Persbericht - Antwerpen - Extra aanhoudingen in onderzoek naar poging diefstal van partij cocaïne

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

In het gerechtelijk onderzoek naar een poging diefstal van een partij van liefst 10 ton cocaïne in oktober vorig jaar, zijn maandag 11 huiszoekingen uitgevoerd. Na arrestaties en verhoren werden vijf mannen voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Op 17 oktober 2023 ontdekte de douane een partij cocaïne in een container die op een schip dat was aangemeerd aan kaai 1742. Om praktische redenen werd de container naar een loods in Kalmthout gebracht, waar de pakken cocaïne dan gelost werden uit een deklading sojameel. In een eerste telling bleek het om een partij van liefst 10 ton cocaïne te gaan.

Na het wegbrengen van de partij daagden gewapende mannen op in Kalmthout en ter hoogte van de Ijzerlaan in Antwerpen werd niet veel later een verdachte camionette met Nederlandse nummerplaten klemgereden. Aan boord zaten zeven mannen tussen 22 en 35 met de Nederlandse nationaliteit. In het voertuig werden drie handvuurwapens gevonden. (zie persbericht van 19 oktober 2023).

Bij de feiten in Kalmthout was ook sprake van een witte bestelwagen met Belgische nummerplaat. Uit het gerechtelijk onderzoek is gebleken dat het om een huurvoertuig ging en konden de huurders en mogelijke andere betrokkenen geïdentificeerd worden.

De onderzoeksrechter gaf maandag de opdracht tot 11 huiszoekingen in Aalst, Antwerpen, Berchem, Bertem, Evere, Kampenhout, Kortenberg, Machelen en Zaventem. Negen mannen tussen 23 en 34 werden gearresteerd, daarvan werden vijf mannen ook voorgeleid.

De onderzoeksrechter heeft daarna beslist om vier mannen aan te houden voor diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden, poging diefstal met geweld met verzwarende omstandigheden, inbreuken op de wapenwet, lidmaatschap criminele organisatie en wederrechtelijke vrijheidsbeneming. De vier mannen van 23, 25, 25 en 29 verschijnen vrijdag voor de raadkamer.

Het gerechtelijk onderzoek gaat verder.

Contact: communicatiecel parket Antwerpen

Parketten van de procureur des Konings Antwerpen
Persberichten

Ander Persberichten