Persbericht - Antwerpen - 51 verdachten verwezen naar correctionele rechtbank

De raadkamer heeft vandaag 51 leden van een criminele organisatie verwezen naar de correctionele rechtbank.

 

Het onderzoek startte met een schietincident, waarbij een 20-jarige vrouw zichzelf in de voet had geschoten in een appartement aan de Verbrandendijk in Zwijndrecht. Bij de huiszoekingen die volgden werd een heus wapenarsenaal aangetroffen: 8 granaten, 6 vuurwapens en munitie, 1 kilogram semtex, 2 gsm-ontstekingsmechanismen, maar ook bijna 40 kilogram cocaïne en 25.000 euro cash.  Uit deskundig onderzoek blijkt dat een gevonden ontstekingsmechanisme gelinkt kan worden aan de aanslagen in de Dijlestraat (8 maart 2019) en de De Pretstraat (18 maart 2019).

 

Het onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen, afdeling Agressie, en onder leiding van de onderzoeksrechter bracht ook aan het licht hoe leden van een criminele organisatie afspraken in een appartement in de Cadixstraat op het Eilandje. Naast ontmoetingsplaats werden in de flat wapens, explosieven, geld en cocaïne opgeslagen.

 

De organisatie wordt ook in verband gebracht met invoer van verdovende middelen, waarbij containers met partijen cocaïne gestolen werden door pincodefraude. Als voorbeeld kan verwezen worden naar de inval in een loods in Bornem op 13 januari 2020 en waarbij 190 kilogram cocaïne werd aangetroffen.

 

De criminele organisatie heeft vertakkingen in Limburg en heeft connecties richting Noord-Nederland met betrekking tot de wapenhandel. De speurders troffen bij verschillende tussenkomsten ook cryptofoons aan.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen