnieuw de E17 richting Antwerpen.

De bestuurder crashte uiteindelijk vier meter lager in de grasberm langs de E19, voor de afrit van Kontich. Hij probeerde nog te vluchten, maar kon gevat worden.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

18-05-2022 - Parket Antwerpen

Het parket zal vandaag een minderjarige voorleiden voor de jeugdrechter wegens poging tot doodslag afgelopen weekend.

Verschillende patrouilles van PZ Antwerpen werden zaterdagavond 14 mei 2022 dringend naar premetrostation Handel gestuurd voor een steekpartij. Op de tram zou een 18-jarige uit Deurne bij een ruzie vier keer gestoken zijn met een mes. Het slachtoffer strompelde op straat en werd door een passant naar het ZNA Stuivenbergziekenhuis gebracht. De jongeman liep levensbedreigende verwondingen op en zijn toestand is nog steeds zeer ernstig.

PZ Antwerpen startte meteen een onderzoek naar mogelijke getuigen en controleerde alle mogelijke beschikbare camerabeelden. De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen nam het onderzoek over. Dat leverde een identificatie op van een mogelijke verdachte door de lokale recherche. Vanmorgen werd een verdachte gearresteerd. Hij heeft zijn betrokkenheid bij de feiten tijdens een verhoor toegegeven.

Het parket zal de jeugdrechter vragen om de minderjarige te plaatsen in een gesloten jeugdinstelling.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen

17-05-2022 - Parket Leuven

Op maandag 16 mei 2022 rond 13u ging de PZ LRH over tot een controle van twee personen aan het station van Hasselt. Het betroffen een man van 20 jaar uit Diest en een minderjarige jongen uit Limburg. Tijdens de controle namen de inspecteurs een geur van cannabis waar. Gezien de verdachten reeds gekend waren bij het gerecht, ging de patrouille over tot een fouillering van de verdachten.

Doordat de meerderjarige verdachte niet wilde meewerken, probeerde een agent de verdachte te boeien. Daarbij stelde de verdachte zich weerspannig op naar de agent toe. Er volgde heel wat duw- en trekwerk, waarbij een agent uiteindelijk samen met de verdachte op de grond belandde. Uiteindelijk konden de agenten de verdachte toch boeien. Door de weerspannigheid werden enkele spullen van de agenten beschadigd. Een agent geraakte ook lichamelijk gekwetst, waardoor deze vijf dagen arbeidsongeschikt werd verklaard.

In zijn verhoor gaf de verdachte mee dat hij niet geduwd zou hebben, hij zou zich enkel weggetrokken hebben.

Het parket van Leuven heeft beslist de meerderjarige verdachte te dagvaarden volgens de procedure van snelrecht. Hij moet zich in juli komen verantwoorden bij de correctionele rechtbank te Leuven voor weerspannigheid.

17-05-2022 - Parket Leuven

Op vrijdag 13 mei 2022 omstreeks 13u merkte een winkelbediende van de Carrefour in Boortmeerbeek een man op die vertrok zonder te betalen. Toen zij deze wilde aanspreken, gaf hij aan niets gekocht te hebben. De winkelbediende besloot de man tegen te houden en trof in totaal 7 flessen whisky aan, die de verdachte verstopt had in zijn jas en broek. De politie werd verwittigd en kwam ter plaatse.

De verdachte betrof een man van 45 jaar oud, afkomstig uit Georgië. Hij heeft in België een asielaanvraag lopende. Wegens gebrek aan een tolk, kon de man nog niet verhoord worden. Wel werden er camerabeelden gevonden die de feiten bevestigden.

Het parket van Leuven heeft beslist de verdachte te dagvaarden volgens de procedure van snelrecht. Hij moet zich begin juli komen verantwoorden bij de correctionele rechtbank te Leuven voor winkeldiefstal.

17-05-2022 - Collège des procureurs généraux

Het College van procureurs-generaal vraagt om heel dringend een ‘Marshallplan’ op te stellen voor de Federale Gerechtelijke Politie. “Er is dringend nood aan een crisisplan op maat, want we dreigen de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit te verliezen”, klinkt het met één stem. ​

Het Openbaar Ministerie (OM) staat in voor de handhaving van de democratische rechtsstaat en de verdediging van het algemeen belang. Aan elk vastgesteld misdrijf geeft het OM een proportionele en maatschappelijk relevante reactie binnen een aanvaardbare termijn. Daarbij wordt rekening gehouden met het belang van de slachtoffers.

Dat is onze missie, maar ze komt in gevaar.

Er is een acuut en groot gebrek aan gespecialiseerde onderzoekers en materiële middelen bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) om de opdrachten van het Openbaar Ministerie en van de onderzoeksrechters uit te voeren. Onderzoeken kunnen niet of niet voldoende snel en efficiënt meer worden gevoerd. Een kwaliteitsvolle, volledige en actuele beeldvorming van de diverse vormen van georganiseerde criminaliteit en terrorisme is al lang geruime tijd niet meer beschikbaar. We hebben te kampen met nooit eerder geziene extreem gewelddadige criminele feiten.

Om deze dramatische situatie te keren is een belangrijke budgettaire injectie in de Federale Gerechtelijke Politie absoluut nodig.

In het verleden heeft het OM al meermaals aan de alarmbel getrokken. Hoewel de minister van Justitie hier oor naar heeft, bleef dit op niveau van de Regering op heden zonder merkbaar concreet of significant resultaat. De uitdagingen waar we in ons land vandaag en in de toekomst voor staan zijn nochtans enorm.

In een recente brief vroeg het College van procureurs-generaal om gehoord te worden in de verenigde commissies Binnenlandse Zaken en Justitie van het Parlement om de noodkreet van de FGP kracht bij te zetten.

Het is een uitzonderlijke vraag van de top van het Openbaar Ministerie, hetgeen de ernst en de zwaarwichtigheid van de situatie aantoont. Zowel vorige woensdag als vandaag werd het OM samen met de directeur-generaal van de Federale Gerechtelijke Politie en de commissaris-generaal door de commissies gehoord.

De boodschap is duidelijk. We voeren elke dag strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, zoals in het SKY ECC dossier. We beschikken in dat dossier over een nooit eerder geziene massa aan informatie waarmee we de georganiseerde criminaliteit een stevige klap kunnen toebrengen en kunnen voorkomen dat zij de legale economie verdringen. Maar dat gaat niet zonder (voldoende) onderzoekers en zonder middelen.

Die strijd dreigen we dus te verliezen. We moeten ongeziene en ongehoorde keuzes maken over welke onderzoeken we nog kunnen opstarten. Dat is onverantwoord en ondermijnt de stabiliteit, veiligheid en zekerheid in dit land. Stap voor stap infiltreert de georganiseerde criminaliteit in ons socio-economisch weefsel en in onze maatschappelijke instellingen.

Het tij moet keren. Veiligheid is niet gratis. Daarvoor wordt een crisisplan op maat voorgesteld met een extra financiële injectie voor de FGP van 35 miljoen euro dit jaar, 42 miljoen in 2023, 44 in 2024, 51 in 2025 en tot slot 55 miljoen euro in 2026.

Daarmee kunnen alvast in het eerste jaar 260 extra onderzoekers worden aangetrokken, het stokoude voertuigenpark worden vervangen en modern en aangepast (digitaal) onderzoeksmateriaal worden aangeschaft.

Het is een win-win situatie. Investeren in criminele en financiële onderzoeken brengt op, zowel op het gebied van meer veiligheid en stabiliteit als door de recuperatie van wederrechtelijk verkregen vermogens. En daar heeft niet enkel de Staat, maar iedere burger belang bij.

Het Openbaar Ministerie en de federale gerechtelijke politie danken het Parlement voor zijn luisterbereidheid, engagement en steun. Het is nu te hopen dat ook de Regering de boodschap ter harte neemt, niet straks, maar nu.

16-05-2022 - Parket Leuven

Op zaterdag 14 mei 2022 rond 16u merkte een voorbijganger een motorfiets op die in een veld naast de weg lag. Wanneer hij ging kijken, hoorde hij een persoon zwaar ademen. Hij vond het slachtoffer, een man van 56 jaar oud, op ongeveer 15 meter van zijn motorfiets. Het slachtoffer was nog bij bewustzijn maar kon niet spreken. De man verwittigde meteen de hulpdiensten.

Het slachtoffer werd in kritieke toestand naar het UZ Gasthuisberg overgebracht, hij verkeert in levensgevaar.

Er waren geen getuigen van het ongeval zelf. Het parket van Leuven heeft een verkeersdeskundige aangesteld. Volgens de eerste bevindingen zou de bestuurder de bocht niet gevolgd hebben en zou hij zo van de baan afgeweken zijn. De oorzaak hiervan blijft onduidelijk.

