Persbericht - Dendermonde - 8 aanhoudingen in drugsdossier Waaslandhaven

Op dinsdag 18 februari 2020 vond er een gecoördineerde actie plaats van de drugsafdeling van de Federale gerechtelijke politie Antwerpen met bijstand van verschillende andere Federale en Lokale politiediensten onder leiding van de onderzoeksrechter in Dendermonde.

Het onderzoek startte in mei 2019 nadat de douane Antwerpen 392 kg cocaïne aantrof tussen een deklading parkethout uit Bolivia.

In samenwerking met de Boliviaanse autoriteiten konden hierbij meerdere arrestaties worden verricht in Zuid-Amerika.

Het Belgische onderzoek leidde tot de ontdekking van een nieuw transport, waardoor in november 2019 opnieuw 775 kg cocaïne kon worden in beslag genomen. Deze keer werden de drugs en de deklading hout verzonden vanuit Ecuador.

Verder bleek dat een eerdere inbeslagname door de Antwerpse douane van 315 kg cocaïne in maart 2019 ook aan deze organisatie kon worden toegeschreven.

Deze drugs waren toen verborgen in metaalschroot. De criminele organisatie heeft nadien nog op spectaculaire wijze de container gestolen op de terreinen waar deze gestald stond. Gelukkig waren de drugs toen al verwijderd door de douane.

In tussentijd was de organisatie ook bezig met het opzetten van een nieuwe drugslijn tussen Colombia en Antwerpen. Hierbij wilde men gebruik maken van tweedehandsvoertuigen.

Er werden daarbij directe contacten vastgesteld tussen criminele organisaties in Nederland.

De actie resulteerde in een 14-tal huiszoekingen uitgevoerd in de streek rond Aalst en Brussel.

Daarbij werden negen personen gearresteerd. Sommigen zijn reeds gekend voor eerdere feiten van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Er werden bijkomend ook 2 voertuigen inbeslaggenomen die gebruikt werden voor het plegen van de feiten.

De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft 8 personen onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen