Persbericht Halle-Vilvoorde: Parket Halle-Vilvoorde houdt themazitting over taxi’s op 20 november

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten
 • Het parket Halle-Vilvoorde houdt op 20 november een themazitting over taxidiensten en de diensten van verhuur van voertuigen met een chauffeur. Op de agenda staan 30 dossiers. Komen aan bod: niet in het bezit zijn van een bestuurderspas of de pas niet kunnen voorleggen, niet over een vergunning beschikken, het niet in orde zijn met de 6-maandelijkse keuring en het ontbreken van de medische schifting op het rijbewijs. Maar ook Waalse en Brusselse vergunningshouders die onwettig klanten ronselen op het grondgebied van het Vlaamse Gewest komen zich verantwoorden op de politierechtbank in Vilvoorde.

  Er rijden heel wat taxi’s rond in de regio Halle-Vilvoorde, zeker met de nationale luchthaven in de directe omgeving. Wie een taxi neemt, stapt graag in bij een betrouwbare taxi. Een kwaliteitsvolle service en veiligheid zijn een absolute must. Daarom is een goed controlebeleid van het taxilandschap belangrijk. En die controle is een prioriteit voor het parket Halle-Vilvoorde. Samen met de politiediensten zet het volop in op veilige en integere taxidiensten op het grondgebied. Vandaag worden in de regio de meeste inbreuken vastgesteld door de luchthavenpolitie, de politiezone Zaventem en de politiezone Kampenhout, Steenokkerzeel en Zemst.  

  Het is de eerste themazitting over taxidiensten die we als parket Halle-Vilvoorde organiseren. We willen dat de taxisector zich in onze regio houdt aan alle geldende voorschriften. We zijn als parket niet blind voor de complexiteit van de wetgeving maar veiligheid en een kwaliteitsvolle service moeten altijd de eerste prioriteit zijn. En ook oneerlijke concurrentie kan niet. Samen met de politiediensten zien we hier strikt op toe. Op 5 februari 2024 volgt er trouwens al een tweede themazitting, opnieuw met 30 dossiers.” (Carol Vercarre, procureur des Konings van het parket Halle-Vilvoorde)

  De themazitting op 20 november behandelt 30 dossiers en gaan over feiten die in 2022 en begin 2023 plaatsvonden. De feiten zijn van allerlei aard. De meest voorkomende zijn:

  • De bestuurder is niet in het bezit van een bestuurderspas of kan de pas niet voorleggen
  • Het voertuig bevindt zich onrechtmatig binnen de perimeter van 200 meter rond het grondgebied van Luchthaven-Nationaal
  • Afwezigheid van een vergunning
  • Het voertuig is niet in nette staat of vertoont sporen van een ongeval
  • Medische schifting op het rijbewijs ontbreekt of is verstreken
  • Voertuig is niet 6-maandelijks gekeurd
  • Voor Waalse/Brusselse vergunningshouders: het onwettig ronselen van klanten op het grondgebied van het Vlaamse Gewest

  STRAFMAAT

  Voor inbreuken op de geldende wetgeving riskeert men een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van EUR 26 tot EUR 10.000. De rechter kan bovendien het voertuig waarmee het misdrijf werd gepleegd verbeurdverklaren.

  De zitting gaat door in de politierechtbank van Vilvoorde, en start om 9u00.

  >> Raadpleeg https://www.vlaanderen.be/taxi voor meer informatie over de verschillende types taxidiensten en de geldende wetgeving in Vlaanderen.

 • Weet bij wie je instapt. Zijn er uiterlijke kenmerken waaraan je een betrouwbare taxi herkent?

  Je kan een vergunde taxi herkennen aan de nummerplaat. Deze taxi’s rijden met een TX- of een TL-kentekenplaat. Op de achterruit moet bovendien, steeds goed zichtbaar, een kaart aanwezig zijn waarop de geldigheidsduur van de vergunning kan worden afgelezen. De achterruit van de taxi mag niet geblindeerd zijn. Dat is strafbaar.

  Wat kost een taxirit? Kan je afdingen op de prijs?

  Je kan een prijsafspraak maken met de taxibestuurder of het taxibedrijf. In alle andere gevallen dienen de tarieven op een transparante manier kenbaar te worden gemaakt aan jou als kandidaat-klant. Dat gebeurt door middel van een tarievenkaart. Het model ervan is wettelijk bepaald. Let wel, de tarieven zijn vrij te bepalen door het taxibedrijf. Je taxirit in Vilvoorde kan dus goedkoper zijn dan in Halle.

  Moet de taxichauffeur de kortste weg nemen? Moet je dat uitdrukkelijk vragen?

  Tenzij jij een bepaalde weg wil nemen, dient de bestuurder altijd de snelste route te nemen. Dit is niet altijd de kortste weg.

  De taxi staat in de file. Moet je meer betalen?

  Op de tarievenkaart wordt de prijs per kilometer en de prijs per uur weergegeven alsook een indicatieve prijs op basis van deze elementen voor een rit van 10 km als die 15 minuten duurt. De prijs zal heel waarschijnlijk oplopen als de rit langer duurt tenzij er op voorhand een vaste prijs is afgesproken.

  Je deelt een taxi met drie collega’s. Moet je meer betalen?

  Het aantal vervoerde personen heeft geen invloed op de prijs als je allemaal op dezelfde plek uitstapt.

  Je hebt een klacht over je taxirit, waar kan je terecht?

  Op het einde van de rit krijg je een vervoersbewijs (op papier of digitaal). Op dit bewijs staat onder meer tot wie je je kan richten als je een klacht zou hebben.

Parketten van de procureur des Konings Halle Vilvoorde
Persberichten

Ander Persberichten