Persbericht - Antwerpen - 10 arrestaties in nasleep dossier Sky

Na enkele persvragen kan het parket bevestigen dat de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen gisteren tijdens een gerechtelijke actie 10 mensen heeft gearresteerd die vanuit hun sleutelposities in en rond de haven van Antwerpen hand- en spandiensten zouden geleverd hebben aan de georganiseerde criminaliteit.

 

Tijdens een gerechtelijk onderzoek naar een mogelijke dienstverlenende criminele organisatie die ervan verdacht wordt bewust geëncrypteerde telefoontoestellen te verschaffen aan het crimineel milieu, zijn specialisten van politie erin geslaagd om de geëncrypteerde berichten van Sky ECC te kraken. Die data leveren elementen op in lopende dossiers, maar er komen ook nieuwe strafbare feiten aan het licht.

Donderdag werden 24 huiszoekingen uitgevoerd in het havengebied en op privéadressen, voornamelijk in Antwerpen en omgeving. Daarbij werden 9 mensen opgepakt door de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen. Het gaat om 6 mannen en 3 vrouwen tussen 25 en 51 jaar. Een 27-jarige verdachte kon gisterenavond in Rotterdam nog gearresteerd worden.

Ze zijn werkzaam voor transportfirma’s, op haventerminals, rederijen, expeditiekantoren of bewakingsfirma’s. Ze zouden misbruik maken van hun respectievelijke functie om belangrijke informatie door te spelen of om diensten te leveren aan criminele organisaties die de haven op hun beurt misbruiken voor de internationale smokkel van verdovende middelen.

In deze fase van het onderzoek kunnen ze gelinkt worden aan de invoer van verschillende partijen cocaïne.

Bij de verschillende zoekingen kon bijna 40.000 euro cash, handtassen, luxehorloges, juwelen en enkele voertuigen in beslag worden genomen.

De onderzoeksrechter zal beslissen over de aanhouding van de verdachten. Het verdere onderzoek zal zich verder toespitsen op de precieze rol van elke verdachte.

Tijdens de actie werkte de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen samen met scheepsvaartpolitie, het interventiekorps en de dienst hondensteun van de federale politie.

Het parket van Antwerpen en van Oost-Vlaanderen en FGP Antwerpen willen de samenwerking met de havenautoriteiten en terminaluitbaters in deze dossiers benadrukken. Mensen die anoniem informatie willen delen over gelijkaardige feiten kunnen dat doen op: www.onzehavendrugsvrij.be.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen