Persbericht - Gent (Drongen) - Verdachte oplichting snelwegparkings voor correctionele rechtbank

In oktober 2019 startte het parket Oost-Vlaanderen een onderzoek naar aanleiding van een poging tot oplichting op de parking van het tankstation langs de E40 in Drongen. Er werd een verdachte opgepakt en het parket vorderde een onderzoeksrechter. De verdachte werd aangehouden. Het gerechtelijk onderzoek is inmiddels afgerond.

Er zijn in dit dossier 22 geregistreerde slachtoffers. Er zijn ook een aantal Belgische slachtoffers die in het buitenland werden opgelicht. Deze dossiers werden evenwel niet behandeld door het parket Oost-Vlaanderen, gelet op haar territoriale bevoegdheid.

De verdachte, een 29-jarige man met de Ierse nationaliteit en ingeschreven in Groot-Brittannië, werd reeds gezocht voor feiten van oplichting in augustus 2017 op de snelwegparking langs de E40 in Wetteren waarbij dezelfde modus operandi alsook een valse naam werden gebruikt. De man was reeds gekend voor gelijkaardige feiten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Luxemburg.

De man werd op 29 oktober 2019 voorgeleid voor de onderzoeksrechter in Gent. Hij werd aangehouden en zit nog steeds in voorhechtenis. Het parket Oost-Vlaanderen vervolgt de man nu voor oplichting en poging oplichting. Voor oplichting riskeert hij een gevangenisstraf van een maand tot vijf jaar en een geldboete van 26 tot 3000 euro. 
Op poging oplichting staat een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 jaar en een geldboete van 26 tot 2000 euro.

De raadkamer heeft, conform de vordering van het parket, de verdachte doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Vonnis in de zaak op 22 april 2020. 

Communicatiecel parket Oost-Vlaanderen