Parket Halle-Vilvoorde houdt in maart vier ‘winterbobzittingen’ voor bestuurders betrapt tijdens eindejaarsactie

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Tijdens het jaareinde zette het parket Halle-Vilvoorde, samen met al haar politiezones en de federale politie, extra in op rijden onder invloed van alcohol en drugs. Weggebruikers die bij een controle 0,22 mg/l (0,5 promille) of meer bliezen en/of onder invloed van drugs reden, werden rechtstreeks gedagvaard.

In totaal stelde de politie tijdens controles in de regio 147 processen-verbaal op. In de meerderheid van de gevallen, ruim 92%, reden de bestuurders onder invloed van alcohol. Slechts een minderheid is betrapt op rijden onder invloed van drugs.

Carol Vercarre, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde: “Met deze korte en aangekondigde eindejaarsactie hebben we de verkeersveiligheid in de regio verder willen optimaliseren. Het is belangrijk om bestuurders te blijven sensibiliseren over de gevaren van rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. De 147 weggebruikers die nu zijn betrapt, blijven er 147 té veel. Dat aantal moet verder naar beneden. Samen met de steun van de lokale en federale politie zullen we dit soort acties, die tegelijk bewustmaken én een repressieve aanpak inhouden, in de toekomst dus zeker herhalen.”

Vier themazittingen

Op themazittingen die doorgaan in maart 2024, zullen de bestuurders zich dienen te verantwoorden voor rijden onder invloed voor de politierechtbank van Halle of Vilvoorde. In Halle gaan de zittingen door op 18 en 25 maart 2024, in Vilvoorde op 25 en 26 maart 2024. “We kozen de data van de verschillende ‘winterbobzittingen’ bewust. Het is de start van de lente met meer aangename temperaturen en ongetwijfeld de eerste terrasjes. Een uitgelezen moment dus om nog eens te waarschuwen dat alcohol en rijden niet samengaan. Heb je een glaasje op, kruip dan niet achter het stuur”, onderstreept Carol Vercarre, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde.

Strafmaat en recidive

De bestuurders die in de fout gingen, riskeren een boete tot 1.600 euro en een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar. In geval van recidive kan de rechter ook een alcoholslot, een hogere boete, examens of medische en/of psychologische testen opleggen.

De themazittingen in Halle gaan door op 18 en 25 maart 2024 voor de politierechtbank. Start: 9u30.

De themazittingen in Vilvoorde gaan door op 25 en 26 maart 2024 voor de politierechtbank. Start: 9u00.

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Ander Persberichten