Persbericht - Antwerpen - Plofkrakers opgepakt

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft, in samenwerking met onder meer het plofkraakteam van de Nederlandse politie en met steun van lokale politiediensten, een criminele organisatie ontmanteld die verdacht wordt van zes plofkraken tussen mei en augustus 2018 in Vlaanderen. In totaal zijn gisteren en vandaag acht mensen opgepakt.

 

Na een plofkraak aan de Molenlei in Boechout op 13 juni 2018, de vierde plofkraak op één maand, is FGP Antwerpen een onderzoek gestart. Via het ANPR-netwerk kwamen auto’s van eenzelfde Nederlands autoverhuurbedrijf in beeld. Op een coördinatievergadering bij het federaal parket op 22 juni is beslist om het onderzoek naar de plaag plofkraken in handen te geven van FGP Antwerpen, onder leiding van de onderzoeksrechter.

Uitgebreid speurwerk met onder meer telefonieonderzoek en observaties gaven linken tussen plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus). De mislukte plofkraak in Sint-Laureins (20 juli) zal vermoedelijk aan het dossier worden toegevoegd. In dat dossier konden al twee verdachten gearresteerd worden. In totaal is er sprake van een buit van ongeveer 560.000 euro.

Op 26 en 27 september volgde een gecoördineerde actie met ongeveer 65 leden van Nederlandse en Belgische politiediensten. Op de eerste dag werden op 10 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd in Wiekevorst (B), Amsterdam en Maarssen, bij Utrecht. Vandaag heeft de politie huiszoekingen gedaan in de cellen van drie mannen die opgesloten zitten in de gevangenissen van Turnhout, Gent en Dendermonde.

Er zijn 4 mensen opgepakt in Nederland, 4 in België. De verdachten zijn allemaal Nederlanders, tussen 21 en 31 jaar. De feiten worden gekwalificeerd als zware diefstal, criminele organisatie en opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond pand. Daar staan gevangenisstraffen op van 20 tot 30 jaar.

De doorbraak is het gevolg van een samenwerking tussen de federale gerechtelijke politie, verschillende parketten, het federaal parket, de lokale politiezone, de Nederlandse gerechtelijke autoriteiten en het gespecialiseerde plofkraakteam van de Nederlandse politie.

Het onderzoek wordt verdergezet.

 

Contact: communicatiecel parket Antwerpen