Persbericht - Vorselaar - Drie aanhoudingen in onderzoek mensensmokkel

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen heeft gisteren en vandaag in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar mensensmokkel 3 verdachten opgepakt en 7 transmigranten aangetroffen.

Dit onderzoek door FGP, afdeling Mensof, wordt gevoerd naar een Eritrese en/of Ethiopische vereniging die vanuit Brussel opereert en die zich zou bezighouden met het transporteren van slachtoffers naar het Verenigd Koninkrijk tegen betaling. De organisatie zou slachtoffers via het openbaar vervoer vanuit Brussel Noord naar autosnelwegparkings in Vorselaar (E34) en in Kalken (E17) begeleiden. In de omgeving van de snelwegparking in Vorselaar werd eerder al een tentenkamp ontdekt waar de slachtoffers tijdelijk zouden worden ondergebracht. De transmigranten werden vervolgens op de parkings in de laadruimte van een vrachtwagen geladen, met als bestemming het Verenigd Koninkrijk. Tijdens transporten is er sprake van uiterst gevaarlijke omstandigheden. Zo moesten slachtoffers zich bijvoorbeeld tussen lading verstoppen of dreigden ze in ademnood te geraken. Er zijn ook aanwijzingen dat slachtoffers in koelwagens zouden getransporteerd worden.

Bij de gecoördineerde actie werden dinsdagavond twee verdachten van een bus geplukt aan het op- en afrittencomplex ter hoogte van Lille. Ze waren in het gezelschap van 7 transmigranten. Een derde verdachte werd opgepakt in het treinstation in Waremme. Tijdens huiszoekingen op verblijfadressen in Brussel werd bijna 4.000 euro in beslag genomen.

De onderzoeksrechter heeft beslist om drie mensen onder aanhoudingsmandaat te plaatsen. Ze verschijnen maandagnamiddag voor de raadkamer.

Het gerechtelijk onderzoek wordt verdergezet.

Contact : communicatiecel parket Antwerpen