 

16-05-2022 - Parket Oost-Vlaanderen

Deze voormiddag omstreeks 10u55 vond in de Weggevoerdenstraat in Aalst een aanrijding plaats tussen een bestelwagen en twee personen.

De twee personen zijn ter plaatse overleden.

De twee slachtoffers zijn een 59-jarige man, een dakwerker, en een 68-jarige vrouw, de bewoonster van een woning in de Weggevoerdenstraat waar dakwerken dienden verricht te worden.

De bestuurder van de bestelwagen, een 32-jarige man, legde zowel een negatieve ademtest als een negatieve speekseltest af.

Zijn rijbewijs werd in opdracht van het parket ingetrokken voor 15 dagen.

Het parket stelde een verkeersdeskundige aan om de precieze omstandigheden van het ongeval te onderzoeken. Het parket stapte eveneens ter plaatse af, samen met de verkeersdeskundige.

Volgens de eerste vaststellingen van de politie en de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige zou de koerier van PostNL zijn bestelwagen met draaiende motor achtergelaten hebben om een pakje af te leveren. De bestelwagen zou dan vanzelf in beweging zijn gekomen en verder in de straat de twee slachtoffers aangereden hebben. De bestuurder zou nog geprobeerd hebben om het voertuig te stoppen.

Het onderzoek naar de exacte omstandigheden loopt nog.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

13-05-2022 - Parket Leuven

Op dinsdagavond 10 mei 2022 omstreeks 18u36 merkt een vrouw een onbekende man op bij de garagebox van haar partner in de Demerstraat. Ze belt onmiddellijk de politie, die de man ter plaatse aantreft.

 

De garagepoort werd geforceerd en er werden twee zakken, met daarin gestolen voorwerpen, klaargezet om mee te nemen.

 

De 44-jarige man uit Aarschot ontkent zijn betrokkenheid bij de feiten. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste. De man dient dinsdag voor de raadkamer te verschijnen.

13-05-2022 - Parket Leuven

Woensdagnacht 11 mei 2022 omstreeks 1u03 wordt de politie opgeroepen voor brandend afval in de Monseigneur Van Waeyenberghlaan. Ter plaatse merkt ze op dat er, op enige afstand van de brandende vuilniszakken, ook een personenwagen in brand staat. Het vuur kan door de aanwezige brandweer snel geblust worden.

 

Omstreeks 2u15 blijkt dat er ook in de Bondgenotenlaan papier- en kartonafval werd aangestoken. Getuigen kunnen een persoonsbeschrijving van de verdachte geven en deze wordt in de omgeving door de politie aangetroffen.

 

De 42-jarige man uit Brussel geeft de verschillende feiten van brandstichting toe. Hij werd voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die overging tot aanhouding van de man. De raadkamer heeft vanochtend de voorlopige hechtenis gehandhaafd.

10-05-2022 - Parket Leuven

In de nacht van woensdag 5 op vrijdag 6 mei 2022 omstreeks 4u werd een vrouw gewekt door enkele stemmen op straat. Even later hoorde ze het deksel van het keldergat bewegen en glas breken. Wanneer ze wilde gaan kijken, hoorde ze iemand breken aan de kelderdeur. Ze heeft zich verscholen in haar kamer en heeft meteen de politie verwittigd.

 

De PZ Getevallei startte een onderzoek in de woning en de aanpalende winkel. In de winkel werd het inbraakalarm gevonden op de grond, net als enkele spullen uit de winkel. Na wat zoekwerk konden ze de verdachte aantreffen in de bureelruimte naast de winkel, waar hij zich verstopt had. Het betreft een minderjarige jongen van 17 jaar oud met Marokkaanse nationaliteit. Hij zou onwettig in België verblijven zonder voogd.

In de winkel waren er ook camera’s aanwezig. Deze beelden toonden duidelijk aan hoe de jongen de winkel betrad via het keldergat, het alarm van de muur trok, de ruimte doorzocht en zich verstopte voor de politiediensten. De jongen ontkent de feiten in zijn verhoor.

 

Het parket van Leuven heeft beslist om de minderjarige jongen via de procedure snelrecht te dagvaarden voor de jeugdrechter. Hij moet zich begin juni gaan verantwoorden op de jeugdrechtbank voor poging tot diefstal met braak en onwettig verblijf in België.

