Persbericht - Puurs-Sint-Amands - Verdachte van schietpartij blijft aangehouden

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

De raadkamer in Mechelen heeft vanmiddag de aanhouding van de 58-jarige verdachte van de schietpartij in Puurs-Sint-Amands bevestigd. Hij blijft aangehouden op verdenking van poging tot moord.

Het parket van Antwerpen heeft vrijdagavond een gerechtelijk onderzoek geopend na een schietpartij in de Romain-Steppestraat in Puurs-Sint-Amands, waarbij een 58-jarige vrouw levensgevaarlijk gewond is geraakt. De verdachte kon kort na de feiten worden gearresteerd door politie Rivierenland en werd zaterdag aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van poging tot moord. De man moest vandaag voor de raadkamer verschijnen, die besliste om zijn aanhouding te bevestigen.

Het slachtoffer verkeert nog steeds in levensgevaar. De verdachte werd eerder veroordeeld door de rechtbank voor feiten van belaging ten aanzien van de vrouw.

Mobiel stalkingsalarm

Sinds oktober 2023 kan parket Antwerpen aan slachtoffers van dergelijke ernstige feiten van belaging of intrafamiliaal geweld een mobiel stalkingsalarm toekennen. Het mobiele stalkingsalarm werd in maart 2022 geïntroduceerd in de strijd tegen intrafamiliaal geweld en begin oktober uitgerold binnen het gerechtelijk arrondissement Antwerpen (Antwerpen, Mechelen, Turnhout).

Dankzij dat systeem kunnen slachtoffers van levensbedreigende stalking met één druk op de knop de politie ter plaatse roepen. Wanneer het slachtoffer in acuut gevaar verkeert en op de knop drukt, wordt een oproep gelanceerd naar de politie, die duidelijk geïnformeerd wordt dat het om een mobiel stalkingsalarm gaat en automatisch de nodige achtergrondinformatie en de locatie van het slachtoffer ontvangt.

Sinds kort kunnen dus ook slachtoffers van intrafamiliaal geweld in Antwerpen beroep doen op dit systeem. Het parket kan - na risico-inschatting en afweging van verschillende criteria - een stalkingsalarm toekennen aan slachtoffers van dergelijke feiten. In dit specifieke dossier werd er geen mobiel stalkingsalarm toegekend aan het slachtoffer. Als parket hadden we na de feiten van belaging die zich voordeden in 2022 en waarvoor de verdachte op 4 oktober 2023 door de rechtbank van Antwerpen bij verstek veroordeeld werd, echter geen weet van nieuwe verontrustende elementen, een levensbedreigende situatie of nieuwe klachten van het slachtoffer. Dit is dan ook de reden waarom er in dit dossier geen mobiel stalkingsalarm werd toegekend.

Het parket Antwerpen wil benadrukken dat het belangrijk is dat slachtoffers van stalking, belaging en intrafamiliaal geweld dergelijke feiten blijven melden bij de politie, zodat het Openbaar Ministerie de nodige onderzoeksdaden kan stellen en de passende gevolgen kunnen gegeven worden aan de feiten.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten