Persbericht - Brussel - Vervolg op de betoging van 13 januari 2021

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Op 13 januari 2021 brak er na een betoging onrust uit in de gemeenten Sint-Joost-Ten-Node en Schaarbeek. Om de daders van de vernielingen te identificeren en de strafrechtelijke inbreuken die tijdens deze incidenten werden gepleegd in kaart te brengen werd er  onmiddellijk een taskforce opgericht waarin de 6 Brusselse politiezones, de federale politie en het parket van Brussel hebben samengewerkt. 

Op basis van het onderzoekswerk van deze task force heeft het parket van Brussel een onderzoeksrechter gevorderd voor feiten van opzettelijke brandstichting ’s nachts in een bewoond gebouw, gewapende weerspannigheid door verscheidene personen met voorafgaande afspraak, beschadiging van onroerende goederen en beschadiging van voertuigen.

Deze woensdag, 10 februari 2021, hebben de politiediensten 15 huiszoekingsbevelen uitgevoerd, die door de onderzoeksrechter waren uitgevaardigd, in verschillende gemeenten van het land. Deze huiszoekingen vonden plaats in Schaarbeek (1), Aalst (1), Verviers (1), Sint-Pieters-Leeuw (1), Beersel (1) en in gemeenten van het gerechtelijk arrondissement Brussel (10).

Voor de uitvoering van deze huiszoekingen werden 100 politieagenten uit de politiezone Brussel-Noord ingezet. Er werden geen incidenten gemeld tijdens de uitvoering van deze huiszoekingen.

Deze huiszoekingen hebben geleid tot de arrestatie van 14 door de Task Force geïdentificeerde verdachten.

Meer bepaald werden 7 meerderjarige verdachten ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter. 5 werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en 2 werden inverdenkinggesteld en weer vrijgelaten. Het onderzoek naar hen is nog lopend.

Bovendien werden 7 minderjarige verdachten ter beschikking gesteld van de magistraten van de jeugdafdelingen van de parketten van Brussel, Halle-Vilvoorde, Namen en Verviers, met het oog op een voorleiding bij de jeugdrechters. 

Het gerechtelijk onderzoek wordt voortgezet om andere daders van de ordeverstoringen en vernielingen te identificeren.

 

Martin François

Woordvoerder

Parketten van de procureur des Konings Brussel
Persberichten

Ander Persberichten