Persbericht Halle-Vilvoorde: Grootschalige politieactie ontmantelt internationaal netwerk van mensensmokkelaars

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Maandag 13 november is de Federale Gerechtelijke Politie van Halle-Vilvoorde op twaalf verschillende adressen in België binnengevallen in het kader van een onderzoek naar mensensmokkel via de nationale luchthaven van Zaventem. In Griekenland vonden simultaan 4 huiszoekingen plaats in Athene.

De criminele organisatie kwam voor het eerst in beeld toen in april 2022 een verdacht persoon werd gearresteerd op de luchthaven van Zaventem die trachtte drie personen ons land binnen te smokkelen vanuit Athene.

Onder leiding van de Onderzoeksrechter en het parket van Halle-Vilvoorde werd door de Federale Gerechtelijke Politie Halle-Vilvoorde in samenwerking met de Griekse politie en met de steun van Europol en de financiële fondsen van Eurojust een onderzoek opgestart.

Ze slaagden erin een netwerk in kaart te brengen van mensensmokkelaars die Syrische en Palestijnse onderdanen via Athene naar België smokkelden. Hiervoor maakten ze gebruik van de zogenaamde ‘imposter-techniek’, waarbij authentieke Griekse reisdocumenten gebruikt werden waarvan de foto’s sterke fysieke gelijkenis vertonen met de slachtoffers. Eenmaal in België aangekomen, kregen de slachtoffers valse Europese documenten en reisden ze hiermee door naar andere West-Europese landen. Gemiddeld dienden de slachtoffers €5.500 te betalen aan de smokkelaars voor hun reis.

Er vonden in België twaalf huiszoekingen plaats in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Charleroi, Antwerpen en Brussel, waarbij 8 verdachten werden opgepakt. Deze verdachten zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter die zal beslissen over hun verdere aanhouding.

In Athene werden tegelijkertijd  huiszoekingen uitgevoerd en 2 verdachten opgepakt met het oog op uitlevering aan België. Ook in Zweden werd een verdachte opgepakt.

Tijdens de huiszoekingen werd in België 40.000 euro en in Griekenland 160.000 euro cash in beslag genomen. Er werden ook verschillende vervalste identiteitsdocumenten aangetroffen.

Deze modus operandi is een typisch voorbeeld van mensensmokkel; de aanpak van dit fenomeen is één van de absolute prioriteiten van het nieuwe veiligheidsplan voor Brussels Airport en deze succesvolle actie kadert dan ook in de nauwe internationale samenwerking tussen de verschillende veiligheidsdiensten van de betrokken landen.

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Ander Persberichten