Persbericht - Mechelen - Onderzoek naar onregelmatigheden met humanitaire visa

Een 44-jarige man uit Mechelen is vandaag opgepakt in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Het onderzoek dat al enkele maanden loopt, gaat over onregelmatigheden bij het toekennen van humanitaire visa.

 

De verdachte is gemeenteraadslid voor N-VA in Mechelen en heeft een belangrijke rol binnen de Assyrische gemeenschap. Hij zou een cruciale rol spelen in de wijze waarop humanitaire visa in het kader van de zogenaamde humanitaire corridor voor christenen in Syrië en Irak worden toegekend.

Een aanvraag heeft een administratieve kost van 350 euro, maar op basis van het huidige onderzoek is aan het licht gekomen dat er forse bedragen van 2.000 tot 10.000 euro worden betaald aan de verdachte om mensen die zich in conflictgebieden bevinden in Syrië, Irak en de buurlanden via een humanitair visum naar België te laten reizen. Op dit ogenblik is de precieze omvang van de feiten niet duidelijk.

Het onderzoek naar mensensmokkel, criminele organisatie, passieve omkoping en afpersing wordt verder gezet onder leiding van de onderzoeksrechter en uitgevoerd door de federale gerechtelijke politie. Dat het onderzoek in de afdeling Antwerpen wordt gevoerd, komt omdat ‘mensenhandel en –smokkel’ een arrondissementele bevoegdheid is.

Het is belangrijk om te benadrukken dat, in de huidige stand van het onderzoek, er geen aanwijzingen zijn dat de voormalige staatssecretaris of iemand van het kabinet betrokken zou zijn bij de feiten.

De verdachte zal voorgeleid worden voor de onderzoeksrechter in Antwerpen die binnen 48 uur een beslissing moet nemen over de aanhouding.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen