Vandaag viert de douanegemeenschap over de hele wereld de Internationale Douanedag, een initiatief van de Wereld Douaneorganisatie (WDO). Sinds haar oprichting in 1952 is de WDO gevestigd in Brussel. Als onafhankelijk intergouvernementeel orgaan wil het de efficiëntie van de douaneadministratie verbeteren.
Wat doet de douane?
Douaniers staan in voor het beveiligen van de grenzen tot het vergemakkelijken van wereldhandel. Ze zijn verantwoordelijk voor:
- de veiligheid van de burgers door hen te beschermen tegen schadelijke producten;
- het beschermen van de economie tegen oneerlijke en illegale handel;
- het beveiligen en faciliteren van internationale handel;
- de strijd tegen namaak en piraterij;
- het erop toezien dat alle verschuldigde rechten en belastingen worden betaald.
Samenwerking Openbaar Ministerie & douane
Binnen het Openbaar Ministerie werken parketten nauw samen met de douanediensten. Zo hebben parket Halle-Vilvoorde en de douane bijvoorbeeld een constructief partnerschap uitgebouwd, onder andere in het kader van het Veiligheidsplan Brussels Airport Zaventem.
Dit veiligheidsplan is een gezamenlijk initiatief van de procureur des Konings van Halle-Vilvoorde, de Regionaal Centrumdirecteur Douane en Accijnzen Leuven, de arbeidsauditeur van Halle-Vilvoorde, de provinciegouverneur van de provincie Vlaams-Brabant, de Bestuurlijke Directeur-coördinator van de Federale Politie van Halle-Vilvoorde, de Gerechtelijke Directeur van de Federale Politie van Halle-Vilvoorde en het Diensthoofd van de federale luchtvaartpolitie Brussel-Nationaal.
Het bepaalt voor de periode 2022-2025 de prioritaire veiligheidsfenomenen waarop douane, Justitie, politie en provincie zullen inzetten in een geïntegreerde aanpak met de verschillende veiligheidspartners die aanwezig zijn op en rond de luchthaven. Er wordt eveneens actief samengewerkt met de private en buitenlandse partners op de luchthaven en dit alles met aandacht voor de economische realiteit van de luchthaven. Concreet is parket Halle-Vilvoorde bevoegd voor het opsporings- en vervolgingsbeleid van misdrijven die gepleegd zijn op het grondgebied van de luchthaven van Zaventem. De douane kijkt binnen de luchthaven dan weer toe op de in-, uit-, en doorvoer van goederen van en naar België. Ze beschermt de financiële belangen van de Europese Unie en de lidstaten door de inning van en controle op (invoer)rechten, accijnzen en BTW, treedt op tegen oneerlijke en onwettige handel en faciliteert legitieme economische activiteiten.
Regelmatig slaan parket Halle-Vilvoorde en de douane de handen in elkaar om concrete acties op te zetten. Zo is er een goede samenwerking tussen douane, politie en Justitie in het opsporen en vervolgen van drugskoeriers op de luchthaven. Er is ook een nauwe samenwerking rond post- en koerierzendingen met (vooral) synthetische drugs waarbij de herkomst en mogelijke verdachten van de zendingen worden opgespoord, maar ook de landen van bestemming toelaten hierop verder te werken. De goede samenwerking tussen douane, politie en Justitie en de vele andere partners levert steeds mooie resultaten op en zorgt er op die manier voor dat de luchthaven van Zaventem een veilige omgeving blijft waar passagiers, bedrijven en werknemers veilig kunnen reizen, verblijven en werken.