Persbericht - Gent - 4 verdachten opgepakt in internationaal onderzoek mensensmokkel

Op dinsdag 8 juni 2021 zijn in België, Oostenrijk en Roemenië vier verdachten opgepakt die vermoedelijk instonden voor de organisatie van mensensmokkel naar verschillende Europese steden. Eén verdachte uit Zelzate werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Drie anderen zijn opgepakt in het buitenland op basis van een Europees aanhoudingsbevel.

In oktober 2020 is de Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen, in opdracht van het parket Oost-Vlaanderen, een onderzoek gestart naar mensensmokkel waarbij het einddoel van de smokkel verschillende landen binnen de Europese Unie waren, waaronder België. Na doorgedreven onderzoek kwamen er een aantal verdachten in beeld. Het parket besliste om de onderzoeksrechter in Gent te vorderen.

Internationale samenwerking leidde ertoe te besluiten dat de bende zich verspreid had over diverse Europese landen en  smokkel organiseerde van voornamelijk Irakezen vanuit hun thuisland tot diverse bestemmingslanden in de Europese Unie. Europol bood hierin belangrijke ondersteuning door de coördinatie en informatie-uitwisseling tussen de betrokken landen te begeleiden.

De onderzoeksrechter besliste tot een tussenkomst op 8 juni in België, Roemenië en Oostenrijk.

In België werd een man van Iraakse origine opgepakt in Zelzate. Simultaan met de arrestatie in België werden er ook twee personen gearresteerd in Oostenrijk en één in Roemenië, op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat afgeleverd werd door de onderzoeksrechter. Het is de bedoeling dat deze verdachten overgeleverd worden aan België, zodat ze hier samen kunnen berecht worden. De man uit Zelzate werd op 9 juni voor de onderzoeksrechter geleid, die hem onder aanhoudingsmandaat plaatste.

 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen