Antwerpen - samenwerking tussen FGP en PZ A loont in gerechtelijk SKY-dossier

In een gerechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie die bijna 11 ton cocaïne zou hebben ingevoerd via de haven van Antwerpen zijn gisteren en vandaag verschillende afsluitende tussenkomsten uitgevoerd. Tijd voor een round-up van dit omvangrijke onderzoek.

 Een samengesteld projectteam met leden van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen en PZ Antwerpen startten in juni 2020 het onderzoek naar een criminele organisatie, waarbij een 28-jarige uit Brecht de spilfiguur zou zijn. Hij zou zijn organisatie eerst aangestuurd hebben vanuit zijn villa in het Spaanse Marbella. Door interne ruzies zou hij gedwongen om zijn uitvalsbasis te verhuizen naar Brecht.

De speurders van FGP en PZ Antwerpen brachten in het gerechtelijk onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter de structuur van de organisatie verder in beeld.

61 verdachten

De 28-jarige man zou samenwerken met twee broers uit Borsbeek en Boechout die een transportbedrijf runden. Een 31-jarige man uit Wuustwezel zou voor de opdrachtgevers cash geld en luxegoederen opslaan op verschillende locaties en zou ook zorgen voor transport van geld, drugs en cryptofoons. In totaal komen 61 verdachten in beeld.

De organisatie zou actief zijn binnen de haventerminals 1700 en 1742 en leek te rekenen op de cruciale hulp van verschillende corrupte havenarbeiders. Zij zouden hun functie op sleutelposities hebben misbruikt om de organisatie bij te staan bij de uithalingen van de partijen cocaïne.

Er zou sprake zijn van een geslaagde invoer van minstens 6,5 ton cocaïne. De betrokkenheid van de verdachten bij de inbeslagnames van in totaal 4,4 ton cocaïne kwamen eveneens duidelijk in beeld. In totaal gaat het om een invoer van 10,9 ton cocaïne in dit dossier. We spreken dan over een straatwaarde van 283,4 miljoen euro.

In het uitgebreide financiële onderzoek werden onder andere 170 bankrekeningen geanalyseerd. Daaruit kwam een heel witwassysteem naar boven waarbij criminele gelden werden geïnvesteerd in transport-bouw-en marketingbedrijven en zo opnieuw in investeringen in vastgoed, voertuig en luxeproducten.

Het is erg duidelijk dat de leden van de criminele organisatie over zeer ruime financiële middelen lijken te beschikken wat in schril contrast staat met hun legale inkomsten, waarbij ze zelf recht hebben op een uitkering of in schuldbemiddeling zitten.

82 bijkomende feiten

Scharniermoment  in dit onderzoek is het decrypteren van communicatie tussen de criminelen via SKY ECC. Het was voor de speurders al langer duidelijk dat de hoofdrolspelers op een afgeschermde manier met elkaar communiceerden. In het dossier werd de communicatie van 115 SKY-ECC pin's geanalyseerd. Dat resulteerde in maar liefst 82 bijkomende strafbare feiten. Die feiten handelen over de invoer van verdovende middelen, bedreigingen, ontvoeringen, witwassen, valsheid in geschriften en corruptie. Op 9 maart 2021 – de dag van de tussenkomst in dossier SKY ECC – werd ook een eerste golf huiszoekingen uitgevoerd in dit dossier.

Tijdens die en volgende huiszoekingen (in totaal 52) werden verschillende exclusieve voertuigen waaronder een Lamborghini Urus, een Range Rover V8 supercharged, twee voertuigen met verborgen ruimtes,… in beslag genomen. Speurders troffen voor 639.940 euro aan exclusieve horloges van onder meer Rolex, Patek Philippe aan, maar ook voor 186.600 euro aan juwelen. Er werd beslag gelegd op 518.525 euro.

Maandag en dinsdag werden nog zeven huiszoekingen uitgevoerd in Ekeren, Wilrijk, Sint-Niklaas, Stekene en Rijkevorsel. Het gaat om corrupte havenarbeiders. De onderzoeksrechter heeft beslist om een 31-jarige man uit Ekeren aan te houden. Drie anderen (van 34,34 en 36 uit Sint-Niklaas, Stekene en Rijkevorsel) zijn vrijgelaten onder voorwaarden. Een voorwaarde is een verbod om het havengebied te betreden en een verbod om haven – en/of transport gerelateerde professionele activiteiten uit te oefenen.

Op dit moment zijn nog drie mannen aangehouden in de gevangenis. De hoofdverdachte is vandaag voor de raadkamer verschenen die de aanhouding heeft bevestig. Ook de aanhouding van de man die dinsdag aangehouden werd, is vandaag bevestigd.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet en bevindt zich in een eindstadium.

De speurders van FGP Antwerpen en PZ Antwerpen hebben ongeveer 15.000 uren gepresteerd in dit onderzoek.

 

Procureur des Konings Franky De Keyzer

"De samenwerking met FGP en PZ Antwerpen is een voorbeeld van de weg die me moeten inslaan. Voor de toekomst is het belangrijk dat deze manier van werken bestendigd wordt. Dat geldt trouwens niet enkel voor politiediensten, maar ook met partners op internationaal vlak, namelijk met bronlanden, en in eigen land met bijvoorbeeld de fiscus. Dit dossier toont nog maar eens de rol aan van de haven van Antwerpen in de georganiseerde drugscriminaliteit. We moeten de haven en kritieke infrastructuur veel beter beschermen en verdedigen door het bijvoorbeeld in te schrijven in het nationale veiligheidsplan en in de kadernota integrale veiligheid, maar we moeten ook de mensen die er werken beschermen."

"We moeten de criminelen “pakken waar het pijn doet” en dat is in de portemonnee. Het grove geld is trouwens de enige reden waarom men in deze vorm van criminaliteit stapt. Belangrijk in die context is dat we zien dat de drugcriminelen zich heel goed verstaan met de cybercriminelen en dat cryptocurrency wereldwijd ingezet worden in mondiale witwasoperaties door drugcriminelen."

 

Gerechtelijk directeur Yve Driesen van FGP Antwerpen

"De cocaïnebusiness vergiftigt in toenemende mate onze maatschappij. Daarom is een versterkte benadering om de criminaliteit beheersbaar te houden noodzakelijk. De (politionele) aanpak richt zich op 3 grote assen:  het product, het geld en de criminele communicatie. Dit vraagt samenwerking, internationaal, maar ook hier bij ons, in de eerste plaats tussen onze politiediensten."

 

"De tussenkomsten van deze week zijn het uitgelezen moment om de onderzoekersploeg uitdrukkelijk te bedanken voor het mooie resultaat.  Ze tonen ook aan dat deze manier van samenwerken in gemengde ploegen absoluut rendeert. Daarom hebben we intussen ook voor de vele honderden dossiers die uit SKYECC voortvloeien gemengde onderzoeksteams opgestart, waarbij 25 collega’s van de PZ Antwerpen mee aan boord zijn."

 

Korpschef Serge Muyters van PZ Antwerpen:

 

“Sinds 2020 werken speurders van PZ Antwerpen mee aan dit en andere dossiers. Sinds vorig jaar werd hun aantal uitgebreid naar 25 gedetacheerden ter ondersteuning van de dossiers omtrent SKY ECC. Terwijl we als lokale politie de strijd blijven voeren tegen drugscriminaliteit en -overlast in onze straten, dragen we zo ook onze steen bij aan de strijd tegen georganiseerde criminaliteit en de internationale drugshandel.”