09-05-2022 - Parket Leuven

Op 6 mei 2022 omstreeks 23u32 wordt de politie opgeroepen voor diefstal van een speed pedelec door drie personen in de fietsenstalling aan de Martelarenlaan in Kessel-Lo.

 

Ter plaatse kan de politie nog twee verdachten aantreffen. Bij fouille van deze personen worden verdovende middelen (gebruikershoeveelheden speed en cannabis) en wapens aangetroffen (een vouwmes en een werpster).

 

Beide verdachten, zonder gekende woonplaats, zijn gekend voor gelijkaardige feiten. De 25-jarige man en de 32-jarige man werden onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Zij zullen zich in juni 2022 voor de rechtbank moeten verantwoorden voor onder meer diefstal, bezit van verdovende middelen en inbreuken op de wapenwet.

09-05-2022 - Parket Leuven

Op 8 mei 2022 omstreeks 18u19 wil een jongeman zijn fiets ophalen in de fietsenstalling aan de Martelarenlaan in Kessel-Lo. Ter plaatse aangekomen, ziet hij hoe een onbekende man bij zijn fiets staat. Deze had net het fietsslot opengebroken door gebruik te maken van een fietszadel dat hij even verderop had ontvreemd.

 

Er ontstaat een korte discussie, waarna het slachtoffer met zijn fiets kan wegrijden. Het slachtoffer verwittigt meteen de politie, die de verdachte in de nabije omgeving kan aantreffen.

 

De 24-jarige man uit Elsene werd onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Hij dient zich in juni 2022 te verantwoorden voor de rechtbank.

09-05-2022 - Parket Leuven

Op 8 mei 2022 omstreeks 0u35 stelt een politiepatrouille vast dat er vonken te zien zijn, komende van achter een haag naast de Dijle in de Drinkwaterstraat.

 

Achter de haag treft de politie twee mannen en een fiets met deels doorgeslepen beugelslot aan. Het slot voelt nog warm aan, maar de slijpschijf kan nergens worden aangetroffen. Vermoedelijk werd de slijpschijf bij het opmerken van de politie in de Dijle gegooid.

 

Verder onderzoek wijst uit dat de fiets net voordien in de Parijsstraat werd gestolen. 

 

De twee personen, een 28-jarige man uit Charleroi en een 35-jarige man uit Spa, werden onmiddellijk gedagvaard in toepassing van het snelrecht. Zij dienen zich in juni 2022 te verantwoorden voor de rechtbank.

09-05-2022 - Parket Oost-Vlaanderen

De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen. Uit een Europese enquête blijkt dat één op vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat één op zes nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is een van de grote “killers” in het verkeer.

Volgens Vias Institute houdt acht procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een vijftigtal doden en een 4500 gewonden per jaar. Naast de gsm of smartphone zijn er tegenwoordig echter tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en daardoor het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen.

Momenteel is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe grootschalige campagne gestart om bestuurders te overtuigen om in “automodus” te gaan en zo afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken.

Parket Oost-Vlaanderen neemt ook deel aan deze actie. Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een daartoe bestemde houder bevestigd is, riskeert de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor de duur van acht dagen.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen

06-05-2022 - Parket Leuven

Op donderdag 5 mei 2022 omstreeks 14u30 merkte een treinreiziger op dat zijn rugzak met tablet, die naast hem stond, verdwenen was. De reiziger deed rondvraag bij andere reizigers, enkele getuigen verklaarden dat ze een man de rugzak hadden zien meenemen. Het slachtoffer sprak de treinbegeleider aan. Deze liet de trein stoppen in het station van Leuven en waarschuwde Securail.

Getuigen konden de verdachte herkennen en aanduiden. Na een fouillering door de politiediensten konden verschillende voorwerpen worden teruggevonden. Het betrof een tablet, cameratas en een laptop. Even later meldde zich nog een tweede slachtoffer, zij had opgemerkt dat haar laptop werd ontvreemd. De omschrijving kwam overeen met de gevonden laptop bij de verdachte.

De verdachte, een man van 21 jaar oud met Algerijnse nationaliteit, werd gearresteerd. In zijn verhoor ontkende hij de feiten. Hij gaf aan dat een vriend de spullen aan hem had gegeven, hij zou niet weten waar ze vandaan kwamen.

Het parket van Leuven heeft beslist om de verdachte te dagvaarden volgens de snelrechtprocedure. Hij zal zich in juni voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor beide diefstallen en zijn illegale verblijf in België.

Pagina's