Criminaliteit Coronavirus : einde van de sensibiliseringsperiode. Processen-verbaal, geldboete en indien nodig vervolging voor de correctionele rechtbank in geval van niet-naleving van de noodmaatregelen

Op 25 maart 2020 heeft het College van procureurs-generaal een bindende omzendbrief inzake het strafrechtelijk beleid aangenomen over de opsporing en vervolging van inbreuken op het ministerieel besluit van 24 maart 2020 houdende wijziging van het ministerieel besluit van 23 maart 2020.

Deze richtlijnen, die uniform zijn voor het ganse openbaar ministerie en de politiediensten, moeten leiden tot een strikte toepassing van de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus COVID-19, en meer in het bijzonder wat betreft de naleving van de beperkingen op de opening van winkels, samenscholingen en verplaatsingen. De gerechtelijke aanpak is complementair aan de bestuurlijke politieaanpak en zal deze versterken.

Met dit strenge en uniforme strafrechtelijk beleid ontwikkeld in deze omzendbrief, herinnert het College van Procureurs-generaal iedereen eraan hoe belangrijk en essentieel het is dat iedereen zich strikt houdt aan de inperkende maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, de zwaksten en meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen en om zo snel mogelijk een einde te kunnen maken aan de gezondheidscrisis die we doormaken.

Overtreders van de inperkende maatregelen zullen zwaar worden gestraft.

U vindt de omzendbrief op onze website.

 

Meer informatie over de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 te beperken: www.info-coronavirus.be/nl/ 

Ander Artikel