Persbericht - Boom - Round-up na eerste weekend Tomorrowland

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Het parket van Antwerpen en PZ Rupel blikken terug op het eerste weekend van het dancefestival Tomorrowland.

PZ Rupel staat samen met andere politiezones uit het ganse land en met de federale politie in voor de veiligheid op en rond de 17e editie van het festival Tomorrowland. In eerste instantie is er een grote aandacht voor de mobiliteit in de gemeenten Boom en Rumst en op alle toegangswegen.Op het terrein houdt de politiecontroles die zichtbaar zijn, maar er wordt ook met anonieme teams gewerkt op verschillende criminaliteits- en overlastfenomenen.

De gemeenschapswacht-vaststellers verbonden aan de preventiedienst Boom verbaliseerden 182 wagens in de oranje zone en 137 wagens in de groene zone door middel van een GAS-boete voor foutief parkeren. 50 wagens werden bestuurlijk getakeld door de politiediensten omwille van hinderlijk parkeren.

Tijdens het eerste weekend werden 75 mensen gearresteerd: 23 gerechtelijk en 52 bestuurlijk voor openbare dronkenschap, overlast, … 36 mensen werden opgepakt, omdat ze zonder ticket het festivalterrein probeerden binnen te dringen.

De politie heeft 15 taxi’s bestuurlijk in beslag genomen, omdat er klanten werden geronseld buiten de voorziene zones of omdat de taxi wettelijk niet in orde was. Daarnaast werden meerdere inbreuken vastgesteld op de luchtvaartwetgeving met als gevolg 3 onderzoeken door het directoraat-generaal van de luchtvaart (DGLV) naar mogelijke schendingen van het tijdelijk gereserveerd luchtruim en 8 inbeslaggenomen dronesdoor de politiediensten. Tijdens het festival gelden strenge regels voor het gebruik van drones in combinatie met andere luchtvaartactiviteiten door de organisatie om de veiligheid van het publiek te kunnen garanderen.

148 festivalgangers werden betrapt met een gebruikershoeveelheid drugs. Ze kregen een onmiddellijke minnelijke schikking aangeboden door het parket. In totaal gaat het om 37.500 euro. De verdovende middelen werden meteen in beslag genomen. Een betrapte festivalganger verliest meteen zijn toegangsbandje en wordt onmiddellijk van het festivalterrein verwijderd.

17 mensen die betrapt werden op het dealen van drugs of oplichting terzake, kregen van het parket een rechtstreekse dagvaarding voor een themazitting van 25 oktober 2023. Het gaat om één Belg, drie Nederlanders, twee Spanjaarden, één Portugees, twee Italianen, drie Ieren, één Marokkaan, één Canadees, één Maleisiër en twee Australiërs. Een 29-jarige Marokkaanse man werd aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van handel in verdovende middelen. Vijftien toegangsbandjes met tegoed werden daarbij inbeslaggenomen. De inbeslaggenomen drugs werden getest door het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC), waarmee nauw wordt samengewerkt.

Verder werden er 73 aangiftes genoteerd tijdens het eerste weekend met betrekking tot zakkenrollerij, grijpdiefstallen van halskettingen, oplichting m.b.t. toegangsbandjes, diefstallen uit of beschadigingen van voertuigen. De organisatie stelt lockers ter beschikking, waar festivalgangers hun kostbare spullen veilig kunnen opbergen.

Tot slot hebben de natte weersomstandigheden van zondag en maandag de feestvreugde van de festivalgangers niet belemmerd.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten