Persbericht - Mechelen - Onderzoek naar bankkaarten- en informaticafraude

Vandaag zijn vijf verdachten (mannen van 24, 25, 26, 27 en 28 jaar uit Meise, Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Joost-ten-Node) voor de raadkamer in Mechelen verschenen. De onderzoeksrechter heeft hen eind vorige week aangehouden in een omvangrijk onderzoek rond bankkaarten- en informaticafraude, waarbij voornamelijk oudere mensen het slachtoffers zijn geworden.

 

Het onderzoek ging eind 2019 van start met de diefstal van een bankkaart van een 79-jarige vrouw in Mechelen. De geldautomaat werd gemanipuleerd, zodat de kaart vast bleef zitten. De onbekende daders hadden de code wel gezien door over de schouder van het slachtoffer mee te kijken. Met de kaart werden meteen tientallen transacties gedaan.

Tijdens het onderzoek ontdekten de speurders van PZ MeWi dat een vereniging achter deze feiten zat die ook voornamelijk in het Brusselse, maar ook in andere delen van het land gelijkaardige feiten pleegden. Vaak werden er luxegoederen aangekocht en werd er overnacht in luxehotels in Brussel.

De vereniging paste begin dit jaar in Sint-Truiden, Beringen, Tessenderlo en Ranst mogelijk een andere werkwijze toe. De verdachten gaven zich uit als iemand van de waterwerken die naar een lek moest komen kijken. Op die manier werden bankkaarten en juwelen gestolen van vier tachtigers.

Er is ook sprake dat de bende zogenaamde muilezels inzette. Dat zijn mensen die hun bankrekeningen ter beschikking stellen van criminelen tegen de belofte dat ze er geld voor zouden krijgen.

De onderzoeksrechter gaf vorige donderdag de opdracht tot een tiental huiszoekingen, waarbij een 60-tal politiemensen werd ingezet. 15 mensen werden van hun vrijheid beroofd. De onderzoeksrechter plaatste vijf van hen onder aanhoudingsmandaat.

Tijdens de invallen kon beslag worden gelegd op een heleboel luxegoederen. Het gaat om kledij, handtassen, cosmetica,…

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

De raadkamer heeft de aanhouding in de gevangenis van één verdachte bevestigd, voor de vier anderen besliste de raadkamer om de aanhouding onder elektronisch toezicht te laten voortzetten. Het parket heeft die beslissing voor twee verdachten beroep aangetekend.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen