Groot drugsonderzoek door operatie Sky brengt luchthavenmedewerkers in het vizier

Het onderzoek startte nadat de douane op de luchthaven van Zaventem in  februari en maart van vorig jaar twee achtergelaten reiskoffers ontdekte. In de koffers bleek respectievelijk 25 kg en 12 kg cocaïne verborgen te zitten. Het onderzoek, gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie Halle-Vilvoorde, kwam in een stroomversnelling na de operatie Sky.  Dankzij deze operatie konden gekraakte berichten in verband gebracht worden met de achtergelaten koffers.

Al snel werd duidelijk dat er sprake was van ‘airport crime’ en de cocaïnesmokkel georganiseerd werd met hulp van binnenuit de luchthaven. De criminele organisatie kon rekenen op de medewerking van een aantal luchthavenmedewerkers die de smokkel faciliteerden.

Het onderzoek mondde maandag 27 juni 2022 uit in tien huiszoekingen waarbij negen personen werden gearresteerd. Dit betreft drie mannen van 31, 25 en 21 jaar wonende te Zaventem, een 37-jarige man en zijn 33-jarige echtgenote uit Vilvoorde, een 45-jarige man uit Vilvoorde, een 37-jarige man uit Anderlecht, een 33-jarige man uit Sint-Gillis en een 33-jarige man uit Hoboken. Zes van de gearresteerde personen zijn werkzaam op de luchthaven van Zaventem.

Zij zullen allen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter die zal beslissen of deze onder aanhoudingsmandaat zullen geplaatst worden.

Tijdens de huiszoekingen werden tevens 217.000 euro cash geld en verschillende voertuigen in beslag genomen.

Dit dossier toont opnieuw het belang aan om in te zetten op het fenomeen ‘airport crime’ waarbij criminele organisaties werknemers en bedrijven op de luchthaven inschakelen voor hun activiteiten. Het veiligheidsplan Brussels Airport 2022-2025, dat op 15 juni 2022 voorgesteld werd, voorziet dan ook een multidisciplinaire aanpak met de veiligheidspartners.

 

Update: 5 personen werden door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsmandaat geplaatst en naar de gevangenis overgebracht, 1 persoon werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst onder de modaliteit elektronisch toezicht, 1 persoon werd in verdenking gesteld maar mocht voorlopig beschikken, 2 personen werden niet in verdenking gesteld en mochten dus ook beschikken.