Persbericht - Boom - Globale terugblik op Tomorrowland 2023

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Het parket van Antwerpen en PZ Rupel blikken terug op het dancefestival Tomorrowland – editie 2023.

PZ Rupel staat samen met andere politiezones uit het ganse land en met de federale politie in voor de veiligheid op en rond de 17e editie van het festival Tomorrowland. In eerste instantie is er een grote aandacht voor de mobiliteit in de gemeenten Boom en Rumst en op alle toegangswegen. Op het terrein houdt de politie controles die zichtbaar zijn, maar er wordt ook met anonieme teams gewerkt op verschillende criminaliteits- en overlastfenomenen.

De gemeenschapswacht-vaststellers verbonden aan de preventiedienst Boom verbaliseerden 417 wagens in de oranje zone en 274 wagens in de groene zone door middel van een GAS-boete voor foutief parkeren. 114 wagens werden bestuurlijk getakeld door de politiediensten omwille van hinderlijk parkeren; 1 wagen naar aanleiding van een verkeersongeval.

Er werden 181 mensen gearresteerd: 50 gerechtelijk en 131 bestuurlijk voor openbare dronkenschap, overlast, … 99 mensen werden opgepakt, omdat ze zonder ticket het festivalterrein probeerden binnen te dringen. Sommigen bleken hierbij creatief door vermomd of met de nodige aandacht van sociale media een poging te ondernemen, echter voor velen met een arrestatie tot gevolg. Eén inklimmer werd op heterdaad betrapt in het bezit van 5 scanners en 9 bijhorende batterijen gekoppeld aan de lockers en eigendom van Tomorrowland.

De politie heeft 29 taxi’s bestuurlijk in beslag genomen, omdat er klanten werden geronseld buiten de voorziene zones of omdat de taxi wettelijk niet in orde was. Daarnaast werden meerdere inbreuken vastgesteld op de luchtvaartwetgeving met als gevolg 3 onderzoeken door het directoraat-generaal van de luchtvaart (DGLV) naar mogelijke schendingen van het tijdelijk gereserveerd luchtruim en 12 inbeslaggenomen drones door de politiediensten. Er werden ook meerdere processen-verbaal terzake opgesteld.  De politiediensten deden hiervoor beroep op een drone detectiesysteem van SkeyDrone, dochterbedrijf van de nationale luchtverkeersleider Skeyes. Tijdens het festival gelden strenge regels voor het gebruik van drones in combinatie met andere luchtvaartactiviteiten door de organisatie om de veiligheid van het publiek te kunnen garanderen.

360 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. Ze kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden door het parket. In totaal gaat het om 86.250 euro. De verdovende middelen werden meteen in beslag genomen. Een betrapte festivalganger verliest meteen zijn toegangsbandje en wordt onmiddellijk van het festivalterrein verwijderd.

37 mensen die betrapt werden op het dealen van drugs of oplichting terzake, kregen van het parket een rechtstreekse dagvaarding voor een themazitting van 25 oktober (weekend 1) of 18 december (weekend 2). Het gaat om vijf Belgen, twaalf Nederlanders, drie Spanjaarden, één Portugees, twee Italianen, één Pool, drie Britten, drie Ieren, één Roemeen, één Marokkaan, één Canadees, één Maleisiër en twee Australiërs. Drie verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De inbeslaggenomen drugs werden getest door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), waarmee nauw wordt samengewerkt (zie persbericht).

Verder werden er 141 aangiftes genoteerd, voornamelijk met betrekking tot zakkenrollerij, grijpdiefstallen van halskettingen, oplichting m.b.t. toegangsbandjes, diefstallen uit of beschadigingen van voertuigen.  De organisatie stelt lockers ter beschikking, waar festivalgangers hun kostbare spullen veilig kunnen opbergen.

Tot slot hebben de occasionele natte weersomstandigheden de feestvreugde van de festivalgangers niet belemmerd, maar wat wel een impact had op de luchtactiviteiten.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten