Persbericht - 10 cannabisplantages opgerold in Oost- en West-Vlaanderen

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Oost-Vlaanderen en de politiezone Aalter/Knesselare zijn erin geslaagd 10 drugplantages op te rollen waarvan 8 in Oost-Vlaanderen en 2 in West-Vlaanderen. Tevens werden 10 verdachten opgepakt. Opvallend is dat de bende ook gebruik maakt van mobiele plantages in grote koeltrailers. 

ONDERZOEK FGP OOST-VLAANDEREN

In maart 2018 is de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek gestart naar een goed georganiseerde vereniging die zich inlaat met het opzetten van industriële cannabisplantages.

In de loop van het onderzoek heeft het parket de onderzoeksrechter in Gent gevorderd om het onderzoek verder te zetten. Het onderzoek wees in de richting van een plantage in Merendree. Op 12 september is de politie op dit adres binnengevallen en werden er meer dan 5000 planten aangetroffen.

ONDERZOEK PZ AALTER/KNESSELARE

Het rechercheteam van de lokale politie Aalter/Knesselare had in diezelfde periode een onderzoek lopen naar een plantage in Aalter. Hun grondig recherchewerk leidde ertoe dat er op 10 oktober op 3 locaties plantages werden ontdekt: een plantage in Aalter die niet meer actief was maar waar nog wel 27 kg cannabis van een eerdere oogst werd gevonden; een loods in Aalter waarin 5 koeltrailers stonden die ingericht waren als plantage maar op dat moment niet in gebruik; en een derde kleine plantage van 150 planten in Nazareth.

Verder onderzoek gaf aan dat de bende opslagruimte huurde in Gent. Bij een zoeking in 2 boxen ontdekten de speurders materiaal om een plantage op te zetten, zakken met cannabis, alarmpistolen en een vuurwapen, nummerplaten, alsook meer dan 400.000 euro cash.

Tevens bleek dat er in Vinkt (Deinze) ook nog een kleine plantage van 120 planten aanwezig was.

LINKEN TUSSEN DE DOSSIERS

Verbanden tussen de beide onderzoeken gaven aan dat het mogelijk over dezelfde bende ging. Hierop heeft het parket Oost-Vlaanderen beslist beide dossiers samen te brengen bij eenzelfde onderzoeksrechter en het onderzoek te laten verderzetten door de FGP Oost-Vlaanderen in nauwe samenwerking met de PZ Aalter/Knesselare.

Het verder gezamenlijk onderzoek leidde nog tot de ontmanteling van :

een plantage in Oostakker 

een plantage in Deinze (500 planten)

een loods in Wetteren, waarin 5 koeltrailers met elk een actieve plantage (200 per trailer; 1000 in totaal)

een plantage in Gullegem, met 1500 planten en 9 kg verwerkte planten van een eerdere oogst

een plantage in opbouw in Gistel

VERDACHTEN OPGEPAKT

In de loop van het onderzoek werden 10 verdachten opgepakt.

De onderzoeksrechter in Gent plaatste 3 personen onder aanhoudingsmandaat : drie Duitsers van respectievelijk 47, 54 en 57 jaar. Vijf verdachten werden vrijgelaten onder strenge voorwaarden (3 Belgen, 1 Duitser, 1 Armeniër). Eén Litouwse verdachte werd niet aangehouden maar blijft wel in verdenking gesteld.

Een Europees Aanhoudingsbevel werd uitgevaardigd voor een 46-jarige Belg die een hoofdrol vervult in de bende. Deze werd in opdracht van de onderzoeksrechter in Gent door de politie in Portugal opgepakt en op 13/12/2018 door de FGP overgebracht naar België. Betrokkene wordt vrijdag 14/12/2018 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent.

An Schoonjans, persmagistraat parket Oost-Vlaanderen