Persbericht - Tongeren - Internationaal onderzoek naar verdovende middelen leidt tot 16 arrestaties

Parketten van de procureur des Konings Limburg
Persberichten

Een grootscheepse actie onder leiding van de Tongerse onderzoeksrechter heeft vanochtend, 12 december 2023, geleid tot verschillende arrestaties in Limburg, Luik en Nederland. De actie kadert in een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het internationaal transport van verdovende middelen en met de opzet en organisatie van locaties voor de productie en stockage van synthetische drugs. In dit internationaal onderzoek werkte de Federale Gerechtelijke Politie Limburg samen met Spanje, Nederland, Duitsland, Italië en Europol. 

De politie viel in de vroege ochtend binnen op 14 locaties in de provincies Limburg, Luik en Namen. Ook werden verschillende huiszoekingen uitgevoerd in Spanje en Nederland. FGP Limburg werd hierin bijgestaan door FGP Luik, FGP Antwerpen, FGP Leuven, FGP Brussel, FGP Halle-Vilvoorde, PZ TRUDO, PZ TONGEREN-HERSTAPPE en PZ LAMA. 

Er werd een synthetisch drugslabo in opbouw aangetroffen in Gingelom. Hiernaast werden er op verschillende locaties wapens, geld, sweeping apparatuur en verdovende middelen aangetroffen. 12 personen werden van hun vrijheid beroofd in België en er volgde ook 1 arrestatie in Nederland. De verdachten zullen vandaag en morgen worden voorgeleid bij de Tongerse onderzoeksrechter.  

Het onderzoek wordt verdergezet door FGP Limburg

Update: In Spanje werd een 14de persoon van zijn vrijheid beroofd naar aanleiding van de huiszoekingen eerder vandaag. Deze verdachte zal ,net als de arrestant uit Nederland, eveneens worden voorgeleid bij de Tongerse onderzoeksrechter, na hun overlevering aan België. 

Update: In navolging van de eerste 14 arrestaties in dit onderzoek werd in België nog een 15de persoon gearresteerd. Op 12 en 13 december 2013 verschenen de 13 verdachten die in België* werden gearresteerd voor de Tongerse onderzoeksrechter. Die besloot om drie personen vrij te laten onder voorwaarden, de tien andere verdachten werden aangehouden en werden overgebracht naar de gevangenis. 

In Duitsland werd in het kader van dit onderzoek ondertussen nog een verdachte gearresteerd, het betreft een man van Italiaanse origine . Ook deze verdachte zal na zijn overlevering aan ons land voor de Tongerse onderzoeksrechter moeten verschijnen. Dit brengt het totaal aantal arrestaties in dit dossier op 16.

 *De Belgische arrestaties vonden plaats in verschillende Limburgse gemeentes, zoals hieronder aangegeven op de kaart, maar ook in Vlaams-Brabant (1) en Luik (2)

 

kaart arrestaties
Parketten van de procureur des Konings Limburg
Persberichten

Ander Persberichten