Werken als magistraat bij het Openbaar Ministerie: “Als parketmagistraat leid je het onderzoek en sta je mee in de frontlinie”

Nieuws

Alexandre François is magistraat bij het parket van Luik. Sinds zijn jeugd heeft hij al een passie voor rechten en koesterde hij de droom om ooit magistraat te worden. Een droom die tien jaar geleden werkelijkheid werd, toen hij de stap zette richting het Openbaar Ministerie, richting “een job die heel verrijkend is, met menselijke dossiers.”

Alexandre: “Ik ben opgegroeid in een familie waar functies zoals advocaat of magistraat niet vreemd waren. Mijn mama werkt nog steeds als magistraat en mijn meter als advocaat. Van jongs af aan had ik dus al snel de passie voor rechten te pakken. Ik wist dan ook zeker dat ik rechten wilde studeren en magistraat worden. Je wordt tijdens je studies aangemoedigd om eerst andere juridische ervaring op te doen, wat ik ook gedaan heb door drie jaar als advocaat te werken aan de balie.”

“Een klassieke eerste job, waarbij ik mij uiteindelijk de vraag stelde: ‘waarom zet ik niet die stap naar de magistratuur?’. Als advocaat neem je geen beslissingen, maar verdedig je je cliënt. Uiteraard neem je als parketmagistraat zelf ook niet de finale beslissing, dat is de rechter, maar je hebt een veel actievere bijdrage en rol in de strafprocedure dan als advocaat. Je stelt als parketmagistraat je dossier zelf samen van A tot Z en brengt het dan uiteindelijk in de rechtbank, waar je de hele maatschappij mag vertegenwoordigen.”

Alexandre twijfelde niet langer en zette de stap richting de magistratuur. Hij nam deel aan het vergelijkend toelatingsexamen tot de gerechtelijk stage, slaagde hiervoor en kon in 2014 beginnen aan zijn stage. “Na mijn stage in Verviers en Luik kreeg ik de kans om vier jaar lang als substituut-procureur des Konings te werken bij het parket van Luxemburg (Marche-en-Famenne). Daar oefende ik de materies uit die ik vandaag nog steeds doe: intrafamiliaal geweld en discriminatie. Na de jaren in Luxemburg keerde ik terug naar mijn streek van herkomst: Luik. Bij het parket van Luik focuste ik in het begin op gemeenrecht, waarna ik de materies intrafamiliaal geweld en discriminatie opnam.”

 

Je stelt als parketmagistraat je dossier zelf samen van A tot Z en brengt het dan uiteindelijk in de rechtbank, waar je de hele maatschappij mag vertegenwoordigen. - Alexandre François

 

Menselijke dossiers

Wat Alexandre belangrijk vindt aan de job, is dat je als parketmagistraat binnen het Openbaar Ministerie verschillende materies hebt waarin je je kan specialiseren. Materies met menselijke dossiers, waarvoor je ook in contact staat met heel wat verschillende partners.

Alexandre: “Parketmagistraat is een job met zoveel verschillende facetten, waarbij je heel wat mensen leert kennen. Je leidt het onderzoek en staat, samen met de politie, mee in de frontlinie. Tijdens het onderzoek sta je in nauw contact met externe partners. Bij zware feiten gaan we soms ook op afstapping om bepaalde onderzoeksopdrachten uit te voeren. Het is dus een job die meer is dan enkel en alleen maar achter een bureau zitten en papierwerk invullen. Dat is uiteraard deel van onze job, maar zeker en vast niet het enige. Bovendien heb je binnen het OM niet enkel strafrecht, maar ook jeugdrecht, burgerlijk recht… waardoor iedereen zeker en vast zijn gading vindt in de materies.”

 

We krijgen van onze procureur des Konings net heel veel vertrouwen en autonomie om onze job zelf te organiseren en uit te voeren, onszelf blijvend te ontwikkelen binnen onze materies, en mee na te denken over de richting die we uitmoeten. Alexandre François

 

Dynamische, jonge teams

Alexandre is ondertussen al enkele jaren aan de slag bij parket Luik. Een omgeving waar hij zich helemaal thuis voelt.

Alexandre: “Parket Luik heeft veel voordelen. Eén ervan is het moderne gebouw waarin we elke dag werken. Daarnaast werken we in een dynamisch team en wordt ervoor gezorgd dat iedereen kan werken rond de materies die hij wil. We werken binnen een hiërarchische omgeving, wat sommige mensen misschien kan afschrikken, maar wat zeker en vast niet nodig is. We krijgen van onze procureur des Konings net heel veel vertrouwen en autonomie om onze job zelf te organiseren en uit te voeren, onszelf blijvend te ontwikkelen binnen onze materies, en mee na te denken over de richting die we uitmoeten. En lopen we tegen een probleem aan met een dossier, dan hebben we altijd iemand om op te vertrouwen. Onze collega’s staan altijd klaar om mekaar te helpen wanneer er vragen zijn.”

Daarnaast is er ook aandacht voor de work-life-balans van de magistraten. “Een vooroordeel dat misschien leeft, is dat er geen flexibiliteit bestaat. Dat kan ik weerleggen. Net als veel andere mensen heb ik de mogelijkheid om aan telewerk te doen, kan ik voldoende verlofdagen opnemen… Uiteraard zorgen we ervoor dat de dienst altijd gegarandeerd blijft op ons parket. Kortom: een job met menselijke dossiers die heel verrijkend is. En Luik? Dat is een prachtige stad om te werken (lacht)!”

Net als Alexandre magistraat worden? Het Openbaar Ministerie zoekt 49 magistratenVacatures magistraten | Openbaar Ministerie (bosa.be)

Alexandre François

 

 

Nieuws

Ander Nieuws