Politiezones van het Parket Halle-Vilvoorde gaan voortaan het terrein op met PHARA.

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde

Begin 2020 werd door enkele politiezones de vraag gesteld om de bestaande beleidslijnen van het Parket om te zetten naar een werkbaar instrument voor de politie. De veelheid aan wetgeving, omzendbrieven en andere richtlijnen maken het niet altijd evident om op het terrein het bos door de bomen te blijven zien. Het is bijvoorbeeld niet altijd eenvoudig te weten of een slachtoffer in bepaalde gevallen dadelijk moet verhoord worden of kan uitgenodigd worden voor een verhoor op een later tijdstip, dat hangt van richtlijnen, het type feiten en heel wat concrete omstandigheden af.

Om een concreet en duidelijk antwoord te geven op al de vragen waarmee de politiediensten geconfronteerd worden, werd PHARA in het leven geroepen. PHARA staat voor “Politie & parket Algemene Richtlijnen van het Arrondissement”. Voor deze online praktijkgids haalden we de mosterd bij het parket van Limburg, waar ze al enkele jaren werken met hun “Junglebook”. De principes van het Limburgse Junglebook werden door het parket Halle Vilvoorde samen met alle lokale politiezones en de federale politie, onder de loep genomen en aangepast aan de lokale gebruiken en richtlijnen van het arrondissement Halle-Vilvoorde.

De praktijkgids PHARA heeft een luik “gemeen recht”, een luik “procedure” en een luik “verkeer” en is online consulteerbaar voor alle politiediensten en magistraten via laptop of smartphone. Een gemengde werkgroep zorgt dat PHARA up to date blijft en aangepast is aan de meeste recente wetgeving en richtlijnen. Met dit project wil het parket Halle-Vilvoorde de politiediensten ondersteunen bij hun onderzoek en interventies op het terrein. Door maximaal gebruik te maken van PHARA zal de kwaliteit van de vaststellingen, de opbouw van dossiers en het opsporen en vervolgen van misdrijven en daders geoptimaliseerd worden. Het symbool van PHARA is niet voor niets een “vuurtoren”, een lichtend baken …

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde

Ander Artikel