Persbericht – Brussel – Groot-banditisme

De sectie groot-banditisme van de federale gerechtelijke politie van Brussel heeft, met de hulp van de speciale eenheden, op 17 januari een man bevrijd. Het slachtoffer was in Vorst ontvoerd door drie daders.

De feiten hebben zich als volgt voorgedaan: het slachtoffer zat samen met zijn vriendin in de wagen toen zijn vriendin door de daders uit de wagen werd gesleurd.  De daders zijn met het slachtoffer en diens voertuig vertrokken. Hierop heeft de vriendin van het slachtoffer alarm geslagen en de politie verwittigd. De lokale politie Brussel ZUID heeft het parket verwittigd dat op haar beurt een grootschalig onderzoek is gestart.

Een multidisciplinair team speurders werd vakkundig ingezet, met ondersteuning van de speciale eenheden. Na doorgedreven onderzoek kon de plaats waar het slachtoffer werd vastgehouden gelokaliseerd worden in Sint-Gillis.

Daar werd op 17 januari 2019 in de vroege ochtend een inval gedaan. De speciale eenheden van de federale politie hebben het slachtoffer opgesloten aangetroffen in de kamer van een appartement.

Daar het slachtoffer zwaar mishandeld werd heeft men het slachtoffer overgebracht naar het ziekenhuis. het slachtoffer werd voor verzorging opgenomen in het ziekenhuis, doch verkeerde niet in levensgevaar.

Uit de eerste elementen van het onderzoek blijkt dat het motief van deze ontvoering moet gezocht worden in de terugbetaling van een schuld.

Vijf verdachten werden van hun vrijheid beroofd. Het parket heeft een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van gijzeling, en poging tot afpersing.

Van de vijf verdachten werden er 2 door de onderzoeksrechter aangehouden en in verdenking gesteld van feiten van gijzeling, diefstal met geweld in bende en poging afpersing. Twee andere verdachten werden in verdenking gesteld voor dezelfde feiten en vrijgelaten onder voorwaarden. De vijfde verdachte werd zo vrijgelaten (niet in verdenking gesteld).

De raadkamer zal zich op 23/01/2019 opnieuw buigen over de voorlopige hechtenis.

 

Ine VAN WYMERSCH

Woordvoerder