Persbericht Halle-Vilvoorde: Criminele organisatie voor de rechtbank voor witwassen van 28 miljoen euro

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Op maandag 11 maart 2024 start voor de correctionele rechtbank in Brussel het proces ten gronde tegen een criminele witwasorganisatie. In de periode december 2018 tot en met september 2021 zou de organisatie voor minstens 28 miljoen euro aan gelden hebben witgewassen voor tientallen klanten. De clandestiene gelden zouden voortkomen uit onder andere de illegale handel in drugs en tabak.

Op de inleidingszitting die plaatsvond op 7 september 2023 werden 24 natuurlijke personen en 6 rechtspersonen gedagvaard na verwijzing door de Raadkamer voor valsheid in geschriften en gebruik van valse stukken, voor witwassen en voor hun functie binnen de criminele organisatie. Die functie varieert van leider van de criminele organisatie tot lid van de criminele organisatie. De beklaagden riskeren celstraffen tot maximum 15 jaar. Ook verbeurdverklaringen van gelden en goederen kunnen worden gevorderd.

Van de “klanten” van de witwasorganisatie werden 26 rechtspersonen en 25 natuurlijke personen gedagvaard. Zij worden vervolgd voor valsheid in geschriften en gebruik van valse stukken en voor witwassen. Zij riskeren celstraffen tot maximum 10 jaar. Met verschillende andere “klanten” werden minnelijke schikkingen afgesloten.

Vanaf maandag 11 maart wordt het proces van deze witwasorganisatie ten gronde gevoerd en komen de openbaar aanklager en de verschillende partijen aan het woord. Er wordt verwacht dat het proces drie weken zal duren.

Britse ponden verpakt in linnen zakken

Eind 2019 startte het parket Halle-Vilvoorde een onderzoek omwille van verschillende intercepties van geldkoeriers op de luchthaven van Zaventem. Belgische en Duitse koeriers van Turkse origine trachtten grote hoeveelheden Britse ponden, verpakt in linnen zakken, van Zaventem naar Istanbul te vervoeren. De douane kon de verschillende geldkoeriers onderscheppen en legde beslag op het cash geld op verdenking van witwassen.

Begin 2020 vorderde het parket een onderzoeksrechter in het dossier. Intensief onderzoek door de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde, in samenwerking met Europol en politiediensten uit verschillende Europese landen, leverde concrete aanwijzingen van een uitgebreid en georganiseerd witwascircuit, beheerd door de geviseerde criminele organisatie. In België werd op 28 september 2021 een grootschalige actie gehouden met 19 huiszoekingen in Brussel, Gent en Zele. Daarbij werden gelden die vermoed werden een criminele oorsprong te hebben, wederrechtelijk verkregen  vermogensvoordelen en andere bewijselementen in beslag genomen.

Witwaspraktijken voor minstens 28 miljoen euro

De organisatie zou volgens het onderzoek diensten aanbieden aan personen, ondernemingen en criminele organisaties uit verschillende Europese landen (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en Spanje) om gelden van illegale oorsprong wit te wassen. De gelden zouden voortkomen uit onder meer illegale handel in drugs en tabak.

In de periode van december 2018 tot en met september 2021 zou voor minstens 28 miljoen euro witgewassen zijn door de organisatie, ten gunste van tientallen “klanten”.

Een eerder persbericht in dit dossier publiceerde het parket van Halle-Vilvoorde op 29 september 2021.

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Ander Persberichten